Eğitim Fakülteleri Sadece 5 Bölüme Öğrenci Alacak

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Nisan ayında eğitim fakültesi bulunan üniversitelerin rektörlüklerine şok bir yazı gönderdi. Yazıda, 5 alan dışında öğrenci alınmaması talimatı veriliyor.

Rektörlükler, bu genelge karşısında ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Güzel sanatlar lisesini bitiren ve bu sene üniversiteye girme planı yapan binlerce öğrenci ve velisi ise isyanlarda.

İŞTE YÖK'ÜN GÖNDERDİĞİ GENELGE;

.........Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nun, Eğitim Falüktelerinde ihtiyaç duyulan alanlara ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ihtiyaç projeksiyon çalışmaları sonucunda belirlendi:

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Rehberlik Öğretmen)

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenlikleri

Teknoloji Tasarım Öğretmenliği

Olmak üzere Eğitim Fakültelerinde 5 alanda öğretmenlik programı açılarak öğrenci alınmasına, bu alanların dışında program açılmamasına ilişkin öğrenci 18.04 2013 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında incelenmiş ve önerinin uygun olduğuna karar verilmiştir.


BİNLERCE ÖĞRENCİ İSYANDA

Bu 5 alının dışındaki, ingilizce kimya felsefe, müzik, resim vs gibi onlarca bölüme öğrenci alınmıyor. Üniversiteye müracaat için giden öğrencilere YÖK'ün gönderdiği genelge gösterildi ve öğrenci alınmayacağı bildirildi. Öğrenci ve velileri, bu skandal yasağı protesto etmek ve kaldırılması için çeşitli eylemler yapmaya hazırlanıyor.

BU YASAK 3 YIL SÜRECEK

YÖK yetkilileri, öğrenci ve velilere öğrenci alımının durdurulmasına gerekçe olarak öğretmen fazlası olduğunu öne sürüyor. Velilek ise bu yasağın 3 yıl süreceğini iddia ederek, amacın imam hatiplilere yer açmak olduğunu savunuyor. egitimhane . com
 
Devlette kadrosu bulunmayan, az olan ve özel sektörde de çalışma imkanı olmayan bölümlerin bir süre de olsa öğrenci almamasını ben de savunuyorum. Tamamen yasaklamak yerine kısıtlı bir kontenjan konulabilir çünkü o bölümü çok isteyen ondan başka bölümde okumak istemeyen öğrenciler olabilir. Ama çoğu öğrenci sırf boşta kalmamak için hiç alakası olmadığı bölümleri tercih ediyor artık puanı neye yetiyorsa. Sonra da iş bulamıyor. Üniversiteye girince bir şey olmuyor ki bitirdikten sonrası önemli. Kontenjanlar artırılacağına azaltılmalı tüm bölümlerde, ve durmadan üniversite açmasınlar artık ne olur. Hali hazırdaki mezunları doyuramıyorlar daha.
 
evet doğru ama özellikle öğretmenlik isteyen seve isteye okuyup mesleğini yapacak potansiyeli olan öğrenciler için kötü oldu
 
evet doğru ama özellikle öğretmenlik isteyen seve isteye okuyup mesleğini yapacak potansiyeli olan öğrenciler için kötü oldu

Mesleğini yapacak diyorsun, işte yapamıyorlar ki sorun o. Her sene binlerce öğretmen ağlıyor atanamadım diye. Dershanelerdeki durumu da biliyorsundur diye tahmin ediyorum, çekilecek dert değil bence. Öğretmenliği bitiren mecbur atanacak başka şansı yok ama işte devlet kadro vermeyince ne yapsın? Dediğim gibi kısıtlı bir kontenjan verilmeliydi en azından çok idealist olan öğrenciler için. Neyse bakalım göreceğiz neler olacak.
 
aslında mantıklı düşünüldğünde bunun için geç kalınmış bile denilebilir ancak bu açıklamanın şu anda yapılmış olması da ayrı bir komiklik..çocuklar lys ye girmek üzere hayal kurdular karar verdiler ümit ettiler pat diye bu açıklama yapılıyor.çocukların hayallerini düşünen kimse yok..eğitim en önem verilmesi gereken kurumken uygulamalar hep böyle bir anda tepeden inme yapılyor sonrada başarı bekleniyor.

ayrıca yukarıdaki 5 alandan üçünü zaten alan dışı atamalarla doldurma üzereler onları da kapatırlar yakında.
 
zamanında yapmaları gerekeni şimdi yapmışlar
şimdi de eline yüzüne bulaştırmışlar yine
o kadar insanın açıkta kaldıgını gec farketmişler
değil 3 sene 10 sene fakülteye öğrenci yasağı getirilse yine bir sürü öğretmen açıkta kalır.

