Bebek Beslenmesi Çok kötüyüm, ne olur bir akıl verin...

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
bir de südyen takmak sütün gelmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler mi?
az önce südyenimi çıkardım..düşündüm ki belki de bundan dolayı sütüm az geliyor..bu seferde sütüm aktı gitti
ne yapacağımı şaşırdım açıkçası

Senin bebeğinin gazı var. Ağlaması da muhtemelen açlıktan değil gazdan. Çünkü bir sonraki mesajında sütyen takmayınca sütüm akıyor demişsin. Akan süt yetmez olur mu hiç? Gurul gurul ses geliyorsa kesinlikle gazdandır. Bu konuya yoğunlaş. Ben de gazı olduğunu anlayana kadar açlıktan huzursuz zannedip saatlerce emzirip bir de üstüne mamayı az dayamadım. :))) Acemlik zor biraz ama alışırsın.
Gazı önlemek için her emzirmede ve beslemede mutlaka gazını çıkar. Uzun süre emzirirken arada beşer onar dakikada bir gazını çıkarıp emzirmeye devam et. Ayaklarına sıcak su torbası koy. Bebeğin daha çok küçük ama sen kendin rezene iç, her yemeğine kimyon at bolca. Biraz bübüynce rezeneyi bebeğine de verebilirsin. Gaz yapan şeylerden uzak dur. Herkeste değişir gaz yapan şeyler ama genel olarak sende gaz yapan gıdalar bebeğinde de yapar. Bak konuştukça çıktı ortaya. Açlık değil gaz senin bebeğinin derdi.

dereotunu nasıl yiyorsunuz acaba? tarif ederseniz memnun olurum..
Dereotunu salatada, sandviçte, yemeklerin yanında, cacıkta yani normalde nasıl yiyorsam öyle yiyorum.

Sütyen takmak sütü etkilemez ama göğüsler ağırlaştığı için takmamak hem rahatsız eder, hem daha fazla sarkamasına neden olur. Sütyensiz durmayın.

Son düzenleme:
Allah bize ve yavrularımıza sağlık sıhhat verdiği sürece emziririz inş. sütüm az demeyin bayanlar herşey sizin elinizde yeterki isteyin bi uzmandan duydum emmeyen bebek yoktur emziremeyen anne vardır demişti bence çok haklı. hepimizin zaman zaman sütü az geliyo bebeğimiz red edebiliyo ama hemen pes edip mamayı dayamayın az gelirse elbette mama verebiliriz ama anne sütü tamamen kesilmemeli. Zaten yavrularımız büyüyünce anne sütü gibi doğal ve kaliteli bir gıda asla bulamayacaklar o yüzden şu güzel nimetten bebişlerimizi mahrum bırakmayalım.

acıyorum vücudum bozulacak deyip çocuk yapmayan ya da yapıp göğüs şeklini korumak için emzirmeyen bayanlara bizim bu duygularımızdan hep mahrum kalacaklar.

önce kafandan eyvah sütüm kesiliyor düşüncesini sil at
sütün bol ve yavrunu doyururyor merak etme
bol bol su iç çocuğunu düşün sağ ve emzir
yani benim yapmadıklarımın hepsini yap :59
:

:

Teşekkürler. Zaten baya bir toparlandı sütüm, paylaşmıştım önceki sayfalarda. Çok çaba harcadım. Suyun, rezenenin, dereotunun çok faydasını gördüm. Sanırım geçici birşeydi işyerimdeki strese bağlı olarak. Ama konunun güncel kalmasına seviniyorum. Belki aynı dertten muzdarip olan arkadaşlar görür ve hem azimle kesilmekte olan sütün doğumdan 8 ay sonra bile geri gelebileceği konusunda ilham alırlar ve hem de burada yazılan tavsiyeler belki birinin işine yarar diye.
Bana doktor bile "doğumdan 8 ay geçmiş artık hormonlar ilk aylardaki gibi değil, ilk aylarda keslirse engellemek mümkün ama bu saatte kesilirse engellemek mümkün olmaz" dedi. Ama ben koydum kafama bebeğimi bu sürekli aşıdan mahrum etmeyeceğim dedim.
Moral, yeme, içme, bebeğimi düşünme, hatta hiç batıl inancı olmayan bir olduğum halde göğsümde dua taşımaya kadar herşeyi yaptım. Ve kazandım, daha doğrusu bebikom kazandı. Allah'a çok şükür. Burada okuyorum daha bebesi 10 günlük 15 günlük bir aylık ama sütüm kesildi diye pes ediyorlar. Benim sütüm 8 aylık olduğum, bütün gün bebemden uzak olduğum halde geri geldiyse herkesinki gelir.

bugün bu konuda kazanmış olduğum tüm kavramlar karman çorman oldu kafamda.. emzirmek, mama, süt, rezene, gaz!
çünkü bugün doktor çocuk kilo almamış dedi (
doğum kilomuz 3.650 , şu an 25 günlük ve 4 kilo..
yarım kilo daha almalıymış..
bundan sonra aldığı kadar mama ile besle dedi..zaten günde 2-3 kez milupa aptamilde 90 ml veriyordum ve saatlerce emziriyordum..nereye gitti bu kadar sütlerim anlamış değilim
hatta bazen 90 ml bile yetmiyordu da üstüne 2 ölçek daha veriyordum..hastanede emzirme odasında bayanlar 30 ml nin üstünde vermeme çok şaşırdılar ve tepki gösterdiler..ama ne yapabilirim ki başka türlü çocuk asla uykuya dalamıyor..ben elimden geleni yaptım, vicadım raha, bundan sonra istemesemde mamay yönelmek zorundayım..çünkü babanın iki lafından biri "çocuğu aç bıraktın" ( hemde beni hep emzirirken gördüğü halde

zaten ancak akşama kadar sabredebildim sütyensiz:) alışkanlıklar kolay bozulmuyor sonuçta..

1 ay meme ucu çatlaklarımı iyileştirecem diye mücadele verdim..asla emzirmeyi bırakmıycam inşallah..
:
benim sütümün kesilme korkumdan ziyade sütüm az geliyor endişem var..zaten kilosu da bunu gösteriyor
çocuğum anne sütü alsın hep diye saatlerce emzirdim ama olmadı işte

iyi niyetinizin baştan beri farkındayım..aynı düşünceleri bende taşıyorum..hem faydalanmak hem faydalandırmak kadar güzel bir şey var mı bu dünyada..
inşallah yazdıklarımla umutsuzluk vermiyorumdur
bilemiyorum belki de yaşım dolayısıyla yetmiyordur sütüm
bu arada39 yaşındayım..3 kızım var..ilki 17 ikincisi 12 yaşında..
ilkini 2 ay ikincisini de 6 ay emzirebildim
yıllardırda vicdan azabı çektim niye az emzirdim diye..gerçi aynı sıkıntıları o zamanda çektim ama o dönemlerde bu kadar yoğunlaşma yoktu anne sütüne..hatta kitapçıklarda falan inek sütünü ne oranda sulandırıp kullanabiliriz diye falan anlatılırdı..şimdi inek sütünün adı bile anılmıyor..bilmiyorum eskiler ne yapardı milupa yokken:)
neyse bu yüzden bu bebişimi emzirmeye çok azmettim baştan beri..inşallah bunun sonu da diğerleri gibi olmaz..

bu vesile ile bana öneride bulunan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım

Son düzenleme:

Ya bu doktorlar beni öldürecek. Çocuk 25 günde 350 gr almış işte. Ki zaten ilk bir hafta kilo kaybettiğini düşünürsek 18-20 günde 350 gr almış. Az değil ki. Tamam normalin alt sınırı ama hemen mama dayayacak kadar az bir kilo alımı değil. Benim bebeğim 4430 gr doğdu. Hastaneden çıkarken 4250 gr idi, 10 günlükken 4100 gr. İlk ay kontrolünde 4400 gr olmuştu. Yani daha doğum kilosuna bile ulaşmamıştı ama kilo alımı başladığı için mama vermedi doktor. Arada doymazsa ver dedi. Ben de işte haftada bir filan çok yorgunsam ve yorgunluktan sütüm gitmişse verdim mamayı. Sonrasında her ay 800 gr aldı bebeğim. Her bebek her ay 1 kilo almak zorunda değil. Kilolu bebek iyi bebektir diye bir kural yok. Bence sürekli mama verecek kadar az değil kilo alımı kızının.
Bir de 90 ml çok çok fazla. Onun midesi ceviz kadar hadi taş çatlasın küçük bir mandalina kadar. Bebek beslendikçe sakinleşir. O nedenle mama verdikçe uykuya dalıyor. O kadar mama ona çok. Versen bile en fazla 40-50 ml ver ki o da seni hiç emmezse. Seni emerse 20 ml filan yeter. Bak günler geçtikçe göreceksin. Senin bebeğinin esas problemi doymamak değil gaz.

