Dış Gebelik Belirtileri,Tedavi Yöntemleri

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
38
Dış Gebelik


Tıbbi literatürde dış gebelik “ektopik gebelik” olarak da geçer.


Dış gebelik tanım olarak, sperm hücresi ile döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir dokuya yerleşip o bölgede gelişmesidir.

Dış gebeliğin en çok yerleştiği yer ise bir kadının fallop kanalları, yani tüpleridir.


Yandaki resimde ameliyat sırasında tüpe yerleşmiş olan bir dış gebeliği görmektesiniz.

Tüpteki şişlik ve bombeleşme dikkat çekicidir.


Dış gebelikler tüpler haricinde; yumurtalıkta (ovarian gebelik), karın içerisinde (abdominal gebelik), rahim ağzında (servikal gebelik) da olabilmektedir.

Ayrıca rahim içerisinde normal bir gebelikle birlikte dış gebelik görülmesine “heterotopik gebelik” denir. Bu durum ortalama 30000 de 1 görülür.

Dış gebelik erken gebelik döneminde görülen ciddi komplikasyonlardan biridir. Oluşan gebelik dış gebelikse embriyo kesin olarak kaybedilmekte ve anne hayatı da ciddi olarak tehlike altında kalmaktadır.

Dış gebeliğe bağlı anne ölümleri, çok kısa süre öncelerine kadar gebeliğe bağlı anne ölümleri arasında birinci sıradaydı.

Günümüzdeki erken tanı yöntemleri ve tedavi seçeneklerindeki gelişmeler sayesinde hastalık erken dönemde, anne hayatını tehlikeye sokmadan tanınabilmekte; hatta annenin tüpünde hasar meydana gelmeden tedavi edilebilmektedir.

Dış gebelik genellikle yumurtanın tüpler aracılığı ile rahime transferi sırasında oluşan bir problemden kaynaklanmaktadır.

Kadın her adet döneminde yumurtalıklarından yumurta atar ve bu yumurta spermle karşılaşırsa birleşir ve tüpler aracılığı ile rahime doğru ilerler. Bu nedenle “tüm gebelikler tüplerde başlar”, ancak belli bir süre sonunda (6-7 günde) cenin bir yandan bölünerek diğer yandan tüplerin fizyolojik kasılma hareketleri ile rahim içine doğru yolculuğunu tamamlar ve oraya yuvalanır. Bu şekilde rahim içinde bir gebelik başlamış olur.

Tüp içerisindeki kanalda oluşan herhangi bir yapışıklığa bağlı mekanik bir problem veya tüplerinin fizyolojik olarak daha az hareketlerine bağlı bir durum varsa yumurtanın rahime doğru ilerlemesi engellenmektedir.

Tüplerdeki mekanik darlıklar, erkekten gelen spermin geçişine izin verirken yumurtanın geçişini engeller. Böylelikle tüpte döllenen yumurta rahime doğru ilerleyemez ve darlık bölgesine yerleşerek tüplerde büyümeye başlar (Tubal gebelik). Eğer problem teşhis edilemezse belli bir süre sonunda bu gebelik tüpü bombeleştirip yırtılmasına sebep olarak iç kanama ile kadının ölmesine neden olabilir.

DIŞ GEBELıKTE NEDENLER

Geçirilmiş Salpenjitis (Tüplerin iltihabı)
Dış gebelik geçiren kadınların %50'sinden fazlasının nedeni “salpenjit” yani tüplerin enfeksiyonudur. Salpenjit tek taraflı (unilateral) olabileceği gibi iki taraflı (bilateral) da olabilir.

Salpenjit sıklıkla cinsel yolla bulaşan bazı mikroorganizmaların (gonore ve klamidya gibi) tüplerde yaptığı enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, çok ince olan tüp içi kanalları tam veya kısmi olarak tıkayıp, tüp içersindeki hassas mukozada mikroskopik boyutta zedelenmelere neden olur.

Cinsel yolla bulaştan koruyan kombine doğum kontrol hapları, prezervatif ile normal bakır spiraller dış gebelik görülme olasılığını azaltır. Ancak spiralle bir gebelik oluşması halinde, bunun dış gebelik olma şansı normale göre oldukça fazladır.

Hastalık tüpleri tam olarak tıkarsa gebelik hiç oluşmaz ve durumda kısırlık oluşur. Eğer tüp kısmi olarak tıkanmışsa veya mukozada mikroskopik zedelenme varsa da dış gebelik oluşabilir.

Doğuştan (konjenital) Tüp Anormallikleri
Kadının tüpleri yapısal olarak yumurta geçişinin mümkün olamayacağı kadar dar yapıda olabilir.

Tüplerin Etrafındaki Yapışıklıklar
Geçirilmiş salpenjitis, tüp etrafında yapışıklığa neden olabilir. Ayrıca apandisit, yumurtalık kisti operasyonları veya barsak operasyonları gibi alt karın bölgesine yapılan ameliyatlar sonrasında gelişen karın içi yapışıklılar tüplerin serbestçe hareket etmesini engelleyerek dış gebeliğe neden olabilir.

