Cok hos biriyle tanistim ancak egitim seviyelerimiz ayni degil. Ne yapmaliyim?

Tanışmak değil ki bu. 1 senedir sevgiliymişsiniz. Çoğu gence göre uzun ilişki formatında hatta.
Ben eğitim, kültür farkını önemsiyorum ancak 1 senedir birlikteymişsiniz. Ailelerimiz de uyumlu ise siz biliyorsunuz yine.

Herkese selamlar.

Bir yildir biriyle gorusuyorum. Kendisi otomasyon uzerine sanayi isi yapiyor. Isini seviyor, isini surekli gelistirmeye calisiyor. Ben ise birkac senedir okul arkadasimla kurdugum kimya firmasinda calisiyorum. Yüksek lisans yapmayi dusunuyorum.

Ama sorun su ki ciddi dusundugum kisi lise mezunu, universite okumamis. Aradaki tek fark bu degil; ben batiliyim o dogulu.

Bence genel kultur olarak zayif biri degil. Iyi ahlakli, iki dili cok iyi bilen, sanatla ve sporla ilgilenen birisi. Acikcasi kazanci da iyi. Ben durumu iyi bir ailede buyudugum icin bu acidan da iyi olur. Ayrica birbirimizi de seviyoruz, bana deger veriyor ve saygili birisi. Is kadini oldugumu biliyor, kiskanclik krizlerine girmiyor.

Ama ailem onu kabullenir mi bilmiyorum. Cevrem de cok baski yapiyor, arada kaldim. Sizce ne yapmaliyim? Egitim ve kultur farki asilabilir mi?

Tesekkurler.
Şu devirde baraj kalkmış elini kolunu sallayan üniversiteye giriyor, yüksek lisans desen para ile bile yapılacak bişey. Önemli olan meslek sahibi olup alın teri ile para kazanmak. eskidendi üniversite mezunu olmak havası artık bence meslek sahibi olmak çok daha havalı.

O ayrım kimin yüzünden oluşuyor acaba ? Okumamış adamların kalitesizliğinden olmasın.suriyelilere önyargılı yaklaşanlara kızmaya benziyor bu.eee nasıl önyargı olmasın şimdi.suçlu biz miyiz ? Günümüzdeki lise muzunu insanlar okumayı, yazmayı bilmiyor.abartı değil.
Adamın karakterinden ve donanımından bahsetmiş, üni diploması dışında gayet yeterli bulduğunu da belirtmiş üstelik 1 yıldır birlikte ama elalemi ve ailesinin tepkisini düşünmesinin kompleksten başka açıklaması yok bu konuda.

Son yıllarda özellikle pompalanan eğitim öğretime önem vermeme halinin tezahürü bu konudaki yorumlar… bu çağdışılığın bu kadar yayıldığını düşünmemiştim, bütün yorumlar okuyunca ne oluyor sanki şeklinde. bunun cezasını çekiyoruz ve çekmeye devam edeceğiz maalesef.

Öyle şeylerin Türkiyede değeri yok, yani çalışmanın uzun yıllarını yaptığın işie koymanın, eğitimin vb hiçbir değeri yok. tek geçer akçe para, para > geriye kalan her sey. Ben PhDyim mesela, PhD öğrencisiyken çok değerli akrabalar! ve toplum insanlarımız oku oku ne yapacaksın diyorlardı, sonra yaptığım iş çok para edince beni görünce ayağa kalkar oldular. Eğitim aynı eğitim, ben aynı ben tek fark cüzdanımdaki para bu kadar yazıyorum.

Bu kaçıncı benzer konu.Daha önce çok açıklandı sebepleri ,bu iş yürümez.Bence dengi dengine olmalı.Mutlaka problem çıkar.

