Çocuk Hastalıkları Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Birleşik Tip Paylaşım alanı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

canavar

Yılmak yok. Yola devam...
Pro Üye
12 Temmuz 2006
2.779
184
688
İzmir
Kızım 4 yaşında ve 7 çok geç kampanyasına uyarak son iki gündür okul öncesi eğitim vermeye başladım. Daha önce aşırı hareketliliğinden ve çok konuşmasından şikayet edip dururduk ama babaya çektiği düşüncesiyle çok önemsememiştik. Ama bu iki günlük süreçte dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu olduğunu iyicene fark ettim. Nette araştırma yaptığımda benim veletin tamda "Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Birleşik Tip" kısmına uyduğunu fark ettim. Sitemizde bu konuyla ilgili pek çok konu var. Ve arkadaşlar kendileriyle ilgili olan kısımlarda dertlerini dile getirmişler, ama hepsi farklı topiklerde... Özel mesajlarımız kapalı olduğu için arkadaşlara ulaşmak imkansız buradan paylaşım yapmaya devam edelim derim.

Benim yaptığım araştırmanın bir diğer sonucu babadan çocuğa geçtiği ...

Çocuğum Hiperaktif mi?

Bu test 2-6 yaş arası çocuklar için geçerlidir. Burada yazdığımız özellikler genel özelliklerdir. Bu konuda kararı bir psikolog vermelidir.

• Herşeyi ellemek, tutmak eline almak ister.xxx
• Dur, yapma, gitme gibi emirlere uymak istemez.xxx
• Yemek yerken üstüne döker.xxx
• Oturduğu yerde kıpırdar.xxx
• Oturduğu yerde sallanır.xxx
• Elini ağzına sokar veya tırnak yer.
• Elini veya ayağını sallar ve hareket ettirir.xxx
• Uykuya götürmek istediğinizde itiraz eder. Uyumak istemez.xxx
• Yuvaya gitmek istemez.
• Yuvaya ilk birkaç gün gider sonra vazgeçer.
• Sürekli ayağa kalkar. Veya yürümek ister.xxx
• Evdeyken gezmeye götürülmek ister.xxx
• İnsanların onunla ilgilenmelerinden çok hoşlanır.xxx
• İnatlaşır. Yapma denilenleri yapmak ister.xxx
• İstedikleri olmazsa tutturur.xxx
• Sık düşer.
• Sık sık ev kazalarında yaralanır.
• Gördüğü herşeyin içine bakmak ister.
• Oyuncakların nasıl çalıştığını merak eder. İçine bakmak ister. Onları kırar veya çalışmaz hale getirir.
• Çok hızlı ve yüksek sesle konuşur. Uyarıldığında bazen hemen düzeltir. Ama çok kısa zaman içinde unutur. Ve yine aynı şekilde davranışa devam eder.xxx

Yukarda saydığımız şıklardan 10 tanesi sizin çocuğunuzda görülen davranışlarsa bu konuda bir uzmandan bilgi almalısınız.

Çocuğunuzda Dikkat Dağınıklığı Var mı?

Bu test 7-12 yaşları arasındaki çocuklar için geçerlidir. Bu testi anneler yaparak çocuklarında dikkat dağınıklığı olup olmadığı konusunda bir uzman psikologa danışmalıyım fikrine varabilirler. Kesin kararı psikolog verecektir. Burda amaç ailelere yol gösterici olmaktır.

Aşağıdaki 30 durumdan 15'i çocuğunuz için geçerli ise bir psikologla konuşabilirsiniz.

• Çocuğunuz sürahiden bardağına su dökerken mutlaka yere su döker veya suyu taşırır.xxx
• Herşeyi sorar.xxx
• Sorduğu soruları tekrar tekrar sorar.xxx
• İsimleri aklında tutamaz. Arkadaşlarının, öğretmenlerinin adlarını unutur.
• Telefon, adres gibi şeyleri çabuk unutur.
• Akrabalarının isimlerini aklında tutamaz.
• Ezberde zorlanır.xxx
• Çarpım tablosunu ezberleyemez. Yada ezberler ama kısa süre sonra unutur.
• Saati zor öğrenir.
• Sağ sol elini zor öğrenir.
• Dersleri ezberlerken çok zorlanır.
• Derslerde maddeleri ezberlemekte zorlanır veya çabuk unutur.
• Birden fazla şey alması istenirse ya karıştırır yada unutur. Örneğin ekmek, peynir, yumurta, zeytin denirse bunları aklında tutamaz. Yazıp eline vermek gerekmektedir.xxx
• Sınıfta gürültü varsa öğrenemez. Yazılı imtihanda ortamda ses varsa konuyu bildiği halde performansı düşer.
• Tahtaya kalkmakta çok heyecanlanır. Hatta bildiği bile unutur.xxx
• Toplama yaparken ilave 1'leri unutur.
• Çıkartma yaparken yarısı toplama yarısı çıkartma biçiminde yapar.
• Çarpmalarda hep elde 1'leri hesaba katmayı unutur.

