• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dövizde neler oluyor: Sıcak paranın mumu...

Bende sizden bahsetmiştim gelmişsiniz...........

İnanmazsınız biliyorum ama hiçbir siyasi parti adına muhalefet etmedim, sadece HİSsettiklerimi yazdım. Bu cevabınızla beni anlamanızın mümkün olmadığını görmüş oldum. Ama bir gün umarım Nükleer santrallerin yarattığı faciaları bir nebze de olsa iliklerinizde hissedebilirsiniz. Fiziksel anlamda demiyorum olayın insani/manevi boyutundan bahsediyorum. Bu dediğimi beddua olarak algılamayın sakın. Sevgiler...

Bu nükler santral konusunda fazla bilgi sahibi olmayan vatandaşlarımız karşı gelmemizi anlamıyor ben burda biraz bilgilendlendreyim , bu nükler santral atıklar oluyor bunları güvenilir yerlere depolamak gerekiyor ,Almanlar eski tuz maden ocaklarından çıkarılan deliklerin içini bu atıklarla doldurmuşlar , sürekli kontrol edilmesi gerekiyor bu ışınlar radio aktif eğer herhangi bir sızıntı olursa orada yaşayan insanların hepsi kanser olma ihtimalı yüksek yani bizim ülkemizde zamanımnda ..çöpleri yandı ,patladı bu atıklar eğer doğru düzgün denetim altında tutulmazsa kanser vakaları artık gösterecektir depolama çok iyi yapılması gerek bu depolama tamamen gizli olacaktır ve hiç bir il kendi ilinde bu atıkları istemiyecektir yani bin bir tür sorun bunlar vatandaşa anlatılmıyor
Nükleer santral diyince gözüm döndü bi anda. Nükleer santrallere hayır dediğim için ülkemin gelişmesini istememiş oluyorsam, olayım, bununla da gurur duyarım! NÜKLEER SANTRALLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE HİÇBİR YERDE DESTEKLEMİYORUM! Destekleyen insanlar da bana göre ya kördür ya da gözlerini para hırsı bürümüştür. Nükleer santral ne demek biliyo musunuz, peki siz ideolojisini desteklediğiniz partinin bu diretmesini hiç sorguladınız mı? Nükleer santralleri desteklemeyen insanlar sırf muhalefet için desteklemiyorlar öyle mi?

Peki neden hükümet ülkemizin gül gibi
Nükleer santral diyince gözüm döndü bi anda. Nükleer santrallere hayır dediğim için ülkemin gelişmesini istememiş oluyorsam, olayım, bununla da gurur duyarım! NÜKLEER SANTRALLERİ HİÇBİR ŞEKİLDE HİÇBİR YERDE DESTEKLEMİYORUM! Destekleyen insanlar da bana göre ya kördür ya da gözlerini para hırsı bürümüştür. Nükleer santral ne demek biliyo musunuz, peki siz ideolojisini desteklediğiniz partinin bu diretmesini hiç sorguladınız mı? Nükleer santralleri desteklemeyen insanlar sırf muhalefet için desteklemiyorlar öyle mi?

Peki neden hükümet ülkemizin gül gibi rüzgardan elde edebileceği enerji potansiyelini görmüyor da sonucu facia olabilecek Nükleer Santraller konusunda diretiyor??? Cevabı benim için basit: KENDİ ÇIKARLARI.

rüzgardan elde edebileceği enerji potansiyelini görmüyor da sonucu facia olabilecek Nükleer Santraller konusunda diretiyor??? Cevabı benim için basit: KENDİ ÇIKARLARI.

