• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Doğum sonrası oluşan doğum yırtıkları nasıl tedavi edilir?

  • Konu Sahibi Konu Sahibi OpDr
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
57
25
3
42
Oldukça kolay ağrısız gerekirse lokal anestezi ile yapılabilen ameliyatlardır. Ameliyat sonrası ciddi ağrı oluşmaz. Yırtık olan kısımlar onarılır. Genişlemiş olan dikişler tekrar düzeltilir. Vajina girişi daraltılır ve kaslar sıkılaştırılarak cinsel ilişki sırasında hissedilen bolluk giderilmiş olur.

Bu sırada sarkmış olan iç dudaklarda onarılabilir. Boşalmış olan dış dudaklar doku enjeksiyonları ile yeniden dolgunlaştırılabilir.

Üçüncü ve dördüncü derece yırtıklar ameliyathanede, genellikle spinal / epidural anestezi altında onarılır. Ameliyathanede antibiyotik verilecek ve yırtık katmanları birbirine dikilecek. Dikişler kendiliğinden çözülecek. Anestezi etkisi geçene kadar mesanenizde bir kateter bırakılacaktır.



Epizyotomi yada açılan doğum yırtiğiniz oluşmuş ve müdahale ile taburcu edildi iseniz daha hızlı iyileşmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz :

  • Yarayı yumuşatın. Etkilenen bölgeye buz uygulayın.
  • İdrar yaparken acıyı azaltın. İdrarınızı yaparken, vulvanızı içi sıcak su dolu bir plastik bardak ile destekleyin. Bağırsaklarınızın zorlanması durumunda, temiz bir pedi bağırsaklarınıza bastırın.
  • Yarayı temiz tutun. Anüs ve vajinanız arasındaki dokuyu (perineum) temizlemek için, tuvaletten sonra bir şişe ile su dökün.
  • Dikkatli oturun. Eğer oturmak rahatsızlık yaratıyorsa, bir destek minderi veya yastık üzerine oturun.
İyileşme sürecindeyken, artan rahatsızlığı hissetmeniz normaldir. Eğer ağrı sürekli artarsa, yara sıcak, şişkin ve acı dolu bir hal alırsa veya kist oluşursa, doktorunuza başvurun.

Vajinal yırtılmanın iyileşme süreci

Vajinal yırtılma 4 dereceye ayrılır. Hepsi acı vericidir fakat bazıları dikiş gerektirebilir ve aynı zamanda anüse de etkisi olabilir. Eğer birinci ya da ikinci dereceden vajinal yırtığınız varsa doğumdan sonraki ilk hafta içinde otururken rahatsızlık hissedebilirsiniz. Büyük tuvalete çıkmak ya da vajinada baskı uyandıracak öksürme ve hapşurma gibi hareketler de vajinanızda acının artmasına sebep olabilir. Fakat ikinci haftaya doğru vajinal acınız giderek azalır ve dikişler de iyileşir. Üçüncü ya da dördüncü dereceden yırtılmaların iyileşmesi ise 2-3 haftayı bulur. Cinsel ilişki esnasında veya büyük tuvalete çıkarken acı hissetme durumu ise birkaç ay daha devam edebilir. Vajinada oluşan büyük yırtılmalar idrar yolu sorunlarına, bağırsak hareketlerinin düzensizliğine ve cinsel ilişki sırasında zorlanmaya sebep olacağından yaşadığınız her türlü sorunu doktorunuzla paylaşmanız kendi sağlığınız için oldukça önemlidir.

Doğum Yırtığının Lazer ile Tedavisi

Gevşemiş dokuları sıkılaştırmak için kullanılır. Gerekli cerrahi düzenlemeler yapıldıktan sonra lazer ile sıkılığını kaybetmiş dokuları yeniden gençleştirmek mümkündür. Ameliyat sonrası 6-8 hafta kadar cinsel ilişki yasaktır. Aksi durumlar yeniden açılmaya ve deformasyona neden olur. Bu nedenle cinsel perhiz katı olarak uygulanmalıdır.

Gelecekteki hamileliklerde ne olacak?

Gelecekteki doğumlarla ile birlikte üçüncü / dördüncü derece yırtıkların genel riski %5’tir. Herhangi bir bağırsak semptomunuz yoksa ve kas iyi iyileşmiş gibi görünüyorsa, gelecekteki gebeliklerde normal bir doğum hedeflemek genellikle önerilir. Bununla birlikte, üçüncü/dördüncü derecede yırtıkları olan herhangi bir kadın, daha sonraki gebeliklerde doğum öncesi kliniğinde bir doktor tarafından seçenekleri tartışmak için görülmelidir.
 
Back