Diş teli Tedavisinde sürecinde dikkat edilmesi gereken konular

Meltemz

Üye
Kayıtlı Üye
13 Ekim 2017
3
2
36
Diş teli tedavisi, çapraşık, estetik olarak hoş durmayan ve kötü konumlanmış dişlerin düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Çapraşık dişleri, hergün fırçalasanız, bakımlarını düzgün yapsanız bile, diş aralarında besin artıkları kalır tam temizlenemezler. Dolayısıyla diş çürükleri, diş eti problemleri ile karşı karşıya kalırsınız. Tedavi olmazsanız kemik kaybı ve dişlerin erken yaşta kaybedilme olasılığı artmaktadır.

Dişlerdeki kapanış bozuklukları, çene kaslarında daha fazla baskıya neden olur bu durum, baş ve çene ağrısına neden olabilir.
Çapraşık dişlere sahip olan kişiler genelde mutsuzdurlar. Bu şekildeki dişler Estetik olarak hoş olmayan bir görüntü oluşturduğundan, dişlerin görünmemesi için gülerken ağzın kapatılması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Ortodontik tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını bu konuda eğitim almış olan, uzmanlaşmış ortodontist belirleyebilir.
Kapsamlı ağız, çene ve diş muayenesi, özel röntgenler gibi işlemler sonucu ortodonti tedavisinin yapılıp yapılmayacağına ve eğer ihtiyaç olursa ne tür bir tedavinin uygulanacağı belirlenir.

Diş Teli tedavisine başlamadan önce, hastada çürük dişler varsa bunların tedavisinin yapılması ve diş etinin tam sağlıklı duruma getirilmesi gerekmektedir.

Diş Teli tedavisi görecek kişilerin, tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından ortodonti uzmanının, tedavi süresince verdiği talimatlara uyması önemlidir.

Tedavi esnasında takılacak apareyler doku dostudur. Malzeme olarak nikel veya titanyum kullanılmaktadır. Ortodonti tedavisi öncesi hastaların akıllarda soru işareti kalmaması için metal alerjisi testine girmelerinde fayda var. Elde edilecek sonuçları ortodonti uzmanı ile paylaşmalıdırlar.


Ağız Hijyenine Dikkat Edilmelidir

Diş teli tedavisi sonrası diş bakımı her zamankinden daha önemlidir. Ağızdaki tellerin çok hassas olduğu için, özellikle yemek esnasında ısırma hareketi yapmamalı, sert bir meyve ya da yiyecek yememeli, yiyecekler mümkünse bölerek, keserek yenmelidir.

Diş teli tedavisinde dişlerin sert bir şekilde fırçalanmaması tavsiye edilir. Daha çok yumuşak şekilde dişler fırçalanmalıdır. Dişler mutlaka ortodontik fırçalar ile fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalıdır.

Ortodontik tedavi gören hastalarda düzenli diş fırçalama çok önemlidir. Diş Fırçalama işlemi braketlerin etrafında yemek kalıntıları yok olana kadar devam ettirilmelidir.

Yiyecek Tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar :

Asitli içecekler Dişlere ve Diş tellerine zarar vererek çürük olma ihtimalini artıracaktır. Bu nedenle bu tarz içeceklerden mutlaka uzak durmak gerekmektedir.

Yapışkan, çok şekerli sakız, lokum, jelibon gibi gıdalar braketlerin arasında kalacağından dolayı dişler daha kolay çürür ve diş eti büyümelerine neden olur. Bu nedenle bu tarz yiyeceklerde uzak durulmalıdır.

Çok sert gıdalar, elma, armut, havuç, gibi gıdaları ısırmak yerine küçük parçalara bölerek yenmelidir. Kabuklu kuruyemiş gibi sert gıdaları ise yememeniz gerekmektedir.

Kaynak : www.efendim.net/dis-teli-fiyatlari-hakkinda-merak-edilenler
 
Son düzenleme: