Deniz adamlarının eşleri sohbete VİRA diyelim

Herkese merhaba,
Benim de erkek arkadaşım denizci...
Benim bu konuya yazma amacım aslında bir araştırma yapmak. Ben öğrenciyim ve bir çalışmam için seçtiğim konu; " denizde çalışanların haklarının yenilmesi " ile ilgili. Bu konuda bana verebileceğiniz örnekler nelerdir acaba anlatabileceğiniz şeyler vardır mutlaka diye düşünüyorum. Bu konuya dikkat çekmeyi, bu konu hakkında farkındalık yaratma isteğini duyan birisiyim. Yardımcı olursanız bana çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba öncelikle bu yaziyi bir denizci olan esimden aldigim bilgilerle yaziyorum. En agir mesleklerden gosterildigi halde yipranma payi haklarinin ellerinden alinmasiyla emeklilik haklari uzatılmıştır. Yabanci bayrakli gemilerde sigoranin olmamasi . Kadro olayi yoktur bir şirkette kadrolu çalışsan tazminatin olabilir en azindan. Devlet güvencesi olan bir meslek değildir. Gerci erkek arkadaşınız denizciymis bunlari sizde biliyorsunuzdur. Eger daha aciklayici kapsamlı birseyler isterseniz soru olarak yazabilirsiniz. Cavaplamaya calisiriz.

İlginiz için teşekkür ederek başlamak istiyorum... Devamındaysa bunları detaylıca araştırdıktan sonra kafamda oluşan sorular ile geri dönüş yapmak istiyorum. Tüm bunların yanı sıra peki psikolojik açıdan nasıl etkilenme oluyor? (Çalışan için de sizin için de ) Size ne hissettiriyor bu durum biraz bahsedebilir misiniz? Çalışan kişi ne hissediyor?Evinden, ailesinden, sevdiklerinden uzakta... Sürekli aynı mekan içinde aynı kişiler ile birlikte... Bana bir çeşit hapishaneyi çağrıştırıyor bu durum. Oldukça rahatsızlık duyuyorum. Çevresinden gördüğü tepkiler nelerdir? Benim izlenimlerime göre ne yazık ki gemide çalışan insanlara hiç kimse ağır şartlarda çalıştıkları gözüyle bakmıyorlar. Hatta tam aksine onların yerinde olmayı hayal edenler var. Üstelik ne yazıktır ki bir insan olarak değil bir para makinası olarak görüldüklerini düşünüyorum. Evinde fazla oturmadan, mümkün olduğunca çalışmaları için teşvik ediliyorlar. Ne yazık ki bu aile içinde bile böyle gibi geliyor bana. Etkilenen bir tek eşler oluyor, kimisi bir süre sonra alışıp bu durumdan memnun bile kalıyor olabilir gibi geliyor hatta çalışanlar bile. Biliyorsunuz maden ocaklarında çalışan işçiler için bir çok insan ses çıkarmaya başladı elbette ki hakları yenilenler için her zaman sesimizi çıkartmalıyız fakat ben gitgide bu durumdan rahatsızlık duymaya başladım ve bu sebeple buna dikkat çekmek istiyorum.

İlginiz için teşekkür ederek başlamak istiyorum... Devamındaysa bunları detaylıca araştırdıktan sonra kafamda oluşan sorular ile geri dönüş yapmak istiyorum. Tüm bunların yanı sıra peki psikolojik açıdan nasıl etkilenme oluyor? (Çalışan için de sizin için de ) Size ne hissettiriyor bu durum biraz bahsedebilir misiniz? Çalışan kişi ne hissediyor?Evinden, ailesinden, sevdiklerinden uzakta... Sürekli aynı mekan içinde aynı kişiler ile birlikte... Bana bir çeşit hapishaneyi çağrıştırıyor bu durum. Oldukça rahatsızlık duyuyorum. Çevresinden gördüğü tepkiler nelerdir? Benim izlenimlerime göre ne yazık ki gemide çalışan insanlara hiç kimse ağır şartlarda çalıştıkları gözüyle bakmıyorlar. Hatta tam aksine onların yerinde olmayı hayal edenler var. Üstelik ne yazıktır ki bir insan olarak değil bir para makinası olarak görüldüklerini düşünüyorum. Evinde fazla oturmadan, mümkün olduğunca çalışmaları için teşvik ediliyorlar. Ne yazık ki bu aile içinde bile böyle gibi geliyor bana. Etkilenen bir tek eşler oluyor, kimisi bir süre sonra alışıp bu durumdan memnun bile kalıyor olabilir gibi geliyor hatta çalışanlar bile. Biliyorsunuz maden ocaklarında çalışan işçiler için bir çok insan ses çıkarmaya başladı elbette ki hakları yenilenler için her zaman sesimizi çıkartmalıyız fakat ben gitgide bu durumdan rahatsızlık duymaya başladım ve bu sebeple buna dikkat çekmek istiyorum.
B

Bütün izlenimleriniz yazdiklariniz cok dogru. Denizde çalışan insannin karada kendine yer bulmasi arkadas edilmesi cok kolay olmuyor. Denizcinin denizciden baska dostu yok diyoruz biz. Ailesi arkadaslari çevresi cogu zaman parasal bakıyor onlara. Hep cok para kazanirlar denizciler ama nasıl kazanirlar . Bir çeşit yürüyen hapishane tabiki güzel yonleride var . Fakat bu işi sonuna kadar yapmak icin ya isine asik olacaksin yada parayi çok seveceksin. Sanirim neye deger verdiğinde bir noktadan sonra bu meslekte belli bir yerde ayriliyor aslında anlatacak cok şey var iyisiyle kötüsüyle . Tesekkur ederiz böyle bir konuyla ilgilenip dikkat çekmek istediginiz icin.

B

Bütün izlenimleriniz yazdiklariniz cok dogru. Denizde çalışan insannin karada kendine yer bulmasi arkadas edilmesi cok kolay olmuyor. Denizcinin denizciden baska dostu yok diyoruz biz. Ailesi arkadaslari çevresi cogu zaman parasal bakıyor onlara. Hep cok para kazanirlar denizciler ama nasıl kazanirlar . Bir çeşit yürüyen hapishane tabiki güzel yonleride var . Fakat bu işi sonuna kadar yapmak icin ya isine asik olacaksin yada parayi çok seveceksin. Sanirim neye deger verdiğinde bir noktadan sonra bu meslekte belli bir yerde ayriliyor aslında anlatacak cok şey var iyisiyle kötüsüyle . Tesekkur ederiz böyle bir konuyla ilgilenip dikkat çekmek istediginiz icin.
Rica ederim. Umarım bir yerlere varırım bu çalışmalarım sonucunda...Pazartesi gününe metin halinde sunacağım hocaya bakalım tepkisi ne olacak bunun için. Bir de düşünürken aklıma şöyle bir soru geldi hani dediniz ya sizde bu işin sürekliliği için ya parayı çok sevecek ya da işine aşık olacak diye. Çoğu çalışanın işine aşık olduğunu düşünmüyorum ben. Para kısmına gelirsek de alt kadro için bu da geçerli değildir herhalde.... O halde neden bu mesleği seçiyor olabilirler? Dahası bir çok zorluğuna rağmen kimsenin bunun için bir araya gelmiyor olmasının sebebi nedir? Düşündüm ki acaba bu denizcilikte (özellikle okulunu okuyanlar için ) öğretilmiş bir davranış mıdır? Kabullendirilmişler midir yani bir şekilde? Ne düşünüyorsunuz? Eşinize de iletebilirseniz çok sevinirim hatta bu sorumu.

Bende işine a
Rica ederim. Umarım bir yerlere varırım bu çalışmalarım sonucunda...Pazartesi gününe metin halinde sunacağım hocaya bakalım tepkisi ne olacak bunun için. Bir de düşünürken aklıma şöyle bir soru geldi hani dediniz ya sizde bu işin sürekliliği için ya parayı çok sevecek ya da işine aşık olacak diye. Çoğu çalışanın işine aşık olduğunu düşünmüyorum ben. Para kısmına gelirsek de alt kadro için bu da geçerli değildir herhalde.... O halde neden bu mesleği seçiyor olabilirler? Dahası bir çok zorluğuna rağmen kimsenin bunun için bir araya gelmiyor olmasının sebebi nedir? Düşündüm ki acaba bu denizcilikte (özellikle okulunu okuyanlar için ) öğretilmiş bir davranış mıdır? Kabullendirilmişler midir yani bir şekilde? Ne düşünüyorsunuz? Eşinize de iletebilirseniz çok sevinirim hatta bu sorumu.

