İlköğretim Yorum ve Soruları Dikkat daginikligi

efeim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2012
282
353
10 yaşında oğlum suan 5. Sinif a başladı bu sene 1. Sınıftan beri uğraşıyorum öncesi de sikintiliydi konuşması 4 yaşı buldu sonrada akıcı yerli yerinde kelimeler cümleler olmadi genelde kelimeler'deki harfler eksik cogunluklada harfi tam cikaramama sınırlı aşırı hareketli 1 yıl anasinifina gitti malesef daha önce veremedim o dönemde o etkinlikler yapılması boyama kesme birleştirme çizgiler hep yamuk boyalar hep taşmış ve karalama şeklindeydi öyle böyle bitirdik
1.Sinif ta akıcı ve net konuşamadığı için sorunlar yaşadık yazı yazmak işkenceydi hala da öyle yazisi çirkin ve eksiklikler vardı suanda öyle ama daha az düzen yok ne defterlerde ne de kitaplarda hepsi hırpalanmış yazılar malesef el yazısı olduğu için karalama gibi
Arkadaslariyla mutlu mesut artık onu anlıyorlar ama bizle soru sorsan cevap vermez verdiği cevaplar genelde tek kelimelik anlamaya çalışır daha bir sinir olursun 3.sınıfın ortasından 4. Sınıfın ortasına kadar malesef ilaç kullandık dikkat için o dönem sınırlı mutsuz bir çocuktu dayanamadim zaten zayıf çelimsiz iyice istahsiz olunca bıraktık
4. Sınıfta dersleri iyiydi yazililarda fena değildi okulu takdirle bitirdi...bu sene sinavlarda iyi değil çok kötü berbat diyemem ama iyide değil evde baba ilgileniyor dersleriyle sınavlara çalıştırıyor sınavlarda ufak hatalar yapıyor mesela matematik toplama yaparken bir bakmissin çıkarmış ya da kafadan cozmeye çalışıyor zaman kaybediyor veya çirkin yazmış rakamları altalta getirememiş karıştırmış bunun gibi....
Aslında okuma alışkanlığı yok eksiğimizi biliyoruz ama okumak istemiyor soruları bile uzunsa okumadigindan şüpheliyim keza özel türkçe dersine gidiyor Hoca da öyle soyledi okumuyor...şimdi internette bir yayıncılık var dikkat ve okuma güçlendirmek için kullanan oldu mu sizin fikirleriniz neler ya da bu sorunları yasayaniz nasıl astiniz düzeldimi ya da yaş ilerledikçe daha bir oturdu mu?

Cocuklar icin elimizden geleni yapmaliyz ama bazen ne yapsakta onlar istedigi kadarini aliyorlar.zorlarsak aramizdaki iliski bozuluyor.soylediginiz setin faydasi olacagini dusunuyorsaniz alin tabii ki.ama kendinizi cok yipratmayin bu konuyla ilgili.belki derslere degil baska alanlara ilgisi olacak. yani biliyorum hepimiz cocugumuz okusun dersleri iyi olsun basarili olsun istiyoruz ama cok zorlamaylada birseyler olmuyor.bu aralarbende cok dertliyim 8 yasinda oglumla ilgili.Allah hepimize sabir versin.anne.olmak gerecekten cok zor

bence oglunuzun sorunu sadece dersleriyle alakali degil,yani dikkat eksikligi disinda biseyler var gibi. bi pedagoga goturup gelisim testlerini yaptirsaniz iyi olur aslinda.
5. sinifa gidip sorulariniza cvp vermekten kaciniyorsa ya da tek kelimelik cvplar veriyorsa bunun altindaki sebebi arastirin bence.
sorunu neyse oyun terapisiyle vs. cozmeye calisiyorlar.
okuma aliskanligi kazandirmak icin sizde onunla birlikte okuyun kitap,cocuklar denilenden cok gorduklerini yapiyorlar.
bunlar aklima gelenler,gecmis olsun.

Kayınvalidemle şükür iyiyiz esimde şimdilik aldatmadi...onun için arka sayfalara düştüm herhalde!!!

Allah yaşatmasın öncelikle :)

Bir sınıf öğretmeni olarak yardımcı olmak isterim.
Öncelikle maddi olarak sizi zorlamayacaksa dikkat güçlendirici bir set alın.
Muhakkak faydası olacaktır.

Okumuyorsa okuması da gelişmez, anlaması da buna bağlı olarak kendisini sözlü ve yazılı olarak ifadesi de..

Lütfen kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için elinizden geleni yapın.

Seveceği bir hikaye seti alın mesela.
Sanırım okuma hızı da pek iyi değildir?

5. sınıf kitabı değil buna göre 2. sınıf için hikaye kitaplarını okusun öncelikle.
48 sayfalık resimli, bulmacalı. Birini okurken aklının diğerinde kalacağı bir set önerebilirim isterseniz.
Geliştirdikçe okumayı sınıf seviyesini yükseltebilirsiniz.