Sana katılıyorum bencede kilo alımı çok çok az değil mamaya dayanmaya gerek yok sen yine iyice emzr bebeğini baktın doymadı 30-40 milim ver azla verme eğer bebeğin çok doyarsa sen hiç emmez olan sütünde iyice azalır allah korusun. benim bebeğim 3600 doğdu hastaneden çıkışta 3485 di 10 gün sonra kontrole gittik 3400 olmuş yani zayıflıyordu doktorum mama verecez ama önce seni emecek seni bıraktırmayacak bebeğide aç bırakmayacak kadar mama ver dedi doyuracak kadar değil. bende öyle yaptım ve birinci aydan sonra mamayı bıraktık bebeğim ayda 1200 gr alıyordu sadece anne sütüyle . Bence en önemli kural bu aylarda gece emzirmeleri. Bende en çok süt yapan o oldu geceleri 2 saatte bir kalkıp emzirdim. benimde bebeğim sürekli göğsümdeydi birde ben silikon uçla emzirdim ona rağmen sütüm arttı düşün seninde artar sütün sakın moralini bozma bebeğin çok küçük daha aç bırakma ama çokta doyurma hzursuzluğu geçsin yeter sen sürekli emzir.

doktor neyse de bir de eşimin baskısı var üzerimde..zaten mama vermem konusunda ısrarcıydı şimdi doktor kilo almamış deyince iyice çıldırdı..çok baskı yapıyor mama için..bana kalsa ben çocuğu 1 saatten fazla uyutmam emzirmeden.. saatlerce başında oturup emzirecek kadar zamanım var çünkü..
gerçi şu da var, bilmiyorum sizlerin bebeğinde de böbrek genişliği sorunu çıktı mı? bu sorun kesin belli olmuyor ultrasonda.. belli olması yani teşhis için gelişmesi gerekiyor bebeğimin..yoksa eşimi asla dinleyecek değilim..bu durum olmasa mamayı çok zor veririm, kilo almamasını çokta umursamam, mamasız en az 2 ay test edebilecek cesarete sahibim yani..koç burcuyum risklerin insanıyım yani:))
şu an 4 saatte bir 3 ölçek mama veriyorum, öncesinde de mutlaka emziriyorum ya da sonrasında..Allaha şükür emmede sorun yaşamıyor emiyor bebişim:)

neyse bebekle ilgili başka sorunları da bu topikte yazmam doğru olur mu? acemiyim biraz bu forumda..mesela pişik kremi, ıslak mendil, bez olarak hangi markaları kullanıyorsunuz gibi?
mesela benim bebeğimde fazla pişik olmuyor ama yine de zytinyağ kullanıyorum komilinin..yağ deyince aklıma geldi, siz bebeğinizi yağlıyormusunuz?

Son düzenleme:
İlk mesajınızı okudum ona göre bişeyler yazmak istedim.Benim oğlum şu an 10 aylık ve 7,5 aylıkken işe geri döndüm.Benimde zaman zaman sütüm az geliyor gibi oluyor.Kafama çok takmıyorum,ek gıda da alıyor anne sütü de..Sütüm kesilecek mi diye hiç düşünmedim,istediği kadar emzirmeye devam edeceğim.Bazen çok oluyor sütüm bazen dolgunluk hissi az gibi geliyor.Önemli olan kafaya takmamak ve öğünlerini atlamamak.Bol sıvı tüketiyorum ,rezene çayının faydasını çok gördüm.Birde sıkı sütyen takıldığı zaman süt fazla olmuyor bunu farkettim.Muhakkak sütyen takılmalı ama sıkı olmamalı.Bebek bakım sorunlarına mucize çözümler adında bi kitap var onda okumuştum sütten kesilmesini isteyen annelerin sıkı sütyen takması gerektiği önerileri arasındaydı yazarın.bi program dahilinde anlatıyordu.