Bende işine asik oldugu icin calisana rastlamadim henüz. Alt kadronun gemi tercihine gelince oda kendine göre karada alamayacagi parayi aliyor. Bunlarin icinde meraktan cikanlar evden kacmak isteyenler macera arayanlarda vardir. Bir sendika olmasi iyi olabilirmis. Çoğu da ne kadar şikayet etsede hayatindan halinden memnun.
Genelde okulda denizciligi bir meslekten ziyade yasam tarzi olarak benimsetilirmis evet bir yasam tarzıdır çünkü aksam evine donmuyorsun günlerin aylarin gemide geçiyor . Esime danisarak yazıyorum. Pazartesi cok erkenmis yardimci olabildik mi cevaplamadigimiZ eksik birsey var mi. Bu arada biz bu meslegi yapiyoruz ama hayatta herseyin para olmadigini savunuyoruz. 2 senedir karaya gecmeye calisiyoruz. Hayat sevdikleriden cok para icin ayrilmayacak kadar kisa diye düşünüyoruz. Bir demir yigininin uzerinde yaslanmak diyorum ben buna. Ne ugruna ...

Merhabalar, siteye yeni üye oldum. Sırf bu konuda duygularımı sizinle paylaşmak için. Tahmin ettiğiniz üzere benimde hayatımda bir Uzakyol kaptanı var. Daha çok yeni ama evlilik düşüncesi var ve ben onun gidiş gelişlerine katlanamam hem onu hem kendimi üzerim diyorum, bir yanımda buna değer diyor. Ne yapmalıyım :KK43:

Üzerinde düşündükçe o kadar çok şey çıkıyor ki aslında... Keşke daha fazla vaktim olsaydı diyeceğim ama ders dışında da ne de olsa yürütebilirim bunu istediğim sürece... Ama pazartesi gününe bana yetecek kadar bir şeyler elde ettim diyeyim. Ben bir de özellikle kadın kaptanların yaşadığı zorlukları merak ediyorum.O konuda da bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.

Merhaba Tugbaloji, ben burada sana kimsenin " bence ayrılmalısın " diyeceğini sanmıyorum. Nitekim kendi kanaatime göre de sevdiğin sürece bu konuda üzüleceksen üzüleceksin acı çekeceksen de sonuna kadar acı çekeceksin. Başka türlüsünün bencillik olduğunu düşünüyorum zira. Elbetteki burada hiç birimiz ayrı kalmak istemiyoruz sevdiğimiz adamlardan ancak onlarında halini anlamak gerek diye düşündüğüm için bu çalışmayı kendime seçtim. Ben de elimden ne geliyorsa onu yapmaya karar verdim anlayacağın.

Üzerinde düşündükçe o kadar çok şey çıkıyor ki aslında... Keşke daha fazla vaktim olsaydı diyeceğim ama ders dışında da ne de olsa yürütebilirim bunu istediğim sürece... Ama pazartesi gününe bana yetecek kadar bir şeyler elde ettim diyeyim. Ben bir de özellikle kadın kaptanların yaşadığı zorlukları merak ediyorum.O konuda da bir şeyler söyleyebilirseniz sevinirim.

Merhaba Tugbaloji, ben burada sana kimsenin " bence ayrılmalısın " diyeceğini sanmıyorum. Nitekim kendi kanaatime göre de sevdiğin sürece bu konuda üzüleceksen üzüleceksin acı çekeceksen de sonuna kadar acı çekeceksin. Başka türlüsünün bencillik olduğunu düşünüyorum zira. Elbetteki burada hiç birimiz ayrı kalmak istemiyoruz sevdiğimiz adamlardan ancak onlarında halini anlamak gerek diye düşündüğüm için bu çalışmayı kendime seçtim. Ben de elimden ne geliyorsa onu yapmaya karar verdim anlayacağın.

O kadar karisik ki kafam. Yazilanlari okuyunca herkes nasil katlaniyo bende katlanirim diyorum sonra seytan herseyi mahfediyor :KK43:

Merhabalar, siteye yeni üye oldum. Sırf bu konuda duygularımı sizinle paylaşmak için. Tahmin ettiğiniz üzere benimde hayatımda bir Uzakyol kaptanı var. Daha çok yeni ama evlilik düşüncesi var ve ben onun gidiş gelişlerine katlanamam hem onu hem kendimi üzerim diyorum, bir yanımda buna değer diyor. Ne yapmalıyım :KK43:

