Bebek ve küçük çocuğunuz için en doğru yemek kombinasyonlarını bu yazımızda bulacaksınız..Günlük alınması gereken besinler ve miktarları ne olmalı?Gelin hep birlikte bakalım
Ekmek, kahvaltı gevreği ve patates
Bu grup ekmekler, makarna, patates, pirinç, kuskus ve kahvaltılık gevrek içerir. Bunlar çocuğunuza enerji veren kompleks karbonhidratları sağlar. Her öğün ve atıştırmalık bu gruptan en az bir porsiyon yiyecek içermelidir.
Meyve ve sebzeler
Vitamin ve mineral çeşitliliği sağlarlar ve çocuklar için antioksidan ve flavonoid kaynağıdırlar. Sağlıklı bir diyetin önemli parçalarıdırlar ve her öğünde bulunmaları gerekir ayrıca atıştırmalık olarak da verilebilir.
Süt ve süt ürünleri
Bu grup zengin protein, kalsiyum, diğer vitamin ve mineralleri içeren süt, peynir ve yoğurdu kapsar. Çocuklar bir yaşından sonra daha az süt aldıkları bir döneme girdiklerinden bu yiyeceklerden her gün üç küçük porsiyona ihtiyaç duyarlar. Tuz oranı oldukça yüksek olduğundan çok fazla peynir vermemeye dikkat edin.
Et, balık, yumurta, fındık ve baklagiller
Bu gruptaki yiyecekler protein, demir, çinko ve diğer mineral ve vitaminleri sağlar. Bu yiyeceklerden her gün 1 ya da 2 küçük porsiyon vermeye çalışın.
Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler
Bu yiyecekler çok fazla kalori sağladıklarından, omega-3 ve omega-6 yağları ayrıca yağda çözülebilen A, D ve E vitaminleri içerdiklerinden bunlardan bir miktar küçük ve aktif çocukların beslenmesine eklenmesi gerekir. Fakat yüksek oranda kalori içeren besinler olduklarından aşırı alınmaları halinde obeziteye neden olabilirler.
Çocuğunuz büyüdükçe ve geniş çeşitlilikte besinler aldıkça, özellikle bir yaş civarına geldiğinde, verdiğiniz yağları düşünmeye başlamanız gerekir. Tereyağı, margarin yerine kullanılabilir. Çoklu doymamış yağ oranı ya da tekli doyamamış yağ oranı yüksek ve A ve D vitaminleri ile zenginleştirilmiş bir margarin tercih edin. Ayrıca yemek yaparken çoklu doymamış yağ oranı ya da tekli doymamış yağ oranı yüksek olan zeytinyağı ve ayçiçeği yağı da kullanabilirsiniz.