Evladına “aşırı düşkün” anne ve baba!
Evladının her adımını kontrol etmeye çalışan anne ve babaların çocukları “çekingen” bir yapıda büyür. İlerleyen yaşlarda anne-babaların aynı davranışları sürdürmesi durumu okul ve iş yaşantısında kişiyi olumsuz bir şekilde etkiler. Kişi, “kendine güvensiz” biri haline gelir.
“Aşırı mükemmeliyetçi” anne-baba!
Bazı anne-babalar, çocuklarının elde ettiği hiçbir başarıdan memnun olmazlar. Sürekli daha iyisini beklerler. Mükemmeliyetçi anne-babaların çocukları kendine güven duygusu olmayan çocuklardır.
“Sürekli kıyaslayan” anne-baba!
Çocuklarını sürekli başka insanların çocuklarıyla kıyaslayan anne ve babalar, çocuklarının psikolojisini ve gelişimini olumsuz yönde etkilerler. Bu tip anne ve babaların çocukları, kendine güveni olmayan ve başkalarını mutlu etmek için yaşayan mutsuz bireyler haline gelirler.
“Çocuğunu aşağılayan” anne-baba!
Bazı anne-babalar çocukların fiziksel özelliklerini, başarısız olduğu konuları sürekli aşağılarlar. Bu alaycı anne ve babalar topluma güvensiz yetişen çocuklar katarlar.
“Tehditkar” anne-baba!
Bazı anne ve babalar çocuklarını eğitmek için, “şunu yapmazsan, şöyle olur!”, “Şöyle olmazsa sana şunu almam!” tarzındaki konuşmalarıyla çocuklarını güvensiz hale getirirler. Bu, çocuğun “yalan” alışkanlığı edinmesine de neden olur.
Kaynak:Yazarkafe