Burada yazılanları bolbol oku ve karar ver :KK66: ama gerçektende seviyorsan bize sormana gerek yok onsuz olmaktansa hasretine katlanarak onunla olmayı seçersin bizler öyle yaptık :KK66: istersen daha çok alışmadan sevmeden kararını verebilirsin ama aşık olduktan sonra seçim hakkın kalmayabilir. Ben 2yıllık evliyim eşimle gemiye gidemiyorum ama evlendiğime asla pişman değilim. Evlendikten sonra çoğu insanın kıskandığı bir evliliğin olabilir bitmeyen bir aşk gelince hep yanyana olduğun bir eş :KK66: zorlukları çok emin ol ama katlanıyor insan başa gelen çekiliyor güçlü olacaksın veya güçlüymüş gibi yapacaksın. İşinden çok kişiliğine bakmalısın bence. Kendini üzsen bile onu üzmemek için uğraşman gerekecek mesela ilk zamanlar telefonda hep 'yoooo ağlamıyorum iyiyim ben' derdim inanmasada :KK66:
Sormak istediğin şeyler varsa cevaplarım :KK66:

Ben bir soru daha sormak istiyorum çalışmamın üretim aşamasına geldim de... yani şöyle ki; hocanın benden istediği, zamanımız dar olduğu için, seçtiğim konu üzerine 2 sayfa metin yazarak yazımın sonlarında da bu araştırma üzerinden nasıl bir iş üretilebilir ' i betimleyeceğim. Burada " iş " ten kastım bu konuda sergi açacak olsam bu konuyu ne ile nasıl anlatabileceğim. ( Güzel Sanatlar öğrencisiyim ) Konumun da üst başlığı yani yöntemim " Alan araştırması "
Örnek vermek gerekirse gittiğim bir sergide yakınlarını devlet meseleleri ile kaybeden kişiler evlerinde onlara ait bir köşe , Alan oluşturmuşlardı. Kaybettikleri kişinin fotoğrafları, kişisel eşyaları vs. Sanatçı 8 ayrı ailenin de evinde bulunan bu ortak özelliğin fotoğrafını çekerek bunu anlatmıştı. Sizlerin evinde böyle bir alan var mı? Ben kendi erkek arkadaşımı düşünüyorum, amcam kaptan onu düşünüyorum. Böyle bir şeye hiç rastlamadım. Hatta düşünüyorum da askerlerin üniformaları ile çekilmiş bir fotoğrafları evlerinde bir yerde mutlaka bulunur... Ben öyle bir fotoğrafa da rastlamadım. Ve sizce bunun - yani evde böyle bir alan oluşturulmamışsa - sebebi ne olabilir?

Kadin kaptanlar in yaşadığı zorluklar için birsey diyemeyecim yani karsilasmadigim icin . Ama söyle soyleyebilirim. Gemide bayan olmasindan bayanlarin islerini ellerinden almasindan korktugunu ifade eden bir kaptanin gemide bayan kaptan olmasini istemediğini onlar varken rahat küfür edemedigini belirtmisti.
Sadece bayan kaptan degil muhendisler carkcibaslarida var ki agir metallerle yakin temas kurarak makinayla hasir nesir olarak beden gücü kullanarak o mertebeye kadar gelmiştir. Alkislanacak birsey olduğunu düşünüyorum. Bayanlarin da herseyde oldugu gibi bu meslektede basarili olmalari mutluluk verici.

Evde bu meslekle ilgili kose bizdede yok. Yani köşe olarak degil ama evin degisik yerlerinde gemide cekilmis cerceveli resimler ,gittigimiz her ulkeden en az bir tane ani olarak aldigimiz şeyler, magnetler, ve esimin gemide ,gemi sartlari icerisinde yaptigi bir gemi maketi var mutfak esyalarimda bile vardir denizci desenleri. Hatta kapi paspasimiz bir gemicinin hediyesi olan gemici baglariyla yapilmistir. Ayrilmis bir köşe olmasada bizim evimizde mevcut böyle seyler.

Köşe olusturmak belki kaybedilen kişi icin onun anısına olabilir. Birdaha gorulemeyecegi ve daima hatirlanacagi icin. Ama bu durumda öyle birsey söz konusu olmadığı için olabilir.

Sailor001 düşüncelerimi söylemiş :KK66: anma köşesi kayıplarda yapılır çok şükür bizimkiler sağ. Ama evin heryerinde denizcilikle ilgili dekorlar var tabiki zaten alırkende insan hep o tür şeylere bakıyor eşimin yurtdışından aldıklarıda var geçen günde afrikadan tahta oyma filler aldı kamerada ben beyendim o aldı :KK66: heryer zaten fotoğraf. Eşimin gemide komidini beni anma köşesi gibi yapmış :KK66: alyansı resimlerim ona yazdığım notlar şalım falan var...