Çocuğunuz Okulda Zorlanacak Mı?

Bu bir ankettir. Anne babalara yardımcı olmak için bir yardımcı çalışmadır. Bu ankette yer alan 15 sorunun 7'si çocuğunuz için geçerli ise bir psikologdan yardım almalısınız.

• Çocuğunuz yerinde durmakta zorlanıyor.xxx
• Bir yerde uzun süre kalmıyor. Hep gezmek, dolaşmak istiyor.xxx
• Yüksek sesle konuşuyor. Çok hızlı konuşuyor.xxx
• Hep en önce kendisine bakılsın istiyor.xxx
• En cici çocuk kendisi olsun istiyor.
• En mükemmel olmak istiyor. En iyi olmak istiyor.
• Oyunda hiç kaybetmek istemiyor. Kaybetmeye katlanamıyor.
• Yazdığı yazının çok güzel olmasını istiyor. Eciş bücüş yazmasına katlanamıyor.
• Kendi yazdığı yazıyı kendisi okuyamıyor.
• Arkadaşlarının ona niye küstüklerini anlayamıyor.
• Arkadaşları onu yanlış anlıyor veya tanıyor.
• Bazen bir şeye takılıyor. O olmazsa olmaz diye düşünüyor. Hatta tutturuyor.
• Eşyalarını kaybeder veya unutur.xxx
• Kendini kontrol etmekte zorlanır.xxx
• Notaları öğrenmekte veya çarpım tablosunu öğrenmekte zorlanır.

Çocuğunuz Yuvada Zorlanacak Mı?

Çocuğunuzu yuvaya götürmeden bu testi yapın. Bu testte yer alan 15 sorudan 7'sine evet cevabı veriyorsanız. Çocuğunuz için ideal yuvanın seçimi için bir psikologla görüşmenizin iyi olacağını düşünüyoruz.

1. Çocuğunuz hareketliyse
2. Çocuğunuz çok soru soruyorsa
3. Çocuğunuz herşeyi ellemek, eline almak, açmak, bakmak istiyorsa
4. Çocuğunuzda farkettiğiniz bir inatçılık varsa
5. Çocuğunuzun hayalgücü çok geniş ve zenginse
6. Eşyaları, giysileri ve kendisi konusunda çok titizse
7. Oyuncaklarını kimseye vermek istemiyorsa
8. Evde duygusal sorunlar yaşanıyorsa
9. Evliliğinizde ayrılma kararı aldıysanız
10. Eve yeni bir kardeş gelecekse
11. Ev taşımak veya yeni bir iş değişikliği gibi hayatınızda önemli bir değişiklik olacaksa
12. Çocuğunuza daha önce anneanne veya büyükanne bakıyorsa
13. Yemek sorunları yaşıyorsanız
14. Yeniden evlilik zamanıyla yuvaya başlama eş zamana geldi ise
15. Siz çocuğunuzdan daha önce hiç ayrılmamışsanız veya siz bu ayrılığa hazır değilseniz

Bebeğiniz Hiperaktif mi? Bebeğinizde Hiperaktif Özellikler Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Ayırıcı Özellikler:

1) Ağlama nöbetleri vardır.
2) Gece ağlama nöbetleri vardır
3) Uyku uyumak istemezler
4) Uyutmak problem haline gelebilir
5) Uyku problemleri vardır
6) Hem gündüz hem de gece uykuya dalmakta zorluk çekerler
7) Uyumamak için ağlarlar
8) Ancak ayakta veya beşikte sallandıkları zaman uyuyabilirler
9) Ayakta sallanarak uyuma uzun süre devam edebilir
10) Gündüz uykuları düzenli değildir veya uyku düzenleri çabuk bozulabilir.
11) Gece uykuları düzenli değildir.
12) Beslenme konusunda sorunlar yaşayabilirler
13) Alt temizliği yapılarken inatlaşabilirler. Bu konuda sorunlar yaşanabilir.
14) Tuvalet alışkanlığı kazandırılmasında gecikmeler olabilir
15) İştahsızlık sorunu yaşayabilirler
16) Parmağını emebilirler
17) Emziği bırakmak istemeyebilirler
18) Gece sık sık uyanabilirler
19) Gece ağlayarak uyanabilirler
20) Yanlarında uyumak için bir takım nesneler bulundurabilirler. Örneğin oyuncak ayı, battaniye, yastık vb.
21) Uykuları geldiğinde huysuzlanırlar
22) Uyku saatleri geçtiğinde hırçınlıkları artabilir
23) Gece mama için birden fazla uyanıp ağlayabilirler
24) Önlerine konulan yiyeceklerle oynayabilirler
25) Yemekleri yüzlerine, gözlerine, saçlarına vb. sürmekten hoşlanırlar. Yemekleri üzerlerine veya önlüklerine dökerler
26) Yemek seçebilirler.
27) Gece odalarında ışık isteyebilirler
28) Gece annelerinin yanlarında yatmasını isteyebilirler
29) Gece ebeveynlerinin odasında yatmak isteyebilirler
30) Geceleri sık sık kalkıp annelerinin yatağına giderler.

Yukarda yer alan 30 sorudan 16 tanesine evet cevabı verdiyseniz, kesin bir sonuca ulaşabilmek için bir psikologla görüşmenizde yarar olduğunu söyleyebiliriz.
--------------------------------------------------------------------
Hiperaktif çocukların uykuda da hareketli olurlar, kazalara daha çabuk karşı karşıya gelirler, legolarla oynamayı ,sakız çiğnemeyi, gezmeyi, yetişkinlerle olmaktan, konuşmaktan, tartışmaktan zevk alırlar.
---------------------------------------------------------------------

İlaç tedavisi, Dikkat Eksikliği Sendromu ve Dikkat Eksikliği ile Hiperaktivite Sendromunda başarılı olmasına karşın; sorunun tek çözümü değildir.

Herşeyden önce.... teşhisi kesinlikle kendiniz koymamalısınız!

Mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. DES ve DEHS ile pek çok farklı sendromlar arasındaki ayrım çok hassastır.

Danıştığınız uzmanın konularında yeterince bilgili olduğundan emin olunuz......konu hakkında kendinizi bilgilendirmek için okuyunuz.......ve doktorunuza soru sormaktan çekinmeyiniz.

Ülkemizde Üniversite Hastanelerinin ilgili birimlerinde gerekli testler yapılarak çocuklara teşhis konulmaktadır.

Dikkat Eksikliği Sendromu nedir?
Çocuğun, yaşamının her anını etkileyen nörobiyolojik bir bozukluktur.

Kimlerde görülür?
Çocukların %5 inde. Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla 3 kez daha fazla. Her sınıfta ortalama bir ya da iki öğrencide görülür.

Yeni bir buluş mudur?
Hayır. Değişik isimlerle anılmakla birlikte, 1900 lü yılların başlarından beri tanınan bir sendromdur. Günümüzde yaygın olan adları, Dikkat Eksikliği Sendromu ve Dikkat Eksikliği Sendromu ile Hiperaktivite Sendromudur.

Sorun nedir?
Dikkati, tek bir noktaya odaklayamamak ve organize olamamak.
Bu sendromun tıbbi bir açıklaması var mıdır?
Evet. Dikkat Eksikliği Sendromu olan ve olmayan bireylerin beyinlerinin kimyasal metabolizmaları arasında farklılıklar saptanmıştır.

Nedeni nedir?

Tek bir nedeni yoktur. Konsantrasyonu sağlamak için milyonlarca beyin hücresi birarada çalışırlar.

Neden olmayan nedir?
Şeker ve diğer gıdalar Alerjiler Anne babaların yetiştirme tarzları.
Çocuğumda Dikkat Eksikliği Sendromu varsa bunu nasıl anlarım?
Dikkat Eksikliği Sendromu, her çocukta kendisini değişik olarak gösterir. Dikkat Eksikliği Sendromu olan bütün çocuklar, dikkatlerini yoğunlaştırmakta ve başladıkları işleri bitirmekte zorlanırlar. Bu zorluğun yoğunluğu çocuklar arası değişiklik gösterir. Ders dinlemenin ve yazıları tamamlamanın gerekli olduğu okul hayatında sorunlar başgösterir. Okul ödevleri yapılmaz ya da tamamlanmaz. Dinlemekte ya da direktiflere uymakta zorluk yaşanır. Çevredeki en ufak olaylarla ya da kendi düşünceleri ile kolayca dikkati dağılır.

