• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çörekotu Kürü

FAYDALARI NELERDıR

-*Vücuda kuvvet ve zindelik verir; bal ile macun yapıp yenebilir. Kan yapıcıdır; her sabah kuru üzümle beraber yenmeli.

*Çocukların gaz ve sancılarında; bir miktar çörekotu tohumu, bir tane hindistan ceviziyle de dövülür ve tülbente konup, çocuğun ağzına tutularak emzirilir.

*Kadınların hayzını söktürür. Anne sütünü artırır; balla yenmeye devam edilmelidir. Unutkanlığa faydalıdır, balla macun yapılıp yenmeli.

*Mide ve bağırsaktaki gazları söker, hazmı kolaylaştırır, iştah açar; ekmek ve keklere katılırsa da şişlik yapmaz.

*Böbrekteki kum ve taşları döker; şerbeti içilir veya 4 bardak suya 3 çorba kaşığı çörek otu dövülerek konur, üzerine 1 çay kaşığı sözme bal konur. Kaynatılıp süzülür. Günde üç kere 1′er çay bardağı içilir.

*Felç ve kazıklı hummaya (tetanoz) faydalıdır; çörek otu yağı burundan faydalıdır.

*Öksürük, balgam, nefes darlığı ve romatizmaya faydalıdır; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Grip ve nezleye, baş ağrısına; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, enfiye gibi burna çekilir veya tohumları kavrulur, tütsüsü burna çekilir.

*Kulak için, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, iltihap tıkanıklıklarında; çörek otu yağı kulağa damlatılır.

*Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır.

*Bağırsak ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür; sirke ile kaynatılıp aç karnına içilir.

*Basura faydalıdır; sirke ile kaynatılıp basura sürülürse veya yakılır elde edilen külü içilir veya acı kavun suyu ile merhem yapılır sürülürse faydası görülür.

*Vücudun muhtelif yerlerinde sızısı olanlar; sabunlu sıcak su ile yıkanır, çörek otu kavrularak dövülür ve yıllanmış zeytin yağı içine konur. Bu yağ sızılı kimsenin tepesinden ayağına kadar sürülür, hasta giydirilir. Soğuk rüzgâr değmeden yatağa yatırılır, iyice terletilir. Hasta terledikten sonra sızılar geçer ve vücut ipek gibi olur.

*Sivilce, uyuz, egzama gibi cilt hastalıklarına faydalıdır; çörek otu sirke ile kaynatılıp sürülür.

*Saçları besler, kepeği önler; çörek otu yağı saçlara sürülür.

*Çörek otu tütsüsü haşereleri öldürür.

*Yorgunluk halini giderip zindelik verir.

ÇÖREK OTU NASIL KULLANILIR?

Kurutulan tohumları baharat olarak, suda kaynatılarak veya yağı çıkarılarak kullanılır. Güzel kokulu olduğundan baharat olarak kullanımı yaygındır. Çörek otunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletir. Suyu ile sivilcelere pansuman yapılırsa faydası görülür.

VıTAMıNLERı

Çörek otundaki B1, B2 ve B6 vitaminleri, birçok enzimlerin üretiminde önem taşır. Zira bunlar, savunma ablukalarını yok eder ve boyun altı bezini; dolayısı ile savunma sistemini güçlendirir. Folasidi vitamini ise, kalp ve tansiyon hastalıklarının riskini azaltır. Bunun yanısıra hücre yenilenmesinde de lüzumlûdur.

Beta karotin, A, E ve C vitamini, selen gibi antioksitler vücudun savunma sistemini güçlendirir. Selen, vücudun zehirli maddeleri atmasında yardımcı olur.
 
hemen hemen 3 ay olcak herkes çok zayıflamışssın dıyor. çörek otunu 1 talı kaşığı öğütüp yemeklerden yarım saat önce bol suyla alıyorum. 3 öğün alıcaksın. bıraz miden bulanabilir. ama alişıyosun belli bır sure sonra. ben şimdi sadece sabahları alıyorum çünkü baya zayıfladım. 65 kiloydum hamile kalınca. 82 kiloyla doğum yaptım. tam 17 kilo almıştım. 4,5 ay oldu doğum yaptığım. tabi bide buna yorgunluk uykusuzluk katıldı. bebek yoruyo insanı. şuan eski kılomdayım. en kısa zamnda tartılıp kilomu yazıcam.
 
bende denemistim kesinlikle istahi kesiyor bir cay kasigi cörekotunu agzima attip cigniyordum. bu aksam yine basliycam bir hafta sonu sonuclari yazmayi baslarim:teytey:
 
Merhaba kızlar..Bende bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine dün çörekotu yağı aldım ve yemeklerden yarım saat önce 3-4 damla içiyorum..tadi fena değil yani ilaç gibi içiyorum üzerine de su :)işe yarar mı acaba?
 
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

1- ılk olarak çörek otu bir hastalık durumunda kullanılabileceği gibi günlük veya gün aşırı olarak öylesine de tüketilebilir. Aşırı alınmadığı taktirde herhangi bir yan etkisi ve zararı bildirilmemiştir.(not: Alerjinizin olmadığını var sayıyoruz.)

2- Çörek otu Bağışıklık sistemini güçlendirir.

3- Vücudu tahrip eden mikroplara karşı vücut direncini artırır.

4- Kanserden AıDS e kadar bir çok hastalıkta kullanılabilir.

5- ıltihaplı vakalarda iltihap engelleyici olarak kullanılabilir.

6- Nefes darlığı ve solunum yolları hastalıklarında iyi bir yardımcı etken olduğunu defalarca kanıtlamıştır.

7- Çörek Otu özünün(yağından bahsediliyor) meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlattığı görülmüştür

8- Bayanlarda sıkça görülen rahim ve vajinal iltihaplara iyi geldiği bilinmektedir. (Bunu, iltihabı ve akıntıyı meydana getiren mantar hücrelerini yutan vücut savunma hücrelerini destekleyerek başarmaktadır.)

9- Çörek Otu Karaciğeri Tahripten Korur şifalı bitkiler

10- Ayrıca bu mucizevi bitki canlılarda biriken zararlı toksik zehirleri de baskılar ve onların vücuttaki zararlı etkilerini en aza indirir. Özellikle hava kirliliği yaşanan illerimizde ki insanlarımızın bu mucizevi bitkiden her gün almaları gerçekten faydalarınadır.

11- Kolon kanserini engeller.

12- Şeker hastalığına Karşı sonderece fatdalıdır.

13- Yüzyılımızın hastalıklarından birisi de alerjidir. Özellikle gelişmiş ülkelerin insanları “nedeni anlaşılamayan bir şekilde” hemen hemen her maddeye karşı alerji geliştirebilmektedir. Çörek otunun alerjik reaksiyonlarda vücudu baskılayıcı rol oynadığı Berlin Charite Ünv. Tarfından kanıtlanmıştır.

14- Egzama gibi rahatsızlıklarda çörek otu iyi bir iyileştiricidir.

15- Romatizmal hastalıklar.

16- Mide rahatsızlıkları ve reflü.

17- Böbrek hastalıkları.

18- Alkolün zararlı etkilerinin en aza indirilmesi.

19- Kalp damar hastalıkları.

20- Anti oksidan oluşu.

21- Kolesterolün düşürülmesi.

22- Hiper Tansiyon(yüksek tansiyon) vakalarında.

23- Uyarıcı etkilerinden dolayı; hemoroit, hepatit, nezle, ishal, öksürük ve tenya gibi etkiler.



En genel Olarak Çörek Otunun Faydaları Şu Şekilde Sıralanabilir;

• Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
• ıfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
• Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
• Kan şekerini düzenler.
• Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
• Damar hastalıklarını önler.
• Cinsel gücü arttırır.
• Hazmı kolaylaştırır.
• Vücuttaki toksinleri süzerek atar.
• ıdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
• Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
• Alerjileri önler. Çörekotu
• Savunma sistemini dengeler.
• Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.