saliha67 arkadaşım, benim de sütüm azdı ilk ay 300 gr aldığı için mamaya başlattı dr, 2. ay olduğu için 60ar cc vereceksiniz dedi, ama çevre baskısıyla çocuk reddedene kadar mama vermek zorunda kalıyorduk 60, doymadı 30, doymadı 30 cc, fenalık gelmişti artık, mamadan 5, 10 dk sonra da acayip kusuyordu, yani o kadar mamaya ihtiyacı yoktu aslında. birkaç hafta böyle yaptıktan sonra kontrole gittik ve dr a reddedene kadar mama vermem doğru mu diye sordum, sakın, bebek ne kadar versen o kadar alır, ay ay belli miktarlarda verilir dedi, ilk ay 30, 2. ay 60, 3. ay 90, 4. ay 120 cc şeklinde, bebişler emme reflekslerinden dolayı biberonu dayayınca içiyorlar da içiyorlar ve doyma duyguları da yok tabi, o nedenle ilk ayındaysa 30 cc den fazla vermemeye çalış, ayrıca ben sağlık ocağına gidip mamayı bırakmak istediğimi söyledim, bebişi tarttılar, bir hafta sadece emzir 150, 200 gr alırsa sütün yeterli demektir dediler, 1 hafta sonunda sadece 110 gr almış olmasına rağmen çok iyi dediler, sütüm haftadan haftaya artacak, kilo alımı da ona paralel artacakmış. Yine sağlık bakanlığının bir makalesinde 6 aya kadar bebeklerin ayda 400 ila 800 gr alması normaldir yazıyordu, yani bazı doktorlar anneleri gereksiz yere korkutup bebişlerimizi mamaya boğmamıza neden oluyorlar, bana da öyle yaptılar, hakkımı helal etmiyorum 1.5 ay bebeğime gereksiz yere mama verdiğime inanıyorum.

senin yaşadıklarının aynısı yaşadım bende dr tavsiyesiyle mamaya başladım 1.aydan sonra ki bebeğim 650 gr almıştı ama küçük doğduğu için zayıftı dr sütün yetersiz mama ver dedi o yüzden sütüm git gide azaldı bende o dr a hakkımı helal etmiyorum inşallah kazandığı paranın hayrını görmez çocuğum onun yüzünden 5 ay anne sütü alabildi

Ayyy inanamıyorum, çok üzüldüm, aslında ne kadar iyi bir kilo almış bebeğin, bunlar nasıl doktor anlayamıyorum, bana öyle geliyor ki fuzuli mama veren dr ler mama firmalarıyla anlaşmalılar. Benim ilk çocuğumdu cahildim doğal olarak, bana 2,3 saatte bir emzir dediler diye öyle yaptım tabi çok fazla emzirememiş olduğumdan çok kilo alamadı, çok sonra öğrendim ki her ağladığında emzirmek gerekliymiş, böylelikle süt artarmış. Bana hiç bu bilgileri vermeyip direkt mamaya başla yoksa bebeğinin beyni gelişmez dedi, hasbunallah.

Mesajını geç görmüşüm, kusuruma bakma Saliha. Sen tıka kulaklarını herkese emzirebildiğin akdar emzir. Maam takviyesi ile doysa bile midesine giden her damal sütün ileride astım, kanser gibi pek çok rahatsızlığın riskinin azaltılmasında çok büyük önemi var.
Böbrek genişliği doğum öncesi son ultrasonda bizde de vardı. Doğumdan sonra 2. ayda yeniden bebeğimin böbreğine ultrasonla bakıldı. Genişlik normalin üst sınırındaydı. Yani kapanmaya başlamıştı. O nedenle sorun yaşamadık biz. Fakat eğer o açıklık normalden büyükse sürekli takip gerekiyor. Normal bir çocuk doktoruna değil de bir çocuk nefroloğuna göster istersen.
Diğer konular için yeni konu açabilir yad a var olan konular içinde uygun olanlara yazabilirsin. Ben bebeğimi yağmaıyorum doğrusu. Doğumunda hava çok sıcaktı, yağ sürüp yapış yapış bunaltmak istemedim, sonra da alışkanlık olmadı, kullanmadım.

Çok teşekkür ederim ilginize. İlk mesajımdan sonra bir hayli toparlanma oldu sütümde. Zaman zaman gene azalsa da artık kesilme korkusunu ben attım üzerimden. Son kontrolde doktor da içimi rahatlattı biraz. "Artık büyüdü bebeği doyurmak değil güçlendirmek için anne sütü veriyoruz artık, ek besinlerle besleniyor, anne sütü ile bağışıklığı güçleniyor, verebildiğin her damlayı ver 2 yaşına kadar ama süt bebeği doyurmuyor diye de düşünme" dedi. Bir de oğlum normalde benim bıraktığım sütü biberondan içerek uyuyordu. O nedenle biraz bol süt gerekiyordu, yavaş yavaş kendisi uyumaya başlayınca sütün 250 ml yerine 180 ml olması da artık çok sorun olmamaya başladı. O da benim üzerimdeki süt baskısını azalttı. Sabah ve akşam da olan tüm sütü dolu dolu emiyor zaten. Çok şükür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…