Doğum Kontrol Yöntemi Başarısızlığı
Tüp bağlanması sonrası veya rahim içi araç (spiral) kullanırken gebe kalınması halinde bu gebeliğin dış gebelik olması olasılığı biraz daha fazladır. Ayrıca yalnızca progesteron içeren doğum kontrol hapları (minipill’ler), progesteronlu spiraller veya progesteronlu cilt altı implantları da dış gebelik riskini bir miktar arttırırlar.

Progesteron hormonu, tüplerin hareketliliğinde azalmaya neden olarak dış gebelik şansını arttırır.

Kısırlık tedavileri
Kısırlığın bizzat tüplerdeki hasardan kaynaklanıyor olması, kısırlık tedavisi amacı ile yapılan girişimler ve ilaç tedavileri dış gebelik riskini bir miktar arttırır. Tüp bebek işlemleri ve ovulasyon indüksiyonları (yumurtlama tedavileri) bunlar arasındadır.

Dış gebelik toplumda yaklaşık 40-100 gebelikte bir görülmektedir. Son yıllarda dış gebelik vakalarında bir artış söz konusudur. Bunun sebebi eskiye oranla cinsel yolla bulaşan hastalık oranının artmış olması ve erken tanı yöntemlerindeki teknolojik gelişmedir.

DIŞ GEBELıKTE BELıRTıLER
Dış gebeliğin henüz tüpte hasara yol açmadığı, karın içine kanamanın olmadığı erken dönemdeki yakınmalar çok belirgin değildir. Hiç bir yakınma da olmayabilir.

Bununla birlikte alt karın bölgesinde ağrı, kasıkta tek taraflı ağrı, bir adet rötarı sonrasında lekelenme tarzındaki vaginal kanamalar, göğüslerde hassasiyet ve bulantı hissi sıklıkla rastlanılan şikayetlerdir.

Dış gebelik tanısı konamadan, karın içine kanama başlamışsa bu bulgulara ilaveten; alt karın bölgesinde ani ve şiddetli bazen omuza vuran bir ağrı ile tansiyon düşmesine bağlı baygınlık hissi ortaya çıkar.

DIŞ GEBELıKTE TANI YÖNTEMLERı
ß-hCG (“Beta-HCG” olarak okunur): Serumda bakılan gebelik testidir. Teşhis için ilk önce hastada gebelik varlığının saptanması için bir gebelik testi yapılmalıdır.

ıdrarda yapılan testlerde hatalı sonuçlara rastlanabildiği için serumda yapılan ß-hCG testleri tercih edilmektedir.

Hematokrit (tam kan sayımı): Dış gebelik iç kanamaya neden olmuşsa bu kanamanın şiddeti konusunda fikir vericidir.

Ultrason (vaginal ultrason): Kadın genital organlarının ayrıntılı olarak izlenebilmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Teşhiste ß-hCG testi ile birlikte altın standarttır.

Ultrasonografik olarak gebelik kesesinin nereye yerleştiği ve karın içi kanama olup olmadığı tespit edilebilir.

Kuldosentez: Gerekli görüldüğünde yapılan tanısal bir işlemdir. Vajinadan karın boşluğuna girilip enjektörle çekilerek karın içi kanamanın olup olmadığı tespit edilir.

Dilatasyon ve küretaj: Ultrasonda rahim içi gebelik olmadığı tespit edildiğinde, dış gebeliğe ait rahim içi değişiklikleri saptamak için yapılır. Kürtaj sonu alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilir.

Dış gebelikte rahim içinde gebelik olmasa da gebeliğin hormonal etkisi ile “desidual reaksiyona bağlı (Arias Stella reaksiyonu)” rahim iç zarında (endometrium) kalınlaşma olmuştur. Bu nedenle hastanın kanaması olabilir. Yapılan kürtaj ile bu kanama da kesilmiş olur.

DIŞ GEBELıKTE TEDAVı YÖNTEMLERı

Tedavide izlenecek yol hastalığın tanı anındaki durumu ile ilgilidir. Eğer tüp hasar görmeden ve iç kanama meydana gelmeden tanı konulmuşsa ve erken dönemde ise hasta ameliyat edilmeden ilaç tedavisi denenebilir.

Son yıllarda kullanılmaya başlanan ilaç tedavileri (Methotrexate, Quinacrine) ile hastaya verilen ilaçlar tüpe yerleşmiş gebelik ürününün kanamaya yol açmadan sonlanmasını sağlamaktadır.

ılaç tedavisinde hastalar her an gelişebilecek iç kanama açısından sıkı bir takibe alınır. Seri olarak kan tahlilleri ile ß-hCG (Beta HCG) ölçümleri yapılır. Takipte ß-hCG testi düşüşü beklendiği şekilde gerçekleşmezse ikinci kür methotrexate veya cerrahi tedavi (ameliyat) düşünülebilir.