Hastalıklara Göre Çörek otunun Kullanım Şekilleri;

Astım ve Bronşiyal Problemler (Uzak Doğu, Orta Doğu ve Malezya)
Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa alıır. Aynı zamanda, her gece Çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar su içindeki Çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir.

Sırt ağrısı ve diğer Romatizma çeşitleri (Orta Doğu ve Malezya)
Az bir miktar Çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay kaşığı içilir.

Şeker Hastalığı (Hindistan)
Bir fincan bütün Çörek otu, bir fincan su teresi veya hardal tohumu, yarım fincan nar kabuğu ve yarım fincan şahtere otu karıştırılır. Toz haline getirmek için mikserden geçirilir. Bir ay boyunca, Hergün kahvaltıdan önce bir çay kaşığı Çörek otu yağı ile birlikte bir çay kaşığı karışım alınır.

ıshal (Hindistan ve Orta Doğu)
Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir.

Kuru Öksürük (Orta Doğu ve Kuzey Afrika)
Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve günde iki defa alınır. Göğüs ve sırt Çörek otu yağı ile ovulur.

Grip ve Burun Tıkanıklığı (Genel)
Herbir burun deliğine 3-4 damla Çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk algınlığı ızdırabını giderebilir.

Saçın Kırlaşması(Genel)
Çörek otu yağı ile düzenli bir şekilde saçlara masaj yapılması, saçların erken kırlaşmasını önleyebilir.

Saç Dökülmesi(Hindistan ve Orta Doğu)
Kafa derisinin tamamına limonu darbeli bir şekilde sürün ve takriben 15 dakika böylece hareket edin. Sabunlayın. Durulayın ve saçların tamamını kurulayın. Daha sonra Çörek otu ile kafa derisinin içine masaj yapın. Kahve veya çaya bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak için.

Saman Nezlesi (Orta Doğu)
Bir yemek kaşığı Çörek otunu bir bardak limon suyuna karıştırın. Belirtiler giderilinceye kadar, günde iki kez alın.

Baş ağrısı (Genel)
Alın ve kulaklara yakın yüz kısımları Çörek otu yağı ile ovulur ve kafa bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı Çörek otu kahvaltıdan önce alınır.

Sağlıklı Cilt (Hindistan)
Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytin yağı karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.

Yüksek Tansiyon (Hindistan)
Kahvaltıdan önce her sabah iki diş sarmısakla birlikte herhangi bir içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak alın. Çörek otu yağı ile bütün vücudunuzu ovun ve üç günde bir kez 1.5 saat güneş ışınlarına maruz bırakın. Bu işlemlere bir ay devam edin.

Uyuşukluk ve Yorgunluk (Türkiye)
Bir bardak saf ve taze portakal suyu ile bir çorba kaşığı Çörek otuna her sabah 10 gün boyunca devam edilir.

Hafıza Düzeltme (Orta Doğu)
100 mg kaynatılmış nane içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve 15 gün içmeye devam edilir.

Kas Ağrıları (Genel)
Ağrıyan yerler Çörek otu yağı ile ovulur.

Sinirsel Tansiyon Stresi (Hindistan)
Bir fincan çay veya kahve ile bir çay kaşığı Çörek otu günde 3 kez alınmaya devam edilir.

ıktidarsızlık (Genel)
200 g zeytin yağlı öğütülmüş Çörek otu tohumu, 100 g günlük, 50 g Çörek otu yağı, 50 g zeytin yağı, 200 g saf bal güzelce karıştırılır. Her öğünden sonra bir çorba kaşığı alınır.

Uyku Bozukluğu (Genel)
Balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.

Diş ağrısı ve Diş eti iltihabı (Genel)
Önce sirke ile birlikte Çörek otu tohumları pişirilir. Çörek otu yağı ilave edilir. Diş ağrısı ve diş eti iltihabını gidermek için bu karışımla ağızda gargara yapılır.

Ülserler(Yaralar) (Endonezya ve Hindistan)
Ateş üzerinde Çörek otu tohumları kavrulur. Süsen kökü yağı ile veya kına bitkisi yağı ile karıştırılır ve merhem haline getirilir. Daha sonra cerahatlı yaralar üzerine yayılır. Sonra sirke ile muamele edilerek yıkanır.


Çörek otu Tohumu mu? Çörek otu yağı mı?

Tezde Çörek otu tohumunun lifli yapısının sindirilemediği bu durumun çörek otunun etkinliğini azatlığı savunulmaktadır. Bu durumda çörek otu yağının daha faydalı olduğu söylenir. Çörek otu
tezde ise çörek otu tohumundaki lifli yapının tohumda bulunan etken maddeleri vücuda yavaş yavaş ama etkili bir biçimde verdiği ve aşırı dozları engellediği söylenir.
Bu iki tezin de bilimsel verilerle kanıtlandığı söylenemez. Kimin haklı olduğunu ancak uzun yıllar deneme yanılma yöntemi bize gösterecek.


Ticari şekilleri ve Temininde Dikkat Edilecek Hususlar

Değerli ziyaretçilerimiz gerek sitemizdeki sponsor bağlantılardan gerekse internetten arayarak çörek otu tohumu ve çörekotu yağının ticari takdimlerine ulaşabilirsiniz. Ancak, dikkat etmeniz gereken en önemli şey Çörek otu yağının nasıl elde edildiğidir.

Çörek otu yağı 2 türlü elde edilmektedir. 1. si soğuk pres yoluyla. 2. si sıcak pres yoluyla. Sıcak pres yolunda daha fazla çörek otu yağı elde edilir ve bu soğuk presten daha hızlı ve daha az masraflıdır. Fakat sıcak pres sırasında çörek otu yağı ısıya dayanamaz ve özelliklerini yitirir. Bundan dolayı biz sıcak pres yöntemiyle elde edilmiş çörek otu yağını tavsiye etmiyoruz. Bir ürünü alırken özellikle sorun ve soruşturun tercihiniz soğuk pres yoluyla elde edilmiş çörek otu yağı olmalıdır.
 
canlar daha oncede yazmıştım tartıldım 62 kıloyum. boyum 1. 70 eskı halımden tam 3 kılo daha zayıfım. artık corek otu kullanmıyorum
 
Topraktan gelip toprağa doğru giderken yaşadığımız hayat boyunca hiç hastalanmadan yaşamanın yolu bize asırlar önce öğretilmiş. Ama biz insanlar topraktan gelen gıdalara şükür etmek yerine, parlak ambalajlarına, hazır oluşlarına, modernlik adı altında biçimlerine, renklerine ve kolaylarına aldanarak hep hastalık üreten gıdalar üretiyor ve tüketiyoruz!

Oysa tabiat bize şifa üretiyor... Tüm insanlar için hayat anne karnında başlıyor. Peki anne adayları hamilelikte bebeklerini sağlıklı bir hayata nasıl hazırlar, genç kızlar kendilerini sağlıklı bir anneliğe nasıl hazırlar, buluğ çağındaki çocuklar bu çağı sorunsuz atlatıp sağlıklı bir delikalılığa nasıl geçebilirler?

Yüksek tansiyon, yaşlılık, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer kronik hastalıklara maruz kalanlar derdinizin devası çörekotunda...

ışte çörekotu ile ilgili merak edilen tüm soruların cevapları...

Çörekotu üzerine bir kitap yazdınız, neden çörekotu?