Nasıl emin olabilirim?
Bu sendrom için ne tıbbi, ne nörolojik, ne de psikolojik tek bir test vardır. Dikkat Eksikliği Senromu olan çocukların %30 unda hiperaktivite yoktur. Onların ana sorunu dikkatlerini toplayamamak ve konsantre olamamaktır. Genellikle "uyurgezer" görünümünde, sessiz, uyuşuk ve aşırı duygusaldırlar. Dikkat Eksikliği Sendromu olan çocukların çoğu ise hiperaktif, düşüncesizce davranan ve organize olamayan bireylerdir. Genellikle, sürekli kıpırdanırlar ve vücutlerinin bir parçası sürekli hareket halindedir. Bir yerde oturamazlar. Eşyalarını unuturlar ve kaybederler. Başladıkları işi bitirmeden bir diğerine başlarlar. Müdaheleci ve rahatsız edicidirler. Sıra bekleyemezler. Cevapları soruları beklemeden ağızlarından kaçırırlar. Düşünmeden tehlikeye atılırlar. Normal faaliyetleri "sıkıcı" bulurlar.

Hepsine uyuyor benimki CADIARZU
Ama cocuk doktorumuz hayır hip..değil haraketli sadece dediği için bakıyoruz böyle bakalım:1no2:

Umarım doktorunuz yanılmıyordur. Sonuçta buda bir hastalık ve söylendiği üzere bu tarz çocuklar süper zekalı falan olmuyor.

Umarım doktorunuz yanılmıyordur. Sonuçta buda bir hastalık ve söylendiği üzere bu tarz çocuklar süper zekalı falan olmuyor.

Aslında yanlış olan yanlış dr a mı sormak acaba?
Daha 2 yasında ama,yani hem erkek hem de tam karıstırma yası diye biliyorum ben..
Valla bitirdi beni zaten.
Komsular;yürüyen felaket,doğal felaket diyorlar kuzuma...

canım benim araştırdığım kadarıyla en belirgin olduğu zaman 4-7 yaş arası. Erkekler kızlardan daha çok oluyormuş. Yanlız şu vardi her 100 çocuktan sadece 5 tanesinde görülebilecek bir durum. Seninkine teşhis koymak için erken. Babasının çocukluğuna dönmek lazım. Bizim herif o zamanda şimdide hiperaktif. Ve ailesi önlemini almamış. Ayrıca doktor tercihi olarak psikiyatriye gitmek gerekiyor. Çünkü ülkemizde bu hastalık için bir branş oluşturulmamış.

Sağol canım...
Ama yoldan gecenler,ilk görenler bile sabır diliyor bana:1no2:
İzmir buluşmasına o nu da getircem''red ben bakarım zevkle dedi''
Ben de ''zevkle'' nası pişman olucağını izlerim artık:sm_cool:

merhaba, tesadüf konuyu gördüm hiperaktif çocugu olan bir anne olarak fikir vermek istedim benim oğlumda hiperaktifti şu an 19 yaşında. İyi bir doktara gitmeniz şart ihmale gelmeyen bir şey eskiden bu kadar çok değildi ya da insanlar bilmiyordu eğer bu kadar bilinen bir şey olsaydı daha önce daha rahat atlatabilirdik. Benim oğlum geç konuştugu için doktora götürdük ve doktor hiperaktik olduğunu ve yaşından 2 yaş geri olduğunu söyledi tabi biz o zamanlar hiperaktif ne demek bilmiyoruz daha sonraları ögrendim bir müddet doktora gittik, o zaman doktor ilaç vermişti keşke kullandırsaydım, korkuttular bende kullandırmadım. Neyse şimdi 19 yaşında tabi okumadı yani okuyamadı çünkü özel bir ğitimden geçmesi gerekiyordu ben çalışmasaydım belki okurdu, hem benim çalışmam hemde hiperaktif oluşu okuyamadı. Ben oğlumu bayan kuaförüne verdim şimdi orada çalışıyor.... Çok önem vermeniz gereken bir durum allah yardımcınız olsun.

