• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dondurucuya Konulabilecek Gıdalar???

gadjo dilo

ben aslında yoğum
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2012
10.357
9.245
198
tecrübeli arkadaşlardan fikir önerisine ihtiyacım var. fikir alışverişi yapabiliriz. : )

her türlü gıdaları ve yemekleri en pratik şekilde pişirebilmek için neleri dondurucuya atabiliriz? Markete gitme fırsatı çok olmayanlarınız var mı, dondurucuyu nasıl değerlendiriyorsunuz stoklamak için?

Mesela patlıcan, kabak, biber, ıspanak, pırasa, karnıbahar vs diğer sebzeler nasıl konulur?

Dondurucumdaki salamura yaprağı etli sarıp çiğden dondurabilir miyim?

Suluköfte köftesi donduran var mı?

Sebzeleri çiğden mi yoksa şoklayarak mı dondurmalıyız?

Hangi sebzeler ve yeşillikler kızartıp, hangileri haşlanıp, hangileri kavrulup konmalı?

Hangi yeşil sebzeler çözdürüp kullanılabilir?

Kavanozlanabilecek gıdalar?

Kısacası dondurucuyu açtığımda soğanı salçayı kavurup tencereye atıp sadece pişmesiyle uğraşacağım hazırlıklar istiyorum.

Aklıma geldikçe soracağım.

Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. :kk77::kk77::kk77:

Balık deneyimim:
balıkçıdan bolca palamut alıp temizletip fileto şeklinde kestirip dondurmuştum. 1,5-2 ay boyunca durdu. Porsiyon porsiyon fırınlayıp yedik. Son yediklerimize kadar tadında bozulma olmadı. 1 ay çok rahat taze gibi oluyor eritmeden, ısıtılmış fırında piştiğinde.

Son düzenleme:
Pişirilebilecek türden sebzeleri (soğan, sarımsak hariç, bir de asma yaprağından emin değilim) ve her tür meyveyi atıyor buzluğa annemler, kendileri ilaçsız yetiştirdikleri için. Meyveleri hamur işlerinde kullanıyorlar çözdürüp ya da buzlu haliyle blender'a atıp smoothie yapıyorlar, çok lezzetli oluyor. Nane, dereotu, reyhan kekik filan bunları mikrodalgada kurutuyorlar 3 dakikada. Bir de bütün yeşil salata malzemeleri yıkanıp, ayıklanıp kavanozlarda saklanınca bayağı uzun dayanıyor. Çok kolay oluyor hemen hazırlamak.

Pişirilebilecek türden sebzeleri (soğan, sarımsak hariç, bir de asma yaprağından emin değilim) ve her tür meyveyi atıyor buzluğa annemler, kendileri ilaçsız yetiştirdikleri için. Meyveleri hamur işlerinde kullanıyorlar çözdürüp ya da buzlu haliyle blender'a atıp smoothie yapıyorlar, çok lezzetli oluyor. Nane, dereotu, reyhan kekik filan bunları mikrodalgada kurutuyorlar 3 dakikada. Bir de bütün yeşil salata malzemeleri yıkanıp, ayıklanıp kavanozlarda saklanınca bayağı uzun dayanıyor. Çok kolay oluyor hemen hazırlamak.
Sebzeleri nasıl atıyorlar acaba? o_O

Sebzeleri nasıl atıyorlar acaba? o_O

bamyayi ayiklayip tencerede hafif hasliyorum,
suyunu suzup posetlere koyuyorum,

yesil fasulyeyi zeytinyaglık veya yemeklik kırıp yine yukardaki gibi haslayıp atıyorum,

bezelye, kuru fasulye, barbunya, nohut bunları da uzun uzun haslayıp derindondurucuya koyuyorum,

patlıcanı fazla közlediysem kalanını ayıklayıp posete koyuyorum, salata ve daha cok sıcak yemekler icin (hunkar begendi gibi) elimin altında hazır oluyor.

bunlar haricinde pırasa, ıspanak vb otları haslayıp, suyunu sıkıp posetlere borek ici olarak kullanmak uzere kaldırıyorum.

bezelye veya fasulyeyi istersen kaynattıgın suyu ile beraber minik kavanozlara doldur konserve olarak sakla (domates sosu yapar gibi) oyle de yapıyorum ama suyunda kalınca nedense tadını cok begenmiyorum...

benden bu kadar : )

diger konuda sarımsak yazmıstım, onları kavanoza koyup buzdolabında saklıyorum,
yesillikleri yıkıyorum hazırlıyorum vs yazmıstım, onları da dogramadan yine alt gozde tutuyorum.

uzun uzun et pisirmeyi dusunmuyorsun anladıgım kadarıyla,
o yuzden et suyunu kapaklı buzluklara koyabilirsin, tablet gibi ; )
fakat dondurucuyu kokutmasın diye ustune tekrar poset geciriyorum.

bu arada kırmızı biberi peynirle doldurup konservesini yapıyorum meze olarak tavsiye ederim...

Valla athenenoctua gayet güzel anlatmış. Bende öyle yapıyorum. Bakliyatlar uzumca, taze fasulye gibi şeyler bir taşıö haşlanıp poşetlenip giriyor bnm dolaba.
Kavanozlara geneldr annem domates sosu yapıor gayet güzel oluyor. Birde biz kahvalyıda yemek için biberli domatesli bir sos yapıyoruz oda cok güzel. (İsteyene tarifini veririm) yada menemen yapıp koyabilirsin ama ben gerek duymuyırum domates sosu o işide göörüyor bir biber biraz maydanozla:-D
Sarma çokda güzel oluyor. Sarıp da koyunca. Bnm şu an 4poşet var hop çıkarıp çözdürüp pişiriyore mis gibi:-D sonra kocaya nazlanıore ayy bugün sarma sarsım ihii:-D
Birde bu sene yufka koyduk o da inanılmaz iyi oluyır. Biz artvinliyiz bizim orda silordu erişteydi makarnaydi yapılır. Annemle hamur yaptığımız r gün yufka yaptık. Böyle açıoruz ve sacın üatünde çok çok az pişirriyoruz onları 3lü yada 5li katlayarak buzdolabı poşetlerine koyuyoruz. Sonra çıkarıp trpside taavada nasıl isterseniz sütyumurtayag üçlüsüyle ıslatıp içine ne isterseniz koyup börek yapıyoruz. Su böreği gibi oluyor. Tadı bi balka güzel. 3kilo undan 50ye yakın yufka oluyor buarada:-D

Ben kiyma tavuk et vs harici buzluga bise koymuyorum sanki buzluk tadi oluyo sadece ben mi aliyorum bu tadi bilemicm
Ama annem herseyi koyuyo

Biber dolurup koyuyo
Karniyarik doldurup koyuyo
Kofteyi kizartip koyuyo
Patlican kizartip koyuyo
İspanagi cigden koyuyo

mevsimindeyken enginar,bezelye taze fasulye,şeker fasulye,barbunya,patlıcan,dolmalık biber,vişne koyarım

kavanozlara kırmızı biber közleyip koyarım,domatesli-biberli bir kahvaltılık sos var onu da kavanozlarım

bamyayi ayiklayip tencerede hafif hasliyorum,
suyunu suzup posetlere koyuyorum,

yesil fasulyeyi zeytinyaglık veya yemeklik kırıp yine yukardaki gibi haslayıp atıyorum,

bezelye, kuru fasulye, barbunya, nohut bunları da uzun uzun haslayıp derindondurucuya koyuyorum,

patlıcanı fazla közlediysem kalanını ayıklayıp posete koyuyorum, salata ve daha cok sıcak yemekler icin (hunkar begendi gibi) elimin altında hazır oluyor.

bunlar haricinde pırasa, ıspanak vb otları haslayıp, suyunu sıkıp posetlere borek ici olarak kullanmak uzere kaldırıyorum.

bezelye veya fasulyeyi istersen kaynattıgın suyu ile beraber minik kavanozlara doldur konserve olarak sakla (domates sosu yapar gibi) oyle de yapıyorum ama suyunda kalınca nedense tadını cok begenmiyorum...

benden bu kadar : )

diger konuda sarımsak yazmıstım, onları kavanoza koyup buzdolabında saklıyorum,
yesillikleri yıkıyorum hazırlıyorum vs yazmıstım, onları da dogramadan yine alt gozde tutuyorum.

uzun uzun et pisirmeyi dusunmuyorsun anladıgım kadarıyla,
o yuzden et suyunu kapaklı buzluklara koyabilirsin, tablet gibi ; )
fakat dondurucuyu kokutmasın diye ustune tekrar poset geciriyorum.

bu arada kırmızı biberi peynirle doldurup konservesini yapıyorum meze olarak tavsiye ederim...
uyanamadım mı ne?ne koyarız değil,nasıl koyarız demişsin

