Evet çok fazla gidiyorum, geçen sene karın ağrısı ve kanama olmadığı için ve kolonoskopide tam belirti olmadığı için crohn ihtimali dışlanmıştı(tam ince bağırsak ve kalın bağırsağın birleştiği yerde yaralar vardı) Bu sene tekrar başladı ve Kalprotektin seviyesi yüksek çıktığı için crohndan şüphelenildi, çünkü o bölgede gelişiyormuş genelde.Öncelikle geçmiş olsun inşallah chron değilsinizdir. Bagirsaklarimiz ikinci beyin. Karın ağrısı olmaması çok güzel bir durum bence.sik sık tuvalete gitmekten mi suphelenildi. Dışkı kivaminiz nasıl ? Beslenme düzeninizi değiştirmenizi öneririm. Hayatınıza tahin, hindistan cevizi yağı, chia tohumu,ilikli kemik suyunu daha sık ilave etmeniz gerek. Bagirsaklarinizi sıkı yapmak için hatta bunun için çok güzel diyetisyenler de var.
Öncelikle geçmiş olsun. Eşim chron hastası ve korktuğunuz gibi bir durum olmuyor. Hastalığı size tam anlatayım Öncelikle bu hastalık kronik ve otoimmün yani bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu bir rahatsızlık tam kesin bir tedavisi henüz yok. Ancak bu sizi korkutmasın bu rahatsızlığı uyutan ilaçlar var. hastalık ataklar şeklinde gelir mesela 3 yıl beş yıl birşey olmaz hastalık uyur iyileştim dersin ilacını bırakırsın ama sonra uyanıp atak yapar ilacını kullanırsan uyanmaz. Çoğu insan 30 40 yaşına kadar bu hastalığa sahip olduğunu bilmez hastalık belirti vermez. Belirtiler başlayıp teşhis konulunca yakalandığını düşünür ancak chron zaten vardı sadece uykudaydı uyandı. Kullanılan ilaçlar ile o hastalık yeniden uyutulur ve uyanması engellenir. İlaçlarınızı düzenli kullandığınız kontrollerinize düzenli gittiğiniz sürece hastalık atak yapmıyor. Normal hayatınıza devam ediyorsunuz. Korkulacak birşey yok eşim ünideyken 2020'de belirti verdi teşhis kondu. O dönem hastalığı kontrol altına alıp uyuttular 5 yıldır hiç sıkıntısı yok. İlaçlarını düzenli kullanır kontrolleri ne gider. 5 yıldır hastalık uykuda. Kullanılan ilaçlar bağışıklık baskılayıcı ilaçlardır bağışıklığı düşürmeye yönelik ilaçlardır. Çünkü bu hastalık bağışıklık sistemini yanlış yönlendiren bir hastalık. Bağışıklık sistemi gereğinden daha çok çalışır ve kendi vücut organlarını özellikle bağırsakları düşman görüp saldırır. Ancak dediğim gibi ilaçları düzenli kullandığınız ve bağışıklık sistemini belirli oranda baskıladığımız zaman hiç sıkıntı olmuyor. Korkmayın. Ve bu hastalığın en büyük dostu strestir.Stresten uzak dur ilaçlarını kontrollerini aksatma o zaman hastalık öyle bir uyku halini alıyor ki bazen kendin bile unutuyorsun hasta olduğunu.Mesela aynı doktora kontrole gelen bir amca var teşhisi 15 yıl önce ilk defa atak geçirdiğinde konulmuş ilaçlarını kontrollerini düzenli yaptığı için o zamandan beri 15 yıldır hastalığı uyanmıyor adam normal hayatına sıkıntısız devam ediyor.Uzun süredir bir hastalığım var. Yıllardır tam teşhis konulamadı ancak doktor en son yüksek ihtimalle kron dedi. Cuma günü net belli olacak. Tabii ki kesin değil ama diğer testler daha önceki tetkikler crohn ihtimalini çok yükseltiyor.
Bu durum beni gerçekten depresyona soktu. Bende sürekli araştırıyorum. Internetten, buradan ve diğer bazı forumlardan diğer hastaların yorumlarını okudum.
Hastaneye yatma, ciddi cerrahi müdahaleler, dayanılmayacak karın ağrıları, işten çıkma gibi gibi durumlar olmuş insanlarda.
