• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Ek Gıdaya Geçmiş Bebeklerin Önemli Besin Kaynakları

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
bebek-beslenmesi.jpg




Demir

Demirin hayvansal olmayan kaynaklardan emilmesi daha zor olmasına karşın demir için pek çok iyi bitkisel kaynak mevcuttur. 6. aydan itibaren demir alınabilecek kaynakların arasında kayısı püresi, kahvaltılık gevrekler, iyice pürelenmiş mercimek ve yeşil sebzeler bulunmaktadır. C vitamini bitkisel kaynaklardan demir emilimine yardımcı olduğu için bu iki besin maddesinin kaynaklarını bir arada sunmak yararlı olacaktır. Her öğünde C vitamini oranı yüksek yiyecekler veya içecekler, örneğin domates veya iyice sulandırılmış portakal suyu veriniz.


Proteinler

Anne sütü veya mama bebeğinizin ilk 7 ila 8 ayında başlıca protein kaynağıdır. Bu süreden sonra çocuğunuza bakliyat, mercimek, fasulye, nohut, yoğurt veyakrem peynir gibi protein kaynağı gıdalardan günde iki porsiyon vermelisiniz. Bitkisel gıdalardaki proteinler bebeğinizin tüm amino asit ihtiyacını karşılayamayabilir, ama sebze proteinlerinden bir karışım verirseniz tüm amino asitleri sağlayabilirsiniz. Örneğin bebeklere pürelenmiş mercimek yanında pirinçli gevrek, pürelenmiş kuru bakla yanında buğdaylı gevrek; yürümeyi öğrenmiş çocuklara humus yanında pirinç topakları veya fıstık ezmeli ekmek. Bu gıda kombinasyonları tüm amino asitleri sağlayacaktır.



Kalsiyum

Sütten kesmenin daha sonraki aşamaları için iyi kalsiyum kaynakları inek sütü veya güçlendirilmiş soya sütü, yeşil sebzeler, peynir, tam tahıllı ekmek, fasulye, mercimek, öğütülmüş badem, susam ezmesi ve tofudur.


Karbonhidratlar

Karbonhidratlar enerji verir. Nişastadan ve şekerlerden oluşurlar. Tahıllarda, unda, ekmekte, makarnada ve patateste, meyvelerde, sebzelerde ve laktozda (süt ve yoğurdun içindeki şekerde) bulunabilirler. Eğer 6. ayda sütten kesmeye başlamışsanız, 7. ayda her öğünde bir miktar karbonhidratlı gıda vermeniz gerekir.



B12 Vitamini ve D Vitamini

Çok küçük bebekler tüm B12 vitamini ihtiyaçlarını anne sütünden veya mamadan, daha sonra ise süt ürünlerinden ve yumurtadan karşılarlar.Güneş ışığının tenle teması sonucu D vitamini vücutta doğal olarak üretilebilmesine karşın güneş ışınlarına çok uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak gereklidir. D vitamini açısından zengin vejetaryen gıdalar arasında süt ürünleri, yumurta, zenginleştirilmiş bitkisel margarinler, bazı soya sütleri ve soya ürünleri ve bebekler için gevrekler ve kahvaltılık gevrekler gibi diğer zenginleştirilmiş gıdalar yer almaktadır.



Süt

6. aydan itibaren sütten kesme için kullanacağınız katı gıdalara az miktarda pastörize inek sütü verebilirsiniz.
12. aydan itibaren (değişken bir sütten kesme rejimi uygulanıyorsa) pastörize inek sütü içecek olarak verilebilir. Daha fazla vitamin ve kalori içerdiği için tam yağlı süt vermeniz önerilir. Yarım yağlı süt (çocuğunuz iyi gelişme gösterdiği ve çeşitli yiyecekler tükettiği takdirde) 2 yaştan itibaren verilebilir.


Ete denk ürünler

Sebze ağırlıklı beslenen bebeğiniz için ete eşdeğer ürünleri süpermarketlerde veya özel sağlıklı yaşam mağazalarında bulabilirsiniz. Dokulu bitkisel proteinlere sık rastlanmasına karşın bu gıdalar kalori miktarı düşük ve lif oranı yüksek, bir yandan da hacimli olduğundan tek protein kaynağı olarak kullanılmamaları gerekir ve çocuk yeterli enerjiyi alamadan doymasına neden olabilir. Bu ürünlerin yalnızca sebzeyle beslenen bebeğinizin tüketmesini istediğiniz malzemeleri içerdiğinden emin olmak için muhteviyat listesini kontrol etmeniz çok önemlidir. Ayrıca, küçük bebekler dokulu bitkisel proteinleri sindirmekte güçlük çekebilir ve kullandığınız gıdaların tuz oranının da düşük olduğundan emin olmanız gerekir. Alternatif olarak soyadan yapılmış gıdalar (örneğin soya kıyması), tofu ve tempeh [soya köftesi] verebilirsiniz.
 
Back