ılaç tedavisi dışında, son yıllarda vajinal yoldan dış gebelik materyalinin aspirasyonu veya gebelik kesesine toksik madde enjeksiyonu ile de tedavi mümkün olabilmektedir.

Son çalışmalarda; sonraki gebelik açısından tedavi metotlarının birbirine üstünlüğü olmadığı da bildirilmektedir.

Hastada iç kanama başlamışsa durum acildir ve ilk önce kanama şoku ile mücadele edilir. Hastaya damar yolu ile sıvı tedavisi ve kan verilerek, acil olarak ameliyata alınır. Ameliyat açık karın ameliyatı olabileceği gibi laparoskopik olarak da yapılabilir. Operasyonda gebelik materyali tüpten alınır, kanamalar durdurulur. Bazen tüpün tümden alınması gerekebilir.

Laparoskopik teknikle ise mikrocerrahi prensipleri uygulanarak tüpteki hasar giderilmeye çalışılır. Hiç doğurmamışlarda ve acil ameliyat gerekmeyenlerde “laparoskopik yaklaşım” tercih edilir.

Erken tanı konmuş hastalarda tedavi sonuçlarının daha yüz güldürücü olması nedeni ile her zaman için gebeliğin erken döneminde doktora başvurarak gebeliğin rahim içinde olup olmadığının tespit edilmesi önemlidir.
alıntıdır
 
Son düzenleme:
Dış gebelik, normalde rahim içerisine yerleşmesi gereken gebelik ürününün, rahim dışında (yumurtalık yolları, yumurtalıklar, karın içi, rahim ağzı v.b) yerleşmesi ile oluşur. Görülme sıklığı, yaklaşık olarak % 0.5-1 olarak verilmektedir. Erken tanı, hastanın hayatını kurtardığı gibi üretkenliğini koruyarak, sonraki başarılı gebelik şansını da artırdığından, büyük önem taşımaktadır
Dış Gebeliğe Neden Olan Faktörler
Dış gebeliğe neden olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Geçirilmiş, yumurtalık ve yumurtalık yolu iltihapları,
- Önceki kürtaj,
- Doğum veya ameliyatlara (apandisit gibi) bağlı olarak karın içinde oluşan yapışıklıklar,
- Yumurtalık yollarındaki doğumsal şekil bozuklukları,
- Önceki gebeliğin dış gebelik olması,
- Daha önce, yumurtalık yollarına yapılmış cerrahi girişimler,
- Yumurtalık veya yumurtalık yollarına ait tümörler
- Geçirilmiş sezaryen ameliyatı
- Yumurtalık yollarının hareketlerini bozan hormonal faktörler
- Endometriozis
- Tüp bebek tedavileri
- Hatalı uygulanan doğum kontrol metodları
Dış gebelikten kaynaklanan ölümler, elimizdeki tanı araçlarının gelişimiyle paralel olarak giderek azalmaktadır. Buna rağmen, bugün Amerika'da yapılan en son istatistikler, anne ölümleri içerisinde dış gebelik nedeniyle olan ölümlerin, 2. sırada olduğunu göstermektedir
 
Dış gebelik belirtileri genel olarak :

- Karın veya kasık ağrısı
- Adet gecikmesi
- Vaginal kanama
- Tansiyon düşüklüğü
- Çarpıntı
- Ateş
Akılda tutulmalıdır ki, bu belirtilerin her zaman tümünü birarada görmek mümkün değildir. Dış gebelik belirtileri, sıklıkla diğer hastalıklarla karışır, bu nedenle hasta doktora erken dönemde başvurmaya özen göstermelidir.
En fazla karıştığı hastalıklar arasında şunları sayabiliriz:
- Mide- barsak şikayetleri
- Normal gebelik
- Kasık iltihapları
- Düşükler
- Psikiyatrik bozukluklar
- İdrar yolu iltihapları
- Hormonal bozukluğa bağlı kanamalar
- Yumurtalık kistleri
 
Hasta çok erken dönemlerde yakalanmışsa, ilaç tedavisi denenebilir. Ancak genellikle hastalar daha geç dönemlerde başvurur, bu nedenle cerrahi tedavi uygulanır. Hastanın hayati tehlikesi yoksa ve dış gebelik rüptüre olmamışsa yani patlamamışsa, laparoskopik (Karında açılan bir delikte sokulan borumsu aletler ile iç ortam aydınlatılarak, optik sistemler altında) olarak, aksi halde laparatomi ile yani karın açılarak cerrahi müdahale yapılır. Mümkün olduğunca hastanın üretkenliğini koruyacak şekilde, gebelik ürünü ve yerleşmiş olduğu hasarlı bölge çıkarılır. Yapılan istatistiklere göre: Dış gebelik vakalarının yaklaşık olarak 10.000 de 4 ünde anne ölümü görülmektedir. Tedavi edilen hastaların %10-20 sinde, sonraki gebelikte de dış gebelikle karşılaşılmaktadır. Tedavi edilen hastaların % 50 sinde, kısırlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Dış gebelik erken tanısı yüz güldürücü olan hastalıkların başında gelir. Bu nedenle hastalar en ufak bir şüphede doktora başvurmalı gerekli tetkikleri yaptırmalıdırlar.
 
