Çocuklarda Obezite (Şişmanlık)

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.581
48
OBEZİTE (şişmanlık) NEDİR?


obezite-ve-cocuk.png



Obezite; vücutta yağ dokusunun aşırı miktarda olması veya yağ miktarının vücut kütlesine oranının artmasıdır. Çocukluk döneminde obezite önemli bir sağlık sorunudur. Erişkin dönemde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk çağında başlamıştır. Obezite hormonal bozukluklara bağlı olarak görülebilir.

Ancak obez çocukların çoğunda şişmanlığa neden olacak herhangi hormonal bozukluk saptanmaz. Obezitenin nedeni çoğunlukla aşırı yemek yemeye bağlıdır ve bu tip obeziteye "basit obezite" veya "ekzojen obezite" denir. Ekzojen obezitesi olan çocukların boyları da yaşıtlarına göre uzundur. Bazı durumlarda da obezite nedeni olarak tıbbi bir sorun saptanabilir. Bir hastalığa bağlı olarak obezite tablosu ortaya çıkar ki, buna "patolojik obezite" denir ve çoğunlukla kısa boy eşlik eder.

NEDEN ŞİŞMANLIYORUZ?

1- Ailevi nedenler: Anne ve babanın her ikisi birden şişman ise çocuklarında obezite görülme ihtimali % 80’dir. Ebeveynlerden sadece biri şişman olduğunda çocuğunun obez olma ihtimali %40’a düşer.

Şişmanlığın en önemli nedeni harcanan enerjiden daha fazla enerji alınmasıdır. Obez olmamak için fiziksel aktivite-nin arttırılması yani alınan enerjinin harcanması da son derece önemlidir. Obez çocukların ailelerinde de fiziksel akti-vitenin, enerji tüketiminin az olduğu görülmüştür. Bu ne-denle fizik aktivitenin arttırılması tüm aile bireyleri için önerilir.

2- Çevresel Faktörler: Özellikle enerji tüketimi açısından önemlidir. Kentlerde yaşayan çocuklarda fiziksel aktivitenin kısıtlanması genel bir sorundur. Çocuğun aktivitesi kısıtlanırken, önüne sınırsız olarak tüketebileceği yiyecekler sunulmaktadır. Bu iki önemli koşul birleştiğinde de obezite riski artmaktadır.

Çevresel faktörler içinde en çok dikkat edilmesi gereken konular içinde televizyon seyretmek ve bilgisayar kullanmak sayılabilir. Bu iki işlem çocuğun aktivitesini kısıtlar ve enerji tüketimini azaltır. Televizyon seyretme sırasında ayrıca besin tüketimi de artar. Televizyonun bir başka olumsuz etkisi çocukların reklamlarda gösterilen ve besin değeri olmayan yiyecek ve içeceklerin cazibesine kapılmalarıdır.

3- Beslenme: Beslenmede öğün sayısı ve alınan besin maddelerinin içeriği son derece önemlidir. Obez çocuk her zaman yaşıtlarına göre daha fazla yiyen çocuk değil az enerji harcayan çocuktur. Düşük enerji tüketimi kilo alımı için önemli bir risk faktörüdür. Beslenmenin sıklığının azalması, bir veya iki öğün yemek yeme ve yiyeceklerin yüksek kalori içermesi, karbonhidrat ve yağdan zengin olması kilo alma riskini artırır. Süpermarket diyeti dediğimiz çikolata, gofret, patates kızartması gibi maddeler şişmanlığın oluşmasında önemli rol oynar.

4- Hormonal faktörler: fieker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye sebep olabilir. Bu nedenle obez olan her çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

obez-05082015.jpg


ŞİŞMANLIĞIN YOL AÇTIĞI SORUNLAR

Obezitede vücut yağ kitlesinin artışına bağlı olarak bazı hormonal değişiklikler görülür. Bunlar:

İnsülin salgısının aşırı artışı: İnsülin salgısının artması, erişkin tipi şeker hastalığının çocukta da ortaya çıkmasına neden olur. Eğer ailede şeker hastalığı varsa bu tablonun ortaya çıkma olasılığı daha da artar. İnsülin artışına bağlı koltuk altı, boyun gibi derinin kıvrımlı bölgelerinde kahverengi renk artışı görülür. Bu tablo zayışama ile düzeltilebilir.

Üreme Fonksiyonları: Obez çocukta ergenlik normalden erken gelişebilir. fiişman kız çocuklarında ergenliğin erken gelişmesi yanısıra kıllanma ve adet düzensizlikleri de ortaya çıkabilir. Aşırı şişmanlık ergenlik gecikmesine de yol açabilir.

