Tuvalet Eğitimi Çocuklarda Ve Bebeklerde Kabızlık

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.909
49
fft31_mf6538475.Jpeg


Kabızlık çocuklarda sık görülen bir sağlık sorunudur. Çocuklarda ve bebeklerde kabızlık makalemizde çocuğunda peklikle karşılaşan ebeveynlere önerilerde bulunduk.

Dışkılama zamanı çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterir. Bazı çocuklar günde 1 kez, bazıları ise günde 2-3 kez büyük abdest bozar. Çocuğunuz uzun süre geçtiği halde büyük tuvaletini yapmadıysa muhtemelen kabızdır. Kabızlık bağırsak hareketlerinde azalma, boşaltımın yapılmasında güçlük çekme, dışkıda katılaşma olarak tanımlanabilir.

Kabızlığın yaygın belirtileri bağırsaklarda zorlanma, karın ağrısı, iştah kaybı, kanlı dışkı, ve midede şişkinliktir. İşte kabızlığı geçiren doğal yöntemler.


Hint yağı

Hint yağı çocuklarda kabızlığı rahatlatan, müshil vazifesi gören bir gıdadır.
Bebeklerde kabızlık olduğunda, hint yağına betal yaprağını daldırın ve rektum bölgesine sokulabilir. Fakat doktora danışmadan bunu yapmamalıdır.

2 yaşından büyük çocuklar için 1 bardak süte 1 tatlı kaşığı organik hint yağı ekleyip, içirebilirsiniz.

  • 6 kuru üzümü geceden 1 bardak suya atın. Ertesi suyunu süzün ve üzümleri ezin, üzüm, çocuğunuzun bağırsaklarını çalıştırmaya yardımcı olacaktır.

  • 1 bardak süte 2 tatlı kaşığı bal ekleyin, aç karına çocuğunuza içirin.

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı portakal suyunu karıştırıp, çocuğunuza şurup gibi verin, zeytinyağı kabızlığı geçirecektir.


Meyveler

Meyveler çocuklardaki kabızlığı tedavi etmekte oldukça etkilidir. Armut, portakal, şeftali, erik, mango, guava, papaya gibi meyveler verebilir. Ayrıca erik, kayısı, incir ve hurma gibi meyvelerin kurutulmuş şekilleri de çocuğunuzun derdine deva olacaktır.


Meyve Suları

Elma suyu, armut suyu, erik suyu veya sorbitol oranı yüksek olan meyve suları ve sebze suları çocuklarda kabızlık rahatlatmak için yardımcınız olacaktır.


Sebzeler

Ispanak, taze fasulye, lahana, şalgam, yeşil yapraklı sebzeler, kabak, pancar, havuç gibi sebzeler kabız çocuk için ideal besinlerdendir. Bu sebzelerin lif oranı yüksektir ve kabızlık tedavisinde etkilidirler.


Refine Edilmemiş Yiyecekler

Kepekli tahıllar, bal, mercimek, tam tahıllı gıdalar dışkıyı yumuşatan besinler arasında yer alır.

Çocuklarda kabızlığı önlemek için ne yapmalı?

  • Dışkıyı yumuşatmak için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çocuğunuza günde 5-6 bardak su içirin böylece hem bedenindeki toksinleri atar hem de peklik sorunu çekmesi önlenmiş olur.

  • Çocuklarda kabızlığın en önemli nedeni lif oranı düşük gıdalarla, şekerli, işlenmiş, işlenmiş yiyeceklerle beslenmedir. Muz, inek sütü, bakliyat, kek, hamur işleri, şekerlemeler, kurabiye, peynir, beyaz şeker ve sert haşlanmış yumurta kabızlığa neden olan olacağından bu besinlerin alımı azaltılmalıdır.
  • Doğru beslenme çocuklarda kabızlığın geçmesinde büyük rol oynar. Kuru erik, elma yeşil yapraklı sebzeler, meyveler lif oranı yüksek yiyecekler sofranızdan eksik olmasın.
  • Hareket etmek kabızlığı önlemekte oldukça etkilidir. Bırakın çocuğun oynasın, hoplasın, kurtlarını döksün! Böylece bağırsakları da çalışacak kabızlık sorunuyla daha az karşılaşacak!