• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deprem Korkusu / Fobisi

Merhaba,

Ben şuan 21 yaşındayım. 9 yaşındayken 17 Ağustos Depremi'ne yakalandım Sakarya'da. Evimiz yıkılmadı, herhangi bir yakınımı kaybetmedim. Fakat o günlerden bilinçaltıma yerleşmiş bir deprem olgusu var. Son Van depreminde Van'a gittim. Orada da herhangi kötü birşey görmedim. Bu Van depreminden sonra İstanbul'da olacak büyük deprem gerçeği iyice su yüzüne çıktı bende. İstanbul'da öğrenci olarak kalıyorum. Ailemden uzaktayım. Uykularıma depremle yatıp depremle kalkar oldum. Evin içinde sürekli senaryolar kuruyorum. Şimdi ben şu odadayım, annem babam arkada ya deprem olsa ev yıkılsa ölürler mi, enkaz altında kalsak birbirimize ulaşır mıyız, ben İstanbul'dayken olsa Sakarya'daki evimiz yıkılır mı ailem bana ulaşabilir mi ben onlar ulaşabilir miyim gibi çeşitli senaryolar kuruyorum kendi kendime. Okulum tatil olduğundan İstanbul'daki evime gitmek bile istemiyorum. 99 yılında deprem yaşamış biri olarak tabiki Van depremiyle İstanbul depremi gerçeğini hatırlamadım ama taze olduğu için de bu kadar kafama takıyor olabilirim. Geçer mi geçmez mi herhangi bir fikrim yok ama kendimi yiyip bitirmekten, psikolojimi daha çok bozmaktan korkuyorum. Sizce psikolojik bir destek almalı mıyım? İşe yarar mı ya da zamanla geçer mi? Önerilerinize çok ihtiyacım var hanımlar.

Merhaba Merve,
Korkularin zaman gectikce kendiliginden de azalabilir, ama Van depremi gibi hatirlaticilar oldugu surece daha da artabilir. Bunu onceden bilmek zor.
Benim onerim, travma sonrasi stresle ya da emdr yontemiyle calisan bir psikologdan destek alman olur. Bu konularda uzman birinin destegiyle birkac seansta sorunu tamamen cozebilirsin. Ama gidecegin psikologun bu konularda calisiyor olmasi onemli.
Sevgiler

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba Merve,
Korkularin zaman gectikce kendiliginden de azalabilir, ama Van depremi gibi hatirlaticilar oldugu surece daha da artabilir. Bunu onceden bilmek zor.
Benim onerim, travma sonrasi stresle ya da emdr yontemiyle calisan bir psikologdan destek alman olur. Bu konularda uzman birinin destegiyle birkac seansta sorunu tamamen cozebilirsin. Ama gidecegin psikologun bu konularda calisiyor olmasi onemli.
Sevgiler

bende de aynı korkular var. psikoloji alanına girdiğimden beri büyük ölçüde azaldı ama tamamen kurtulamadım. E ne demişler kelin ilacı olsa başına sürermiş.

ben 99 depreminden 2 sene sonra sakarya univ. okumaya gitmistim ozamanlar cok korku kaldi icimde..istanbula dondugumde yine ayni korkulari defalarca yasadim..gecenin bir koru deprem oluyor diye evden cok firlamisligim var artik basimda bekliyorlardi kacmayim diye :)))

yani anlayacaginiz icimden atamadigim korkularim hala mevcut sanirim olece kalmayada devam edecekler...allahim insallah kimse sevdiklerini kaybetmez..

Maalesef bende de var o korku...:26:

17 Ağustos'ta Sivas'a dedemlere gitmiştik çok şükür yaşamadım.Ama annem yaşadı ve her anlattığında tüylerim ürperiyor..Ama aynı yıl Düzce depremini yaşadım,ders çalışıyordum elimde kağıt kalem çoraplarla aşağı fırlamıştım...

Van depremi'nde de izledikçe ağladım,10 gün uykusuzluk yaşadım...

Eşim yatakta çok döner,her dönüşünde kalbim küt küt atarak uyanırım acaba deprem mi oluyor diye...

Allah hepimizi görünür görünmez felaketlerden korusun inşallah.......

Merhabalar. Öncelikle sizi çok iyi anladığımı belirtmek isterim... 99 depreminde ben de yalovada depremi bizzat yaşamış biriyim... Etkileri kolay geçmiyor maalesef.. Büyük bir travma sonuçta.. Fakat başka bir arkadaş yukarıda da belirtmiş; bu olayı hatırlatıcı başka olaylar olduğu sürece hatırlamak gayet doğal... Fakat sonuçta aradan oldukça uzun bir süre geçmiş ve siz hala yakın bir zamanda yaşıyormuş gibi hissediyorsanız , ben de bir uzman yardımıyla bu süreci daha kolay atlatabileceğinizi düşünüyorum...Ama yalnız değilsiniz bun da bilin.. Benim de bir çok tanıdığım insan var. Özellikle Yalovada ve Sakaryada yaşayan, tabii ki izleri kalabiliyor böyle olayların.... Bir psikologla görüşmeyi isterseniz deneyin.. Yardımı olacağını düşünüyorum....Sevgiler..

Back