Tüm bu hormonal dengesizlikler yanı sıra şişman çocuklarda;

Yüksek tansiyon, hiperlipidemi (kandaki yağ düzeyinin yüksek olması), solunum bozuklukları, şeker hastalığı, ortopedik bozukluklar ve psikososyal bozukluklar ortaya çıkabilir.

Obezite çocuk ve ergende çeşitli organ ve sistemleri etkiler. Obez çocukların %10-30’unda hipertansiyon vardır. Obez çocuklarda kanda kötü kolesterolde (LDL-Kolesterol) yük-selme, iyi kolesterolde (HDL-kolesterol) ise düşme gözlenir. Yağların artmasına bağlı olarak; kalp-damar hastalıkları görülme oranında artış, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları ortaya çıkabilir.

Obez kızlarda erken kemik gelişimine bağlı erken adet görme ortaya çıkabilir. Ayrıca adet görememe, çeşitli adet bozuklukları da sık görülen şikayetler arasındadır.

Obez çocuk ve gençlerde ağırlık artışına bağlı olarak; eklemlere aşırı yük binmesi nedeni ile çeşitli ortopedik bozukluklar da ortaya çıkabilir.

Aşırı kilo çocuklarda solunum fonksiyonlarını bozarak ve kalbe binen yükü artırarak hareket yeteneğini azaltır. Bu azalmaya bağlı ortaya çıkan hareketsizlik enerji tüketimini daha da azaltarak bir kısır döngü oluşturur.

Hızlı kilo alma sık solunum yolu hastalıkları gelişimi açısından önemli bir risk faktörüdür. Ciddi obezitesi olanlarda uyku sırasında solunum durması görülebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Obezite bazı psikolojik bozuklukların ortaya çıkmasına da neden olur. Bu çocuklar sosyal ilişkilerden çekinerek daha içe kapalı bir hale gelebilirler. Bu çocuklarda karşı cinse yaklaşım da bozulabilir.

ŞİŞMAN ÇOCUKTA NE YAPMALI?

Doktor Kontrolleri

Obez çocuk mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır. Başlangıçta beslenme öyküsü aile öyküsü, sistem mua-yeneleri, fizik aktivite öyküsü, büyüme kayıtlarının değer-lendirilmesi ve bazı laboratuvar incelemelerinin yapılması gereklidir. Çocuğun beslenme öyküsü önemlidir. Çünkü bazı çocuklar çok fazla miktarda yememelerine karşın, aldıkları besinlerin yüksek düzeyde karbonhidrat ve yağ içermesi nedeni ile kilo alırlar. Doktorunuz; ailenin beslenme alışkanlığı, ailede başka bir obez bireyin varlığı ve ailede kalp-damar hastalığı ve şeker hastalığı öyküsünün öğren-mek isteyecek, çocuğunuzun fiziksel aktivitesi ve ruhsal durumunu değerlendirecektir.

Hastanın büyüme kaydının gözden geçirilmesi gerekir. Obez çocuklar genellikle aynı yaş ve cinsteki yaşıtlarına göre daha hızlı büyürler. Ancak erişkin boyları genellikle normal sırırlardadır.

Obez çocuklarda bazı laboratuvar incelemeleri yapılıp, obezitenin hormonal bir bozukluğa bağlı olup olmadığı veya obezite sonucu herhangi bir hormonal bozukluk gelişip gelişmediği değerlendirilmelidir.

NASIL ZAYIFLARIM?

Obezite tedavisi diyetisyen, hekim ve hasta işbirliği içinde yapılmalıdır. Tedavinin en önemli amacı, hayat boyu kilo kontrolünün sağlanmasıdır ve düzgün beslenme ve sporun yaşam biçimi haline getirilmesidir. Bunun için de normal büyümeyi sağlayacak kadar enerji kısıtlaması yapmak gerekir. Beslenme düzenin oluşturulması ve yaşam biçiminin değiştirlmesi tüm aileyi kapsamalıdır.

Sürekli kilo alıp vermenin de vücut şekline ve metaboliz-maya zararlı etkileri vardır, bu nedenle kilo alıp-vermekten kaçınılmalıdır. Kilo verme ardından kilo alma vücutta kas kitlesini azaltır. Yeniden alınan kilo yağ olarak vücuda dö-ner. Kilo alıp verme sakıncalı olduğu için sürekli ve yavaş kilo verme programına hazır olunmalıdır.

OBEZİTE TEDAVİSİNDE;

1- