evet haklısın çok bedeller ödedik geçmişte de şimdi de. 28 yaşımdayım hele son bir senedir yaşanılanlar normal şeyler değil. Bir yerlerde büyük yanlışlar, büyük hatalar var belliki.
O gücü iktidara biz veriyoruz, sonra iktidar gücü bize karşı kullandığı zamanda azımızı açıp, hakkımızı aramıyoruz.
Zamanla tepkisizleşiyoruz değişen dün ile bu gün arasında bir fark olmuyor.
Siyaset yapılır elbette ama her konu siyasete çekilmemelidir. Ucundan dokunsa bile kutuplaşma olmamalıdır zira dün olduğu gibi..
Ya da insanlar her şeyi malzeme olarak kullanmamalıdır.
benim bahsettiğim bu değil ki.Kusara bakmada oky, bu zaten Kazenin istegi degilmiydi? O diger topikte ne hikmetse "siyaset yapmayin" deniliyordu ve hatta
"siyaset yapmak "için yeni bir topigin arzulanmasini istiyordu. Ki hak aramak, suçlu aramak ne zamandan beri "siyaset yapmak" oldu?
Suçlular bariz ortadayken, bunu göstermeye çalisan biz, böyle yaftalanmayimi hak ediyoruz?
Daha öncede dedim, o topic dua topigi degildi. Siyaset meydaninda açilmis bir topic. Neden orda bir takim yalnis giden seyleri konusma hakkimiz yokki?
Gerçekten kk'de susturuldugumuzu, bizim ile alay edildigini inaniyorum.
Aslında olağan üstü olaylar ya da ürkütücü şeyler tüm dünyada arttı. İktidar yanlısı biri değilim ama tarafsız bakmak gerekirse bence öyle..
Bu da neden nüfus artıyor, insanların egoları artıyor, yine sıcak savaşlar başlıyor. Kaynaklar azalıyor, rakipler çoğalıyor.. doğanın dengesi bozuluyor, insanlar vahşileşiyor. Hep bir kötü basamağa doğru Dünya olarak ilerliyoruz. Bir tek Türkiyeyi bunun içine sokmak haksızlık olur.
Datlum bu eziklikle ilgili. Böyle bir işte çalışmasının elbette etkisi vardır bu konuda ama şu da bir gerçek ki herkes iş seçimlerini kendi yapıyor..Şu an en düşük yer altı işçisinin aldığı para 1300 TL komik gibi duruyor demi? Ama bu şu an uygulanan asgari ücretin %70 fazlası. Adam bu nedenden dolayı aşağıda çalışmayı tercih ediyor. Bu durumda olay aslında asgari ücretin iyileştirilmesinden geçiyor. Bize verilen zamlar bile bunu baz alınarak yapılıyor. Ha iş veren de insanların en iyi şartlar altında çalışması için uygun ortamı hazırlamak zorunda mı? Evet. Devlet denetlemek zorunda mı? Evet. Ezilmişlik belli bir emekçi gurubunda hep var.
benim bahsettiğim bu değil ki.
sadece yiyin birbirinize der gibi açılan konu rahatsızlığım. o topikteki siyasi mesajlara en başta karşı çıkan ve tepki veren kişilerden biridir datlu.
işte bu yüzden bu konudaki ince kinayeyi farkettim.. keşke konu başlığı atışmalarınıza burda devam edin tarzında olmasaydı
dedim.
neyse siz devam edin yorıumlarınıza.
olabilir. buyrun atışın o zamanAma söyle birseyde var, asil realist bir sekilde duruma bakarsan, topik zaten bunun için yaratilmis. Tekrar diyorum, siyaset yapmak ne ki? Hükümete karsi gelmek, suçlulari aramak niye siyaset oluyor? Halen anlamis degilim. Sanki bizden sadece aglamamizi, sonradan unutmamizi istiyorlar.
Yani bu topik baska laflar ile süslenmis olsaydi bile bu konunu amacini degistirmez. Konunun amacida konu basliginda görünüyor zaten. Yani o basligi yalnis bulmuyorum.
1300TL derken taşeronu kastedmiyorsun değil mi onların maaşları 900tl den ibaret. Yerin 1000kat dibine girip, kömürden, gazdan dolayı hayati riski var ve üstünede göçebilir bu insanlar bu parayı değil kat kat fazlasını hak ediyorlar, ayrıca bunu göze alan her insanda ailesi için mecburiyetten çaresizlikten madende çalışıyorlar. O adam eziklikten değil insanlığından, insan olamayanlardan çekiniyor ezdikleri için , onlar ezik değil, üstüne basıp ezip sırtından para kazanmışlar yıllarca.
olabilir. buyrun atışın o zaman
Aslında olağan üstü olaylar ya da ürkütücü şeyler tüm dünyada arttı. İktidar yanlısı biri değilim ama tarafsız bakmak gerekirse bence öyle..
Bu da neden nüfus artıyor, insanların egoları artıyor, yine sıcak savaşlar başlıyor. Kaynaklar azalıyor, rakipler çoğalıyor.. doğanın dengesi bozuluyor, insanlar vahşileşiyor. Hep bir kötü basamağa doğru Dünya olarak ilerliyoruz. Bir tek Türkiyeyi bunun içine sokmak haksızlık olur.
Ben Türkiye açısından söylemiştim. Dünyayı düşündüğümüzde kısmen vardığınız sonuca varılabilir.
Ama tüm dünya olarak genellemek de yanlış o zaman çünkü hala çok daha iyi şartlarda yaşayan insanlar mevcut dünya ülkeleri içerisinde.
işin statüsüne, zorluk derecesine göre para versinler İpek. asıl komik olan böyle ağır bir işin asgari ücret üzerinden değerlenidirilmesi. gerçekten bizim sistemimizi çok tuhaf ve hep suistimale açık. bir dönem işçiler devlet himasyeinde idi. yan gelip yatıyolar çok para alıyolardı. memurlar onlara imrenirdi. sonra bu taşeronlar çıktı işçiler çok çalışıp az ücret kazanmaya başladı. teknoloji ilerledi memurlar rahata kavuştu. oturduğumuz yerden para kazanır görünmeye başladık. Hantal bir devlet yapımız var. zamanı ve süreçleri takip edemiyoruz. oysa devlet böyle bir zamanda çok daha aktif, herşeye zamnaında çözüm üreten, uygulama kolaylığı getiren pratik bir yapıda olmalı. bürokrasi, bürokrsi, bürokrasi.
Taşeronlar zaten farklı bir kategori.. daha ucuz insan çalıştırma yolu.. taşeron mantığını yıkmadıkça hep daha ucuz çalışacak birileri olacaktır. Bu böyledir maalesef ve yine insanların seçiminden kaynaklanıyor. Tabi mecburiyetleri var çalışmak için. Sendikalaşma artarsa teşeronlaşma azalır.
Ezik sıfatı veren ben değilim ayrıca. Belli ki masa başı bir işiniz var üretim ortamlarını görseydiniz maden işçisinin değil bir çok emekçi gurubunda aynı edanın olduğunu görürdünüz. Bu ezilmekten de olduğu kadar, adamın hayatı boyunca hep ötelenmesinden, ailesinden, kendisinden kaynaklanmatadır.
Ben sadece refah yaşam seviyesi olarak konuşmadım. Her anlamda. Yoksa zaten bunun tartışmasına girilecek bir konu değil. Yani ülke olarak kendimizi başkasıyla kıyaslamak zaten zayıf insanların kendilerini avutma yöntemi gibidir.
Ben genel anlamda olan anormalliklerden bahsettim sadece.
ILO 176 İMZALANSIN VE HER MADEN OCAĞINA KAÇIŞ ODALARI KURULSUN..
https://www.change.org/tr/kampanyal...-ve-her-maden-ocağina-kaçiş-odalari-kurulsun#
Eki Görüntüle 1115229
Evet masa başı rahat bir işim var Allah a çok şükür ama ne işlere girip çıktım , hiç sayıldım , sövüldüm , emeğimi hakkımı yiyenler oldu . Merak etmeyin bende işçi çocuğuyum babamında ne zor şartlar altında çalıştığını bilirim kim için bizim için , ailesi için , mecbur , kimse kimsenin cebine kolaydan para koymuyor ama şartlar çok elverişsiz , hak yiyiciler çok bu durum bazılarını rahatsız etmek yerine onlarda rüşvetçi olmuş . Asgari ücret düşünün ev kira , elektrik , su , mutfak , çocuk gideri adam bunlara para yetiremiyor ki özel ihtiyaçlarını karşılamak adeta lüx onlar için. Sendikalaşmayı desteklemeleri gerekir bunun için , parmakla gösterebileceğinz bunu desteklyn kaç kişi var? yada destekleyip de icraat gösterebilen kim var? Bunu en güçlü olan yapar , halkın gücü kim , yetki kimde? Bir düşünün...
Ailede ki en büyük çatışmanın başını maddiyat çeker, adam işçi sıfatını taşıdığı ötelenir evet bunu hangi birimiz yaşamadık ki ? ye kürküm ye hikayesine benziyor tıpkı , aç kalmamak için mecburiyetten 3kuruşa çalışmak zorundadır ve birileri ezip kendilerini düşünür. Peki şimdi sen hala buna kendinden kaynaklı eziklik nasıl diyebilirsin ki ? Okumamıştır ondan 3kuruşa çalışıyor gibi düşünenler olacak , peki üniversiteyi bile derece ile bitirip asgari ücrete talim eden yok mu? Bizim mahallede bir kız celal bayar ünv. 2.likle bitirdi ve sanayide bulduğu muhassebe işinde asgari ücreti onca erkeğin içinde çalışıyor. Bence kendi ezikliğinden değil , ezilmişlikleri ....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?