Dindar aileler tarafından büyütülen çocuklar daha kaba ve daha az cömert oluyor

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.130
18.283
823
haber.sol.org.tr/bilim/dindar-aileler-tarafindan-buyutulen-cocuklar-daha-kaba-ve-daha-az-comert-oluyor-135246
Dindar aileler tarafından
büyütülen çocuklar daha kaba ve
daha az cömert oluyor
Yapılan araştırma, dindar ailelerce
büyütülen çocukların, ateist
ailelerce büyütülenlere göre daha
kaba ve daha az cömert olduğunu
ortaya koydu.
Dış Haberler
Cuma, 06 Kasım 2015 11:52

Current Biology'de yayımlanan bir
araştırma, dindar ailelerce
büyütülen çocukların ateist
ailelerce büyütülenlere göre daha
kaba ve daha az cömert olduklarını
ortaya koydu. Ateist ailelerce
büyütülen çocukların yabancılara
karşı daha cömert oldukları
görülürken, çocukların dindar
ailelerce büyütüldükleri süre
arttıkça giderek cimrileştikleri
görüldü.
Araştırmacıların çocuklara
başkalarına karşı davranışlarını
ölçebilecekleri oyunlar oynattıkları
ve benzer etnik gruplar, aynı
okuldan çocuklar ve yabancılara
karşı ne kadar paylaşımcı
olduklarına baktıkları belirtiliyor.
Araştırma, dindar ailelerin kendi
çocuklarını daha "duyarlı" ve
"cömert" sandıklarını da ortaya
koyarken, dindar ailelerde
yetiştirilen çocukların başkalarını
daha çok yargıladıkları ve onların
cezalandırılmalarını daha çok
istedikleri görüldü.
Araştırmanın ABD, Kanada, Ürdün,
Güney Afrika, Çin Halk Cumhuriyeti
ve Türkiye'den 1200 çocukla
yapıldığı bildiriliyor. Çocukların
büyük kısmının Hıristiyan,
Müslüman veya ateist ailelerce
büyütüldüğü, az sayıda Yahudi,
Budist, Hindu ve agnostik ailelerden
çocukların da bulunduğu ve
çocukların yaşının 5-12 arasında
olduğu aktarılıyor.

Mesela benim inançlı arkadaşım bikini giyen kadına yaşından başından utanmıyormusun bu bikini giyiniyorsun diye ona bunu söyleme cesaretinde bulunuyor ,kadının torunu var , birde müslüman olarak kadını uyarmamız emrediliyor diyor bu özel hayata saldırı bende buna tahamül edemiyorum sana ne ne diye karışıyorsun diyorum ama beni anlamıyor

mesela benim de başörtüm var diye dersten atan hocam vardı ben de buna tahammül edemiyorum

Bunu yapamazlar artık o hocayı sürerler artık öyle bir mağduriyet yok , samimi gelmedi bana yazdıkların
mesela benim de başörtüm var diye dersten atan hocam vardı ben de buna tahammül edemiyorum

Bunun bir sebebi de ailelerin inanclar konusunda baski yapmasi. Birakin da cocuklar buyuyunce kendi iradeleri dogrultusunda karar versin.

Dipsiz Not: Kurban olunacak bir durum yok. Herkesin dini/dinsizligi kendine.

Bunu yapamazlar artık o hocayı sürerler artık öyle bir mağduriyet yok , samimi gelmedi bana yazdıkların
başörtüsü kanunu ilk çıktığında üniversitede yaşamış olduğum bir durum benim burada kimseye yalan borcum yok . Ayrıca girdiğim çoğu ortamda da bu tarz istenmeyen muameleler görüyoruz bakışlar bile yetiyor o yüzden kimse mağdur edebiyatı yapmasın olayın dinle alakası yok tamamen kişinin kendi ile ilgili şekerim

emacım ya sırf polemik çıkartmak için yazdın sanırım...

Bunun bir sebebi de ailelerin inanclar konusunda baski yapmasi. Birakin da cocuklar buyuyunce kendi iradeleri dogrultusunda karar versin.

Dipsiz Not: Kurban olunacak bir durum yok. Herkesin dini/dinsizligi kendine.

ben din dinsizlik demedim ne alaksı var ki dip not bunu yazdın
banane kim neye nasıl inanırsa inansın beni zerre kadar ilgilendirmez.ben kendi yorumu mu yazdım kurban olsunlar dedim artık inançlarla uğraşmasınlar diyede yazdım bence notluk bir şey yok

Hayır burnumun dibinde yaşadıklarımı yazdım ve inançlı bazı insanların tavırlarını bizzat göstermek için , kendi doğrularını başkasına dayatma karşıdan nasıl görünüyor onu sorgulamak için
emacım ya sırf polemik çıkartmak için yazdın sanırım...

Yazıya sonuna kadar katılıyorum .
Doğru bir teşhis .
Çevremde de o şekilde .
Ben Ateistim ama çocuğuma neye inanacağından önce en başta iyi insan olmanın gerekliliklerini , dürüst olmayı , anlayışlı olmayı , saygılı olmayı öğreteceğim .

msj tekrarı....

Bence de kurban olunucak bir durum yok.

Din olgusuyla bu konun alakası yok bence kişilik ve yetiştirilme tarzlarından kaynaklı bir sorun hiç bir din çimri ol demez
Aileden onu görmüştür bunu benimsemiştir sadece....

Aslında bunun dindar aile ile değil dini yanlış ögretmekle alakası var.
Mesela dinde hoşgörü vardır. Ama bizler kendimize uygun bakış açılarıyla davranıyoruz.
Gecen yıllarda açık giyinmiş bir kiza örtülü bir kadın''ooo başımıza taş yağacak'" diye söylenip gitti.
Başka bir yerde de açık bir kadın çarşaflı kadına bunlarin amaci ne diye laf atip geçiyor.

Çocuklara dini ya da hayatı anlatırken saygıyı da ögretmek gerekir.
Bizim dinimizde kalp kırmak yoktur ama bunu sanki üstümüze vazifeymis gibi çok rahat yapıyoruz.
Aynı örnek ateistlik icin de geçerli. Saygı istiyorsa insan saygi duymayi öğrenecek.

işte olayın özü tebrikler olay dinde değil dini bütün insanların da bir kesimi bunu yapıyor fazla inançlı olmayanlar da yapıyor hristiyanı da yahudisi de yapıyor ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…