CADIARZUbeni kızı susturman imkansız 1. yaşını doldurduğun gayet net kelimleri vardı açıkcası. Ama henüz oğlan kelimeleri söylese bile ağzında geveliyor. yada harf hatası yapıyor demekki farklı şekillerdede kednini gösterebiliyor. Bende bu aralar iyi bir doktor arıyorum. Teşekkürler verdiğin bilgiler için.

evet canım haklısım ama maalesef bizimkisinde ikisi var. Ondan direk psikiyartır falan gitmem gerekiyor yakınlarda bir abayan var bende onu araştırıyorum. Bu kadar kısa zamanda ve ilaçsız bu sorunu aşmanız bence çok güzel. Allah başka dert vermesin. Sağlıkla büyüt oğlunu.

Bu konuyu açan kardeşimden Allah razı olsun diyorum. Daha bu gün sabahleyin benim ortanca nın öğretmeni ile görüştüm. Çocuğu okuldan alalım mı almayalım mı diye? Ben sorunun adını bile bilmiyordum aslında ama birinci sayfadaki testleri şöyle bir çözeyim dedim Benim çocuğumda dikkat verememe konsantrasyon eksikliği var. Pazartesi günü doktora götürüp tedavisine başlayacağım. Biz de ha bire beslenme probleminden dolayı çocuk güçsüz ve kendini ödevlerine derslerine veremiyor diye yok ciğer alalım yok badem yedirelim uğraşıyoruz. Konuyu açan ve özellikle beni aydınlatan kardeşime teşekkürler.

oglum su an aylık ama cok hareketlı.yanı yatmak bıle ıstemyo sureklı ayakta olucak.uyurken bıle ya kolu ya bacagı durmadan oynuyor.karnımdada ok hareketlı bı bebektıı.simdı söyleyın bana ilerde benı zor we yorucu günlermı beklıo

resimdeki oğlunsa şokkk şekerr yerim ben onu yaaa evet benim kızımda hiperaktifti çok zor büyüttüm tek başıma dikkatini toplamak ilgiyi toplamak o kadar zorduki ama şimdi kocaman bi genç kız oldu gerçi hala hareketli durduğu yerde durmaz gerçekten zor allah kolaylık versin onlarında tadı başka yaa ben severim yaramaz çocuğu biraz daha büyüyünce daha iyi anlarsın :1hug:

canım o dediğinden bir tane de bende var....
3 yaşında ve acaip bir çocuk...
her ortamda tüm dikkatleri toplamasını öyle beceriyorki
en basitinden çocuk parkına giriyoruz çocuklar kendi oyunlarını bırakıp
kızımla oynamaya çalışıyorlar....
bizimkininse umrunda değil:roflol:
çok değişik ve aynı sen gibi 5 ay olana kadar sürekli kucaktaydı oda oda gezerdik....
5 aylıkken yürüteçle kendi gezmeye başladı:))
ah ne belalar aştı başımıza ama pek bi dadlı oluyor böyle bebelerde yaf

her haraketli çocuk hiparaktif olucak diye bi şey yok benim çocuklarımda çok hareketiler bi saniye oturduklarını görmedim ya otururken bile mutlaka bi yerleri hareket ediyo erkek çocukları biraz kız çocuklarına göre daha hareketli oluyorlar aktif çocuklar zeki olur üzülme bide çocuk onlar sakin ve hareketsiz olması anormel ya.

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA YETİŞKİNLİĞE GİDİŞTE ROL OYNAYAN ETMENLER

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yetişkinlik gidişlerinde 3 farklı gurup tanımlanmaktadır.
-Birinci grup; yetişkinlik işlevleri oldukça iyi olan ve eşleştirilmiş normal kontrol grubundan önemli farklılık göstermeyenlerin oluşturduğu gruptur. Bu gruba Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite sorunu olan çocukların %30'u girmektedir.
-İkinci grup; konsantrasyon, impulsivite ve sosyal iletişim sorunları yetişkinlikte devam eden gruptur. Bu semptomlar sıklıkla işte, kişiler arası ilişkilerde sorunlar, düşük benlik saygısı, impulsivite, irritabilite, anksiyete ve duygusal değişkenlik ile neticelenir. Çoğu genç erişkin hastalar olup, kabaca %50-60'ı bu gruba girer.
-Üçüncü grup; yetişkinlikte önemli derecede psikiyatrik veya antisosyal problemlere ya da her ikisine de sahip olan gruptur. Bu hiperaktif yetişkinler ciddi depresif, hatta suisidal olabilir veya ilaç ve alkol kötüye kullanımları olabilir. Saldırı, silahlı soygun, evlere girme ve uyuşturucu dahil aşırı antisosyal davranışlar gösterebilirler. Şanlıyız ki, hiperaktif çocukların yalnızca küçük bir kısmı, yaklaşık %10-15'i bu olumsuz gidişi gösterirler.
Zihnimizdeki çeşitli olasılıklarla, pozitif veya negatif gidişi belirleyen etmenlerin tanımlanması önemlidir. Bu etmenler üç farklı kategoride sınıflandırıla bilinir:
(1) Çocuğun bireysel karakteristikleri (özellikleri) (örn. Zeka bölümü, semptomların şiddeti ve komorbidite),
(2) sosyoekonomik düzey, anne-baba patolojisi ve çocuk yetiştirme tarzları gibi ailesel parametreler,
(3) Tedavi (tipi, süresi) .
ÇOCUĞUN KARAKTERİSTİKLERİ
IQ (Zeka Düzeyi)

