Dukan Diyeti Nedir?

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.913
49

Dr. Pierre Dukan
“Size benim yöntemimi öneriyorum.
Benim olduğu için değil, 35 yılı bu deneyimle geçen bir ömrün ardından,
bildiğim bütün yöntemler içinde en iyisinin bu olduğundan emin olduğum için!”​

Dr. Pierre Dukan tarafından yaratılmış ve kendi adıyla anılan Dukan diyeti tüm dünyada ‘aç kalmadan zayıflama yöntemi’ olarak biliniyor.Dukan diyetinin temelinde yüksek protein alımı esastır,karbonhidrat ve yag alimi ise kisitlidir. Haftanin 6 gunu istediginizi yiyebileceginizi soyluyor.Bununla birlikte bu beslenme alışkanlığının bazı belirli aşamaları bulunur.Peki nedir bu asamalar:

1-ATAK EVRESI :

Bu aşama hızlandırılmış protein programıdır. Kişiler balık, tavuk gibi yağsız etlerden, yağsız jambon ve yumurta gibi diğer kaynaklardan oluşan 72 yüksek proteinli gıda arasında seçim yapmak zorundadır. Ek olarak, kişiler 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği ve günde en az 1,5 litresu tüketmek zorundadırlar. Yulaf kepeği oldukça tok tutan yüksek oranda life sahiptir ve bu aşamada izin verilen tek karbonhidrat kaynağıdır. Kisilerin günde 20 dakika yürümesi gerekmektedir. Bu aşama istenilen kilo baz alınarak 1-10 günde sonlanır. Ortalama olarak, birçok insan bu aşamada 5 gün kalmaktadır ve kabaca 4 ila 7 kilo kaybeder.

2-SEYIR EVRESI :

Bu aşama kişilerin kilolarının çoğunu kaybettikleri dönemdir. Seyir aşaması 72 maddelik listenizdeki yiyebileceğiniz gıdalara 28 çeşit sebze eklemektedir. Bu aşamada karbonhidrat içermeyen sebzeler tüketebilirsiniz, bu demek oluyor ki patates gibi sebzelere izin verilmiyor. Bu aşamada gıdalar dönüşümlü olarak tüketilir. Bir gün, Atak aşamasında olduğu gibi tamamen protein günü olmalıdır. Bir sonraki gün protein ve sebze günü olmalıdır. Kişiler, Atak aşamasında olduğu gibi her gün aynı yulaf kepegi (bu evrede olcu 2 yemek kasigi) ve su tüketmeye devam etmek zorundadır.Kisilerin günde 30 dakika yürümeleri gerekmektedir. Seyir aşamasının devam süresi hastanın kaybetmek istediği kilo ile bağlantılıdır. Bu aşama istediğiniz kiloya ulaşana kadar devam eder.

3-GUCLENDIRME EVRESI :

Bu aşama kisilere bu diyeti nasıl hayat tarzları haline getireceklerini öğreterek verdikleri kiloyu geri almadan korumaları için tasarlanmıştır. Kisiler önceki aşamalarda olduğu gibi her gün istedikleri kadar protein ve sebzeyi, yulaf kepeği ve suyla birlikte yiyebilirler. Bu aşama yasaklı olan bazı yiyecekleri tüketebilmeleri için izin vermektedir. Örneğin; meyve, peynir ve ekmek gibi gıdalar her hafta küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir. Ayrıca kisiler her hafta bir ya da iki kere ODUL yemeği için izin verilmektedir, yani istediklerini yeme izinleri vardır. Ve bu aşamada bir gün tamamen protein içerikli beslenmeleri gerekmektedir ve bunu her hafta aynı gün tekrarlamalıdırlar. Ayrıca kişiler her gün 25 dakika yürümek zorundadırlar. Guclendirme aşamasının devam süresi, Seyir aşamasında kaybedilen her bir kilo için 10 gündür. Dolayısıyla eğer Seyir aşamasında 20 kilo kaybettiyseniz Guclendirme aşaması on defa 20 ,yani 200 gun,yani 6 ay ve 20 gun surecektir.

4-KORUMA EVRESI :

Son aşama hayatınızın geri kalanında hayat tarzınız olacak şekilde tasarlanmıştır. Dukan, kişilerin ilk üç aşamadaki katı kurallardan sonra artık sağlıklı bir şekilde nasıl yemek yiyeceklerini öğreneceklerine inanmaktadır.Kisiler kendi rutinlerini ya da düzenlerini oluşturacaklardır. Bu aşama haftanın bir günü tamamen protein içerikli beslendikleri sürece geri kalan 6 gün istedikleri her şeyi yiyebilmeleri için izin vermektedir. Bu aşamanın uyulması gereken üç kuralı vardır:

-Her gün 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilmesi.

