Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim

Barcman

PR UZMANI
Kayıtlı Üye
1 Mayıs 2007
10.363
31
408
Cumhuriyet Bayramı, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin Cumhuriyeti ilan etmesinin kutlandığı, Türkiye'nin resmî bayramlarından biri.

Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılması ve Ulusal Kurtuluş Savaşı sonrası, M. K. Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Devleti'nin bir cumhuriyet olduğu 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir

Bayram kabul edilmesi

29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu'nda (1921 Anayasası) yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini "cumhuriyet" olarak ilan etti. Bu ilan, aynı gece atılan 101 pare top ile kutlandı. 1924 yılında, "cumhuriyetin ilanı" şenliklerle kutlandı.

2 Şubat 1925'de, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi. Bu öneri metninde "Medeni ülkelerden her biri kendisi için millî bayram olmak üzere tek bir gün kabul etmiştir. Her millet bu şekilde belirlediği günü, resmî özel gün sayarak yalnız o günü gerek ülke içinde, gerek dış temsilciliklerinde millî törenle icra eder... Yabancılara da kutlattırılması gereken, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletimizin resmî özel gününü öteki medeni ülkeler gibi bir gün olarak belirlemek lazımdır. O gün ise cumhuriyetin ilanı günü olan 29 Ekim'den başkası olmamalıdır."dendi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan 1925'te karara bağlandı. 19 Nisan'da bu teklif TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren "bu gün", ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlandı.

--------------------------------------------------------------------------------

* Madde 1 - Türkiye dahil ve haricinde devlet namına yapılacak bayram merasimi cumhuriyetin ilan edildiği 29 teşrinievvel günü icra edilir.
* Madde 2 - İşbu millî bayram merasiminin icrasiyle sair bayramlarda icra olunacak merasimin tarzı İcra Vekilleri Heyeti'nce tayin olunur.
* Madde 3 - Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
* Madde 4 - Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.

çok önemli bu günümüz,Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun...
turkbayragi

Son düzenleme:
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun arkadaşlar. zarar vermeye çalışanlara inat. bayraklar camlara...

bir de not
Ankarada bugün Cumhuriyet yürüyüşü var. 19.30 da ulus eski mecliste toplanılacak, 20.30 yürüyüş başlayacak.
mevcut durumdan memnun olmayan ve Cumhuriyeti korumak isteyen herkes katılacak.
hatırlatmak istedim.

turkbayragi alkisalkisalkis turkbayragi

İzmirde de 14:30-17:00 arası konak meydanında toplanılacak. Mevcut duruma tepki koyabileceğimiz en güzel günde herkesi katılmaya davet ediyorum ben de..

turkbayragi

"Atatürk sarhoşken kurdu" dedikleri ülkeyi ayıkken yönetemeyenlere inat CUMHURıYET BAYRAMIMIZ kutlu olsunturkbayragiturkbayragiturkbayragi

Bugün 19:00 ' daıstanbul Bağdat Caddesinde Fener Alayındayızturkbayragi

cumhuriyet bayrmımız kutlu olsun
turkbayragiturkbayragiturkbayragi

TEK BAYRAK + TEK DİL + TEK DİN + TEK VATAN + TEK MİLLET=>>TÜRKİYE CUMHURİYETİ<<=
BENİM ÜLKEMDE YAŞIYORSAN, DİLİMİ KONUŞACAK, BAYRAĞIMA SAYGI DUYACAKSIN YA SEVECEKSİN EKMEĞİNİ YEDİĞİN BU ÜLKEYİ YA DA DEFOLUP GİDECEKSİN BAŞKA YOLU YOK.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun...

turkbayragiturkbayragiturkbayragiturkbayragiturkbayragi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…