Son derece bulaşıcı bir hastalık olduğundan domuz gribi vakalarında hastaların derhal tedavi altına alınması ve hastalığın bulaşıcı etkisinden korunmak için karantina uygulamalarına başvurulması gerekebilir. Belirtileri normal grip şeklinde olan domuz gribinin anlaşılabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi ve hastalığın tam olarak teşhis edilebilmesi içinse sağlık kuruluşlarında tahlil yaptırılması gerekir.
Domuz Gribi Nasıl Anlaşılır?
Her ne kadar etkileri farklı olsa ve ölümcül sonuçlar doğurabilse de domuz gribi de bir grip türüdür ve belirtileri de normal gripler paralellik gösterir. Domuz gribinin belirtileri virüsün vücuttaki 2-4 günlük kuluçka süresinden sonra hızlı şekilde ortaya çıkmaya başlar.
Hastalık genellikle üşüme ve titreme ile başlar ve bunu 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş takip eder. Yüksek ateş ile birlikte göz çukurlarından hissedilebilen şiddetli baş ağrısı, ileri boyutta eklem ve kas ağrıları, burun tıkanıklığı, öksürük ve bitkinlik gibi belirtiler domuz gribinde sıklıkla görülür. Bu belirtilerin yanında bazı domuz gribi vakalarında ishal ve istifra da görülebilir. Ancak hastalık her seferinde aynı şekilde ortaya çıkmayabilir ve kişiden kişiye hastalığın belirtilerinde birtakım farklılıklar olabilir.
Çocuklarda Belirtileri Nelerdir?
Bu belirtilerin yanında hastalığın acil müdahale edilmesi gerektiği bazı belirtiler de vardır. Çocuklarda solunum güçlüğü, hızlı nefes alma, yeterince sıvı alamama, cilt renginde mavilik, huzursuzluk, uyaranlara cevap verememe, uykuda iken uyanamama ve grip belirtilerine ek olarak şiddetli öksürük ve yüksek ateş gibi durumlarda çocuğun acilen bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerekir. Yetişkinlerde ise nefes darlığı, solunum güçlüğü, karın ya da göğüs içinde şiddetli ağrı ya da basınç, şiddetli mide bulantısı, kusma ve ani baş dönmesi gibi durumlar acil müdahaleyi gerektirir.
Domuz gribinin normal soğuk algınlığı ya da griple karıştırılmaması gerekir. Domuz gribinde hastalığın belirtileri kısa sürede ortaya çıkar ve bu belirtiler çok hızlı şekilde ilerler.
Kaynak: nasıl kolay?