IQ açıkça, akademik başarı için özgün bir belirleyicidir. Birkaç araştırma Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite ile düşük IQ' ya sahip çocukların, yalnızca Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklara göre daha kötü bir gidişata sahip olduklarını göstermişlerdir. IQ düzeyi gidiş için önemli bir belirleyicidir. IQ tedaviyi de etkilemektedir.
Daha düşük IQ'ya sahip Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sorunlu çocukların genç yetişkinlikte daha sık alkol sorunları ve alkolik tanısı konulduğu (ilaç kötüye kullanımı değil) da gösterilmiştir..
Semptomların Şiddeti :
Çocukluktaki birkaç anahtar semptomu, ergenlik ve yetişkinlikteki gidişide önemli ölçüde etkilemektedir. Okulda başarılı ergenlerin başlangıçtaki yani çocukluktaki hiperaktivite, impulsivite ve dikkatsizlik puanları daha düşüktür
Çocukluk çağında gözlenen daha yüksek dikkatsizlik belirtileri, ilerideki akademik başarısızlığı arttırmaktadır.
Çocukluk çağındaki hiperaktivite semptomlarının şiddeti; diğer faktörlerle bağlantılı olarak (sosyal ve ailesel parametreler); erişkinlikteki duygusal uyum, okul performansı, iş kayıtları, polislik iş ve araba kazalarını yordayıcı olduğu göstermişlerdir. Çocukluk impulsivitesi, hiperaktivitesi ve potansiyel antisosyal aktları, daha sonra karşı gelme bozukluğu ve erken başlangıçlı davranım bozukluğu için de belirleyicidir
Komorbidite (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktiviteye eşlik eden bazı diğer bozukluklar)
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğuna ek olarak başka baz bozuklukların görülmesi gidişatı olumsuz etkilemektedir.
Bunları kısaca sayarsak :
Özgül Öğrenme Bozukluğu + hiperaktif grubu çocuklar daha sık karşı gelme, bazı suç davranışları, daha düşük benlik saygısı ve dikkatsizlik gösterirler. Akademik başarı ise diğerlerine göre çok daha kötüdür.
Agresyon + Hiperaktif grubu çocuklarda uzun dönemde negatif gidişat görülmektedir. Bu çocuklarda ergenlik ve yetişkinlikte antisosyal davranışlar, kişiye ve mülkiyete saldırı, illegal ilaç kullanımı, fiziksel kavgalar görülmektedir.
Agresyon gidişatı olumsuz etkilemekte ve davranım bozukluğuna öncü olmaktadır.
Karşı Gelme Bozukluğu + Hiperaktif grubu çocuklarda; negatif anne-çocuk ilişkisi, daha sık aile çatışması ve daha fazla anneye ait psikolojik stres bulunmaktadır. Yüksek karşı gelme bozukluğu gösteren çocukların gidişatında daha sık tutuklanma, ağır suçlar işleme görülebilmektedir.
Davranım Bozukluğu + Hiperaktif grubu çocuklarda gidişatta semptomlar devam etmekte, saldırganlık, antisosyal davranış, uyumsuzluk ve alkol kötüye kullanım görülebilmektedir. Daha çok sigara ve esrar kullanımı, okul asmaları yaşanmakta ve dolayısıyla davranım bozukluğu gidişatı oldukça kötüleştirebilmektedir. Yapılan çalışmalarda Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda eğer davranım bozukluğu yoksa suç işleme riskinin azaldığı öne sürülmektedir.
Duygudurum Bozuklukları (Anksiyete, Depresyon) + Hiperaktivite'nin birlikte bulunma oranı %20-40 oranlarında olduğu sanılmaktadır. Davranım bozukluğuna oranla gidişat üzerine etkileri daha azdır.