Metzamor Nükleer Santrali nin bütün risklerine ortağız ama gelirine ortak değiliz altını çizdiğim konu sizin gibi benim gibi 3 5 kişi gerçekten her nükleer projeyi protesto eder çıkar sahipleri işine gelene destek olur işine gelmeyene olmaz hadi çıkıp sinop yerine metzamoru protesto edelim bakalım sinopa karşı çıkan kaç dernek destek olacak ... 16 km dibimizde deprem görmüş bir santral 2023 yılına kadar aktif kalacak ığdır sinoptan çokmu değersiz? niye dile getirilmiyor ? Hani nerde bu marjinal gruplar nerde protestocular bunlar gerçek protestocu olsalardı yabancı sermayeyeyle bağımızı koparacak projeler yerine hepsinde destek olmazlarmıydı?

yoksa Nükleer santral konusundaki kaygılar bendede var sinopa nükleer santral projesi hayata geçerse muhtemel protestoculardan biri benim ama bu ayrı bir konu bu konunun başlığı dövizde neler oluyor sıcak paranın mumu elbette alternatif gelir kaynaklarını dile getiricez ve ben neden bu alternatif gelir kaynaklarının hayata geçemediğiyle alakalı düşüncelerimi ifade ediyorum ama gelen cevaplar nükleer santral üzerine

Son düzenleme:
Metzamor Nükleer Santrali nin bütün risklerine ortağız ama gelirine ortak değiliz altını çizdiğim konu sizin gibi benim gibi 3 5 kişi gerçekten her nükleer projeyi protesto eder çıkar sahipleri işine gelene destek olur işine gelmeyene olmaz hadi çıkıp sinop yerine metzamoru protesto edelim bakalım sinopa karşı çıkan kaç dernek destek olacak ... 16 km dibimizde deprem görmüş bir santral 2023 yılına kadar aktif kalacak ığdır sinoptan çokmu değersiz? niye dile getirilmiyor ? Hani nerde bu marjinal gruplar nerde protestocular bunlar gerçek protestocu olsalardı yabancı sermayeyeyle bağımızı koparacak projeler yerine hepsinde destek olmazlarmıydı?

yoksa Nükleer santral konusundaki kaygılar bendede var sinopa nükleer santral projesi hayata geçerse muhtemel protestoculardan biri benim ama bu ayrı bir konu bu konunun başlığı dövizde neler oluyor sıcak paranın mumu elbette alternatif gelir kaynaklarını dile getiricez ve ben neden bu alternatif gelir kaynaklarının hayata geçemediğiyle alakalı düşüncelerimi ifade ediyorum ama gelen cevaplar nükleer santral üzerine

Başta da belirttiğim gibi, nükleer santral sözünüzü duyunca sadece o konuya odaklandım. Konu dışına bir nebze çıktığımın zaten en başından beri farkındaydım. Söylediklerinizden Nükleer santrallere destek olduğunuzu çıkardım, ama bu mesajınızdan konuyla ilgili zaten bir hassasiyetiniz olduğunu anladım. Yanlış anlama için özür dilerim.

Daha bugün haberlerde dinledim.....irandan alınan doğalgaz 490 dolar......üstelik kullanmadığımız doğalgazı da almak zorundaymışız......oysa doğalgaz azerbaycanda 45 dolarmış..........hangi birine muhalefet olacaksınız..........sen istediğin kadar sinekten yağ çıkar........sanki memlekette dolar basıyoruz

Başta da belirttiğim gibi, nükleer santral sözünüzü duyunca sadece o konuya odaklandım. Konu dışına bir nebze çıktığımın zaten en başından beri farkındaydım. Söylediklerinizden Nükleer santrallere destek olduğunuzu çıkardım, ama bu mesajınızdan konuyla ilgili zaten bir hassasiyetiniz olduğunu anladım. Yanlış anlama için özür dilerim.

Ricaederim :17: bende senden çıkışım için özür dilerim

Ekonomi ne durumda? İzlemelisiniz bence :ssz::ssz:
[video=youtube;3pDRfDFHAm4]https://www.youtube.com/watch?v=3pDRfDFHAm4&feature=share&list=PL5p4GwJ_ciAs2tcDi9Yr29W5cEzmftseh&index=27[/video]

Son düzenleme:
ekonomide mükemmel bir yükseliş var BİST 2 gündür değerlerniyor 2 gündür bence sen arada seyret ekonomi kanallarını

BIST yükselir ama BIST'in yükselmesi herşey mükemmel manasına gelmez, Borsa'nın lokomotif kağıtları denen bir iki hisseye yüklü alım yapabilen herkes borsayı uçurur, alımları hızlandırır sende borsa gidiyor dersin bir hisseye girersin hoop adamlar bir satış yapar sen elin böğründe kalırsın, yani öyle Borsa'ya bakıp ekonomi şahane diyemezsiniz, başka ekonomik göstergelere de bakmanız gerekiyor, misal cari açık bizim yumuşak karnımız, ayrıca unutmadan yazayım, ekonomimizde hep ötelenen bir kalem var, özel tasarruf seviyesi 1980'den bu yana en düşük seviyelerde ve kesinlikle önlem alınması gerekiyor, çünkü Türkiye'deki yatırım seviyeleri ve büyüme performansı üzerinde kritik rolü vardır tasarrufun.
Henüz bunla ilgili bir adım atılmadı, yakın gelecekteki ekonomi planları arasında da gözükmüyor.

BIST yükseldi evet ama faiz oranı olması gerektiğinden fazla ve gecikmeli arttırıldı, dolar geçen seneki seviyelerin üstünde, başka bir topikte yazdıklarımın benzerini yazacağım, faiz oranı yüksek, dolar kuru geçen seneki fiyatlar baz alındığında %27 yükseldi, BIST yükseldi, bu üçünü bir matematik denklemi gibi görün BIST yukarı-Faiz oranları yukarı-Döviz kuru yukarı ne güzel gözüküyor değil mi ama bu denklem yanlış, BIST yukarıysa döviz kuru aşağı düşmeli, hepsi yukarı olmaz olursa ortada bir sorun vardır.

Ayrıca döviz kuru sizin TL.niz karşısında 1 senede %25'ten fazla artmışsa yani diğer bir şekliyle sizin paranız bir senede döviz kuru karşısında %25'ten fazla değer kaybettiyse döviz krizi olabilir öngörüsünde bulunabilirsiniz, bakınız bizde %27'lik bir artış olmuştur.

Dışa kırılganlığımız arttı, not düşüşü olabilir sebebiyle 10 banka gözlem altında Moody's tarafından, işsizlik oranı arttı, ihracat seviyemiz düştü.

Biz hala ekonomiyi her kapıda iki araba sanıyoruz, refah seviyesi artmadı, emekli maaşının sosyal güvenlik reformuyla birlikte her yıl kademe kademe düşerek 403 liraya düştüğü bir ülkede insanlar zenginleşiyor diyemezsiniz, bankalar tüketicilere kredi imkanı sağladığı için herşeyi krediyle alıyorsunuz. Maaşı al krediye ver, maaşı al kredi kartıyla bilmem kaç taksitle aldığın eşyanın parasını öde. Nakit, sıcak canlı para var mı cebinizde?

BIST yükselir ama BIST'in yükselmesi herşey mükemmel manasına gelmez, Borsa'nın lokomotif kağıtları denen bir iki hisseye yüklü alım yapabilen herkes borsayı uçurur, alımları hızlandırır sende borsa gidiyor dersin bir hisseye girersin hoop adamlar bir satış yapar sen elin böğründe kalırsın, yani öyle Borsa'ya bakıp ekonomi şahane diyemezsiniz, başka ekonomik göstergelere de bakmanız gerekiyor, misal cari açık bizim yumuşak karnımız, ayrıca unutmadan yazayım, ekonomimizde hep ötelenen bir kalem var, özel tasarruf seviyesi 1980'den bu yana en düşük seviyelerde ve kesinlikle önlem alınması gerekiyor, çünkü Türkiye'deki yatırım seviyeleri ve büyüme performansı üzerinde kritik rolü vardır tasarrufun.
Henüz bunla ilgili bir adım atılmadı, yakın gelecekteki ekonomi planları arasında da gözükmüyor.

