‘Internet isimleri’ olarak adlandırdığım isimler, Türkiye’de internet sayesinde üretilen isimlerdir. Google’u açıp ’isimler’ yazdığınızda karşınıza yüzlerce isim sözlüğü çıkıyor. Peki bu sözlüklerde yazan çoğu isim anlamlarının yanlış oldugunu biliyormuydunuz?
Daha önce kötü anlamlı isimler hakkında bir yazı yazmıştım. Aleyna, Berre ve Irem bu isimlerden bir kaç tanesiydi. Bu sefer deyinmek istediğim isimler başka bir kategoride yer alıyor. Bu isimler belki kötü anlamlı değil, fakat sanıldığı gibi Kuran-i Kerim'de yer almıyor. Ceylin, Eflin, Tuana, Kayra, Sidelya, Belinay gibi isimler kesinlikle Kuran’da geçmiyor!
Fakat çoğu kişi bu isim sözlüklerine bakarak bu isimleri çocuklarına veriyor. Ne Ceylin ne de Eflin ‘Cennetin kapısı’ demektir.
Bunu anlamak aslında o kadarda zor değil. Kuran-i Kerim Arapça yazılmıştır ve bu yüzden Kuran’da geçen her ismin kökeni Arapçadır. Fakat Belinay’ın ve Kayra'nın kökeni Türkçe, Ceylin’in ve Eflin’in kökenleri Farsça, Sidelya'nın kökeni ise Latince.
Ayrıca Kuran’da geçen her ismin Arapça’da bir karşılığı vardır. Bir kaç örnek:
Ahmet:Achmed,Ahmad,Ahmed Yusuf:Youssef,Yusef,Yussuf Esra:Esraa,Asra,Isra Büşra: Bouchra, Bushra, Boushr
Peki Tuana’ nın Arapçada karşılığı var mı? Hayır! Veya Eflin’in? Hayır!
Çocuğunuza illa Kuran’da geçen bir isim koymak istiyorsanız, aşağıda belirttiğim isimleri koyabilirsiniz.
KURAN’DA GEÇEN KIZ ISIMLERI:
Esra, Zehra, Merve, Büşra, Ayşe
KURAN’DA GEÇEN ERKEK ISIMLERI:
Ahmet, Yusuf, Yunus, Ömer, Yasin
Arkadaslar bence nıyet hayır ıse akıbet de hayırdır..Bız bu ısımlerı guzel anlam tasıyor dıye koyduk oyle degıl mı,en azından oyle ogrendıgımız ıcın.
Bunca zaman sonra boyle bır yazı acıkcası dumur ettı benı ama ne kadar dogru onu henuz bılemıyoruz,bılgısı olan arkadaslar varsa mutlaka paylasalım..
Dun gece davıdof arkadasıma da soyledım,ben melegımıze hamıleyken kontroller ıcın Turkıyeye gelmıstım ve yerel bır gazetede ılan gorsmustum,soyle baslıyordu,Ceylın ısımlı kızımızın adını .... degıstırıyoruz..
Sımdı bu bılgılerı alınca aklıma dırek o geldı,acaba demıstım neden degıstırıyorlar kotu bır anlamı mı var,ılan sahıbıne ulasmak ıstedım olmadı,evımıze donduk oylece kaldı..
Dunden berı delı oldum ya kızıma bakıp bakıp kendımı sucluyorum eger boyle bırsey varsa,coook cok daha detaylı arastırmak gerekıyormus:1no2: Sayfalarca ısım lıstesı cıkarmıstık Ceylın de karar kıldık...
Olan herseyde hayır vardır bakalım,ne gerekıyorsa yapacagız..
Her kaynaga da her agza da ınanmamak lazım,Kezban ısmıne YALANCI yalanlayan kadın dıyorlar ama ıkı gorus var bu konuda bırı TU KEZZIBAN dan gelen yalancı ,dıgerı de KEDBAN kelımesınden turemıs olan EV HANIMI anlamı..Şaibeli isimlerden biri..
---
KAYRA ısmını sormus bır arkadasım Halamın kızı gecen ay dogum yaptı ve oglunun ısmını Kayra koydular,Kayranın anlamıda Allah cc dan gelen ıyılık ıhsan dıye bılıyoruz ama bu vakıtten sonra yogurdu ufleyerek yemek gerek..Ayrıca kız ve erkek ısmı olarak kullanılabılıyor..