“ıstanbul Üniversitesinden emekli oldum, emeklilikten sonra da bilimsel çalışmalara devam ettim. Üniversitedeki hocalarla yeni bir bilimsel çalışma yapmak üzere anlaştık ve proje hazırlamaya başladım, epeyce de yol aldım. Alman sitelerinden bilgi alırken tesadüfen Peygamber Efendimiz’in bilinen hadisi ile karşılaştım “Çörekotunu yemeye devam ediniz, onda ölümden başka her derde şifa vardır.” Bunun bir tesadüf olduğunu, Alman veya diğer Müslümanların yazmış olabileceğini düşündüm. Ancak bir merak sardı ve birkaç siteye daha baktım, sonra 500 kadar siteye daha baktım, istisnası yok hepsinde aynı hadis-i şerif var. Bir Müslüman olarak ramazanda pidenin üzerinde birkaç tane çörekotu görürken, Almanlar şifasını sürüyor diyerek utandım, elimdeki projeyi bıraktım ve çörek otu kitabını yazmak için kolları sıvadım, çok şükür kitap tamamlandı ve basıldı.”

Çörekotu’nun şifasını Peygamber Efendimiz asırlar önce bize çörekotunun şifasını bildirmiş ama biz neden çörekotuna gereken önemi veremedik ve yine neden yabancı Bilim Adamları bizden önce davrandı?

“Bilimsel çalışmalara bakıldığında, çörekotu üzerine dünyada yapılan bilimsel çalışmaların yüzde 20 kadarı Türk bilim adamları tarafından gerçekleştirilmiş. Bu çok yüksek ve sevindirici, gurur verici bir durum. Bu bilgilerin halkımıza yansımaması medyanın marifeti ve tebrik etmek lazım, aleyhimize de olsa bunu başarmışlar. Bilindiği gibi iletişim kanalı meyde organlarıdır, herkesin bilgi edinme kaynakları yok, medya ne verirse onu alıyoruz.

Burada toplumun kanaat önderlerinin rolü ve halkımızın duyarlılığı da göz ardı edilmemelidir, her şeyi medyaya yükleme durumuna da düşmememiz gerekir. Bir ayette “Peygamber kendiliğinden bir şey söylemez, iletilmesi istenen şeyleri bildirir” buyrulmaktadır. Bu konudaki hadis-i şerifi dikkate aldığımızda, Rabbimiz bize doğrudan şifa kaynağını göstermektedir. Bu ifadeleri bazı kişilere söylediğimde yüz ifadelerinden istenildiği düzeyde algılayamadıklarını da gözlemliyorum. Onun için her şeyi medyaya yüklemeyelim, ifadesini kullanmıştım.”

Bilimsel olarak hangi hastalıkları tedavi ettiği kanıtlandı?

“Kitapların giriş bölümünde kaynak verilmesi bütün dünyada adet değildir. Çörekotu kitabının giriş bölümünde 200 kadar bilimsel çalışmanın kaynaklarını verdim, tam bilmiyorum ama bu da dünyada bir ilk olabilir. Bu kaynakların önemli bir bölümü ıngilizcedir, aslına sadık kalmak ve merak edenlerin kolaylıkla ulaşabilmesi için bu şekilde verdim. Bu kaynaklardan da görülebileceği gibi Bütün hastalıklarda kullanılabileceği kanıtlandı. Bunu şöyle izah etmek gerekir: Tıp biliminin tek dayanağı insan vücudunun kendi kendini tedavi edebilme gücüdür, dışarıdan ancak destek verilebilir, vücut yardımcı olmuyorsa yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Bu açıdan bakıldığında çörekotu bağışıklık sistemi dengelerini kurarak, vücudun kendi başının çaresine bakabileceği ortamı hazırlamaktadır ve hastalık yapıcı unsurlar da etkisiz kalmaktadır.

Günümüzde önemli olan yüksek tansiyon, yaşlılık şeker hastalığı, yüksek kolesterol, fazla kilo, romatizma, astım, alerji ve diğer kronik hastalıklarda çörekotu başarıyla kullanmaktadır.

Bu arada ıstanbul Üniversitesinde geçen sene başlatılan meme kanseri tedavisinde çörekotu kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmayı da hatırlatmak isterim.”

Hastalıklardan korunmak adına bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne kadar süre ve nasıl kullanmalıyız, bize özel bir formül verebilir misiniz?

