Med,
Kürtçe yasak değildi zaten, öyle olsaydı Doğu'daki insanlar Kürtçe bilmezdi, çok eskiler Türkçe'yi tam bilmiyor olabilir ama sonraki nesiller öğrendi, hem Türkçe hem Kürtçe bilen çok insan var.
Çoğu ekmek parası ya da okumak adına İstanbul, Ankara gibi şehirlere geldi.
1980'lerden bahsediyorum, ben Yanımda konuşan insanı bilirim, İstanbul'da gayette rahat konuşuyorlardı, Siirt'lilerin bir kısmı da Arap'tır mesela, onlarda Arapça konuşurdu, ben zılgıtı onlardan öğrendim.
Okullarda öğretmen yok deniyor lakin öğretmenleri rehin alan, öldüren, hatta köylere, kasabalara girmelerini istemeyen bir terör gerçeği var ve bu göz ardı ediliyor.
Devlet mi yollamadı? Yollamadıysa Mardin'den Urfa'dan, Erzurum'dan YGS'de dereceye giren öğrenciler nasıl çıkıyor? Hepsi de özel okul öğrencileri üstelik.
Hadi bunlar yeni olan şeyler diyelim, annemin bir zamanlar İstanbul'da gönüllü çalıştığı lisenin müdürü Doğu'luydu, çokta tonton bir adamdı Allah Ömür versin, sene 1990 adam okul müdürü, okumuş müdür olmuş, keza annemin amcası, tekrar etmeme gerek var mı anne tarafım Doğu'lu, hemde şehir merkezinde değil, küçük bir Köyde doğup büyümüşler, o da okul müdürüydü Allah rahmet eylesin.
Çocuklar hep okumak istedi ama ya aileleri okutmadı, okutamadı, Kardelen projesi bundan doğmadı mı? ya da Gönderilen öğretmenler şehit edildi, kaçırıldı, korkutulup kaçırıldı teröristlerce.
Bunun suçlusu devlet değil, devleti oraya sokmamak için can alanlarda.