BIST yükseldi evet ama faiz oranı olması gerektiğinden fazla ve gecikmeli arttırıldı, dolar geçen seneki seviyelerin üstünde, başka bir topikte yazdıklarımın benzerini yazacağım, faiz oranı yüksek, dolar kuru geçen seneki fiyatlar baz alındığında %27 yükseldi, BIST yükseldi, bu üçünü bir matematik denklemi gibi görün BIST yukarı-Faiz oranları yukarı-Döviz kuru yukarı ne güzel gözüküyor değil mi ama bu denklem yanlış, BIST yukarıysa döviz kuru aşağı düşmeli, hepsi yukarı olmaz olursa ortada bir sorun vardır.

Ayrıca döviz kuru sizin TL.niz karşısında 1 senede %25'ten fazla artmışsa yani diğer bir şekliyle sizin paranız bir senede döviz kuru karşısında %25'ten fazla değer kaybettiyse döviz krizi olabilir öngörüsünde bulunabilirsiniz, bakınız bizde %27'lik bir artış olmuştur.

Dışa kırılganlığımız arttı, not düşüşü olabilir sebebiyle 10 banka gözlem altında Moody's tarafından, işsizlik oranı arttı, ihracat seviyemiz düştü.

Biz hala ekonomiyi her kapıda iki araba sanıyoruz, refah seviyesi artmadı, emekli maaşının sosyal güvenlik reformuyla birlikte her yıl kademe kademe düşerek 403 liraya düştüğü bir ülkede insanlar zenginleşiyor diyemezsiniz, bankalar tüketicilere kredi imkanı sağladığı için herşeyi krediyle alıyorsunuz. Maaşı al krediye ver, maaşı al kredi kartıyla bilmem kaç taksitle aldığın eşyanın parasını öde. Nakit, sıcak canlı para var mı cebinizde?

Teşekkür ederim Mune benim gibi bir çok bekleyen varmış:42: Tükettiğimiz çoğu şeyi üretmiyoruz biz en büyük sorunlardan biri bu zaten, enflasyon yüksek, cari açık ve dış borç fazlayken zaten ekonomimiz süper falan demek ütopik bir düşünce :44: Yukarda hocamın bir videosunu paylaştım o da gayet anlaşır bi şekilde özetlemiş durumu çözüm önerileri de çok mantıklı geldi bana:ssz:

Teşekkür ederim Mune benim gibi bir çok bekleyen varmış:42: Tükettiğimiz çoğu şeyi üretmiyoruz biz en büyük sorunlardan biri bu zaten, enflasyon yüksek, cari açık ve dış borç fazlayken zaten ekonomimiz süper falan demek ütopik bir düşünce :44: Yukarda hocamın bir videosunu paylaştım o da gayet anlaşır bi şekilde özetlemiş durumu çözüm önerileri de çok mantıklı geldi bana:ssz:

asıl çözümlere ihtiyaç var
bahsedersen sevinirim
benim de düşündüklerim var ama yarın yazmayı düşünüyorum

asıl çözümlere ihtiyaç var
bahsedersen sevinirim
benim de düşündüklerim var ama yarın yazmayı düşünüyorum

