Çocuklarınızı Bu Oyuncaklardan Uzak Tutun!

petek118

Guru
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2010
2.319
221
52
Çocukların eğitimine ve gelişimine önemli katkıda bulunan oyuncak, okul araç ve gereçlerinde, sağlık açısından riskler olduğunu belirten PAL Oyuncak Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, ağır metal ve kimyasal madde içeren oyuncaklara dikkat çekiyor.

Son yıllarda artan oyuncak tüketimi ile beraber artan sağlıksız ürünler aileleri korkutuyor. Artık çocukların eğitimleri ve gelişimlerinde önemli yere sahip olan oyuncaklar, standartlara uygun üretilmediğinde sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Usulsüzce ithal edilen ve merdiven altlarında üretilen oyuncakların boyası, kokusu ve tüyleri çocukların sağlıklarını ve hayatını tehlikeye atıyor.

Oyuncak seçimi ve sağlıklı ürünler konusunda aileleri uyaran PAL Oyuncak Ürün Müdürü Murat Üstünbaş, ailelerin belli kriterlerle sağlıksız ürünleri anlayabileceğini söyledi. Üstünbaş “Oyuncaklarda olması gereken fiziksel emniyet kuralları vardır, bunlara dikkat edilmelidir. Çocukların oyuncakları ağız ve parmakla tanıma çabaları sık karşılaşılan bir durumdur bu yüzden çocuklar yaralanabilir. Bu riski en aza indirmek için seçici olunması gerekir. Bu durumla karşılaşmamak için oyuncakların güvenlik standartlarına uyup uymadıklarını kontrol edip, yapıldığı malzemeler incelenmelidir. Bunun için, oyuncak alırken yanıcı, parlayıcı, kötü kokan ve zehirleme riski taşıyan malzemelerden yapılmış oyuncaklardan uzak durulması ve ağır metal ve zararlı kimyasallar içermemesine özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.
gorsel.jpg


Özellikle şiddet içeren ve çağrıştıran oyuncakların daha çok risk içerdiğini söyleyen Murat Üstünbaş, bu tür oyuncaklarda bulunan elektrik ve pil bağlantılarından dolayı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Murat Üstünbaş “Oyuncak içindeki piller uzun süre bekleyince içindeki kimyasallar akma yapabilir. Çocuğunuzun pillerle temasa geçmemesi ve açık elektrik kablolarına ulaşmaması için oyuncaklardaki pil ve elektrik kabloları bağlantılarının gizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ve çocuğun psikolojisi açısından ölme ve öldürme kavramlarını normalleştiren, silah başta olmak üzere çocuklar üzerinde kötü etki bırakabilecek ve şiddet unsuru taşıyan oyuncaklardan uzak durulması gerekir” dedi.

Oyuncakları çocuğunuzun yaşına göre seçin

Sağlıklı oyuncak seçimi kadar çocuklarımızın gelişimine uygun oyuncakların da önemine değinen Murat Üstünbaş, çocukların yaşına göre oyuncak tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, yaş gurubuna göre seçilen oyuncakların, çocukların fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimini destekleyeceğini söyledi. Üstünbaş “Doğru oyuncaklar çocuğunuzun, odaklanma, konsantrasyon, parça bütün ve şekil zemin ilişkisi becerilerini geliştirirken; matematiksel düşünme ve problem çözme becerilerinin de artmasını sağlar. Hafızayı geliştiren oyun ve oyuncaklar ile çocuğunuzun bilgiyi kopya etme, transfer etme ve uzun-kısa süreli hafıza becerisini geliştirir. Ayrıca müzikli oyuncaklarda hayal gücünü artırır” dedi. Eğitici oyuncaklar çocukların ruhsal, zihinsel, bedensel, gelişimine katkı sunmaktır. Bu bilinçle oyuncak seçerken, Avrupa Birliği oyuncak güvenliği ve çocuk sağlığı kriterlerine uygun olmayan oyun ve oyuncakları, çocuklarınızdan uzak tutun.(ankayasam)
 
Çocuklar oyuncakla hasta olabilir
Dr. Filiz Erhan, bu günlerde özellikle üst solunum yolları hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Havaların soğuması ve çocukların üşümesi ile hastalığın ilgisi yoktur.
Dr. Filiz Erhan, bu günlerde özellikle üst solunum yolları hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Havaların soğuması ve çocukların üşümesi ile hastalığın ilgisi yoktur

Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Filiz Erhan, Sonbahar ve Kış aylarında, özellikle çocuklarda oluşan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu günlerde herkesin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Erhan, "Düşünülenin aksine havaların soğuması ve çocukların üşümesi ile hastalığın ilgisi yoktur. Ani ısı değişiklikleri ile vücudun savunma sisteminin zayıflaması, kapalı ortamlarda toplu olarak yaşamak zorunda kalınması, çocukların okula gitmeleri ve virüsler ile karşılaşmalarının artması, hava kirliliğinin artması gibi nedenlerden dolayı üst solunum yolu ile ilgili enfeksiyonlar sık görülür. Hasta olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de hastalık bulaşabilir. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Yuvaya giden çocuklarda bu sayı artabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları sıklığı azalır. Adolesan yaş grubu yılda 2-4 kez üst solunu yolları enfeksiyonları olabilmektedir" diye konuştu.
wsss.jpg

Hastalığın belirtileri

Üst solunum yollarının belirtileri konusunda da açıklamalarda bulunan Erhan, "Soğuk algınlığında gribe nazaran daha hafif burunda akıntı ve hapşırık, yanma hissi ve öksürük görülürken, gripte bu belirtilere ilave olarak yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları gibi hastaların genel durumunu biraz daha kötüleştirecek semptomlar görülür. Semptomlar çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Bu süre çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabilir. Daha büyük çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır" ifadelerini kullandı.

Tedavi süreci

Tedavi sürecinden de bahseden Erhan, "İlaçlar hastalığın daha kısa sürede iyileşmesini sağlamaz. Soğuk algınlığı da grip de virüslerle oluşan hastalıklar olduğundan bu hastalıkların tedavisinde virüslere etkisi olmadığını bildiğimiz antibiyotikler kullanılmamalıdır. Şikayetlere göre ateş ve semptomları azaltıcı tedavi hekim kontrolünde uygulanır. Aspirin kullanılmamalıdır. Vücut direncini arttırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve düzenli beslenmeye, yeterli oranda uyumaya, düzenli egzersiz yapmaya ve sigara ve sigara dumanından uzak durmaya dikkat edilmelidir. Hasta kişilerden uzak durmak, ellerin sık sık sabunla yıkamak ve ellerin yüz bölgesine temasının engellenmesi, iş yerlerinin ve odaların sık sık havalandırılması, özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların ve ellerin temas ettiği yüzeylerin ara sıra dezenfektanlarla silinerek uygun şekilde temizlenmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.(milliyet)
 
sağlıklı oyuncakmış kıytırık market oyuncakları bile çok pahalı..marka olanları sıradan halk alamaz,mecburen pazardan vs..alıyorlar hatta onuda alamayan var:KK12:
 
Ne zaman böyle haberleri okusam "olur öyle yaparız" diyesim geliyor :KK53:
 
X