- 14 Ağustos 2009
- 53.297
- 42.836
Dokunulmazlık teklifi geçti
Son dakika haberleri TBMM'den gelmeye devam ediyor. Dokunulmazlık teklifi geçti. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi. 138 vekilin dokunulmazlığı kalkıyor.
TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı.
Bir grup CHP milletvekili TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı protesto etti, 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganı atarak Meclis'i terk etti.
Öte yandan anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin 2. turunda birinci maddenin oylaması tamamlandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi.Teklifin 2. maddesinin oylanmasına geçildi.
İkinci madde ise 374 oyla kabul edildi.
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi.İşte dokunulmazlık görüşmelerine ilişkin son dakika haberleri..
Sitene Ekle
Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın
AA/İHA
Son Dakika Haberleri: Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasaya değişikliğinin 2. turunda birinci maddesinin oylaması yapıldı. Oylamada sürpriz yaşandı. Madde referandum sınırı olan 367'nin üstünde 373 oyla kabul edildi. Daha sonra teklifin 2. maddesinin oylamasına geçildi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci maddesi de referandum sınırı olan 367'nin üstünde 374 oyla kabul edildi.
MECLİS TARTIŞMALI BAŞLADI
Meclis Genel Kurulu'nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. Kahraman, 19 Mayıs 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladıktan sonra grup başkanvekillerine söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman'a 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı"Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir"dedi.
İŞTE O ANLAR
CHP'LİLER GENEL KURUL'U TERK ETTİ
Meclis Başkanı Kahraman, 'laiklik' sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek "Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP'li milletvekilleri Kahraman'a tepki gösterdi. CHP'li Gök, "Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız" derken CHP'liler Genel Kurul'da 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atarak salonu terk etti. Tepkinin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldığı bir tv programında vekillerin oyalamaya katılacağını ve oylarını kullanacağını açıkladı.
Erdoğan'dan dokunulmazlık açıklaması: 367 aşılmaz ise...
1. MADDE REFERENDUM SINIRININ SÜTÜNDE OYLA KABUL EDİLDİ
Dokunulmzalıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunda 1. maddenin oylamasına geçildi. Gizli oylama yaklaşık 1 saat sürdü. Oylama tamamlandı. Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında 373 kabul oyu çıktı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesinin kabulü için yapılan oylama sonucunu açıkladı. Buna göre, ilk madde için 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy kullanılırken toplam 531 oy kullanıldı. Böylece ilk madde referandum sınırı olan 367'nin üsütünde bir oyla kabul edilmiş oldu. Teklifin 2. maddesinin oylanması bekleniyor.
2. TUR, İKİNCİ MADDE OYLAMASI BİTTİ: 374 KABUL
Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin 2'nci turunda ikinci madde oylaması yapıldı. kinci turunda ikinci madde oylandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikli teklifinin ikinci maddesinin kabulü için yapılan oylama sonucunu açıkladı. Kullanılan oy sayısı: 526, kabul : 374, red: 136, çekimser: 4, boş: 11, geçersiz: 1 Oylama sonuçlarına göre teklifin ikinci maddesi de kabul edildi.
DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ GEÇTİ
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi. Bu sonuçla 138 vekilin dokunulmazlığı kalkıyor.
BİNALİ YILDIRIM OY KULLANIRKEN MİLLETVEKİLLERİYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ
Laiklik tartışması üzerine Genel Kurul salonunu terk eden CHP'li milletvekilleri oylama başladığında salona geldi. Başbakan adayı Binali Yıldırım, oy kullanırken milletvekilleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.
DAVUTOĞLU'NA YOĞUN İLGİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu da oyunu kullandıktan sonra kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen milletvekilleriyle poz verdi. Davutoğlu, kendisine yoğun ilgi gösteren milletvekilleriyle bir süre sohbet etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oy kullandıktan sonra kulise geçti. Oy kullanma işlemi sırasında AK Partili bazı milletvekilleri ile HDP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandığı görüldü.
KABUL İÇİN 330 OY GEREKİYOR
Kabul edilmesi için teklifin iki maddesinin ve teklifin tümünün en az 330 'evet' oyu alması gerekecek.Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.
İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?
Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti.TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katılmıştı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.
Teklifinin 2. maddesi, 357 oyla kabul edildi.Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.
DOKUNULMAZLIK DOSYA SAYISI 667
Mecliste'te dokunulmazlık dosyası sayısı 667. En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor. Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da 5 dosyası bulunuyor.Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.
İŞTE DEĞİŞTİRİLEN MADDELER
MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir."
MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.
TEKLİFİN ATIFTA BULUNDUĞU 83. MADDE
4. Yasama dokunulmazlığı
MADDE 83. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.
Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasi parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
http://www.milliyet.com.tr/chp-liler-meclis-i-terk-etti-/siyaset/detay/2248578/default.htm
Son dakika haberleri TBMM'den gelmeye devam ediyor. Dokunulmazlık teklifi geçti. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi. 138 vekilin dokunulmazlığı kalkıyor.
TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı.