Çözüm olarak sundukları hocamın:
1)Yeni bir ekonomi modeli geliştirmeli çünkü eskisi tıkandı. bunun içinde politik düzenlemelerin yapılması ve gerçekten demokratik bir ülke olmamız gerektiği
2)İthal ettiğimiz ürünleri kendimiz üretmemiz gerektiği özellikle de inovatif ürünlerde. Devletin ar-ge ye, teknolojiye yönelmesi, ithal ikamesi yapılmalı
3)Türkiye sanayisizleştiği için sanayiye teşvikin artması gerektiği
4)Türkiye marka oluşturmalı
5)1300 tane bitki türümüz olup bunların 3300 tane endemik bitki türü bunlar ilerde ilaç sanayisinin, kozmetik sanayisinin ham maddesi olacağı için bu alan geliştirilmeli
6)Tohum alanına girmemiz gerekiyor. 1 kg domates tohumu 1 kilo altından daha pahalıymış.
7)Yenilenebilir enerji
8)Boru işleyecek teknolojiyi geliştirmeli, kendimiz işlemeliyiz. Hafif dayanaklı malzeme üretmeliyiz
9)Zeki çocukların iülkelenin her bölgesine inovasyon liseleri açıp orda ücretsiz okumalarını sağlayıp yine üniversite de inovasyon bölümlerine devam etmeleri sağlanmalı diyor.
Daha sayacaktı galiba da program bitti bir de öncelikle bireyi düzeltmemiz gerektiği kişiden bireye geçmemiz gerektiğini söylüyor:ssz
Youtube açılırsa mutlaka izle bence:ssz:

Son düzenleme:
İşsiz adamın sgk primine mecbur edilmesini de eklemek gerekir

O benim başıma da bela oldu hastaneye gittim muayene olmak için sigortam gözükmüyormuş, sgk ya gittim sistem sizi otomatik olarak gss ye geçirmiş 400 lira borcunuz var dedi. Nasıl olur ben evlenene kadar babamdan yararlanabiliyorum dedim 1 hafta o borcu sildirmek için sgkyı su yolu yapmıştım Allah'tan sildiler de kurtuldum:ssz:

Son düzenleme:

Bu bilgilerden tek anladığım, Türk ekonomisinin ayvayı yediği ve daha da yiyeceği:ssz:

Türkiye’de tasarruflardaki gerileme çok ciddi bir sorun haline gelmiştir. Tasarruf oranlarındaki düşüş cari açığı da beraberinde getirmiştir. Böylece hem iç tasarrufların azalması hem de dış tasarruflara bağımlılığın artması gibi oldukça tehlikeli bir sürece girilmiştir. Öyle ki cari açığın azaltılması için ekonominin düşük hızda büyümesi zorunluluğu doğmuştur.

Diğer taraftan halihazırda;

Vatandaşların 68 milyar TL’si kredi kartları, 187 milyar TL’si de diğer tüketici kredilerinde olmak üzere toplam 255 milyar TL borcu bulunmakta,
Firmaların 460 milyar TL’si ticari, 15 milyar TL’si mali olmak üzere toplam 475 milyar TL yurtiçi kredi, 210 milyar dolar tutarında dış kredi borcu bulunmakta,
Devletin 388 milyar TL iç, 90 milyar dolar dış borcu bulunmaktadır.
Kısacası Türkiye’de sadece tasarruflar azalmakla kalmamış, tüm ekonomik birimler borçlanarak adeta geleceklerini de ipotek altına almıştır. Dolayısıyla sorun sadece tasarrufların azalmasından ibaret olmayıp çok daha ciddi boyutlara gelmiştir. Bu nedenle de çözümü tek boyutlu, konjonktürel önlemlerde değil orta uzun vadeli yapısal ekonomik önlemler ile toplumsal yapının yenilenmesinde aramak gerekmektedir.

Bu arayış sürecinde de 2000 sonrası dönemde reel yatırımların anlamını yitirmesine neden olan politikalar ile finansal rantları önplana çıkaran düzenlemelerin gözden geçirilmesi uygun olacaktır. Bu yapıldığında gelinen noktada finansal küreselleşme ve bunun Türkiye’ye getirdiği sıcak para bağımlılığının yaşanan olumsuzlukların en temel sorumlusu olduğu görülecektir. Bu bağımlılık ciddi şekilde kırılganlıkları beraberinde getirmekte, geleceği ipotek altına alırken biriken bedel artmaktadır. Bu bedelde yanlış makro ekonomik politikalar öncelikle, bunun yarattığı cazip tüketim iklimine kapılan vatandaşlar ise ikinci derece de sorumludur. Bu; ortak yapım bir sorundur. Çözüm beklemektedir. Ancak, mevcut ekonomi yönetiminin henüz sıcak para serabından çıkamadığını görmek endişeleri artırmaktadır.

