• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ek Gıdalar & Bebek Maması Tarifleri

sah2011

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2014
7
0
1
38
Sevgili anneler;
Bebeğim 5. Ayını doldurmak üzere. Şimdiye dek, çok şükür anne sütüyle beslendi. 6. Ayla birlikte ek gıdalara başlayacağım. Bu konuda çok okudum ancak anne tecrübelerinizden faydalanmak benim için daha iyi bir yol gösterici olacak. Ben keçi sütünden mayalayacağım yoğurt ile başlamayı düşünüyorum. Ardından yulaf ve pirinç lapaları; sebze püreleri ve son olarak meyve püreleriyle devam etmek niyetindeyim. Sizlerden ricam bebekleriniz için hazırladığınız tarifleri benim gibi yeni anneler için paylaşmanız :) malzemeleri nereden temin ediyorsunuz? Tercih ettiğiniz markalar ( yulaf ve pirinç için mesela) var mı? Lapaları anne sütü mü yoksa hazır mamayla mı inceltiyorsunuz? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. İlgilenen annelere şimdiden teşekkürler...
 
Merhaba, kendi mayalayacağınız yoğurt ile mama hazırlama fikriniz çok doğru. Benim bebeğim henüz doğmadı ama ben de okuyarak öğrenmeye çalışıyorum sağdan soldan. Öğrendiklerimi de siteme koyuyorum aslında ama forum yönetimi link paylaşmama izin vermiyor ne yazık ki. İlgilenirsen özelden link paylaşabilirim.
İlk katı gıdalar ile ilgili özet bir bilgi bulmuştum, aşağıya onu yapıştırıyorum, umarım faydalı olur..

İlk Katı Gıdalar
Söz konusu bebeklerin beslenmesi olduğunda ilk akla gelen soru “ne ile besleyeceğim” olur. Genellikle ilk gıdalar tahıllar, tek meyve ya da tek sebze gibi içeriklerle hazırlanır. Sanılanın aksine ilk olarak hangi katı gıda ile başlanması gerektiği ile ilgili değişmez kural yoktur. İlk katı gıdaların sıralamasıyla ilgili öneriler için: Katı Gıda Tavsiyeleri

Hatırlatma! Yeni sebze, ya da yeni meyve denemeleri arasında bir kaç gün beklemek önemlidir! Bunun sebebi, bebeğinizin yeni denediğiniz gıdaya herhangi bir alerjisinin olmadığından emin olmaktır.

Tahıllar alerjik reaksiyon yaratması ihtimali en düşük olan gıdalardır. Bu yüzden tahıllar genellikle ilk gıda seçimi yapmaya çalışan taze ebeveynler için güvenli limandır.

Buğday ve yumurta yaygın alerjik gıdalar olduğundan ilk altı ay içerisinde bu ikisini içeren gıdaları bebeğinize vermediğinizden emin olun! En az 1 yaşına kadar bebeğinizin yumurta beyazını yememesi en doğrusudur. Aynı şekilde bebeğinizi en az 1 yaşına kadar bal ile tanıştırmamanız gerekmektedir. Ailenizde fındığa alerjisi olan kimse var ise en az 3 yaşına kadar fıstık ya da fındık da vermemeniz önemlidir. Aileden kimsenin fındık ya da fıstık alerjisi bulunmuyorsa 12 aydan itibaren fındık ezmesi ile beslemek nispeten güvenlidir. Uzmanlar genellikle aşağıdaki risk faktörlerini taşıyan bebekler için fındık/fıstık ya da diğer alerjik gıdalardan kaçınılmasını tavsiye etmektedir, risk faktörleri şu şekildedir;

– Bebeğinizin başka bir gıdaya alerjisinin olduğunu biliyorsanız,

– Bebeğinizin egzama, astım, saman nezlesi gibi alerji türü başka rahatsızlığı varsa,

– Aile üyelerinden herhangi birinde gıda alerjisi olan kimse varsa;

bebeğinize alerjik gıdalar verirken dikkatli olmanız gerekmektedir!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu arada yazıları biraz daha inceledim, sanıyorum aşağıdaki yazı daha alakalı olacakmış..

