• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deri Bantı ve Vajen Halkası ile KORUNMA

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
683
Doğum kontrolünde yeni yöntemler

(alıntı 25.05.2007)

Hap almayı unutan ve hergün hap kullanmak istemeyen kadınlar için üç yeni çözüm: 3 ay korunma sağlayan iğneler, ‘ortho evra’ denen deriye yapıştırılan bantlar ve vajene yerleştirilen bir halka yoluyla koruma sağlayan vajen halkası (Nuva Ring)...

İSTANBUL - Anadolu Sağlık Merkezi’nden Kadın Doğum Uzmanı Dr.İbrahim Sözen doğum kontrol yöntemleri ile ilgili bilgi verdi. İğne ile korunma nasıl bir doğum kontrol yöntemidir? Bu iğnenin içeriğinden bahseder misiniz?
ABD’de 1992’den bu yana kullanılan bu yöntem hap almayı unutan kadınlar için ideal bir çözüm. Çünkü sadece 3 ayda bir yapılan, yani yılda dört kez tekrarlanan bu iğne ile doğum kontrol haplarının koruma oranları ile aynı oranda bir doğum kontrolü sağlamak mümkün.

Türkiye’de de varolan bu ilacın içeriğinde progesteron hormonu var ve estrojen hormonundan muaf. Bir iğnenin koruması yaklaşık 14 hafta sürüyor, ancak yine de 12 haftada bir bu iğnenin tekrarlanması öneriliyor. % 99 koruyucuğu olan bu iğne yumurtlamayı baskılayarak etkili oluyor. Bunun yanısıra rahimağzındaki sıvı tabakayı kalınlaştırıyor ve embriyonun tutunacağı endometrium dediğimiz rahimiçi tabakanın da yapısını değiştiriyor.

İğne ile korunma ne kadar güvenilir bir yöntem?
Koruyuculuğu tüp bağlama yöntemi olan sterilizasyon ameliyatları ile eşdeğer düzeyde. Epilepsi ilaçları kullananlar için ideal bir yöntem çünkü aynı zamanda nöbet eşiğini yükseltiyor.

Tansiyon nedeniyle veya pıhtı-felç oluşma riski taşıyanlarda, yani doğum kontrol hapı kullanamayanlarda da ideal bir çözüm getiriyor. 35 yaşın üstünde olup da sigara içen bayanlarda doğum kontrol hapları içerdikleri estrojen hormonu nedeniyle pıhtı-felç riskini yükseltirken, depo-provera’da böyle bir risk sözkonusu değil.

Süt emziren anneler için de iyi bir alternatif çünkü süt miktarını arttırıyor. Bebek için herhangi bir yan etki içermiyor. Çalışmalar depo-provera kullananlarda daha az rahim kanseri riski olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yöntemin dezavantajı var mıdır?
En sık rastlanan yan etki ilk bir yıl içinde gitgide azalan oranda da olsa düzensiz hafif kanama ve lekelenme yapabilmesi. Bu her iğneden sonra daha azalıyor ve bir süre sonra adet kanaması dahil hiçbir kanama görülmüyor.

Bu endişelenecek bir durum değil, sadece rahimin kanayan iç tabakası bu iğne ile o kadar inceliyor ki, adetde kanayacak bir doku kalmıyor.

Türkiye’de kullanılmayan doğum kontrol yöntemleri var mı?

Ortho evra denen deriye yapıştırılan bir bant sayesinde koruma sağlayan bir yöntem ve vajene yerleştirilen bir halka yoluyla koruma sağlayan yöntemlerde yurtdışında kullanılıyor.

Transdermal deri bantı ile korunma nasıl bir yöntem?
4.5 X 4.5 cm ebatındaki bu bant doğum kontrol haplarındaki estrojen ve progesterone hormonlarını yavaş yavaş deri yoluyla vücuda veriyor. 3 hafta boyunca her hafta 1 bant konuyor, 4. hafta bant konmuyor ve o hafta hanımlar adet görüyor.

Etkili olabilmesi için bantın deriye iyice yapışması ve 1 hafta hiç ayrılmaması gerekiyor.

Vajen halkası (Nuva Ring) nasıl bir yöntem?
Yumuşak ve esnek silikondan yapılan ve halka şeklinde olan bu ürün de yine estrojen ve progesterone hormonlarını yavaş bir şekilde vajen içine salıyor. Vajen içersinde 3 hafta kalıyor, çıkartılan 4. haftada hanımlar adet görüyor.

Bu iki yöntemin dezvantajı var mı?
Her iki yöntemin de dezavantajları doğum kontrol hapları ile aynı.