Üniversite başlı başına bir kültürdür. Yani universite sadece iyi para kazanmak için bir gereklilik değildir. "Üniversite okumamis ama ne gerek var ki zaten cok iyi para kazaniyor" demek yanlis.
Universite hayatinin parayla satin alinamayacak katkilari var.
Tutturmuşlar bir para etmiyor para etmiyor... eee para konusunda denk mi diye tartışmıyoruz ki burada. Görgü, bilgi, vizyon denk mi diye tartışıyoruz zaten.ülke öyle bir hâle gelmiş mi denklikten bile anlanan sırf para.evet en maddiyatı yerinde adamlar da kıro, hanzo dediğimiz tiplerden çıkıyor.biz bunu da inkâr etmiyoruz ki.ben çok okuma, yazma bile bilmeyen, kafanın boşluğundan sohbet bile edemeyen adama denk geldim.bunu diyoruz işte.3 tane de evi vardı.bu adamlarla nasıl ilişki yaşanır şimdi.yorumlar da bir acayip.puan gerekmiyormuş falan filan.evet puan gerektirmeyen bölümler var ama kalitesiz adam sınav gününü, başvuru tarihlerini bile takip etmekten aciz oluyor. Üniversite klavuzu inceleyip, bölüm seçmek, tarihleri takip edip, kayıt yaptırmak, sınavlara gelmek bile bir vizyon, disiplin istiyor demek ki, ki arada dağlar kadar fark oluyor.evet eğitim kalitemiz düşmüş olabilir ama buna oranla lise kalitesi de düşüyor demektir.eee demek ki lise mezunları da eskiye göre daha kalitesiz demektir bu durumda.zaten üniversiteye gidecek kadar kapasitesi olmayan adam lisede de kötü bir öğrencilik geçirmiş oluyor.zorunlu olduğu için bitirmiş oluyor.yoksa lisede harikalar yaratıp da üniversiteye gelince mantıklı bulmayacak insanlar değiller yani.

Öyle şeylerin Türkiyede değeri yok, yani çalışmanın uzun yıllarını yaptığın işie koymanın, eğitimin vb hiçbir değeri yok. tek geçer akçe para, para > geriye kalan her sey. Ben PhDyim mesela, PhD öğrencisiyken çok değerli akrabalar! ve toplum insanlarımız oku oku ne yapacaksın diyorlardı, sonra yaptığım iş çok para edince beni görünce ayağa kalkar oldular. Eğitim aynı eğitim, ben aynı ben tek fark cüzdanımdaki para bu kadar yazıyorum.

Aslında eğitim ve öğretime değer vermemek değil ya bu. Egitim ve yuksek ogretimi hatta yuksek ogretimin farkli türlerini ayirmak. Hatta bence Türkiye'de bunun tam aksi bir sorun var. Herkes 4 yillik isletme uluslararasi iliskiler vs okuyor. Koylerde artık sadece yaslilar kaliyor. Kimsenin inegi bile yok. Koyde bakkal yok. Genclerin hepsi bir sekilde kente gocmus. Neden herkes 4 senelik universite okusun ki? Mesela ailesinin birkac donum tarlasinda çiftçi olmak isteyen bir gencimiz neden daha teknik bir tarım öğretiminden geçip güzel güzel sürdürülebilir tarım yapıp bundan mis gibi para kazanmak yerine, veya marangozluga eli yatkın bir çocuk buna yönelik eğitim alıp is bulmak yerine gidip Kahramanmaras sütçü imam üniversitesinde uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi bolumunu 8 senede bitirip a101de kariyerli yaparken 88. Kez kpssye girsin ki? Neden bir kaynak ustasi veya bir aşçı kendi işinden insanca para kazanırken bir yandan şehre gelen caz veya klasik müzik festivaline gidip 2. Dünya Savaşı hakkındaki bütün filmleri izlemiyor? Aksine bana Türkiyede bazen tek değer gören eğitim şekli 4 senelik lisans gibi geliyor ve lisans mezunları işsizlikle boğuşurken lisans mezunu olmayan insanlar da bütün kültürel ve sınıfsal ayricaliklardan dislaniyor gibi geliyor. Bence eğitim ve kültür yuksek öğrenime doğrudan bağlanmamali. Bir yuksek muhendis ve bir çiftçi Satre'dan konuşabilecekleri kitap kulübüne haftasonlari gidebilmeli. Keşke böyle olsa ama malesef istisnalar dışında pek böyle değil. Okumayan insana direkt kültürsüz gözüyle bakıyoruz çünkü malesef öyle bir sınıfsal ayrım var. Ancak konu sahibinin manitası gibi istisnalar durumunda okula gitmesi önemli değil önemli olan kafasının içi diyoruz çünkü aslında önemli olan da bu değil mi? Kafaca anlasabiliyorsa okul sadece bir etiket oluyor malesef bence. Bence bunun eğitimi degersizlestirme ile alakası yok girlinred girlinred (sorry alıntılayamadim 😁)