Bebeğinize Katı Gıda Tavsiyeleri

Sanılanın, gelenekselleşmiş alışkanlıkların aksine bebeklere ilk verilecek katı gıdalar ile ilgili değişmez katı kurallar yoktur. Pek çok kişi en iyi ilk katı gıdanın pirinç püresi olduğuna inanır. Ancak, aslına bakarsanız, bebeğiniz anne sütünden fazlasıyla karbonhidrat aldı zaten. Altıncı aya gelen bebeğinize pirinç püresiyle daha fazla karbonhidrat vermek yerine ona protein zengini et ile yapacağınız pürelerden vermek daha akıllıcadır.

Peki, bebeğinize ilk gıda olarak muz verirseniz onun tatlıya düşkün bir bebek olacağından mı çekiniyorsunuz? Alakası bile yok!. İlk katı gıdaların bebeğinizin yemek tercihlerini etkilediği yönünde hiç bir kanıt bulunmuyor. Bu yazımızda bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıdalardan başlayarak 36 aylık olana kadar bebeğinize neler verebileceğinizi özet olarak sunacağız. Unutmayın bu yazımızda geçen mamaların tariflerini diğer yazılarımızda bulabilirsiniz!

4 ila 6 Aylık Bebeğiniz için Mamalar

Anne Sütü ya da Anne Sütü Formülü: Bebeğinizi en azından ilk bir yıl boyunca anne sütüyle beslemeniz önemlidir. Bebeğiniz 6 aydan 12 aylık olana kadar alması gereken besin maddelerinin yarısını anne sütünden alacaktır.

Pirinç Püresi: Yaygın bir ilk katı gıdadır, çünkü alerjenik etkisi olma riski oldukça düşüktür. Bebeğiniz 6 aydan sonra demir ihtiyacı duyacağından pirinçlerin bebekler için özel hazırlanmış demir yönünden güçlendirilmiş pirinçlerden olmasını tercih edebilirsiniz. Bunun yanında bebeğinize yulaf ezmesi ve arpa püresi mamaları da hazırlayabilirsiniz.

Tekli Sebze Püreleri: Kabak, yeşil fasülye, tatlı patates. Hafif tatlı, tadı ağır olmayan sebzeleri tercih edin ve mamaları tek sebze ile hazırlayın. Bebeğinizin karıştıracağınız sebzelere alerjisi olmadığından emin olana kadar sebzeleri kombine etmeyin.

Tekli Meyve Ezmeleri ya da Püreleri: Elma, şeftali, armut.

Eğer ailenizde gıdalara karşı alerjisi olan kimse var ise bebeğiniz 6 aylık olana kadar katı mamaya başlamamanız daha doğru olacaktır. Hatta belki 9 aya kadar bile bekleyebilirsiniz. Bu süre zarfında bebeğinizi gözlemleyin ve katı gıdalara hazır olduğundan emin olmaya çalışın. Detaylar için: Bebeğim Katı Mamaya Hazır Mı?

Tabii hazırlayacağınız mamaları kaşıkla bebeğinize vermelisiniz, biberonla değil. Mamayı seyreltmek için anne sütü, formülü ya da su kullanabilirsiniz. Başlangıçta, bebeğiniz alışana kadar, mamaları çok akıcı hazırlayabiliriniz. Bebeğiniz alıştıktan sonra mama kıvamını koyultarak taneli gıdalara ve çiğnemeye yavaş yavaş alıştıracaksınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bebegim 6.ayini doldurmak uzere kati gidaya basladigmzda ne kadar veriyoruz bir ogunde doyana kadar mi belirli bir miktar warmi
 
Back
X