merhaba, bende 6 hafta kadar bu müdahaleye kararsız kaldım, aslında ilk 4 hafta böyle bir operasyonun sadece ilk 6 saatte yapılacağı bilgisi verilmişti bana. bende başka bir ihtimal var mı diye araştırmamıştım. fakat benim durumum da haftalar içinde değişiklik olmadı, bir yandan İnr değeri ni sürekli 3-5 arası sabit tutmak oldukça zorluyor diğer yandan ağrılar, şişlikler ve renk değişimi iyice moralimi bozuyordu. ve geleceğin belirsizliği iyice sıkıntıya soktu beni. 6 haftada iken bu operasyonun hala denenebilir olduğunu öğrendim. bu işlem için 6 hafta sınırdır diyen doktor da oldu 2 hafta sınırdır diyende oldu. hatta ben ısrar edince 2 hafta sınırdır diyen doktor yine de deneriz dedi. operasyon öncesi banyo yapmak için külotlu varis çorabımı çıkararak tek bacak çorap giysem bile 20 dakikalık ayakta kalma süremde bacağımda kızarma oluyordu. ben bu kararı vermeden önce kaybedecek birşeyim olup olmadığını düşündüm. zaten tamamen tıkalı olan bir damarım vardı ve ilaç - çorap tedavisinden 6 haftada çok olumlu bir sonuç elde edememiştim. operasyonun riskleri evet var. her cerrahi müdahalenin riski mutlaka var. bu operassyon da akciğere pıhtı atması en korkulan durum sanırım. ama ben bu oprasyonu olmadan beklediğim süreç içinde de benim durumumda bu risk hep vardı zaten. sizin ve diğer arkadaşların durumunun bilmiyorum ama benim DVt 'm çok sağlam başlamıştı; sol bacağım böbrek üstündeki bir yerden itibaren ana toplar damarım komple tıkalıydı. kendimce artı ve eksilerini değerlendirerek sonradan keşke dememek için ben bu kararı aldım. tıkalı olan sol bacağıma girmeden önce sağ kasığımdan girilerek bir FİLTRE takıldı. titanyum alaşımı olan bu filtre kalıcı. hem operasyon sırasında ki hem de daha sonra oluşacak bir pıhtı atmasını önlemek için bir emniyet yöntemi. bu operasyonun hayati bir riski olup olmadığını mutlaka sizde hekiminize sorun ben operasyon sonrası bu operasyon sırasında pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybeden olduğunu duydum. ama bunlar rivayette olabilir gerçekte bilemiyorum. ben hekimime güvendim, ve filtre takılması bana mantıklı ve güvenli geldi. şimdi yaklaşık 16. günümdeyim. yapılan dopler sonucunda belli oranlarda açılma var. genel durumuma gelince, bacağımdaki ve kasığımdaki yamalar azaldı, diz altımda şişilik yok sadece diz üstünde 2 cm çap farkı hala aynı duruyor. bugün bayram nedeniyle bir ziyarette fazla oturdum 1 saattlik oturma sonucunda ayak bileğimde agrı ve yanma oldu. ama şişlik olmadı. hala günümün çoğunu uzanarak geçiriyorum. bu hastalığın tedavisinin uzun bir süreç istediğini kabullendim. 30 dakkadan fazla ayakta kalma sonrası yada oturma sonrası mutlaka ayağımı yukarı kaldırarak uzanıyorum. bol bol yuruyus yapıp su içiyorum. ameliyat zor bir karar, süreç oldukça sancılı, lokalle olduğu için hem oparsayon sırasında ağrı oluyor hem de sonrasında bacağın arkasından girilen yerde agrı oluyor. operasyondan sonra ayaklanıp eve koşarak gideceğimi beklemiyordum ama bu kadar ağrılı olacağını da beklememiştim. bir haftta içindeagrılar hafifliyor . ama tüm bu anlttıklarım sizin durumunuza uymayabilir, hepimizin bünyesi ve hastalığının derecesi farklı. güvendiğiniz bir hekimle tüm bunları açık açık konuşun. ben bundan 1 yıl sonra keşke dememek için bu yöntemi denedim. en azından denedim ve ben imkanlarımı kullandım diyorum dopler sonuçlarımda daha iyi. birinde %10-20 diğerinde %40-50 diğerinde de % 80-90 açılma var. tıkalı kaldığı sürece damarın iç yapısı ve kapakçıkları bozuluyor, bunlar toplar damar sözkonusu olduğundan pek onarılabilir şeyler değilmiş. zaten toplardamarın bu kadar hassas olmasından dolayı hekimler bu operasyon konusunda anlaşamıyorlar. ben bir cerrahın cesaretli olması yeniliklere açık olması gerektiğini düşünüyorum ama hepimiz farklıyız. umarım sizde kendiniz için en doğru kararı verirsiniz. ve umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz. yazdığınız tüm sorulara elimden geldiğince ve dilim döndüğünce cevap vermeye çalıştım aklınıza takılan paylaşmak istediklerinizi yine cevaplarım.