Dış Gebelik
Döllenmiş yumurta hücresinin rahim içi boşluğu dışında yerleşmesi sonucu meydana gelen patolojik olaya dış gebelik denir.Dış gebelik spermin cinsel ilişki sonrası vagina ve rahim içini geçtikten sonra tubanın ampuller kısımında yumurta hücresi ile karşılaşır ve buradan hareketler rahim içine yerleşmeyip; yumurtalık yoluna,yumurtalığın üstüne yada karın boşluğuna atılması ve orada yerleşmesine denir.Dış gebelik tüm gebelik vakalarının %0.3-2.2 oranında meydana gelir. En sık fallop tüplerinde görülür (%90-95).

İlk 3 ayda yaşanan anne ölümlerinin en sık sebebidir ve dış gebeliğe bağlı ölüm oranları % 7.5 iken son yıllarda cerrahi metodların gelişmesi nedeniyle % 5 lere düşmüştür. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir nedenden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan seyahatin tamamlayamaz. En sık tüplerde görüldüğü için ektopik gebelik denildiğinde genelde tubal gebelik anlaşılır. Gebelik erken dönem normal gebelik bulgularını taklit eder. Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusmalar, memelerde hassasiyet normal gebelikde olduğu gibi dış gebelikte de görülür.

Tüplere yerleşen gebelik büyümeye başlar ve belirli bir noktaya geldikten sonra tüpleri germesi neticesinde burada bir yırtılmaya ve kanamaya neden olur. Bu durum fark edilmez ve tedavi edilmez ise iç kanama sonucu anne ölümü ile sonlanabilir. Ektopik gebeliğin önemi buradan kaynaklanır.


NEDENLERİ

Fertilize olmuş yumurta hücresinin rahim içine ulaşmasını engelleyen faktörler.
1. Bunlardan en sık görüleni geçirilmiş enfeksiyonlardır.
2. Yumurtalık yoluna ait gelişme anormallikleri( tuba içindeki divertiküller,hipoplazik tuba ,kapalı ostium)
3. Karın içindeki iltihabi yapışıklıklar
4. Yumurtalık yolunu daraltan tümörler
5. Geçirilmiş yumurtalık yolu operasyonları

Geçirilmiş enfenksiyonlarda dokularda oluşan harabiyet hem spermin ve yumurta hücresinin geçişine engel olduğu gibi hemde fertilize olmuş ovumun ilerlemesine engel olur.


Geçirilmiş operasyonlar da dokularda yapışmalara neden olur.En sık over kisti nedeni ile yapılan cerrahi girişimler, apandisit ameliyatları sonrası bu tür yapışıklıklara rastlanır.Bir diğer etken tüplerde var olan doğumsal şekil bozukluklarıdır. Yine aynı mekanizma ile döllenmiş yumurtanın rahim içine ulaşması engellenir ve neticede ektopik gebelik ortaya çıkar.

Fertilize olmuş yumurta hücresinin erken yerleşmesine neden olan sebebler:
1. Yumurtalık yolunda endometriosis odağı
2. Bir taraf yumurta hücresinin diğer taraf yumurtalık yoluna ulaşmasında

Spiralin dış gebelik meydana getirme olasılığı:
Spiral dış gebelik riskini arttırmaz. Ama spiral kullanan bir kadında gebelikten şüpheleniliyor ise bunun bir dış gebelik olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Sadece progesteron içeren minipil türü doğum kontrol hapları tubal hareketleri azaltarak dış gebelik olasılığını arttırırlar. Benzer şekilde progesteron içeren spirallerde de risk biraz daha yüksektir. Daha önce ektopik gebelik geçirenlerde de risk normale göre daha yüksektir. Bir dış gebelik geçiren kadının sonradan yine dış gebelik geçirme şansı %10 civarındadır.




BELİRTİLERİ

Erken gebelikte gözlenen tüm gebelik belirtileri dış gebelikte de görülür. Adet gecikmesi,adet gecikmesi sonrası az az düşük tehlikesi belirtisi olan kanamalar, mide bulantı ve kusmalar, kan ve idrarda yapılan gebelik testlerinin olumlu olması hep normal gebelik ile aynıdır ve dış gebeliğin fark edilmesini engelleyebilir..Günü geçtiğini ve gebelik semptomları olduğunu söyleyen hastanın yapılan ultrason maueynesinde rahmin içinde gebelik kesesi görülmez
Bunları daha sonra en sık alt karın bölgesinde ağrı, anormal vajinal kanama, omuz ağrısı, baygınlık hissi izler. Bu tablo ortaya çıktığında teşhis hastayı görmeden telefonda bile konabilir. Çünkü bu tabloda ektopik gebelik ürünü artık daha fazla genişletemediği tüpü yırtmış, iç kanama başlamış, tansiyon düşmüş, akut batın tablosu oturmuş ve hastanın hayatı ciddi ölçüde tehlike altına girmiştir.

