Diyette En Sık Yapılan Hatalar

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.025
798
49
Uzmanlara göre, insanlar diyet yaparken 10 klasik hataya düşüyor ve kilo veremediği için diyet yapmayı bırakıyor. Bu hatalardan kaçınmanız için öneriler ve pratik diyet bilgilerini sizler için hazırladık

1. Kısa vadeli düşünmek:
Kilo vermede başarılı olmanın tek yolu, bunu, hayat tarzınızda yapacağınız bir değişiklik olarak görmektir. Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, kısa zamanda diyeti bırakmak olacaktır. Çünkü zor gelecektir. Bu sebeple de sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak en iyisidir.

2. Kendinizi aldatmak:

Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak eğer hala kilo vermiyorsanız, o zaman yedikleriniz konusunda kendinizi kandırıyor olabilirsiniz. Mesela çayın yanında yediğiniz o 2 tane bisküviyi, ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da yediğiniz grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur belki, ya da kendinizden bile saklıyorsunuzdur.
Eğer kilo verememekten şikayet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.

3. Öğün Atlamak:

Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı arttırır. Bunun anlamı da, günün ileriki saatlerinde canınızın tatlı çekmesi demektir. Eğer kaçırdığınız öğünü yeseydiniz, yiyeceğiniz tatlıdan çok daha az bir kalori alacaktınız.

4. Hızlı kilo vermeyi vaadeden ürünler:

Hızlı kilo kaybı genellikle sağlıklı değildir. Şu anki kilonuza ne kadar zamanda geldiyseniz, aynı sürede eski kilonuza dönebilirsiniz, yada diyet egzersizle bu zamanı kısaltabilirsiniz. 1 Ayda 5+ kilo vermeyi vaadeden ürünlere itibar etmeyin. En iyi ihtimalle 5 kilo verir, ertesi ay 10 kilo olarak geri alırsınız.

5. Light ürünler kalorisizdir, istenidiği kadar yenilebilir:

Diyet ürünleri genellikle %20-%50 daha az kalori içerir. Buda aynı ürünü 2 porsiyon yemek, 1 porsiyon normal ürüne eşittir. Diyet yaparken bu ürünleri sınırsızca tüketmemelisiniz.


6. Litrelerce su içmeliyim:
Su dâhil sıvıları tüketmek iyi bir fikirdir ama günde 3 litreden fazlası zarardır. Çok su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu düşüncesi de çok doğru değildir. Su içmeyi çok abartırsanız sağlığınızla ilgili problemler ortaya çıkabilir. Tartıldığınızda daha az çıkabilirsiniz bu sizi yanıltmasın.

7. Kilo vermek pahalıdır:

Kilo vermek isteyenlerin çoğu özel yiyecekleri alamadıkları için ya da spor salonuna yazılacak parası olmadığı için zayıflayamadığını söylemektedir. Kilo vermek için çok paranız olmasına gerek yoktur. Pahalı diyet programları uygulayarak ya da spor salonuna giderek zayıflamak yerine günlük olarak evinizde yapacağız egzersizlerle ve düzenli beslenmeyle fazla kilolarınızdan yavaş yavaş kurtulabilirsiniz.

Ev yapımı yağsız ve kalorisi düşük yiyeceklerle zayıflayabilirsiniz. Öğle yemeklerinde salata yiyin. Pahalı olmayan sebze yemekleri yapın. Yemeklere biraz zeytinyağı koyarak zayıflama sürecini hızlandırın. Bütün bunlar birleşerek zayıflamanızı sağlar.



8. İçeceklerinde bir kalori değeri vardır:

Sağlıklı şekilde beslenip, abur cubura itibar etmiyor olabilirsiniz ama özellikle sodalı içecek ve meyve sularından tüketip, kremalı kahve içip, kahve ve çaya şeker koyuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir. Mesela şöyle bol çikolatalı nefis bir cappucino’nun size getirisi 120 kalori ve 8 gram yağ. Ancak çikolatalı yerine tarçınlı içmeniz, yağ oranını hemen hemen sıfıra indirirken, kaloriyi de 60’a düşürüyor.

9. Karbonhidrat ve yağ tüketmemek:


Diyetle ilgili yapılan en yaygın hatalardan biri kilo vermek için karbonhidrattan uzak durmanın gerekli olduğunu düşünmektir. Tatlılar, çikolatalar, kekler, bisküviler ve tatlandırılmış içecekler gibi karbonhidratlı gıdalardan uzak durabilirsiniz ama tamamen kesmemelisiniz. Vücudun sağlıklı yağlarada ihtiyacı vardır. Zeytinyağı ve balıklarda bulunan yağlar sağlıklıdır, diyetiniz de belirlenen oranda tüketilmelidir.


10. Çok spor yaparsam zayıflarım:



Yapılan egzersizin türü ve şiddeti kilo vermeye ve yağ yakmaya uygun planlanmalı ama aşırı olmamalıdır. Kilo kontrolünün sağlanabilmesi için mutlaka kas kaybı yaşatmayacak bir diyet ve yeterli egzersiz planlanmalı, aşırı egzersiz yapılmamalıdır.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…