“Tıp bilimi felsefesinde bir ideal vardır:”En iyi ilaç aynı zamanda gıda olmalıdır, en iyi gıda aynı zamanda ilaç olabilmelidir.” Bu ideale çörekotu tam uyuyor. O nedenle çörekotunu bir gıda olarak düşünüp sürekli olarak yemek lazım. Çoğu gıda maddesinden ucuz oluşu, kolay bulunabilmesi, şifa etkisinin yanında çok yüksek gıda değerinin de bulunması çörekotunu ekonomik bir gıda ve şifa maddesi yapmaktadır.

Çörekotunu ilk kullanmaya başlayanlar 6-8 ay boyunca düzenli olarak yemelidir. Daha sonraki yıllarda 6 ay süreli olarak kullanılabilir. Kendim de kullandığım için önerim, daha sonraki yıllarda haftada 5 gün sürekli olarak kullanmak daha iyi geliyor, birkaç ay ara verildiğinde vücut tekrar istiyor, bunu da doymama şeklinde belli ediyor, çörekotu kullanmaya başlandığında doymama hissi ortadan kalkıyor.

Çörekotunun etkisinin artması ve lezzet duygumuza uygun düşmesi açısından yeni bir kullanım şekli geliştirdim. Bu kullanım şekli şu anda sadece ülkemizde biliniyor. Yeni kullanım şeklini geliştirmemde yakın çevremdeki kullananlar etkili oldu. Kullanırken özellikle çocuklarda karşılaştıkları sorunlar belirleyici oldu.”

Yeni kullanım şekli:

Yetişkin bir kişi için 1 haftada kullanılacak miktar olarak, 100gr. çörekotu öğütülür ve bekletilmeden,100-150gr. pekmez ve 200gr. tahinle karıştırılır. Sabahları bir tatlı kaşığı miktarında tüketilir.

Not: Çocukların isteyerek yemesi için karışıma 25gr. kakao ilave edilebilir.

Günümüzde sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yapay ve hormonlu gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdalar, hava kirliliği, elektromanyetik kirlilik gibi olumsuz etkilerle özellikle çocuklar küçük yaşlardan itibaren kronik hastalıklara maruz kalıyor, çocukları hastalıklardan korumak için annelere bir formül önerebilir misiniz?

“Anne deyince ergenlik dönemine giren kız çocuklarından itibaren düşünmek gerekir.

Ergenlik döneminden önce çörekotu kullanılmaya başlanırsa, bütün hormon dengeleri sağlanacağı için hem gençlerimiz hem de aileleri rahat ederler. Ergenlik dönemi sıkıntıları bilinmektedir, çörekotu kullanarak bu dönem hem sıkıntısız geçer hem de sağlıklı anne adayları yetişiş olur. Hamilelikten önce 6-8 ay süreyle çörekotu kullanılırsa, hamile kalındığı öğrenildiğinde çörekotu kullanımına ara verilir, doğuma 1 hafta kala tekrar başlanır, emzirme süresi boyunca kullanılır ve emzirme süresi mümkün olduğunca uzatılmalıdır. Böylece anne ve çocuk sağlığı korunmuş olur. Hamilelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı modern tıpta bir kural olarak istenmez. Çünkü çocuk gelişimi çok özel bir durumdur, her müdahale az veya çok zarar verir. Bu zarardan korunmak için hamileliğe hazırlık çok özel bir zorunluluktur, bu şekilde hamilelik ve emzirme dönemi çok daha rahat geçer.”

Çocuklarda en fazla ne kadar süre kullanılmalı, ne kadar zaman ara verildikten sonra tekrar uygulanabilir?

Çocuklarda kullanım süresi yetişkinlerde olduğu gibidir. Yaş gruplarına göre kullanım miktarları değişir.

Yetişkinlerin kullandığı miktar üzerinden:

2-5 yaş arası üçte biri

5-12 yaş arası yarısı

12 yaşından sonra yetişkinler kadar.

Tane olarak mı, yoksa öğütülmüş olarak mı daha etkili?

