Arkadaşlar okuduğum kadarı ile bi çoğunuzun aklı karışmış ben ikinci doğumuna hazırlanan biri olarak şöyle izah edeyim size....
Doğum izni parası sadece çalışana verilen, çalışmadığı dönemdeki maaş hakkı kaybını önleyen bir düzenlemedir. Yani çalışmıyorsanız, ev hanımı iseniz ya da ssk'sı olmayan bir çalışansanız bu parayı ALAMAZSINIZ.
Bunun miktarı şudur: Yatan sigorta ücretiniz üzerinden brüt maaşınızın 3/2'dir. Bunun için yapmanız gereken muhasebenize ssk'nızın gerçek bodronuz üzerinden mi yoksa asgari ücret üzerinden mi ödendiğini sormaktır. Şayet asgari ücret üzerinden yatırılıyor ise ya da onun biraz üzeri normal maaşınızı karşılamayan bir brüt gösterilmiş ise SSK'nın size ödeyeceği de düşük olacaktır. Bunu işyeri ile konuşup aradaki farkı telafi etmelerini isteyebilirsiniz. Bazı şirketler SSK ödeneğine rağmen maaş verirken bazıları bu dönemde vermezler. Yasaya göre de patron açısından 'çalışmayan işçiye maaş ödemek yükümlüğü yoktur' Bu, aranızdaki hukuka bağlıdır biraz. Ama dediğim gibi şayet düşük prim ödeniyor ise bunu telafi etmelerini istemek hakkınızdır.
Bunun dışında çalışan anne ya da çalışmasa dahi eşi üzerinden sigortalı olan herkes süt parası alır. Bu, yeni düzenlemeye göre 70 tl'dir ve bir defaya mahsus alınır.
Bunun dışında süt parası yoktur. Ayrıca çalışan annenin bir yıl süre ile günde 1,5 saat emzirme izni vardır. Bunun paraya dönüştürülmesi, kullanılmayıp parasının alınması gibi birşey sözkonusu değildir. Yasa, 1 yaşına kadar bebeğin doğru ve sağlıklı beslenmesi için bu kolaylığı sunmuştur. Yoksa anne izin alsın, iznini birleştirsin ya da bunu paraya dönüştürsün diye sunulmuş bir kolaylık değildir. Yani anne değil bebek esas alınmıştır dolayısı ile bunun parasal karşılığı yoktur, ne SSK'dan ne de işverenden istenmez.