Önce bir okumayı sevdirmeli.

Yazısını güzelleştirmesi için de yine bir kaynak tavsiyem olabilir dilerseniz.

Cevaplar için teşekkürler :KK54:
Evet istiyorum ki derslerinde başarılı olsun ama sosyalde olsun sporla ilgilensin ama spor sevmez ama okul harici tatilde yazın eve sokamam sitedeyiz sürekli hareket halinde...pedagog ile ilaç için psikiyatristle konuştuğumuz dönem konuşmuştu testte yapmıştı özgül öğrenme güçlüğü tanısı kondu...evde kitap sürekli okunur baba ben severiz okuruz ama oğlum okumakta zorlandığı için zulüm gelir ona şimdi o yasda okuduğu kitaplar birazda resimsiz küçük yazı hepten sıkılıyor ama dediğiniz gibi bira daha küçük yaş grubu kitabı alicam birde o seti alayim yeter ki faydası olsun..
Konuşma olayimizi şöyle açıklayayım yazmak okumak gibi konuşmakta ona gereksiz geliyor birde cümlenin başı sonu bazen karışıyor misli bir cümleyi şimdiki zamanla tamamlayabilir okumadığı için kelime haznesi az ve olanida yeterli kullanmadığı için sıkıntı yasiyor O yüzden bu seneden türkçe ders aldiriyorum...

Cevaplar için teşekkürler :KK54:
Evet istiyorum ki derslerinde başarılı olsun ama sosyalde olsun sporla ilgilensin ama spor sevmez ama okul harici tatilde yazın eve sokamam sitedeyiz sürekli hareket halinde...pedagog ile ilaç için psikiyatristle konuştuğumuz dönem konuşmuştu testte yapmıştı özgül öğrenme güçlüğü tanısı kondu...evde kitap sürekli okunur baba ben severiz okuruz ama oğlum okumakta zorlandığı için zulüm gelir ona şimdi o yasda okuduğu kitaplar birazda resimsiz küçük yazı hepten sıkılıyor ama dediğiniz gibi bira daha küçük yaş grubu kitabı alicam birde o seti alayim yeter ki faydası olsun..
Konuşma olayimizi şöyle açıklayayım yazmak okumak gibi konuşmakta ona gereksiz geliyor birde cümlenin başı sonu bazen karışıyor misli bir cümleyi şimdiki zamanla tamamlayabilir okumadığı için kelime haznesi az ve olanida yeterli kullanmadığı için sıkıntı yasiyor O yüzden bu seneden türkçe ders aldiriyorum...

Bahsettiğiniz sorunların hepsi aynı kapıya çıkıyor.
Okumayı sevmemek ve okumamak..

Bol okuyan bir çocukta bu sorunlar kısa zamanda kendiliğinden çözülür.

Ama inatla okumayan, okumak istemeyen çocuğa özel ders aldırsanız da boş..

Bi uzmandan yardim almaniz cok iyi olacaktir.
Ilac tedavisi bir yere kadar. dikkat toplamasi icin bazi oyunlar, uygulamalar var
iyi bir sınıf öğretmeni bu noktada size cok yardimci olacaktir.

peki teşhisten emin misiniz? yani en son psikolog ne zaman gördü? şunun için söylüyorum en önemli konu teşhis bence o doğru olursa ancak doğru şekilde tedavi edilir. teşhis yanlışsa ,yöntem de yanlıştır.
dikkat dağınıklığında konuşma bozukluğu olmaz diye biliyorum çünkü.

5.Sinif artık bir sürü öğretmeni var ama türkçe öğretmeni iyi birde sınıf öğretmeni seviyor öğretmenini...sınıfı 2 ye bolup iki kitap aldırdı bir tanesini okudu ve sınav yapicam kitaptan dedi mecbur okudu sınavda iyi geçti dedi ama bilmiyorum açıklanmadı daha

Cocuklar icin elimizden geleni yapmaliyz ama bazen ne yapsakta onlar istedigi kadarini aliyorlar.zorlarsak aramizdaki iliski bozuluyor.soylediginiz setin faydasi olacagini dusunuyorsaniz alin tabii ki.ama kendinizi cok yipratmayin bu konuyla ilgili.belki derslere degil baska alanlara ilgisi olacak. yani biliyorum hepimiz cocugumuz okusun dersleri iyi olsun basarili olsun istiyoruz ama cok zorlamaylada birseyler olmuyor.bu aralarbende cok dertliyim 8 yasinda oglumla ilgili.Allah hepimize sabir versin.anne.olmak gerecekten cok zor

Ay ne kadar güzel bir mesaj bu
Tamda bizi anlatmissiniz
Uğraştım cabaladim baktım aramız bozuluyor bıraktım
hele bir liseden mezun olsun bakalım napalım
Gerçekten bazen ne yapsanda olmuyor :KK43:

blue_ismyheart blue_ismyheart birkez gittik o zamanda zaten zeka testi yapmıştı psikaytrist özgül öğrenme güçlüğü dedi ama o zaman'dan bu zamana 2 sene oldu

nomunomuchua nomunomuchua peki okuma hızı ne olmalıdır bu olculmelı mıdır ?