TEŞHİS

Yukarıda sayılan türde herhangi bir bulgu vermeyen durumlarda tanı gebelik testleri pozitif olmasına rağmen ultrasonda gebeliğin rahim içerisin görülmemesi ile konabilir.
Vajinal yolla bakılan ultrasonda yumurtalık bölgesine uyan alanda gebelik ürünü saptanabilir. İç kanama ortaya çıktığında yine ultrasonda karın boşluğu içerisinde kan saptanabilir.Yine bu gibi hallerde vajinal bir iğne vasıtası ile karın boşluğuna girilerek yapılan aspirasyonda pıhtılaşmayan kan gelmesi tipikdir. Kanama belirtilerinin olmadığı hallerde ise kanda bhCG değerlerinin değişimine bakılarak tanıya varılmaya çalışılır. bhCG değerlerinin yüksek olmasına rağmen transvajinal ultrasonografide kesenin saptanamaması teşhisi kuvvetlendirir.
Ayırıcı tanıda erken gebelik, düşük tehdidi, tam olmayan düşük, akut apandisit, akut pelvis iltihabı, dejenere olmuş myom düşünülmelidir. Çok nadiren bir normal gebelik ve bir dış gebelik birarada olabilir.

TEDAVİ

Eğer bir yırtılma meydana gelmişse ve iç kanama mevcuttsa tek tedavi cerrahi girişimdir. Burada laparoskopi ile yada açık cerrahi ile var olan dış gebelik mahsülü çıkartılır. Uygun vakalarda tüp korunabilir ancak bazen dış gebeliğin geliştiği tüp alınmak durumunda kalınabilir.

Yırtılmanın meydana gelmediği vakalarda eğer gerekli bazı şartlar sağlanıyorsa yakın takip altında beklenebilir. Buna bekle ve gör yaklaşımı adı verilmektedir. Tubal gebeliklerin bir kısmında gebelik ürünü tüpleri yırtacak ve kanamaya neden olacak büyüklüğe ulaşamadan canlılığını yitirmekte ve bir süre sonra vücut tarafından ya absorbe edilmekte ya da bir vajinal kanama ile dışarıya atılmaktadır. Bu tür vakalarda beklemek hastayı cerrahi bir girişimden kurtarmakta, bu sayede hem operasyona bağlı gelişebilecek yapışıklık riski ortadan kaldırılmakta hem de tüpün alınması gibi bir komplikasyon yaşanmamaktadır.

Bekle ve gör tedavisine alınacak hastalar çok iyi seçilmeli, hasta durumu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmeli, iç kanamaya ait belirtiler hasta ve yakınlarına iyice öğretilerek ortaya çıkmaları durumunda hiç vakit kaybetmeden hastaneye ulaşmaları sağlanmalıdır.
Bu tedavi grubundaki hastalar hergün ya da gün aşırı kontrollere çağırılmalı, her seferinde ultrason ve bhCG testi ile takip edilmelidir. bhCG değerleri düşmeye başladıktan sonra artık iç kanama ve diğer komplikasyonların gelişme riski son derece azalmıştır. Değerler gebelik öncesi değerlere düşene kadar bu takiplere devam edilir. Bazı durumlarda ultrasonda tüp içerisinde gebelik ürünü görülebilir. Eğer bebeğe ait kalp atımları saptanmıyor ise bu durumda bir cerrahi girişime gerek kalmaz. Yukarıdaki şartlarda takip yeterli olur. Bir diğer tedavi yaklaşımı ise kemoterapi uygulanmasıdır. Yine belirli kriterlere göre dikkatli seçilmiş vakalarda bebek canlı bile olsa kemoterapi uygulayarak gebeliğin iç kanamaya neden olmadan sonlandırılması mümkün olmaktadır.

Nadir şekilleri Dış gebelik nadiren tüpler dışında bölgelerde de yerleşebilir. Bazen tüp içinde yerleşen gebelik bir süre sonra düşükle sonuçlanır ve materyal karın boşluğu içine düşer. Canlılığını henüz kaybetmediği için burada yeniden yerleşir ve gelişmeyi sürdürür. Literatürde karın boşluğuna yerleşen ve miada kadar ulaşan gebelikler mevcuttur. Tüpler dışında yumurtalıklarda, rahim ağzında da dış gebelik görülebilir. Dış gebeliğin en talihsiz şekli heterotopik gebelik adı verilen durumdur. Burada aynı anda hem bir dış gebelik hem de normal rahim içi gebelik aynı anda bulunur. Ultrasonografide rahim içinde normal gelişmekte olan bir gebelik görüldüğünden ektopik çok rahat bir şekilde atlanabilir.