Bu yöntemler kimlere öneriliyor?
Bu yöntem de hap almayı unutan ve hergün hap kullanmak istemeyen kadınlar için ideal bir çözüm.

başka bir kaynak:

DOĞUM KONTROL BANDI (PATCH)

Ülkemizde henüz bulunmayan bu yöntem ile ilgili bilgileri Kadıköy Şifa Hastanesi, Kadın Hast. ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytuğ Kolonkaya'dan aldık: "Tıpkı haplarda olduğu gibi 28 günlük adet döngüsü prensibine göre kullanılır. Her kutuda 3 bant bulunur. İlk kez kullanımda kanamanın ilk günü kol, bacak, kalça gibi memelerden uzak bir bölgeye yapıştırılır ve 7 gün boyunca düşük dozlu haplarda olduğu gibi 20 mikrogram östrojen salgılar. 7 gün sonra yeni bant yapıştırılır. Üç hafta boyunca bu şekilde kullanıldıktan sonra kullanıma 1 hafta ara verilir. Doğum kontrol flasterinin yan etkileri doğum kontrol haplarına benzer. Özellikle kullanımın ilk dönemlerinde ara kanamalar ya da lekelenmeler olabilir. Bu etkiler birkaç aylık kullanımdan sonra kaybolur. Bir başka etki de ciltte yapıştırılan alanda görülen hassasiyet ve kızarıklıklardır."

DOĞUM KONTROL BANTLARI

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Cilt bantları sentetik hormonlar içerip doğal doğum kontrol hapları gibi etki göstererek gebeliği engellemektedirler.Doğum kontrol hapları ile aynı etkidedirler.Doğum kontrol bantları haplarından daha risklidir.Bazı marka doğum kontrol bantları, kan pıhtılaşmasına yol açarak ölüm riskini artırıyor. Bu bantların yan etkileri doğum kontrol haplarından üç kat fazla , bunun sebebide bant kullanımı sırasında doğum kontrol haplarına oranla yüzde 60 oranında daha fazla östrojenin kana karışması . Doğum kontrol hapları ve bantların aynı oranda östrojen içermesine rağmen bantların hormonu emme kapasitesi yüzde 50 fazla . Bu da kadında kan pıhtılaşması riskini artırıyor .

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!

alıntı

ELEKTRONİK DOĞUM KONTROLÜ
Çin'de, erkekler için elektronik doğum kontrol yöntemi geliştirildi. Spermleri öldüren elektronik dalgalar yayan çağrı cihazı büyüklüğündeki bir alet, erkek iç çamaşırına yerleştiriliyor. Cihazın 1 saat çalıştırılması, erkekte bir ay kadar spermleri öldürerek sterilite sağlıyor.

Benim arkadasim Nuva Ring ile hamile kaldi iliski sirasinda sanirim oynama yapmis yerinden ve 1 ay sonra dogum yapacak.

kizlar ben nisanliyim ama yakinda evlenecegim kismet olursa ama hemen bebek istemiyorum nasil koruna bilirim cvp yazarsaniz çok sevinirim

doktora gidip onunla görüşerek sana uygun yöntemi onun vermesi gerekmektedir. nişanlınlka doktora git ve anlat o sana en uygun olanı gösterir. hap kullanımına falan başlama doktora sormadan başka bir hastalığın varsa onu farketmemene sebep olur.

bende yaklasik 2 yildir bu Evra dogum kontrol bantlarini kullaniyorum. Ilk zamanlarda pek birsey fark etmedim ama sonra sonra kendimi kötü hisetmeye basladim. Gögüsümde zaman zaman sancilar oluyordu ve nefes darligi da cekiyordum. Bazen de kalp carpintilar oluyordu. Sol kolum ve sol bacagimda uyusma oluyordu ,siskinlik olusuyordu. Yüzümün sag tarafi uyusuyordu ve oynatamiyordum. Bas dönmesi ve hatta dengeyi kaybetmesine de neden oluyordu. Bu böyle bi kac kez tekrarladi. Hastaneye ve klinige gittigimde pek birsey bulamamistilar, hersey yolunda oldugunu dediler. Sonra aklima kullandigim bu bantlar gelince ondan süphelenmeye basladim ve nette belirtilerini arastirirken bu bantin nekadar riskli oldugunu okudum. Amerika da bi kac kisinin de öldügünü okudum. Tabii bu beni daha cok endiselendirdi cünkü bende de ayni belirtiler oldu. Simdi doktora gidip testler yaptiracagim, kolestrol kan man hersey ne gerekiyorsa yapilmasini isteyecegim. Hastanede bana genc oldugum icin tromboz olma ihtimali nerdeyse imkansiz dediler ve yan etkilerin de okadar riskli olmadigini dediler. Gerci hastanede ki doktorun dogum kontrol bantlarin hakkinda da bilgisi yoktu. Gecenlerde tekrar fenalastim ve hastaneye gittim. Madem ki birseyim yok deniliyor neden ozaman sik sik böyle fenalasiyorum. Birsey var ki vucut tepkiler veriyor. Benim anlamadigim madem bu bantlar cok tehlikeli oldugu anlasilmis neden ozaman hala üretiliyor ? Korkunc birsey. Gercekten cok korktum ve cok endiseliyim. Umarim tahliller temiz cikar.

Back