-ıspanak taze nane dereotu yeşil biberi yıkayıp suyunu süzdürüp dokaba o şekilde koyuyorum
-sarma-dolma çiğden doldurup atıyorum buzluğa,çok da güzel oluyor
-barbunya yı içini ayıklayıp çiğden
-köfteyı yoğurup şekil verip o şekilde atıyorum.
-taze fasulye yi doğrayıp yıkıyorum bazen çiğden bazen haşlayıp koyuyorum
başka aklıma gelmiyor

tecrübeli arkadaşlardan fikir önerisine ihtiyacım var. fikir alışverişi yapabiliriz. : )

her türlü gıdaları ve yemekleri en pratik şekilde pişirebilmek için neleri dondurucuya atabiliriz? Markete gitme fırsatı çok olmayanlarınız var mı, dondurucuyu nasıl değerlendiriyorsunuz stoklamak için?

Mesela patlıcan, kabak, biber, ıspanak, pırasa, karnıbahar vs diğer sebzeler nasıl konulur?

Dondurucumdaki salamura yaprağı etli sarıp çiğden dondurabilir miyim?

Suluköfte köftesi donduran var mı?

Sebzeleri çiğden mi yoksa şoklayarak mı dondurmalıyız?

Hangi sebzeler ve yeşillikler kızartıp, hangileri haşlanıp, hangileri kavrulup konmalı?

Hangi yeşil sebzeler çözdürüp kullanılabilir?

Kavanozlanabilecek gıdalar?

Kısacası dondurucuyu açtığımda soğanı salçayı kavurup tencereye atıp sadece pişmesiyle uğraşacağım hazırlıklar istiyorum.

Aklıma geldikçe soracağım.

Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. :kk77::kk77::kk77:

Balık deneyimim:
balıkçıdan bolca palamut alıp temizletip fileto şeklinde kestirip dondurmuştum. 1,5-2 ay boyunca durdu. Porsiyon porsiyon fırınlayıp yedik. Son yediklerimize kadar tadında bozulma olmadı. 1 ay çok rahat taze gibi oluyor eritmeden, ısıtılmış fırında piştiğinde.

Zehirlenmek istiyorsun herhalde.
Yaprağı çözüp sarıp tekrar mı donduracaksın bir de :KK57:

Her yigidin yogurt yiyisi farkli bayanlar.
En sagliklisi nasildir bilemem ama annem sebzeleri biraz yagda oldurdukten sonra koyuyor.
Nohut fasulye gibi seyleri suda bekletip haslayip yemelik hale getirip koyuyor
Visne harici meyve koydugunu bilmiyorum.
Dolma ve sarmalari hazirlayip tencereyle bile koydugu oluyor.
Domates rendesi koyuyor bolca isine yariyormus.
Dere otu nane reyhan gibi seyleri tazeyken posetleyip koyuyor ayni tazdlikte aylarca kullaniyor.
Borek, poaca kurabiyeleri yenecek hale getirip tupperwere larda dolaba koyuyor.
Bende aksamdan kalan yemegi, yaptigim boregin artan ic harcini... bir suru sey koyuyorum.
Dolabim kucuk oldugundan etleri cikardim kavurma yapip kavanozlara dolduracagim.

Canim ben yesil fasulyeyi temizleyip yikayip üstüne kaynar au döküp bekliyorum sogumqyq yqkin o suyu suzup bidaha kaynar su dokuym bekleyip sonra suzuyorum soguyunca posetliyorum..bide gecen annemle domates dogradik tencereye cokk az yag fasulyeyi de attik icine bi tasim kaynattik sogutuk aaaaa attik dolaba..tqbi azcik tuzda d koyduk..sonra bamyayi annemle yaptık yine ama inanki cigdenmi koyduk hatirlayamadm gqliba cig koyduk sadece temizleyip. .mesela patlican biber kozleyip soyuo iyuce dovup ezdik karıştırdık onubkoyduk..imambayildiicin patlicani soyup dorde ayirip kizarttik sogutup koyduk, biber vardi yesil..bqktik fazla halka halka vs dograyip birer yemwklikayirdim atrim kisin cok pahali oluyor hem..domates te kavqnozda yaptik ama yariyariya falso verdik kavanozlar hava almisti bozuld yarisi.geri kalan sapasağlam. .onuda soyduk dogradik azcij yqgda bi tasim kaynatyik sicak sicak kavaniza koyuo kapagi sikica kapatıp ters cevirdik beklettik...bide ben arada yufka vs sarip atiyrm yqotigimiz borek kalirsa at yada pisir aogut at dolaba hicbise olmuyor ama cift powet yqp koku sanki cqbuk geçiyor hamura..şimdilik bukadar :)