Aslında eğitim ve öğretime değer vermemek değil ya bu. Egitim ve yuksek ogretimi hatta yuksek ogretimin farkli türlerini ayirmak. Hatta bence Türkiye'de bunun tam aksi bir sorun var. Herkes 4 yillik isletme uluslararasi iliskiler vs okuyor. Koylerde artık sadece yaslilar kaliyor. Kimsenin inegi bile yok. Koyde bakkal yok. Genclerin hepsi bir sekilde kente gocmus. Neden herkes 4 senelik universite okusun ki? Mesela ailesinin birkac donum tarlasinda çiftçi olmak isteyen bir gencimiz neden daha teknik bir tarım öğretiminden geçip güzel güzel sürdürülebilir tarım yapıp bundan mis gibi para kazanmak yerine, veya marangozluga eli yatkın bir çocuk buna yönelik eğitim alıp is bulmak yerine gidip Kahramanmaras sütçü imam üniversitesinde uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi bolumunu 8 senede bitirip a101de kariyerli yaparken 88. Kez kpssye girsin ki? Neden bir kaynak ustasi veya bir aşçı kendi işinden insanca para kazanırken bir yandan şehre gelen caz veya klasik müzik festivaline gidip 2. Dünya Savaşı hakkındaki bütün filmleri izlemiyor? Aksine bana Türkiyede bazen tek değer gören eğitim şekli 4 senelik lisans gibi geliyor ve lisans mezunları işsizlikle boğuşurken lisans mezunu olmayan insanlar da bütün kültürel ve sınıfsal ayricaliklardan dislaniyor gibi geliyor. Bence eğitim ve kültür yuksek öğrenime doğrudan bağlanmamali. Bir yuksek muhendis ve bir çiftçi Satre'dan konuşabilecekleri kitap kulübüne haftasonlari gidebilmeli. Keşke böyle olsa ama malesef istisnalar dışında pek böyle değil. Okumayan insana direkt kültürsüz gözüyle bakıyoruz çünkü malesef öyle bir sınıfsal ayrım var. Ancak konu sahibinin manitası gibi istisnalar durumunda okula gitmesi önemli değil önemli olan kafasının içi diyoruz çünkü aslında önemli olan da bu değil mi? Kafaca anlasabiliyorsa okul sadece bir etiket oluyor malesef bence. Bence bunun eğitimi degersizlestirme ile alakası yok girlinred girlinred (sorry alıntılayamadim 😁)
Sınıfsal ayrım ne alaka… ben üniversiteye gidince 81 vilayetten insan tanıdım. Herkesin benim gibi olmadığını, aynı kültürde ve anlayışta yaşamadığım yüzbinler olduğunu gördüm. Memlekette herkes tanıdıkken Ankara’da iş halletmek imanımı gevretti olgunlaştım elalemin hoyratlığında. O yüzden sanki okumuşlar fasulyedenmiş de hayat üni insan yetiştiriyormuş anlayışı mantık barındırmıyor

Sınıfsal ayrım ne alaka… ben üniversiteye gidince 81 vilayetten insan tanıdım. Herkesin benim gibi olmadığını, aynı kültürde ve anlayışta yaşamadığım yüzbinler olduğunu gördüm. Memlekette herkes tanıdıkken Ankara’da iş halletmek imanımı gevretti olgunlaştım elalemin hoyratlığında. O yüzden sanki okumuşlar fasulyedenmiş de hayat üni insan yetiştiriyormuş anlayışı mantık barındırmıyor

Yok doğru diyorsunuz onu demek istemedim tam olarak aslında yani normalde okumak tek kültür göstergesi olmamalı aslında ogretim ve egitim ayri olmali diye düşündüm ama malesef pratikte öyle.

