Coğrafya Kader midir ?

hersey bırbırıyle bır butun bırbırıyle etkılı halde

Bence de coğrafya bir kaderdir. Nereye gidilirse gidilsin değişen coğrafyanın kendisidir. Kişi yeni bir coğrafyaya dahil olur ve ondan istese de istemese de etkilenir. Gidilen yerlere de bir önceki coğrafyanın etkilerini götürür gittiği yerleri de etkiler. Biraz kültür tanımı gibi oldu ama bence kültür de coğrafyadır bu durumda

Aslında siz de iki milyara ukraynaya,fasa falan gidip krallar gibi tatil yapabilirsiniz. Seyehat etmek çok da pahalli birşey degil (dedi dört milyara Avrupa'da yirmi gün geçirmiş kadın)
Nasil oluyor ki bu? Biz Batumu düşündük 4 gün o bile iki bine çiktı. Siz nasil yaptiniz cok sasirdim. Lutfen formülünü paylasin

Evet coğrafya fazlasıyla etkili. Ama tek faktör değil.

Montesque der ki "gideceği limanı bilmeyene hiç bir rüzgardan hayır gelmez"

Coğrafya kaderdir evet ama belli bir yaşa kadar bence. Sonrasında irade ve seçimler devreye girer.
Araştırma ödevi gibi oldu böyle yalnız. Ancak cevaplar çok güzel. İşe yarar öyleyse eğer.

Bir film izlemistim . Japonya da geciyordu. Ataerkil bir yasantidan bahsediyordu. Ve kadini cok affedersiniz cop yerine bile koymuyordu. Yine ki turkiyenin sahil kesimlerinde antalya ve karadeniz de oldukca muhafazakar , ki muhafazakarliktan da ote kadina dayatilmis bir hayat yuku ve erkegin kahvelerde gezdigi bir yasam sartlari sozkonusu iken , bence cografi kesim bu manada pek etkilemiyor. Tabi cok bilgiye sahip degilim . Bildiklerimle dusundugum sey.
Cografi konum soyle etkileyebilir belki yasami ,
Dunya uzerinde deger kazanmis madenler veya da deger kazanmis baska seyler bir cografi konum uzerindeyse , iste bu cografyada yasayan insanlarin kaderidir.
Suriye gibi irak gibi turkiye gibi misir gibi..
Ve kimbilir bilmedigimkz nereler gibi..
Bu sebeple topraklar somurge edilmeye calisilip bagimsizligini isteyen ulkere ya da toplumlara gericilik ve muhafazakarlik asilaniyor .
Ya da ne muhafazakar ne edepsiz , gayet orf adetlerine gore kendi halinde seviyeli bir yasantilari olan toplumlara hic kulturleri olmayan bir muhafazakarlik ya da hic kulturleri olmayan bir medeniyet ! (MAE dedigi olan 'medeniyet dedigin tek disi kalmis canavar ' olanindan ) asilaniyor.
Boylece toplum ayrisip bolunuyor.
Ya da farkli duygularla milli duygularla ayristirikiyor ki elde edebilmek kolay olsun.
Cunku kaleyi icerden feth etmek teknolojinin doruga ulastigi dunyada daha mantikli bir savas.
Ozetle ben cografyanin bu acidan bir kader oldugunu dusunuyorum.
Bir tarihci ya da cok tarih kitaplari okuyan biri degilim. Yaniliyor da olabilirim

Unlü tarihçi Heredot ne demiş "Eagypt the gift of the Nile" Mısır Nil'in armağınıdır" Gayet mantıklı bir yaklaşım :)) Antik Mısır dan bahsediyor tabii :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…