AİLE ETMENLERİPozitif ve negatif gidiş üzerine ailesel etmenler çok önemlidir.
Bu etmenler:
Anne-Baba Patolojisi
Anne-baba patolojisinin olmasının bu çocukların gidişi üzerine olumsuz etkilerinin olduğunu tahmin etmek sürpriz değildir. Çalışmalarda kötü ruhsal sağlıkla birlikte kötü ebeveyn-çocuk ilişkisi ve cezalandırmaya dayalı çocuk yetiştirmenin ergenlikte açık antisosyal davranışlar için belirleyici olduğu belirtilmiştir.
Sonuçta anne-baba psikopatolojisi çocuk yetiştirme tarzını belirlemektedir. Bununla birlikte pozitif ebeveyn işlevi ergenlikte sosyal yeterlilik için olumlu ilişki göstermiştir. Anne-baba patolojisi Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda ergenlik ve erişkinlik gidiş için olumsuz etki gösterir. Özellikle anne babanın madde kötüye kullanımı ve antisosyal davranışları; bu çocukların ileride benzer davranışları gösterme olasılığını artırmaktadır.
Çocuk Yetiştirme Biçimleri
Cezalandırmaya dayalı çocuk yetiştirme tarzlarının ergenlikte antisosyal davranışlar üzerine belirleyici olduğu düşünülmektedir. Tutarsız, otoriter ve aşırı koruyucu aile tutumları akademik gidişi olumsuz etkilemektedir.
Ebeveyn-çocuk ilişkileri ve çocuk yetiştirme biçimleri uzun süreli gidişte önemli etkilere sahiptir. Genellikle tutarsız, aşırı müsaade edici, kontrol edilmeyen veya aşırı kısıtlayıcı çocuk yetiştirme tutumları olumsuz etki yapmaktadır.
Sosyoekonomik Düzey
Ailenin sosyoekonomik düzeyi; anne-baba patolojisini, ebeveyn çocuk ilişkilerini ve uygun tedavilerden yararlanma olanaklarını etkiler. Bu nedenle ailenin sosyoekonomik düzeyi önemli bir belirleyici olabilir. Buna karşın Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite sorunu yaşayan çocuk üzerine sosyoekonomik düzeyin etkisi değişkendir.
Bazı çalışmalarda; ergenlikte okul başarısı, açık antisosyal davranış ve duygusal uyum yönünden sosyoekonomik düzeyi belirleyici olarak bulunmamıştır. Ailede çocuk sayısı fazla olanlar daha negatif gidiş göstermişlerdir. Başka takip çalışmalarında sosyoekonomik sınıf ve aile gelirinin ergenlikte tutuklanma ve yetişkinlik için güçlü belirleyici olmadığını bulunmuştur.
Bazı çalışmalarda ise; bu çocukların gidişinde yoksulluk ve düşük sosyoekonomik düzeyin dezavantaş olduğu öne sürülmüştür. Yetişkinlik yaşamında; eğitim, iş yaşamı ve polisiye olaylar için gidişte sosyoekonomik düzey önemli bir belirleyici olabilmektedir. Büyük olasılıkla sosyoekonomik düzey hem çocuk hem de anne-baba patolojileri üzerine etki etmektedir.
TEDAVİGenellikle, DEHB'nun uzun-dönem gidişinde tedavinin etkisini değerlendirmek güçtür. Değerlendirme güçlükler aşağıdaki nedenlerdendir:
(1) Randomize çalışmaların azlığı: herhangi bir tedavi girişimini değerlendirmede oldukça az çalışma mevcuttur. Bu tür randomize çalışmaların yokluğu, kendi seçimine dayalı ve büyük olasılıkla tedavi alan çok etkilenmiş bireyleri içerir. Az etkilenmiş birey veya tedaviyi kesenler veya kısa süreli tedavi alanlar takip güçlükleri nedeniyle göz önünde bulundurulmaz. Uyum gösteremeyen zayıf işlevli aileler büyük olasılıkla çalışmalardan düşerler. Sonuçta tedavi edilen ve edilmeyen çocuklar farklı semptomatoloji, komorbidite ve aile parametreleri gösterebilirler.
(2) Tedavinin süresi ve tedavi etkilerinin idamesi: Çoğu tedavi çalışmaları nispeten kısadır. Bildirilen çalışmalar 1-2 yıllık çalışma sonuçlarıdır. Tedavinin etkilerini değerlendirmede 5, 10, 15, 20 yıllık çalışmalar görülmemektedir. Çoğu tedavi kullanıldığı sürece etkili olmakta, etkileri girişim kesildiğinde azalmaktadır. Tedavi kesildikten sonra etkilerinin devam edip etmediğini değerlendirmek sıklıkla güçtür. Tabi ki bir tedavinin etkisinin 20 yıllık etkisinin sürmesini beklemek gerçekçi değildir.
Gidişat üzerine etki eden faktörler kümülatif etki göstermekte veya birbirleri ile etkileşmektedir.
Sonuçta; semptomların şiddeti, eşlik eden bir başka bozukluk ve IQ gibi çocuğun özellikleri; anne-baba patolojisi, sosyoekonomik düzey, aile olumsuzlukları gibi ailesel parametreler ve tedavi ile uzun-dönem gidişi etkileyecek yönde etkileşmektedir