yazsak ne işe yarıyacak ki
aynı işler, aynı düzen amannn
 


aynen bende o öğrencileri düşünmüştüm, çocukluğundan beri öğretmenlik hayali kuranları, onlara yazık oldu tam lys öncesi
 
Son düzenleme:
Ne zaman yürürlüğe gireceği belli mi? Bu sene için artık uygulamazlar sanırım. Kontenjanlar belirlenmiştir bu sene için.
 
geçen bir arkadaşla konuşuyorduk sordum sizin bölümden kaç kişi atama bekliyor diye;

dedi ki ''matematikten yani bizxden bekleyen 19.000 kişi''

sadece matematikten bu kadar.


keşke az arabaya binip az il gezip az bütçe açığı çıksa da okul yapsalar.
 
zamanında doldurdular fakülteleri doldurdular Allah ne verdiyse
şimdi de dank etmiş açık oldugunu anlamıslar
sırf işsizliğimiz az görünsün diye acmadıkları kontenjan kalmadı
ama evdeki hesap carsıya da uymadı

o kadar yıl o fakültelere hazırlanan insanların hesabını kim verecek peki
ya valla yazmayayım diyorum ama duramıyorum da
hep istediklerini yapacaklar
biz neyiz piyonuz
 
Türkiye'de iş alanı olmadığı halde açılmış o kadar gereksiz bölüm var ki. Mezunları da öğretim üyesi olup yine kendi gibileri yetiştiyorlar, böyle bir döngü halindeler. Baksan ülkeye hiç faydası yok çünkü ülkede öyle bir sektör yok. Açılırsa o kadar bölüm, öğrenci de tercih eder. Sonuç : 2 milyon işsiz.
 
Sırf muhalefet yapmak için bunu da eleştirenleri anlamakta güçlük geçiyorum.
İsabetli bir karar olmuş.
Keşke aynı şeyi iibf için de yapsalar (iibf mezunuyum)
Daha işlevsel hayatta rol alabileceğimiz kendimizi geliştirebileceğimiz bölümler okuruz belki.
Ve yahut okumayız ! Üniversite mezunu olmayız.
Beklentilerimiz ,hayata atılma vaktimiz vs değişir,bireysel yeteneklerimize yöneliriz mecburen.
Onlarca üniversite açmalarını nasıl aptalca buluyorsam ,bu icraatı da olumlu buluyorum.
 

canım herkes hemfikir zaten bu konuda ama lys öncesi bunun hayalini kuranlara yazık oldu, sınav psikolojisi açısından, gerçi ne zaman uygulanmaya konacağı yazmamış, bu sene uygulanacaksa hemen lys öncesi açıklanması saçma, seneye olacaksa daha makul
 
Son düzenleme:
İsabetli karar olmuş bence en azından bu şekilde atamada zorluk yaşanan bölümlerde sıkıntı olmaz yani biraz rahatlama olabilir.Şu an da mevcut sistemde okuyan öğrenciler var onların atama durumları kolaylaşabilir.Herkes için hayırlısı olur umarım.Belki geç haber ama en azından bundan sonra ona göre hareket edilir yani.
 
Üniversiteler iş bulma kurumu değil ki.
Ben öğretmenlik okurum ama mezun olur yüksek lisans yaparım, devam eder doktora yaparım sen nasıl bunun önünü tıkarsın ki?
 
Üniversiteler iş bulma kurumu değil ki.
Ben öğretmenlik okurum ama mezun olur yüksek lisans yaparım, devam eder doktora yaparım sen nasıl bunun önünü tıkarsın ki?

İşte öyle olmuyor ki maalesef, açıkta kalmayayım diye tercih yapan o kadar çok öğrenci var ki. Ben hatırlıyorum üniversitenin ilk günü hoca kaçınız bu bölümü isteyerek tercih etti diye sorduğunda 2-3 el anca kalktı havaya. Ben hala kızgınım, iş imkanı olmayan bölümlere binlerce öğrenci almaya devam ettikleri için. Sonrasında ne oluyor: milyonlarca işsiz. Yönlendirme sıfır gerçekten. Ama dediğim gibi çok idealist, illa bu bölümü okumak istiyorum diyen insanlar için sınırlı kontenjan verilebilirdi.
 

Kontenjanı azaltmayı anlarım ama bölümlere öğrenci alınmamasında zerre mantık bulamıyorum.
Hele ki eğitim fakültesi bölümlerine...
 
Arkadaş bu ülke her şeyi damdan düşer gibi yapmak zorunda mı!!??? delirmemek elde değil! her branştan al az al..ama bu ilköğretimden başlayan bir süreçtir.. Alternatif iş alanları açmadan ne yapıyorsun demezler mi adama!!???!!!!!

gezi devam ederken, milli parklar imara açılması üzerine eğitim fak. durumunu görünce delirdim artık
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…