Ektopik gebeliğinin tehlikelerinden korunmanın en kolay yolu adet gecikmesi olduğunda vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Bu sayede en erken zamanda saptanan dış gebelik kadına ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.


 
selam arkadaşlar,
aranızda dış gebelik geçiren ve tedavi olan var mı acaba
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirima.s.
 
Dış gebelik geçiren ben varım hemde çok yeni. Tecrubelerimi paylaşabilirim.
 
merhabalar sud ben yeni katildim foruma 1,5 senedir evliyim ilk evlendigim dönem iki aylik sancilihamileligim vaedi ve bebek bozuldu sadece su keksesi kaldi ve kürtaj oldum 2007 aralik ayinin 12 sinden itibaren kanamam olmadi 5 haftalikken doktora gittim ne bebek nede kese görunmedi kanimi aldilar 390cikti 6 haftalikken yine gittim kanimi aldilar 519 cikti ve ekranda nokta seklinde bir siyahlik gördü doktor bana hemen cevap yazarsan sevinirim cok korkuyorum:KK43:
 
hanimlar ben de dis gebelik gecirdim ve sol tupum alindi. sagda da olmasindan cok korkuyorum zaten bir daha ne zaman bebegim olur Allah bilir.

hic lekelenmesi olmadan dis gebelik geciren var mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kibele merhaba
Ben lekelenme olmadan dış gebelik geçirdim. Ama tüpüm alınmadı. Sen yeniden hamilesin şimdi galiba, gözünaydın. Bir de dış gebelikten ne kadar sonra hamile kaldın ve özel birşeyler yaptın mı? Sevgiler...

Teşekkürler yanıtıladığın için. Diğer rüya ile ilgili kısmı görmeden önce yazmıştım buraya.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar bende mart 25 de dısgebelik gecirdim ve hergün doktor kontrolu kan testi yapılmasına ragmen farketmedi doktor ve sonunda tüpte patlama oldu ölümden döndüm iç kanama gecirdim allah kimseye göstermesin bende kist olusmutu kistten tüpün içinde oldunu görememdi doktor ve ölüme gidiordum nerdeyse sağ tüpüm alındı bende lekelenme oluyordu sürekli progestron kullandım ama sonuc olmadı cok sinsi olabiliyor bazen bu dıs gebelik oyüzdeen cok dikkatli olunması gerekiyor:KK43: allah kimseye yaşatmasın
 
selam arkadaşlar,
aranızda dış gebelik geçiren ve tedavi olan var mı acaba
bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirima.s.


Meraba arkadaşlar ben tam 1 ay önce dış gebelik ameliyatı geçirdim.Hamile olduğumu öğrendiğimde doktorum ultrasonda göremedi.Daha çok küçük olabileceğini ve 2 gün sonra tekrar gelmemi söyledi.Ertesi günün akşamında kanamam oldu.hemen acile gittim düşük dediler.bir anda btün dünyam başıma yıkıldı sandım.Yinede kendi doktoruma gitmek için bekledim.Oda aynısını söyledi ve 3 günde bir beta hcg yaptırmamı istedi değerler gittikçe düşüyordu taki son yaptırdığım teste kadar.2 hafta boyunca düşen değerler yeniden yükselmişti.Tekrar muayene edip ameliyat istedi.14.11.2008 tarihinde ameliyat oldum ve sol tüpüm alındı.Bugün tam 1 ay oldu ve ben adet oldum.Bu arada 21 yaşındayım ve 9 aylık evliyim ilk hamileliğimdi :1no2: Şimdi kendimi daha iyi hissediyorum.Ve en kısa zamanda tekrar hamile kalmak istiyorum...
 