Gelinen noktada Türkiye’de iç tasarrufların artırılması ve dış tasarruflara bağımlılığın minimize edilmesi gerekmektedir. Bunun için de hem ekonomik hem de sosyo-kültürel koşulların oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda;

1. Reel mevduat faizlerinin negatif düzeye inmesi engellenmelidir. Ancak bu faizlerin artırılması yoluyla değil, enflasyonun düşürülmesi yoluyla yapılmalıdır.

2. Enflasyon ise kurların düşük tutulması yoluyla yapay olarak değil, kurların gerçekçi değerlendirildiği bir ortamda enflasyonun yapısal nedenleri ortadan kaldırılarak sağlanmalıdır.

3. Tasarruf artışının en önemli kaynağı, istihdam, üretim ve gelir artışıdır. Bunun için üretim ikliminin yerli üreticiler açısından cazip hale getirilmesi, en azından yabancı rakipler karşısında haksız rekabete uğramalarının engellenmesi gerekmektedir.

4. Sanayileşme, özellikle Ar-Ge malları üreten sanayilere sahip olmak hem ithalata yaptığımız ödemeleri azaltacak hem de çalışanlara yüksek gelir imkanı sunarak tasarrufların artmasına katkı sağlayacaktır.

5. Bu noktada gerçekçi kur politikası ile rakipler düzeyinde enerji maliyetlerinin kilit öneme sahip olduğu unutulmalıdır.

6. Dövizin bir yatırım aracı olma işlevi zayıflatılmalı, bunun için de bir taraftan döviz mevduatlarından ayrılan zorunlu karşılıklar diğer taraftan da döviz mevduatından elde edilen faiz kazançları daha yüksek oranda vergilendirilmelidir. Böylece Merkez Bankasının, dolayısıyla Türkiye’nin diğer ülkelere kaptırdığı senyoraj geliri büyük ölçüde engellenecektir.

7. Spekülatif amaçlı döviz alım satımlarını cazip olmaktan çıkarmak amacıyla bu işlemler üzerine makul bir vergi konulması tartışılmalıdır.

8. Büyük oranda ithal edilen elektronik ürünlerde KDV oranları artırılmalıdır.

9. Kredi kartlarında asgari ödeme oranı en az yüzde 50 olmalıdır.

10. Kamu her türlü harcamasında olabildiğince tasarruf yaparak topluma örnek olmalı, kendisinin yapmadığı tasarrufu vatandaşlardan beklememelidir.

11. Reklam gibi tüketimi özendirici uygulamalar yöntem, zamanlama ve görüntüler boyutuyla kontrol edilmelidir.

12. İlkokuldan başlayarak bireylere tasarruf bilinci kazandırılmalı, hak etmeden tüketmenin olası sonuçları iyi anlatılmalıdır.

13. Altının yatırım aracı olma özelliği zayıflatılmalı, bir taraftan yastık altına giden altınların ekonomiye kazandırılmasına, diğer taraftan da yenilerinin yastık altına gitmesinin önlenmesine çalışılmalıdır.

14. Türkiye’nin en önemli toplumsal sorunlarının başında ahlaki çöküntü gelmekte, bu da dolaylı olarak tasarrufların azalmasına katkı sağlamaktadır. Bu açıdan gerek öğrenim sürecinde gerekse toplumsal ilişki ve etkileşim zeminlerinde ahlaki standartları yükseltecek önlemler alınmalıdır.
Prof.Dr. Yaşar Uysal

Back
X