Çünkü sevmiyoruz birbirimizi çocuklar sevsede birbirini
Soruldu diyelim
konuya yorumlar şöyle başlar
Çokkkkk sevdiğim kürt arkadalım var ama .....boşluğu sen doldur
Kürtler çok çocuklu kalabalık gelen gideni çok bir millet
Onlardan çocuk torun istemiyor kanımızın bozulmasın diyoruz
İşin daha neti onları kendimize layık görmiyoruz
Kendini bana layık görmeyen kendini üstün sayan kültürü bahane edip bin dereden su getiren kişlere yaranmaya çalışmak istemem kürtsem
Buda burada defalarca konuşuldu
Türksem kendime layık görmediğim birine eş demek istemem
Kürtsem kendimi benden üstün sayan küçümsenenip aşağalanacağım bir ailenin parçası olmak istemem

İstisnalar kaideyi bozmaz

Çünkü sevmiyoruz birbirimizi çocuklar sevsede birbirini
Soruldu diyelim
konuya yorumlar şöyle başlar
Çokkkkk sevdiğim kürt arkadalım var ama .....boşluğu sen doldur
Kürtler çok çocuklu kalabalık gelen gideni çok bir millet
Onlardan çocuk torun istemiyor kanımızın bozulmasın diyoruz
İşin daha neti onları kendimize layık görmiyoruz
Kendini bana layık görmeyen kendini üstün sayan kültürü bahane edip bin dereden su getiren kişlere yaranmaya çalışmak istemem kürtsem
Buda burada defalarca konuşuldu
Türksem kendime layık görmediğim birine eş demek istemem
Kürtsem kendimi benden üstün sayan küçümsenenip aşağalanacağım bir ailenin parçası olmak istemem

İstisnalar kaideyi bozmaz
Teşekkür ederim yorumun için

Bu dediklerini okumamış adamlar yapıyor mu sence🤨.okumuş adamlar bile yapmıyor ki.gelmiş burada ideal bir ülke düzeni anlatmışsınız.eee uygulama? Hayalimizdeki ideal ve mantıklı ülke düzenini yaz deseler hepimiz yazarız zaten.bizim ülkemizde üniversiteye gitmeden kimse kendini geliştiremiyor işte.demek ki o tarz bir düzenimiz yok.onu diyoruz.eee doğal olarak da kabul gören tek eğitim üniversite oluyor.diğer türlü kimse kimseyi eğitemiyor çünkü.başkaları mı dışlıyor sanki bu herifleri o dedğin şeylerden.adamların kendi kafası sadece otlamak üzerine çalışıyor.kim tutuyor sanki? Kitap klübüne giderken ya da o dediğin konserlere giderken mezuniyet belgesi mi istiyorlar 😀.biz sonuca göre gözlem yapıyoruz, ideal dünya üzerine konuşmuyoruz ki.

Ne yani adam Bingöl üniversitesi inşaat mühendisliği mezunu olsaydı her şey tamam mı olacaktı. 😂 O kadar üniversite mezunu cahil var ki.

ailesi geleneksel ama gordugum kadariyla dayatmaci insanlar degiller kendi iclerinde yasiyorlar. kendisi de kulturune cok ama cok bagli ama o da dayatmiyor. sadece cok seviyor.
Bugün Balıkesirli biriyle evlenen bir hanımefendinin konusunu okudum. Eş ailesi problemi her yerde var. Sınır koyabilecek biri mi siz ona bakın.

siz karşınızdakini tanıyacaksınız önce gerçekten uyumlu musunuz anlarsınız kimseyle de her konuda %100 uyum olacak diye bir şey de yok illa ki bazı konularda karşıtlık çıkabiliyor önemli olan o konu sizin ve karşınızdaki için tolere edilebilir bir şey mi yoksa kesinlikle olmaz diyebileceğiniz bir şey mi bir anlaşmazlık yaşadığınızda birbirinize tepkileriniz nasıl bence bunlar önemli

Son düzenleme:
Lise mezunu dediğiniz insanın kaç yaşında olduğu önemli bence burada. 30 yaş ve üzeri bir kişi ise kendisinden sonraki jenerasyondan çok daha bilgili ve görgülü olduğunu kabul edebiliriz.

Dağıstan ve Dağıstanlılar hakkında bir bilgim yok. O sebeple yorumsuzum lakin 7 kuşak balkan göçmeni bir birey olarak bu "kendini üstün görme" tribini anlayabilmiş değilim. Bazı görsel özellikler konusunda bonkör davranılmış, paradan yana şansı yaver gitmiş bir topluluk olabilir. Ancak birbirini aşağı çekme, böbürlenme gibi kötü huylarda rakipsizler.

Özetle; çok inatçı bir millet olduğunuzu da bildiğimden karşınızdaki kişiyi daha fazla oyalamayın derim.

X