Bir grup CHP milletvekili TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı protesto etti, 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganı atarak Meclis'i terk etti.
Öte yandan anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin 2. turunda birinci maddenin oylaması tamamlandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi.Teklifin 2. maddesinin oylanmasına geçildi.
İkinci madde ise 374 oyla kabul edildi.
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi.İşte dokunulmazlık görüşmelerine ilişkin son dakika haberleri..
Sitene Ekle
Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın
AA/İHA
Son Dakika Haberleri: Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasaya değişikliğinin 2. turunda birinci maddesinin oylaması yapıldı. Oylamada sürpriz yaşandı. Madde referandum sınırı olan 367'nin üstünde 373 oyla kabul edildi. Daha sonra teklifin 2. maddesinin oylamasına geçildi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci maddesi de referandum sınırı olan 367'nin üstünde 374 oyla kabul edildi.
MECLİS TARTIŞMALI BAŞLADI
Meclis Genel Kurulu'nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. Kahraman, 19 Mayıs 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladıktan sonra grup başkanvekillerine söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman'a 'laiklik' ile ilgili sözlerinden dolayı"Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir"dedi.
İŞTE O ANLAR
CHP'LİLER GENEL KURUL'U TERK ETTİ
Meclis Başkanı Kahraman, 'laiklik' sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek "Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur" ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP'li milletvekilleri Kahraman'a tepki gösterdi. CHP'li Gök, "Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız" derken CHP'liler Genel Kurul'da 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganı atarak salonu terk etti. Tepkinin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay katıldığı bir tv programında vekillerin oyalamaya katılacağını ve oylarını kullanacağını açıkladı.
Erdoğan'dan dokunulmazlık açıklaması: 367 aşılmaz ise...
1. MADDE REFERENDUM SINIRININ SÜTÜNDE OYLA KABUL EDİLDİ
Dokunulmzalıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turunda 1. maddenin oylamasına geçildi. Gizli oylama yaklaşık 1 saat sürdü. Oylama tamamlandı. Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci tur oylamasında 373 kabul oyu çıktı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesinin kabulü için yapılan oylama sonucunu açıkladı. Buna göre, ilk madde için 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy kullanılırken toplam 531 oy kullanıldı. Böylece ilk madde referandum sınırı olan 367'nin üsütünde bir oyla kabul edilmiş oldu. Teklifin 2. maddesinin oylanması bekleniyor.
2. TUR, İKİNCİ MADDE OYLAMASI BİTTİ: 374 KABUL
Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin 2'nci turunda ikinci madde oylaması yapıldı. kinci turunda ikinci madde oylandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman, anayasa değişikli teklifinin ikinci maddesinin kabulü için yapılan oylama sonucunu açıkladı. Kullanılan oy sayısı: 526, kabul : 374, red: 136, çekimser: 4, boş: 11, geçersiz: 1 Oylama sonuçlarına göre teklifin ikinci maddesi de kabul edildi.
DOKUNULMAZLIK TEKLİFİ GEÇTİ
Dokunulmazlık teklifi 376 oyla referandumsuz kabul edildi. Bu sonuçla 138 vekilin dokunulmazlığı kalkıyor.
BİNALİ YILDIRIM OY KULLANIRKEN MİLLETVEKİLLERİYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ
Laiklik tartışması üzerine Genel Kurul salonunu terk eden CHP'li milletvekilleri oylama başladığında salona geldi. Başbakan adayı Binali Yıldırım, oy kullanırken milletvekilleriyle birlikte fotoğraf çektirdi.
DAVUTOĞLU'NA YOĞUN İLGİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu da oyunu kullandıktan sonra kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen milletvekilleriyle poz verdi. Davutoğlu, kendisine yoğun ilgi gösteren milletvekilleriyle bir süre sohbet etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de oy kullandıktan sonra kulise geçti. Oy kullanma işlemi sırasında AK Partili bazı milletvekilleri ile HDP'li milletvekilleri arasında tartışma yaşandığı görüldü.
KABUL İÇİN 330 OY GEREKİYOR
Kabul edilmesi için teklifin iki maddesinin ve teklifin tümünün en az 330 'evet' oyu alması gerekecek.Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.
İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?
Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti.TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katılmıştı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.
Teklifinin 2. maddesi, 357 oyla kabul edildi.Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.
DOKUNULMAZLIK DOSYA SAYISI 667
Mecliste'te dokunulmazlık dosyası sayısı 667. En fazla dosya ise 405 ile HDP’ye ait. HDP’yi, 192 dosya ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 46 dosya ile AKP ve 20 dosya ile MHP takip ediyor. Bağımsız Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka’nın da 5 dosyası bulunuyor.Hakkında dosya düzenlenen toplam 138 milletvekili bulunuyor.
İŞTE DEĞİŞTİRİLEN MADDELER
MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir."
MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.
TEKLİFİN ATIFTA BULUNDUĞU 83. MADDE
4. Yasama dokunulmazlığı
MADDE 83. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.
Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasi parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
http://www.milliyet.com.tr/chp-liler-meclis-i-terk-etti-/siyaset/detay/2248578/default.htm