Uluslararası "Dermatologic Surgery" dergisinde çıkan ve Nd: Yag ve Alexandrite lazerin etkinliğini kıyaslayan bilimsel bir makalede(1), 15 denek üzerinde yapılan çalışmada Nd: Yag lazerin Alexandrite ile karşılaştırıldığında çok daha etkili ve çok daha az acılı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Yapılan bu araştırmada ilk seanstan sonra 2.ve 3. Ayda tüy kaybı hesaplanmıştır. Deneklerden tedavi sırasında hissedilen acıya 1 ile 10 arasında bir puan vermeleri istenmiştir.(1 en düşük 10 en yüksek acı seviyesini göstermektedir). Araştırma sonucunda denekler Nd-Yag lazer de hissettikleri acıya 4 olarak belirlerken Alexandrite için 8 seviyede acı çektiklerini belirtmişlerdir. 2 ay sonunda yapılan tüy kökü sayımında Nd-Yag lazerde tüy kaybı %73 iken Alexandrite de %55’dir.
(1)-Rogers CJ, Glaser DA, Siegfried EC, Walsh PM. Hair removal using topical suspension-assisted Q-switched Nd: YAG and long-pulsed alexandrite lasers: A comparative study. Dermatologic Surgery 1999 Nov;25(11):844-47; discussion 848-50.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılan ve Dermatoloji dergisinde makale olarak yayınlanan,180 hasta üzerinde yapılmış farklı bir araştırma(2) ise Nd:YAG lazerin epilasyonda etkili bir yöntem olarak kullanılabileceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bahsettiğiniz makale 1999 yılına ait 11 yıllık bir makale olup artık günümüzde topical suspension olarak makalede adı geçen maddeler yani cilde karbon içerikli boyar maddeler sürülmesi bırakılmış bulunmaktadır.
Ayrıca yine aynı makalede Alexandrite lazerle kıyaslamanın yapıldığı Q switched (anahtarlamalı) Nd:YAG lazerler de artık günümüzde epilasyon için kullanılmamaktadır. Bu makalede Q switched Nd:YAG lazerle uzun atımlı yani long pulsed Alexandrite lazer kıyaslanmıştır ki günümüz koşul ve standartlarında bir geçerliliği bulunmamaktadır. Q switched lazerler nanosaniyeler içerisinde atış yaparlarken long pulse yani uzun atımlı lazerler milisaniyeler bazında atış yapar. Atım süresinin kısa olması nedeniyle çok doğaldır ki Q switched lazerde algılanan ağrı ve acı daha az olacaktır.
Ancak epilasyon için Q switched yani çok kısa atım süreli lazer kullanıldığı zaman derinin soğumasna vakit kalmamakta ve hemen hiç kaçınılmaz olarak derinin yanmasına da neden olmaktadır. Bu nedenle lazer uygularken derinin soğumasına zaman tanıyabilmek için artık gnümüzde sadece uzun atmlı yani long pulse lazerler kullanılmaktadır.
Long pulse Nd:YAG lazer ile Alexandrite lazerleri karşılaştırdığımızda Nd:YAG lazerin melanin absorpsiyon oranı daha düşük olduğundan bunu kompanse edebilmek için daha yüksek düzeyde enerjilere gereksinim duyulur. Vücuda ne kadar çok enerji aktarırsanız algılayacağınız ağrı da o miktarda artacaktır. Bu yüzden günümüzde kullanılan lazerler içinde en ağrılı olanı Nd:YAG lazerdir.
Ayrıca Nd:YAG lazerlerin melanin pigmentini hedeflemeyip kılcal damarları hedeflediği savı da sadece Q switched lazerler için geçerli olabilir ki bu da işin doğasına uygun düşmemektedir.
Lazer epilasyon için kullanılan lazerler arasında melanin pigmentince en iyi absorbe olan lazer türü Alexandrite'dır. Ancak cilt renkli olduğunda ciltte de melanin pigmentinde hasarlanmaya neden olabileceği için, pigmentce daha az absorbe edilen Diode veya Nd:YAG lazerlere yönelmek gerekir. Daha az absorpsiyon daha az başarı demektir. Ancak burada önemli olan hastaya zarar vermemektir.
Q switched lazerler sadece dövmelerin silinmesi, koyu cilt lekelerinin giderilmesi ve kılcal damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Burada işin doğasında zaten kaçınılmaz olarak derinin haraplanması olacağından cilt haraplanması kaçınılmaz olmaktadır.
Her üç lazer türü de bir çok bilimsel makale tarafından etkin yöntemler olarak belirlenmiştir. Ancak bilimsel makaleleri değerlendirirken ayrıca makalelerin peer review yani bağımsız makale olup olmadığı ya da üretici firmalar tarafından desteklenmiş olup olmadığı da objektifliği açısından önem taşımaktadır.