Bu bir noktaya kadar doğru. Fakat dediğim gibi eğer rahim ağzında lezyon varsa, bu lezyonlar cin2/cin3 ise o zaman bağışıklık güçlendirmek pek işe yaramaz, rahim ağzının konizasyonu veya leep işlemi önerilir. Hpv’nin hangi türünü taşıdığını da hpv testi ile öğrenebilirsin.
Yüzeysel siğil görünümünü yakarak yok ederler fakat bu maalesef hpv tedavisi değil. Bu yüzeysel bir şey. Yapılan kişi hala hpv taşıyor olabilir, hpv’nin o kadar çok türü var ki, çoğu belirti de vermiyor.
Mesela bende hiç ama hiç belirti yoktu. Ta ki hpv testiyle tehlikeli hpv taşıdığımı öğrenene kadar. Doktor kurbanı oldum, aşıyı erteledim. O zaman daha cin1 çıkmıştı. Kendi kendine geçebilir dendi. Bir sene sonrasında gittiğim başka bir doktor taşıdığım hpv türlerinin arttığını söyledi. Kolposkopide cin3 çıktı. Maalesef leep olmak zorunda kaldım. Ve bütün süreci evliliğimde yaşadım. Şimdi hamileyim ve rahim ağzı yetmezliği ile savaşmak zorunda kalabilirim leep yüzünden. Evet aşı oldum, hpv tamamen kayboldu ama maalesef rahim ağzımın bir kısmını kaybettim.
İşte insanlar bunları bilmiyor. Hpv gerçekten basit bir şey değil. Kendi kendine geçmesini beklemek büyük bir yanılgı aslında. Aşı olmadıkça, cinsel hayat aktif devam ettikçe bulaş riski devam eder. O yüzden aşı gerçekten hayati derecede önemli.
Ben olsam ben de önceliğimi aşıya verirdim ve hpv testi ile durumu takip ederdim.