a.s.arkadaşlar 2.5 yaşında bir oğlum var.hiç yerinde durmuyor çok yoruluyorum çok bunalıyorum sürekli ayakta uyku düzeni bozuldu off çok zor böyle hareketli çocuğa bakmak szinkiler nasıl???kafamçokkarıştı

Canım hiç üzme ve sıkma kendini bu yaşlarda çocuğun hareketli olması gayet normal yoksa saf saf oturup duran bir çocuğun olsaydı bir problem mi var acaba diye düşünmeyi mi tercih ederdin..Benim oğlum ellerinden öper beş yaşını dolduracak hala aynı enerjiye sahip..Adı üstünde çocuk işte..hangimiz elimizde bir oyuncakla koltuktan koltuğa saatlerce atlayıp yine enerjik kalabiliriz ki..Ben o nun dağıttıklarını toplarken tükeniyorum..Sonuçta biliyorum ki bütün çocuklar aynı Allah hepimizin evlatlarına hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin inşallah..onların bir gülücüğü bizlerin yorgunluğunu almaya yeter..sevgiyle kal canıma.s.

teşekkr edrm rahatlattn bni şuanda bi sağa bi sola durmak bilmiyor öğlende uyuması gerekiyordu uyumadı ta gece 12 de 1 de yatıyor ya seninkide o saaatte mi yatıyor canm yemeğini düzenli yiyor mu?

Kusura bakma canım sorunu henüz gördüm..Aynı şeyi ben de yaşıyorum inan ki daha bir saat olmadı uyuyalı..Bu uyku konusundaki düzeni hala sağlayabilmiş değilim..Günü gününü tutmuyor babamız vardiyalı sistemde çalıştığı için düzenimiz de o na göre değişiyor..Her ne kadar bunu çocuğun sabit düzenine yansıtmak istemesek de etkilime maruz kalıyor..Ama yemek problemini iki yaşında çözmüştük büyüdükçe beslenme konusunda ne kadar rahatladığını göreceksin..Zaman..Zaman..Zaman..Herşeyin başı sabır..Az kaldı gece deliksiz uyuyacağın gündüz ise az stresle atlatacağın günler yakında:teselli:a.s.

arkadasim benim oglumda ayni seninki gibiydi neden benimki baska cocuklar gibi akilli deyil diye kendimi yer bitirirdim masaya cikar koltukta ziplar yani kisaca düz duvara tirmanmaya calisan bir cocuktu doktor bana dedi 3 yasina kadar sabir edeceksin 3 yasindan sonra bu cocugu cok akilli olmasida daha cok yaramaz olmasida senin elinde dedi bu cocuklarda asiri sakin olacaksin zorla bagirarak kizarak hic bir seyi yaptiramiyorsun cünkü bizden daha akillilar valla hep konusucaksin konusurken gözlerinin icine bakmasini sagla ve daima sabir allahim de icinden benim oglum 3 yasini gectikten sonra gercekten akillandi suan 5 yasinda ama eskisinden eserkalmadi benim kafamdan 1 kac tel eksiltti ama suan cok menmunum. onu uyuturken ayklarina bacaklarina masaj yaparak uyut cünku bacaklari bütün gün hareketli ve aksamlari cok agriyor bu daha kolay uyumasina yardimci olacaktir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…