“Tane olarak çörekotunun yüzeyi mumla kaplı olduğu için sindirilemez. Çörekotu, öğütülmüş olarak hazır satılan şekilde kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır, sadece haricen kullanılabilir. Yemek üzere hazırlanan çörekotu yeni öğütülüp bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır.”

Çörekotunun yan etkileri var mı?

“Binlerce yıllık kullanım sonuçlarına göre çörekotunun hiçbir yan etkisi görülmemiştir, bu durum yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

Sadece kanser tedavisinde bazı hallerde (ışın tedavisi) çörekotu kullanımına ara verilmesi istenebilir.

Çörekotu kullanırken herhangi tedavi görülüyorsa tedavi etkilenmez, çörekotu kullanımına devam edilir.

Çörekotu omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini yeterli miktar ve oranda ihtiva ettiğinden kullanım sırasında takviye olarak belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.

Çörekotu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli tedbiri almalıdır.”

Fırında veya sıcak suda ısınma ile çörekotunun etken maddesinde bir eksilme olur mu?

“Mutfakta çörekotu koku ve lezzeti için kullanılır. Belirtilen kullanım miktarlarına mutfaktaki uygulamalarda ulaşılamaz ve sadece baharat kullanımı gibi düşünülebilir. Mutfaktaki kullanım şeklinde çok değerli şifa kaynağı olan uçucu maddeleri buharlaşarak kaybolur. Bu uçucu maddeler buhar banyosu yoluyla solunarak astım ve kanser gibi hastalıklarda destek olarak uygulanmaktadır.”

Çörekotu yağı da cilt ve saç bakımında, romatizmal ağrılarda halk arasında çok kullanılıyor, saç ve cilt bakımında, romatizmal ağrılarda yağını haricen sürmenin yanında aynı anda tohumunu da dâhilen kullanmak etkiyi arttırır mı?

“Daha önce de belirtildiği gibi esas olan vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektir, buda genellikle çörekotu yenerek sağlanır. Önemli hastalıklarda dahilen yenir, haricen deriye sürülür ve buhar banyosu yoluyla solunur, böylece çok yönlü olarak vücuda destek verilmiş olur. Kitapta bu kullanım şekilleri ayrıntılı olarak belirtilmektedir.”

Saç dökülesi ve beyazlamasına karşı çörekotunun etkili olduğunu biliyoruz, ancak etkisini uzun sürede gösteriyor ve bilinçsizce kullanılıyor, bilinçli kullanım nasıl olmalı, yıpranmış ve beyazlamış saç bakımı için bize bir formül verebilir misiniz?

"Bu sorudan çörekotunun çok genç yaşlardan itibaren kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Koruyucu olarak çörekotunun kullanılması tedaviden kolay, ucuz ve zahmetsizdir.

Saçlara çörekotu yağı sürülerek saç diplerine parmak uçlarıyla hafifçe masaj yapılabilir. Günaşırı saçlar yıkanıp kurutulur, çörekotu yağı ile saç ve saç diplerine 5 dakika masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Bu şekilde saçlı deri bakımı yapılmış olur, saç dökülmelerine de iyi gelir. Bunun yanında 3 çorba kaşığı öğütülüş çörekotu tohumuna 1 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır. Bu karışımla günaşırı saç diplerine hafifçe masaj yapılır, 30 dakika sonra yıkanır. Çörekotu dahilen yenirken bu etkiler daha belirli olur."

Çörekotunu ve yağını satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

“Çörekotu tohumu 2-3mm uzunluğunda mat olmayan siyah renklidir, parmaklar arasında ovulduğunda hoş bir koku (muskat-rezene) verir. Çok küçük taneli çörekotu elek altı olabilir, bu kalitesini düşürür. Çörekotu tohumu öğütüldüğünde bekletilmemelidir, yağı hassas olduğu için çabuk acır (Oksidasyon) ve sıhhate çok zararlı hale gelir. Bu nedenle çörekotu öğütülünce bekletilmeden tahin ve pekmeze karıştırılmalıdır. Öğütülmüş olarak hazır satılan çörekotu kesinlikle yenmez, sadece haricen kullanılabilir veya buhar banyosunda kullanılabilir.