Bunları düşündükçe nasıl dayanacağımı düşünüyorum. İşimi seviyorum ve işten çıkmak beni çok kötü etkileyebilir. Onun dışında iş gereği sık sık yurt dışına gidiyorum, oralarda böyle ataklar geçirirsem ne yaparım onu düşünüyorum.
Sigara içen biriyim, tabiki sigarayı bırakmam gerekiyorsa bırakırım ama böyle bir anda zorunda kalmak bile beni üzdü. İçki de aynı şekilde, sürekli içki içen biri değilim ama haftada bir iki bira içmek benim için bir zevkti. Bundan mahrum olacak olmak bile düşününce üzücü. Ya da bundan sonra sürekli herşeyi düşünerek yiyecek olmak.
Ya da ben çok abartıyorum bilmiyorum ama bağırsak ve beyin arasındaki ilişki tam tersi etkiliyor beni, iyileşmedikçe psikolojim bozuldu. Hiç karın ağrım yok, kanamam da yok ama sürekli tuvalete gidiyor olmaktan tükendim. Sürekli ağlıyorum başka birşey yapamıyorum.
Gerçekten bu kadar kötü bir hastalık mı bu ?
Teşekkür ederim umarımçok geçmiş olsun Allah acil şifalar versin şafi ismi ile
Tedavisi yokmuş maalesef. Ama kontrol altında tutuluyor, her hastanın tedaviye verdiği cevap farklı oluyormuş. Umarım toparlarım bir an önce. Teşekkür ederimBütün hastalıkları ilerleten de gerileten de moral bence. Tedavisi olan bir hastalıksa ,erken tanı varsa ,maddi imkan da varsa geriye size düşen moral moral moral. Ağlayarak vücudunuzun direncini düşürüyor en kötüsünü düşünerek de hem kendinize hem de bedeninize eziyet ediyorsunuz.
Çok teşekkür ederim. Bu hastalığa sahip olan birinden örnek vermeniz ve detaylı açıklamanıza çok çok sevindim.Öncelikle geçmiş olsun. Eşim chron hastası ve korktuğunuz gibi bir durum olmuyor. Hastalığı size tam anlatayım Öncelikle bu hastalık kronik ve otoimmün yani bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu bir rahatsızlık tam kesin bir tedavisi henüz yok. Ancak bu sizi korkutmasın bu rahatsızlığı uyutan ilaçlar var. hastalık ataklar şeklinde gelir mesela 3 yıl beş yıl birşey olmaz hastalık uyur iyileştim dersin ilacını bırakırsın ama sonra uyanıp atak yapar ilacını kullanırsan uyanmaz. Çoğu insan 30 40 yaşına kadar bu hastalığa sahip olduğunu bilmez hastalık belirti vermez. Belirtiler başlayıp teşhis konulunca yakalandığını düşünür ancak chron zaten vardı sadece uykudaydı uyandı. Kullanılan ilaçlar ile o hastalık yeniden uyutulur ve uyanması engellenir. İlaçlarınızı düzenli kullandığınız kontrollerinize düzenli gittiğiniz sürece hastalık atak yapmıyor. Normal hayatınıza devam ediyorsunuz. Korkulacak birşey yok eşim ünideyken 2020'de belirti verdi teşhis kondu. O dönem hastalığı kontrol altına alıp uyuttular 5 yıldır hiç sıkıntısı yok. İlaçlarını düzenli kullanır kontrolleri ne gider. 5 yıldır hastalık uykuda. Kullanılan ilaçlar bağışıklık baskılayıcı ilaçlardır bağışıklığı düşürmeye yönelik ilaçlardır. Çünkü bu hastalık bağışıklık sistemini yanlış yönlendiren bir hastalık. Bağışıklık sistemi gereğinden daha çok çalışır ve kendi vücut organlarını özellikle bağırsakları düşman görüp saldırır. Ancak dediğim gibi ilaçları düzenli kullandığınız ve bağışıklık sistemini belirli oranda baskıladığımız zaman hiç sıkıntı olmuyor. Korkmayın. Ve bu hastalığın en büyük dostu strestir.Stresten uzak dur ilaçlarını kontrollerini aksatma o zaman hastalık öyle bir uyku halini alıyor ki bazen kendin bile unutuyorsun hasta olduğunu.Mesela aynı doktora kontrole gelen bir amca var teşhisi 15 yıl önce ilk defa atak geçirdiğinde konulmuş ilaçlarını kontrollerini düzenli yaptığı için o zamandan beri 15 yıldır hastalığı uyanmıyor adam normal hayatına sıkıntısız devam ediyor.