Mrb arkadaşlar:KK43: Ben de dış gebelik geçirdim. Henüz tam anlamıyla atlatamadım ama:KK43: Bu konuyla ilgili başka bir başlık daha vardı, orada yazılanları okudum. Herkesin beta hcg değeri ne kadar düşükmüş öyle:S bahsedilen en yüksek rakam 2000 gibi bişeydi galiba:S Ben reglim bittikten sonra ortaya çıkan kanamadan dolayı eczanede satılan testlerden uyguladım. 2 testte de ikinci çizgi silik çıktı. jinekoloğa gittim. Rahim içinde birşey olmadığını söyledi ama içimin rahat etmesi için kan testine yolladı. İyi ki yollamış. Çıkan değer 4200 dü. şok oldum. doktorum da şaşırdı. hemen o gün methotrexate iğne vurdu. 2 gün sonra beta hcg 4800 e çıktı. 2 gün daha bekledik. 5200 e yükseldi. ilk iğnenin dozunu çok düşük tutmuştu çünkü 50 kiloyum ve bünyemin kaldırmayacağını düşünüp ben de düşük doz istedim. 5200 ü görünce bir iğne daha vuruldum. ama bu süreçte tabi ruhsal olarak da çok yıprandım. fiziksel olarak da tabi. kollarım morardı iğnelerden, ağlayıp duruyordum. 1 gece 4 saat acilde kaldım. o gece beni hastaneye yatırmak istediler, ben istemeyince sorumluluğu kabul ettiğime dair kağıt imzalatıp öyle yolladılar. ikinci iğneden sonra yapılan ölçümde 4100 e düştü. Ondan 1 hafta sonra da 1100 e. Bu arada doktorum kistlerim için bir hap verdi, onu kullanmaya başladım. Tabi içim tam anlamıyla hiç rahat etmedi. sağ yumurtalığımın olduğu bölgede bir şişlik hissediyorum. Şişiyor ve sertleşiyor ara ara. Bi sıcaklık hissediyorum o bölgede. Doktorum bunun normal olduğunu, geçeceğini söylüyor. 2 hafta aradan sonra değerlerim 320 ye ancak düşebildi.Başka bir merkezde ultrason çektirdim ve dış gebelik materyalinin hâlâ orada durduğu, şişliğin kaynağının da o olduğunu söylediler. Bu şişliği birkaç ay daha çekecekmişim:KK43: Ama artık bittim, tükendim:KK43: Öğrendiğim günden beri 1 gece huzurlu uyuyamadım:KK43: En acısı da, bu konuda bana destek olmayan eşim:KK43: Kahroluyorum. Durumumuz biraz karışık. Biraz uzun yazdım biliyorum. Ama içimi dökmek istedim. Kimse yaşamaz inşallah bunu:KK43: :a015:
 
Mrb arkadaşlar:KK43: Ben de dış gebelik geçirdim. Henüz tam anlamıyla atlatamadım ama:KK43: Bu konuyla ilgili başka bir başlık daha vardı, orada yazılanları okudum. Herkesin beta hcg değeri ne kadar düşükmüş öyle:S bahsedilen en yüksek rakam 2000 gibi bişeydi galiba:S Ben reglim bittikten sonra ortaya çıkan kanamadan dolayı eczanede satılan testlerden uyguladım. 2 testte de ikinci çizgi silik çıktı. jinekoloğa gittim. Rahim içinde birşey olmadığını söyledi ama içimin rahat etmesi için kan testine yolladı. İyi ki yollamış. Çıkan değer 4200 dü. şok oldum. doktorum da şaşırdı. hemen o gün methotrexate iğne vurdu. 2 gün sonra beta hcg 4800 e çıktı. 2 gün daha bekledik. 5200 e yükseldi. ilk iğnenin dozunu çok düşük tutmuştu çünkü 50 kiloyum ve bünyemin kaldırmayacağını düşünüp ben de düşük doz istedim. 5200 ü görünce bir iğne daha vuruldum. ama bu süreçte tabi ruhsal olarak da çok yıprandım. fiziksel olarak da tabi. kollarım morardı iğnelerden, ağlayıp duruyordum. 1 gece 4 saat acilde kaldım. o gece beni hastaneye yatırmak istediler, ben istemeyince sorumluluğu kabul ettiğime dair kağıt imzalatıp öyle yolladılar. ikinci iğneden sonra yapılan ölçümde 4100 e düştü. Ondan 1 hafta sonra da 1100 e. Bu arada doktorum kistlerim için bir hap verdi, onu kullanmaya başladım. Tabi içim tam anlamıyla hiç rahat etmedi. sağ yumurtalığımın olduğu bölgede bir şişlik hissediyorum. Şişiyor ve sertleşiyor ara ara. Bi sıcaklık hissediyorum o bölgede. Doktorum bunun normal olduğunu, geçeceğini söylüyor. 2 hafta aradan sonra değerlerim 320 ye ancak düşebildi.Başka bir merkezde ultrason çektirdim ve dış gebelik materyalinin hâlâ orada durduğu, şişliğin kaynağının da o olduğunu söylediler. Bu şişliği birkaç ay daha çekecekmişim:KK43: Ama artık bittim, tükendim:KK43: Öğrendiğim günden beri 1 gece huzurlu uyuyamadım:KK43: En acısı da, bu konuda bana destek olmayan eşim:KK43: Kahroluyorum. Durumumuz biraz karışık. Biraz uzun yazdım biliyorum. Ama içimi dökmek istedim. Kimse yaşamaz inşallah bunu:KK43: :a015:

Canim benim lekelenmelerim vardi. doktor bhcg takibi istedi. 489 cikti. 2 gu sonra 1150. normal dedi lekelenmeler. ama sinsi hastalik iste. 4 gun sonra bir sanci ile uyandim, oglene kadar gecmedi. ikindi doktorun muayenehanesine zor attim kendimi. hemen bhcg ve ultrason istei. bhcg 6000 lerde ultrasonda ise kese rahimde degil tupte goruldu.
ben ABD deyim burada annem babam yok, kimsem yok.