Çörekotu yağı içilecekse açık parlak sarı renkli, kolay akıcı, dibinde tortu olmayan, tadı ve kokusu hoş olan ürünler tercih edilmelidir. Bu özelliklere uymayan çörekotu yağı içilmez, sadece haricen kullanılabilir.”

Son olarak okuyucularımıza çöreotu ile ilgili neler söylemek istersiniz?

“Kendi deneyimlerimi ve yakın çevremdeki kullanım sonuçlarını söylemek yeterli olabilir.

Çörekotu kullanmadan önce yüksek tansiyon, şeker ve midemde helicobackter pylori şikayetlerim nedeniyle ilaç kullanıyordum, 4-5 ay sonra hiçbir ilaca ihtiyacım kalmadı. Şu anda tansiyonum mükemmel. Helicobackter pylori için ikişer antibiyotik tedavisi gördüm, hiçbir faydası olmamıştı. Bu bakteri önlenemezse kansere kadar giden şikayetlere yol açabilmektedir.

Ben artık şikayetçi olmadığım için unuttum, sırt ağrısı, boyun tutulması , eklem ve kas ağrıları da kayboldu.

Komşularımdan yaşlı bir bey 4. kattaki dairesine 8 defa dinlenerek çıkabiliyordu. Çörekotu kullanmaya başladıktan 4-5 ay sonra dairesine dinlenmeden 10-15 kilo yüküyle çıkabiliyor.

Romatizma deneniyle ayağının üzerine basmakta zorlanan bir komşuma şimdi “Avrasya maratonuna hazırlan” diye şaka yapabiliyorum.”
 
kafam karıştı şimdi doğum yaptıktan sonra kullanmayı düşünüyodum ama yararını görende var zararını görende var ne yapsam??:uhm:
 
ben kullandım hiç bı zararını gormedım. hatta bagırsak sorunum vardı baya acayıp calıştırdı. dedıgım gıbı baya kılo verdım bıde bebegımı emzırdıgım ıcın ıyıce kalorı yaktım 5 ayda butum kılolarım gıttı. hamıle kalmadan önce 65 kıloydum şimdi 62 kıloyum hedefim 2 kılo daha vermek.
 
bende bugün kullanmaya başlıcam yemeklerden önce kullanırsan zayıflatır sonra kullanırsan kilo aldırır die duymuştum ben kilo alan arkaşlar acaba yanlışmı kullandılar
 
yemeklerden önce alıcan bol suyla. her derde deva.ögütülecek yada agzında çigneyerek ezıcen bütun yutarsan olmaz
 
arkadaşlar çok fena kabılık yaşıyorum
çörek otu çözüyormuş dogrumu kabızlıgı
birde dövülmüş var bende havanda ezmiştim önceden
her seferinde tazemi ezmek laızm
yoksa onu kullansam olurmu
 
Faydaları : Çörek otu; karın kurdunu öldürür. Göze su inse def eder. Baş ağrısını giderir. Dövüp alına sarılırsa zükkeme faydalıdır. Diş ağrısını giderir. Çörek otu idrar ve hayzı söktürür. Çörek otu sirke içinde ezilip dövülürek lapa tarzında enilse solucan ve tanya'yı öldürür. Çörek otunun yağı kıl ve sakal biten yerlere sürülse sakal ağarmamasına sebep olur. Yağından 4 gram kadar içilse nefes darlığını sirkeyle yakı edip çıbanlı uyuza eski balgamı şişlere ve katı şişlere vursalar fayda eder. Eğer dövsele çocuk sidiğiyle karıştıp siğillere vursalar siğilleri giderir. Çörek otu saç dökülmesini önler. Kavurup seyrek bez parçasına bağlayıp devamlı koklasalar nezleye şifa olur.
 
Back