Hazır bazlar da NaOH yok mu? sabunlaşmayı nasıl sağlıyorlar o zaman. hazır bir çözelti almadan yapmak istiyorum.sıcak proses ile şeffaf sabun bazı yapmam mümkün sanırım yabancı sitelerde bir miktar bilgi var.hazır aldığın sabun bazlarının üzerinde içindekiler kısmında ne yazıyor belki bana bilgi verir. bende boyar madde siparişi vereceğim, çok pahalı değil ama kalıpları ciddi pahalı İzmir de görerek alabileceğim yer de bilmiyorum bakalım biraz daha araştırma yapmam gerekiyor. Yardımın için teşekkürler
Rica ederim hayatım. Ben de senin gibi internette günlerce dolandım. her bilgiyi yaladım yuttum. yerli yabancı ne bütün siteleri tek tek inceledim. önceleri bende sıcak prosese merak saldım. ama bi kere denedim, bi daha asla dedim. sıcak üretim için bahçen olucak, dağdan gelmiş bedava odunun... kurucaksın kazanı, pişir babam pişir. en az 4 saat... ocakta 2. saatte kapattım altını. olmadı tabi.. tek başarısız denemem o oldu. yanlız sıcak proses sabunda kostikle yapılıyo. kesinlikle kostik kullanmak istemiyorum dersen o zaman meşe külü ile küllü su yapmayı ve oranını tutturmayı başarman lazım. bi onu denemedim. fırıncılarda bol miktarda kül bulunur. aslında vakit ayırmak lazım. sağlık sorunlarım vardı, kül işiyle ilgilenemedim. yanlız tutturmayı başarana raslamadım. eski sabuncular arasında hala yapanlar varmış, ama asla ölçü vermiyolar. fakat ben bu küllü suyla yapım işini araştırırken bi siteye raslamıştım. anne kız eski usul her sene zeytinyağından sabun yaparlarmış. onlar küllü suyu hazırladılar. fakat sabunlaşma için yeterli olmaz diye a-ki hep öyle yapıyolarmış- kostik te eklediler. belki de biz sadece küllü su kullanıyoruz diyenler doğruyu söylemiyolardır. bi çok kimyager bu konuda yazmış. küllü su ile kostik değerlerine ulaşmak büyük incelik ve çooookkk miktarda kül ister diye. bi de bunun için ayrı ekipman lazım. bome, ph ölçer filar. yani uzun iş. yinede denersen ve sonuç alırsan benimle paylaşmanı çok isterim.
Hazır bazlarla ilgili ne kadar araştırırsam araştırayım içerik bilgisine ulaşamadım. Sadece satın aldığım yerden edindiğim bilgiye göre kostik kullanılmıyor. Anladığım kadarıyla doğal yağlar -mesela yabancı sitelerde shea yağlı sabun bazı, palm yağlı sabun bazı filan diye kullanımı olduğunu gördüm.- ile gliserin -ki zaten kostik ve yağ birleşiminden olur. sıcak proses sabun yapımında altta kalan artık kısım gliserin olarak değerlendirilir. belki de ki bunu yazarken de çok mantıklı gibi gelmedi ama sabunlaşma için gliserin kullanılmış olabilir.