Diğer konuna cevap yazamadan kilitlenmişti Cute.
Buradan yardımcı olayım sana :)

2. sınıf öğrencisinin sene sonundaki dakikada okuduğu kelime sayısı 70-80 se bu gayet iyi bir sonuçtur.
Ama dakikada 50 ve üzeri kelime okuyan çocuk da okuduğunu anlıyorsa iyidir.

Yani aslında okuduğunu anlıyor olması çok daha önemli.
Okurken harf yutmasın ya da harf eklemesin akıcı okusun ve okuduğunu anlasın.

Şahsen kolay kolay hız ölçmem.
2 ayda bir falan ilerlemeyi görmek adına baktığım olur.

Konularını her okuduğumda keşke oğlunu 1 saatlik tanıma imkanım olsa da daha iyi yardımcı olsam diye düşünüyorum :)
Kendini oğlun konusunda pek üzme, yardımcı olmamı istediğin her konuda danışabilirsin.

blue_ismyheart blue_ismyheart birkez gittik o zamanda zaten zeka testi yapmıştı psikaytrist özgül öğrenme güçlüğü dedi ama o zaman'dan bu zamana 2 sene oldu
bence tekrar farklı bir doktora göstermekte fayda var. emin olun ki teşhisten ona göre bir yol belirlersiniz. takviye mi ek eğitim mi,okuma mı terapi mi ne gerekiyorsa...

Diğer konuna cevap yazamadan kilitlenmişti Cute.
Buradan yardımcı olayım sana :)

2. sınıf öğrencisinin sene sonundaki dakikada okuduğu kelime sayısı 70-80 se bu gayet iyi bir sonuçtur.
Ama dakikada 50 ve üzeri kelime okuyan çocuk da okuduğunu anlıyorsa iyidir.

Yani aslında okuduğunu anlıyor olması çok daha önemli.
Okurken harf yutmasın ya da harf eklemesin akıcı okusun ve okuduğunu anlasın.

Şahsen kolay kolay hız ölçmem.
2 ayda bir falan ilerlemeyi görmek adına baktığım olur.

Konularını her okuduğumda keşke oğlunu 1 saatlik tanıma imkanım olsa da daha iyi yardımcı olsam diye düşünüyorum :)
Kendini oğlun konusunda pek üzme, yardımcı olmamı istediğin her konuda danışabilirsin.

Teşekkür ederim canım

Benim oğlumun okumasında bıraz sıkıntı var, seslı okumak hıc ıstemıyor veya benımle okumak hıc ıstemıyor dıyebılırım . Oda harf eksıltıp veya fazladan ekleyebılıyor duruma baglı. Ancak ben bunu da 8 yas kıtapları okuduguna baglamak ıstıyorum fakat bazen problem cozerken soruyuda okumadan ısık hızıyla gecıtıgnı fark ettıgım cok oluyor. Bahsetmıstım ens on yapılan sınavdan matematıkten 1 yanlısı vardı oda soyle bı soruydu mesela?

Aşağıdakilerin hangisi cute'n ilgi alanlarından biri olarak söylenemez :)
söylenemezi gördümü hayıır bu tarz bır soruydu .

Bazen bende dıkkat dagnıklıgı oldugunu dusunuyorum ama bazende hıcte oyle olmadıgını sanıyorum.
dun okula gıtmedı cok hastaydı hastanede yattık daha snra eve gelınce öğretmeni geri kalmaması için ödevini göndermiş eve. Onluk bozarak cıkartma ıslemı bır kere anlattım cozumlemesıyle beraber yanı 45 4 onluk 5 bırlık 3 onluk 15 bırlık gıbı . gerısını kendı tamamladı, hıc ogrenmemesıne ragmen 2 basamaklı en buyuk dogal sayı kactır, en kucugu kactır gıbı sorulara dusunerek cevap verıyor. Rıtmık saymaları yazın ogretmıstım ben ezber yaptırmaya calıstım ancak o duraksadıgı yerlerde uzerıne saymayı kavramıstı hıc anlatmama ragmen.

Cozemıyorum ama kendımde hata buldugum seylerde var . Bızım her aksam 15 dk okuma saatımız var 2-3 gun yapıyoruz sonra hobba bısı cıkıyor 2-3 gu n yapmıyoruz buda bır sonrakı okuma saatını neredese yarısını dırenmeyle gecırıyor. buarada ben okumasını takıp etmıyorum bende o sırada kendı kıtabımı okumaya calısıyorum sessız ama onun sesslı okumasını ıstıyorum. Yanı bızdede duzen yok anlıcan.

Buarada okul ılk acıldıgında 1 dk 28 kelıme okuyordu , sonra 30 cıktı sonra en son olctugumde 50 kelıme okudu .

X