domates nasıl kurutulur..

askvesen

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2009
299
1
118
Ankara
merhaba hanımlar bu yıl ilk kez domates kurutmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemedim diğer sebzeler gibi kolay kurumaz herhalde,bir yöntemi varmıdır bilenler banada tarif edebilirlermi.

kabuğunu soymadan halka şeklinde dilimleyip bolca tuzlayarak güneşe koyarak kuruturdu babaannem. pis kokuyor bir de sinek olayını da çözmek için üstüne tül falan örtmek lazım.

Ben de bir yemek bloğunda evde 200 derece fırında 4-5 saat gibi bir sürede kurutulduğunu okumuştum ama hiç denemedim

verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.pis kokuyor dediğiniz kurusumu yoksa kururken geçen zamandaki kokumu acaba.

geçen sene aktardan almıştım bursa domatesi
tuz falan katılmamıştı...mis gibi domates kokuyordu

yani babaannem öyle sıraladığında pis kokardı. tam kurumamış hali galiba. ama bana göre pis koku size normal gelebilir. ben böyle açıkta kurutmayı çok sağlıklı bulmuyorum. tuz yüzünden mikroorganizma yetişmese bile sinek konuyor toz uçuyor bir şeyler oluyor.

arkadaş fırın deyince aklıma geldi. ben de ekmek kurutuyorum fırında düşük ayarda. şimdi bi arattım google dan domates kurutmayı. hem güneşte hem de fırında tarifi var. site ingilizce ama.

Sun Dried Tomatoes

güneş için oradaki resimdeki gibi ikiye bölüp üzerini örtüp kurutmuşlar. fırın içinse 6-12 saat sürede
200F yani 93 derece fırın sıcaklığı demişler. yukarıda yazan arkadaşın dediği 200 başka ülkelerde kullanılan bir sıcaklık birimi. onların fırınları ona göre. bizde 93 dereceye karşılık geliyor. ama bence 105-110 derecenin üstü olmalı. bu kadar süre fırında kurutmak yerine 110 derecede 1 saat fırında tutup sonra güneşe almanızı tavsiye ederim.

fırında kurutma yöntemini bende okudum ama sanki fırında tutunca kurumak yerine pişer gibi geldi bana.acaba tat olarak güneşte kurutmayla aynımıdır.

düşük sıcaklıkta uzun sürede fırında tutulursa kurur. yani pişmeden suyu uzaklaştırılır. endüstride de bu şekilde kurutuluyor bazı sebzeler. tabi onların fırınları farklı ama mantık aynı. ama tadını bilemem. ayrıca böyle evde fırınlamak çok maliyetli olacak. ya güneşe koyun ya da hazır alın bence.

teşekkürler,yarın güneşe serip kurutacağım bakalım nasıl olacak.inşallah becerebilirim kurutmayı.

annem her sene kurutur ve çok lezzetlidir bayılırım
annem yarım ay şeklinde doğrar ve tuzlayıp güneşe koyar
ist. kurutmak çok zor ankarayı bilemeyeceğim ama inş.başarırsın

teşekkür ederim ankarada daha kolay kuruturum herhalde,bende halka şeklinde dilimleyip tuzladım güneşe serdim şuan ankarada çok aşırı sıcak var bu havada kurumazsa başka zaman hiç kurutamam gibi.benim domatesler bursa domatesi değilde ankaralılar belki bilir ayaş domatesi dedikleri iri sulu domateslerden bu yüzden daha geç kuruyacaklar herhalde.

bende ankarada 3 4 sendir kurutuyorum çok güzel oluyo.kurutmak için sivri domates alman lazım onu yarım ay şeklinde dörde bölüyorum .tepsiye dizip güneşe bırakıyorum.birgün bekleyince suyunu bırakıyo o suyu tepsiden alıyorum.sonra sinek gelmesin bakteri üretmesin ve nar gibi kızarsın diye sirke serpiyorum üzerine her sene 15 20 kilo kuruturum daha bir tane kötü olmadı bu yöntemle denemek isterseniz.birde geçen sene sıcak çok yoktu ozaman çabuk kurusun diye suyunu fırın da bıraktırıp öyle güneşe koydum daha kolay oldu

teşekkür ederim arkadaşım bende çarşamba serdim güneşe ama ertesi gün küflendi domatesler ziyan oldu.bende tuzlayıp sermiştim birde üzerine sinek konmasın diye tülbent örttüm onun için küflendi galiba.birde senin dediğin domateslerden deneyim bakalım onlar nasıl olacak.aslında daha önce hiç kuru domates yemedim ama tv.de kuru domatesin çok sağlıklı olduğu vitamin değerlerinden hiçbirşey kaybetmediğinden bahsedilince kurutmaya karar vermiştim.

fırın da suyunu bıraktırıp yaparken en düşük seviyede yapın pişmesinler bu ayrıntıyı yazmamışım kolay gelsin

domates kurutmak için iki yöntem bulunuyor. Birincisi güneşte diğeri ise fırında. fırında pratik olsada bana göre çok sağlıklı değil neticede domates güneşten doğal vitamin alıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
ben de bilmiyordum öğrenmiş oldum sayenizde... peki hangi yemklerde kullanıyorsunuz?

Back
X