Yemekleri de korkumdan atamadim nedense..aslinda cokta severim böyle hazirdan yemeyi..amanbenndogumdan sonra kolay olsun diye bunlari kullanmıyorum simdilik..doguma yakinda manti icli kofte borek vs döküp atacam buzluga. .herkes elini cekip evimde tek kaldigmda kolay olsun diye..bakliyatlarida kizlar hasliyorumnsogutup posetliyorum..yani benim bildigim bunlar..hic meyve koymadim nasil olur bilmiyorum tecrubeli hanimlar eger farkli biseler anlatrsa biz acemilerde öğrenip yapariz :))

O kadar cok soru varki, atlardam yine yazarim.
Etli sarmayi deepfreeze koyup, cikarinca hemen kisik atese koyup pisirrbilirsin.
Sebzeleri sok haslama yaparak koyabilirsin.
Sulukofte ya da normal kofteyi hazirlayip, once birbirlerine degdirmeden hafif dondurup sonra posetleyip dondurucuda saklayabilirsin. Yine donu cozulmeden kullanacaksin.
Paatlican biber kozleyip dondurabilirsin salata icin.
Soganlari yemeklik dograyip porsiyonlar halinde dondurabilirsin. Donu cozulmeden ocaga ativerirsin, zaman kazanmis olursun yemek yaparken.
Taze barbunyayi da sok haslama ile saklayabilirsin.
Nohutu bir gece onceden suda bekletip porsiyonluk dondurucuya atabilirsin. Cikarinca soyle bir suya tutup duduklude bildigin gibi pisirebilirsin.
Kek ve pogaca pisirip hafif ilikken dondurucuya atabilir, cozdurup taze taze yiyebilirsin. Ayni sekilde boregi de pisirip cikinca isitip yiyebilirsin.
Sigara boregi sarip dondurabilir, cikarinca hafif cozdurup kizgin yaga atabilirsin. Ama dikkat et derin bir kapta kizart yanmayasin.
Dolmabiberleri doldurup ayni sarma gibi dondurabilir, cikarinca donu cozulmeden pisirebilirsin. Ya da cigden koyabilir, yine cikarinca donu cozulmeden doldurup kisik ateste pisirebilirsin.
Maydanoz ve dereotunu yikayip posetleyebilir dondurabilirsin.Dogranamana gerek yok, naylonu birbirine surt zaten kirilip duser. Tabi maydanozu donu cozulmeden sical yemekler ya da borek ici icin kullanabilirsin. Diri kalmasi mumkun degil.
Pirinc yarma haslatip corbalik dondurabilirsin.
Fazla aldigin kasar peyniri, salam, sucuk gibi gidalari da dondurup saklayabilirsin.
Borek ici saklayabilirsin. Mesela ispanakli pirasali ya a kiymali borek ici. Kavur at dondurucuya.
Visne, erik, bogurtlen gibi meybeleri dondurabilirsin. Cikarip meyve suyu komposto ya da pasta yapimi icin kullanabilirsin.
Bayat ekmekleri blenderdan gecirip kofte ici icin dondurabilirsin.

Aklima gelirse daha yazarim.:)

Son düzenleme:
deep freeze için en önemli kural,çıkan yiyecek çözüldükten sonra herhangi başka bir yemeğin içine girmiş olsa dahi tekrar dondurulmayacak..
mesela kıyma çıkardın çözdürdün,köfte yaptın..köfte olarak tekrar dondurucuya girmeyecek ..gibi...
onun dışında,domates doğrayıp koyarım,buzdolabı poşetlerinde..biber aynı şekilde..yemek yaparken bir parça kırıp atıyorum çok pratik oluyor.
barbunya çiğden koyuyorum.
fasulye domatesle hafifçe kavurup ,o şekilde atıyorum buzluğa.
minik köftelerden koyarım..çıkarıp domates ve soğanla pişiriyorum..
ayrıca donrucumda börek,kek,poğaça bulunduruyorum..çıakrığ mikroda ısıtınca şahane oluyor.
lahmacun,içli köfte yaptırıp koyuyorum.
et,tavuk,balık zaten oluyor..
bir de köfte olarak yapıp çiğden donduruyorum..
çalışan kadın olunca bir de anne olunca,hem sağlıklı hem pratik işler gerekiyor..
sırf bu yüzden ayrı bir dondurucu aldım zaten;)

Back