Burada yazılanları bolbol oku ve karar ver :KK66: ama gerçektende seviyorsan bize sormana gerek yok onsuz olmaktansa hasretine katlanarak onunla olmayı seçersin bizler öyle yaptık :KK66: istersen daha çok alışmadan sevmeden kararını verebilirsin ama aşık olduktan sonra seçim hakkın kalmayabilir. Ben 2yıllık evliyim eşimle gemiye gidemiyorum ama evlendiğime asla pişman değilim. Evlendikten sonra çoğu insanın kıskandığı bir evliliğin olabilir bitmeyen bir aşk gelince hep yanyana olduğun bir eş :KK66: zorlukları çok emin ol ama katlanıyor insan başa gelen çekiliyor güçlü olacaksın veya güçlüymüş gibi yapacaksın. İşinden çok kişiliğine bakmalısın bence. Kendini üzsen bile onu üzmemek için uğraşman gerekecek mesela ilk zamanlar telefonda hep 'yoooo ağlamıyorum iyiyim ben' derdim inanmasada :KK66:
Sormak istediğin şeyler varsa cevaplarım :KK66:

okudum cogunu ama sorularim o kadar cok ki :) ah ah bakalim neler olacak.

Merhaba arkadaşlar, bende uzun zamandır girmemiştim sayfaya.benım kaptanımın seferi uzadıkca uzuyor ekımde gelecekti kasıma sarktı ve sımdıde aralık sonu oldu.geminin ocakta denetlemesı varmıs denetlemeyide bizimkine vermek ıstıyorlar buda ocak demek oluyor.sinirlerim bozuldu artık.ılk defa gecen gun telefonda agladım ve o cok uzuldu.biliyorum onada haksızlık ettim aglarak ama benide anlayan hiç kimse etrafımda ve içime attıkça atıyorum..kısacası cok bunaldım.aslında ıkımızde bunaldık.onu teselli edecek cumle bulamıyorum artık...kızlarrr cok darlandım sanırım ben :KK61:

Evet, gemide oluşturulmuş " anma köşeleri " işime yarayabilir bu durumda. Daha önce bu açıdan bakmamıştım. Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi evde denizi çağrıştıran eşyalar günden güne artıyor. :KK45: Bayanları kaptanlık dışında başka bir konumda duymamıştım daha önce denizde. 7 yıldır eşinizle birlikte çıkabiliyorsunuz demek, ne güzel. Herkese nasip olmaz herkes de dayanamaz. En alt kadro da çalışan için de eşini yanında götürebilmesi durumu var değil mi? Bazı gemilerde bir odada iki personelin kaldığı oluyormuş, onu nasıl ayarlıyorlar acaba?

FDfatma merhaba, benimki de önceki sefere çıktığında denetimdi geminin bakımıydı carttı curttu derken 8 ay gelmemişti... :KK57: Azcık daha zorlasa düşün, 1 seneye ne kalmış....Tüm sinir sistemi çöküyor insanın her geçen gün, gerçekten hiç kolay değil. Git gide elinde olmadan ona da yansıtmaya başlıyorsun, zaman geçmek bilmiyor. Allah hepimize sabır versin.

Insan sevince onunla olduktan sonra nerede olduğunun onemi yok. Her gemi benim evim ben kiraci gibi görüyorum kendimi ev düzeni kuruyorum kendimize ayrilirkende üzülüyorum evimden ayrilir gibi.
Alt kadroda es getirme söz konusu degil onlarin gerek kamara gereksw salon es bulundurmaya musait olmuyor genelde.
Kamaralarin iki kisilik olanlari var alt kadrolar icin. Es de olmayinca idare ediyorlardir diyecegim ama yinede zor bir yasam çünkü aylarını tanimadigin bir insanla ayni odada gecirmek zor ve sacma olsa gerek ozel diye birsey olmuyor. Genelde kücük gemilerde oluyor ama hos degil tabi.

Ne güzel ya.hep berabersiniz :) Eee biraz ordaki hayatı kadın gözünden dinleyelim ozaman :KK9:

Nasıl anlatmaliyim tam olarak bilmiyorum aslinda . Ordaki insanin en büyük lüksü yemek yemek. Telefonun cekiyor olmasi insanlarin telefonlarını pencere kenarinda tutarak cekimi kuvvetlendirmek istemeleri, ortamlarin iyi oldugu gemilerde zamanin daha iyi gectigi bir aile olunduğu bir yer gemi. Dedikodularin cabuk yayildigi kucuk bir köyde diyebiliriz. Bir geminin bir ay bir limandan diger limana gidişini düşünürsek zor bir hayat. Aslında boyle dusununcede anlatacak ne cok sey var

X