-Asansör kullanmak yerine merdivenlerin tercih edilmesi

-Her Perşembe’nin protein günü yapılması

Ayrıca önceki aşamalarda olduğu gibi her gün düzenli yürüyüşün de dâhil olduğu düzenli egzersiz yapması gerekmektedir.

DUKAN DİYETİNİN FARKI:

-Kalori hesabı yoktur

- Düşük yağ tüketimine odaklanır

-İzin verilen 100 gıdanın hepsi doğaldır

-İzin verilen 100 çeşit gıdadan yiyebileceğiniz miktarla ilgili sınırlama yoktur

DUKAN DIYETININ AVANTAJLARI

-Bu diyet türü, diğerlerine göre bir konuda oldukça güzel bir avantaj içerir. Bu da dukan diyeti süresince belirli günler dahilinde bazı yiyeceklerin sınırsız bir şekilde tüketilme iznidir. Bu özellik, kişide oluşan ve kronik hale gelebilen stresin bitimi anlamına da gelmektedir. Çoğu diyet türünün hemen başlarda çok katı kuralları olduğu gerekçesiyle bırakıldığı düşünüldüğünde, dukan diyeti kişilere daha esnek yapıda ve stresi az olan bir beslenme alışkanlığı sunar.

-Diyet yağsız et ve sağlıklı sebzeleri yemeyi hedeflemektedir.

-Yag alimi dusuktur

-Tuz alimi kisitlidir

- Su tüketimine ağırlık verilmektedir

-Multivitaminler tavsiye edilmektedir

-Her gün egzersiz yapılması salık verir.

Son düzenleme:
ben 6 gün yaptım ilk evresini ama sonra hayatımda ilk defa kabızlık ne demek öğrendim
6 günde 5 kilo verip 3 ünü geri aldım ama

ben 6 gün yaptım ilk evresini ama sonra hayatımda ilk defa kabızlık ne demek öğrendim

Dukan diyetinde kabizlik SIKCA yasanan bir problem ozellikle baslangicta.Cunku sadece kati beslenme yaptigimiz icin atakta maalesef oluyor ama atak bitip sebzeler devreye girince sorunda ortadan kalkiyor.Vede tabiki buna yonelik alinacak onlemlerde etkili oluyor.

verdiginiz 5 kilonun 3 unu almaniz ise normal bir durum.cunku ilk gunlerde yasanan kilo kaybindan cok su kaybi ve diyeti biraktiginiz anda yeniden + ya gecmissiniz ama yinede 2 kilo kayipta fena degil 6 gun icin

Son düzenleme:

evet ama beklenebilecek ve önemsenmeyecek bir durum değildi. çok ağrılıydı çözüm sürecide çok zor oldu zaten o yüzden. aman dedim ben bu işi bırakayım. ama buna rağmen devame den arkadalarımda var gerçekten çok başarılılar.

bencede 2 kilo hiç fena değil..

Arkadaşlar bende dukan diyetine bu hafta içi başlayacağım. fakat evreleri tam kavrayamadım. 90 kiloyum 1.60 boyum. şimdi atak evresinde 10 gün boyunca sabah,öğlen,ara öğün ve akşam ne yiyeceğim? aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

Bu kadarıyla atlattıysan çok şanslısın :) Ben hala uğraşıyorum ki üzerinden rahat 2 yıl geçti.. Dukan diyetini 3 ay yaptım güzelde kilolar verdim ama o masum başlayan kabızlık yavaş yavaş arttı ve tam 20 gün mahvoldum.. İlaçlar doktorlar neler neler.. Hatta iş ameliyata kadar varıyordu ki doktorum son çare bir ilaç verdi o çözüm oldu.. Ancak hala düzene girmedi, hala benim için ciddi bir sorun..

Vücut için sebzenin ne kadar önemli olduğunu o zaman öğrenmiştim :) Görünce dikkatli ol ne olur demek istedim.. Ben bilirim neler çektiriyor insana. :)

Dükan diyeti yapmayı düşünüyorum yıllardır ama bazı olumsuz düşünceler hep engelledi beni sağlık açısından çok zararları oluyor mu acaba?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…