Çocuklarımızın öz güvenini nasıl geliştirebiliriz?

trisina

kum tanesi...
Kayıtlı Üye
10 Ocak 2011
5.035
23
358
[h=3][/h]

Çocuğun Düşüncelerine Saygı Göstermek

Çocuğunuzun herhangi bir konuda düşüncesini sormanız,
onun duygularının ve gözlemlerinin değerli olduğunu düşünmesini sağlayacaktır. Mesela misafirliğe giderken ne giyeceğinizi ya da akşam yemeğinde ne yapabileceğinizi ona danışabilirsiniz. Tabii her zaman onunla aynı fikirde olmayabilirsiniz. Ama ona neden, onun düşüncesinden farklı bir karara vardığınızın sebeplerini açıklarsanız, düşüncelerinin tamamen faydasız olmadığını anlayabilecek ve kendine güvenen bir birey olmasına katkı sağlayacaktır.

Çocuğun Yeteneklerini Kabul Etmek
Elde edilen her yeni beceri ve başarı, çocuğunuzun yetenekli olduğu düşüncesini kuvvetlendirecektir. Ne kadar küçük olursa olsun her başarısı takdir edilmeli ve ona başarılı olacağı şeyler mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca anne-babalar, onlardan bazı şeyleri kendilerine öğretmelerini isteyebilirler. Yeni bir bilgisayar oyunu oynamayı veya bir sihirbazlık numarasını öğretmesi istenebilir, buradaki mesaj açıktır: “Sen yeteneklisin.” Bazı şeyleri yaparken onun yardımı istenebilir. Örneğin; misafirlere hediyeler hazırlarken fikri alınabilir Çocuğunuzun notları çok kötü olmadıkça, onun başka başarılarının ve çabalarının olduğunu kabullenmesi sağlanabilir. Mesela; Fen ve Teknoloji dersi zayıfsa, fakat ödevlerine özen gösteriyorsa ya da sizden başarılı olabilmek için özel yardım istiyorsa, onun çabaları dikkate alınmalıdır. Ayrıca, akademik başarısı iyi olmayan bir çocuğun, atletik ya da artistik başarısı iyi olabilir. Onu bu yeteneklerinden dolayı övmek ve cesaretlendirmek gerekir.

Çocuğun Tercihlerine Saygı Göstermek
Çocuğun kendine olan güveni artırmanın bir yolu da, onun tercihlerini ve duygularını kabul etmektir. Ebeveynler, çocukları için eğlenceli veya yararlı olan etkinlikleri önerebilirler ancak bu konuda ısrarcı olmamalıdırlar şayet böyle ön yargılı davranmaya zorlarlarsa, çocuk kendisinin yeterince iyi olmadığı mesajını alacaktır ve kendine güveni azalacaktır.

Çocuklara Önemli Olanın Vücutları Olmadığını Öğretmek
Çocuklar büyürken özellikle de ergenlik çağlarında yüzlerindeki sivilcelerden veya çillerden rahatsız olmaktadırlar. Ebeveynler, onlara vücudun sadece hediye paketindeki gibi bir paket olduğunu, gerçek hediyenin içeride olduğunu yani kişiliğin varlığını anlatmalıdırlar. Onların başlarına gelen bu tür problemlerin o yaşlarda herkesin başına geldiği, fakat bu tür şeylerin geçici ve kontrolümüz altında olduğu belirtilmelidir. Eğer çocukta kilo veya deri problemi varsa bile, onu nasıl görünürse görünsün sevdiğinizden emin olmasını sağlayın. Eğer çocuk görünüşü ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorsa ona yaşantısını değiştirmesini destekleyecek bir şekilde yardım önerilebilir. “Kilondan şikayet ediyor gibi bir halin var. Eğer ilgilenirsen, bu konuda yapabileceğin yeni bir şeyler duydum”. Ama “Hayır, teşekkür ederim” cevabına da hazır olunmalıdır. Eğer kabul ederse, onu bir diyet ya da egzersiz programı takip etmesini sağlayarak destek olabilirsiniz.

Çocuk İçine Kapanıksa Yardım Etmek
Çocukların bazı bozuk ya da sözel olarak rahatsız edici davranışları onların kendilerine saygıları hakkında ciddi mesajlar verebilir. Böyle zamanlarda onları ciddi bir şekilde dinlemeli, ne demek istediklerini iyi anlamalı ve sonra ne söylemek istediğinizi anlatmalısınız. Mesela; çocuğunuz, “Ben çok aptalım, hiçbir şeyi doğru yapamıyorum” dediğinde, “Aptal olduğunu düşündüğünü biliyorum, ama seninle aynı görüşte değilim. Belki, bazı şeyleri öğrenmek için daha çok zamana ihtiyacın var, ama biliyorum ki, sen de yeteneklisin. Hatırlasana, oyuncak arabanı nasıl da tamir etmiştin? Bunu herkes yapamaz.” diyerek cevap verebilirsiniz. Tepki her ne olursa olsun, çocuk sevildiği ve yetenekli olduğu üzerinde durularak ikna edilmelidir.

recep murat beyden alıntılanmıştır...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…