İlaçlar ayrılıyor bünyenize göre kimi hastalar günlük hap alıyor eşim ise ayda bir ya da 2 ayda bir serum şeklinde alıyor ilacı. Ömür boyu kullanıcaz. Yemediği birşey yok herşeyi yer ama kararına dikkat eder ve aşırı baharat yemez. Baharatı daha az tüketir. Mesela karabiber pul biber işte kimyon karıştırmaz. Baharat banyosu yapmış çiçekleri yemez. Hepsini tüketir daha az ve makul miktarlarda. Tüm yiyecekler için öyle hepsini yer ama kararında yer.Çok teşekkür ederim. Bu hastalığa sahip olan birinden örnek vermeniz ve detaylı açıklamanıza çok çok sevindim.
Bu kadar uzun süre uyuyabiliyor olması da beni mutlu etti. Anladığım kadarıyla ömür boyu ilaçları kullanıyoruz değil mi? Birde eşiniz yediklerine sürekli mi dikkat ediyor, genel olarak sağlıklı mı besleniyor? Arada es verdiği oluyor mu, Merak ettiğim için soruyorum. Ve atakları geldiğinde şiddetli ağrıları oluyor mu?
Birazcık iyileşeyim stres konusunu da halletmeye çalışacağım, bu hastalık dışında iyiyim. Mutlu olduğum şeyler yapmaya çalışacağım
Stres yapmayın ilaçlar ve kontrolleri aksatmadığınız takdirde sıkıntı olmaz. Yiyecekler içinde aynı hani denir ya azı karar çoğu zarar diye bunu uyguluyoruz. Herşeyi alkol dahil yiyip içiyorlar ancak abartmıyor. Mesela çiğ köfte çok baharatlı bir yiyecektir. Bir kilo yemiyor bir dürüm yiyor.Çok teşekkür ederim. Bu hastalığa sahip olan birinden örnek vermeniz ve detaylı açıklamanıza çok çok sevindim.
Bu kadar uzun süre uyuyabiliyor olması da beni mutlu etti. Anladığım kadarıyla ömür boyu ilaçları kullanıyoruz değil mi? Birde eşiniz yediklerine sürekli mi dikkat ediyor, genel olarak sağlıklı mı besleniyor? Arada es verdiği oluyor mu, Merak ettiğim için soruyorum. Ve atakları geldiğinde şiddetli ağrıları oluyor mu?
Birazcık iyileşeyim stres konusunu da halletmeye çalışacağım, bu hastalık dışında iyiyim. Mutlu olduğum şeyler yapmaya çalışacağım
Sandığım kadar kötü değilmiş, ben daha farklı sanıyordum. Yorumlarınız beni cidden rahatlattı. Genel olarak dikkatli olurum. Çok çok sağolunStres yapmayın ilaçlar ve kontrolleri aksatmadığınız takdirde sıkıntı olmaz. Yiyecekler içinde aynı hani denir ya azı karar çoğu zarar diye bunu uyguluyoruz. Herşeyi alkol dahil yiyip içiyorlar ancak abartmıyor. Mesela çiğ köfte çok baharatlı bir yiyecektir. Bir kilo yemiyor bir dürüm yiyor.
Benim annem de var crohn hastalığı.. Şiddetli karın ağrısı çekiyordu ve bir şey yer yemez lavaboya çıkardı.. Teşhis konulduktan sonra ameliyat olması gerekti, bi 15 cm kadar bağırsaktan alındı.. Ameliyattan beri gayet iyi çok şükür, düzenli kontrollerini oluyor, sigarayı bıraktı, yeme içme konusunda pek dikkat etmiyor.. Tabi ki tekrar bi atak geçirebilir, geçen bi hastalık değil sonuçta ama sürekli bunu düşünerek ömür geçirmiyor..Uzun süredir bir hastalığım var. Yıllardır tam teşhis konulamadı ancak doktor en son yüksek ihtimalle kron dedi. Cuma günü net belli olacak. Tabii ki kesin değil ama diğer testler daha önceki tetkikler crohn ihtimalini çok yükseltiyor.