Amileyat oldum. tupum alindi o gece. yani bebegimin gitmesine mi uzuleyim, tupumu kaybetmeme mi. hepsi ayni anda oldu. hatta dedi yumurtaligi da alabiliriz. gerci tup olmadiginda yumurtalik ne ise yarayacaksa.

Esim en buyuk destekcim oldu. yani 2 kisiydik, suphelerim vardi ona dair. Inan emin oldum ondan. Bu tur seyler normalde esleri birbirine yaklastiriyor. kalkamadim, yasakti. Gunlerce esim yapti yemekleri, kahvalti hazirladi. beceriklide degildir. ben tarif ettim o yapti. Allah razi olsun. Ameliyattan sonra psikolojim bozuldu arada. Tek tup. Zaten iki tup ile 7 ay ugrastik. O da acik mi kapali mi belli degil. Yumurta olusuyor mu olusmuyor mu belli degil. Dedim ya cocugumuz olmazsa. Olmazsa olmasin. allah'tan gelmis bir sey. Ne yapabiliriz ki dedi. Inan beni cok rahatlatti esim bu konuda. Gercekten daha cok yakinlastik esimle.:nazar:

Ama bir cift olmak bugunlerde belli olmaz mi? Bilmiyorum esin ne sekilde sana destek olmadi, seni mi sucladi ama bence cocugunuz yoksa iliskini gozden gecirmeni tavsiye ederim. Zor gununde yaninda olmayan bir es. Cok aci. Daha cok zor gunleriniz olacak. Insallah esin hatasini anlar ve duzelir.

Simdi 9 haftalik hamileyim allah nazarlardan korusun. 1 ay korunduk. 3. ayda hamile kaldim. Allah insallah isteyen herkese bekletmeden verir.
 
Tebrik ederim Kibele. İnşallah bebeğiniz de aranıza katılınca üçünüz birlikte uzuuuuuun ve mutlu bir hayat geçirirsiniz. Ben henüz tekrar hamilelik düşünecek durumda değilim. Hem psikolojik, hem de fizyolojik olarak. Dış gebelik materyali hâlâ içimde. Birkaç ay da orada kalacakmış. Aslında benim merak ettiğim birşey daha var. Kendi kendine vücut tarafından emilmeme ve ameliyatla alınma ihtimali var mı hâlâ? Böyle bişey duydunuz mu hiç? Teşekkürler, herkese geçmiş olsun:KK43:
 
Arkadaşlar kimse yok mu:çok üzgünüm: İçimdeki bu kütle beni çok rahatsız ediyor. Sancı yapıyor, yanıyor falan. Artık yan yatamıyorum, çünkü kasıyor. Bir an önce erisin gitsin istiyorum ama o da olmuyor. Artık rahat uyumak istiyorum. Çok moralim bozuk senağlama
 
Arkadaşlar kimse yok mu:çok üzgünüm: İçimdeki bu kütle beni çok rahatsız ediyor. Sancı yapıyor, yanıyor falan. Artık yan yatamıyorum, çünkü kasıyor. Bir an önce erisin gitsin istiyorum ama o da olmuyor. Artık rahat uyumak istiyorum. Çok moralim bozuk senağlama

Selam..Hikayeni okudum,çok üzüldüm.inan..Empati yaptım,çünkü bugünlerde benim de başımda şu dış gebelik derdi var,daha doğrusu şüphesi..İlk hcg 1606, 2 gün sonra 2898 yaklaşık 5 haftalık hamilelik ama kese görünmedi,dr. dış gebelikten şüphelendi,4 gün sonra hcg 5000..Ama dr. dış gebelik değil gibi ,değerler iyi dedi,ultrasonla bile bakmadı,6 Ocak'a randevu verdi..Ama senin yazdıklarını okuyunca endişelendim bende...İnternetten araştırdım dış gebelikle ilig olarak ama kafam karıştı...Değer artarsa sorun yoktur deniyo ama kese niye görünmüyo,yada dr. zamanı boşamı geçiriyor..işte böyle...
 
:1shok: SNOOPY sakın bunu ihmal etme. Panik yapmana neden olmak, seni endişelendirmek istemem ama senin yerinde olsam 6 ocak falan beklemem, hemen giderim doktora. hatta sana izmirde bi doktor ismi de verebilirim. Benim değerlerim çok yüksekti. ilk doz iğneden sonra bile yükselmeye devam etti, ikinci iğneden sonra düştü. Tekrar söylüyorum, amacım seni telaşlandırmak değil, sadece uyarmak. inşallah herşey normaldir. ama yine de bi baktır, zararlı çıkmazsın. sonunda pişman olmaktan iyidir.
 
X