Bu durum beni gerçekten depresyona soktu. Bende sürekli araştırıyorum. Internetten, buradan ve diğer bazı forumlardan diğer hastaların yorumlarını okudum.
Hastaneye yatma, ciddi cerrahi müdahaleler, dayanılmayacak karın ağrıları, işten çıkma gibi gibi durumlar olmuş insanlarda.
Bunları düşündükçe nasıl dayanacağımı düşünüyorum. İşimi seviyorum ve işten çıkmak beni çok kötü etkileyebilir. Onun dışında iş gereği sık sık yurt dışına gidiyorum, oralarda böyle ataklar geçirirsem ne yaparım onu düşünüyorum.
Sigara içen biriyim, tabiki sigarayı bırakmam gerekiyorsa bırakırım ama böyle bir anda zorunda kalmak bile beni üzdü. İçki de aynı şekilde, sürekli içki içen biri değilim ama haftada bir iki bira içmek benim için bir zevkti. Bundan mahrum olacak olmak bile düşününce üzücü. Ya da bundan sonra sürekli herşeyi düşünerek yiyecek olmak.
Ya da ben çok abartıyorum bilmiyorum ama bağırsak ve beyin arasındaki ilişki tam tersi etkiliyor beni, iyileşmedikçe psikolojim bozuldu. Hiç karın ağrım yok, kanamam da yok ama sürekli tuvalete gidiyor olmaktan tükendim. Sürekli ağlıyorum başka birşey yapamıyorum.
Gerçekten bu kadar kötü bir hastalık mı bu ?
B12 vitamini hep kullanıyorum, dikkatli olurum daha çok. Bende kabullenemiyorum sanırım ve teşhis koyulamadığı için bu kadar ağır geçiyor benim de. Durmadan tuvalete gidiyorum, gerçekten aralıksız bir şekilde. Bu kadarı normal mi acaba, sizde de böyle mi oluyordu?Öncelikle çok geçmiş olsun. 15 yıldır chron hastasıyım ilk hastalandigim dönemde bir türlü teşhis koyulamamisti, çok ağır bir dönemdi benim için. Sonra ilaç tedavisine başlandı, açıkçası ben ilaçlarımı hiçbir zaman düzenli kullanmadım. Hastalığımı kabullenemedim bir türlü. Evlendim 2 çocuğum oldu sıkıntısız hamilelik doğum sürecim oldu. Ara ara hatırlatıyor kendini bazen gerçekten yorucu oluyor ama korkmayın üstesinden geleceğinizden eminim. Devlet memuruyum çalışıyorum zorlandigim dönemlerde izne ayrılıyorum takviye vitaminler ilaçlar vs bir şekilde dönemi geçiriyorum. Stres en büyük etken, yeme içme konusunda acı ve baharat rahatsız ediyor ama şimdiye kadar hiçbir yemekten mahrum bırakmadım kendimi. Bu arada vitamin değerlerinizi ara ara kontrol ettirmeniz de fayda var özellikle B12 eksikliği çok oluyor. Uzun oldu sanırım sormak istediğiniz birşey olursa sorabilirsiniz, sağlıcakla kalın
Çok çok teşekkür ederimÖyle çok sancım olmuyor, ama atakla birlikte hemoroid vs oluşursa o zaman sıkıntı oluyordu. Tuvalete çok sık gittiğimden kilo kaybı halsizlik oluyor haliyle ama dediğim gibi sadece atak dönemleri için geçerli. 5 yıl hiç atak olmadığını da bilirim 1 yıl boyunca sürekli hastalığın alevlendigini de. Neden ne etkiliyor bilmiyorum. Her ilacı kullanamıyoruz buna da dikkat edin, herhangi bir sağlık sorununuz da grip dahil ilaç alacağınız zaman doktorunuza muhakkak chron hastası olduğunuzu söyleyin. Mesela bana beni bazı antibiyotikler atağa geçiriyor buna dikkat ediyorum. Bu herkeste farklı seyreden bir hastalık güçlü olun stresten uzak durun, yıllar geçtikçe sizde kendi kendinizin doktoru olacaksınız. Hangi besin veya hangi ilaç size rahatsızlık verecek anlayacaksınız. İlaç ve takiple kaliteli bir yaşam sürdürülüyor emin olun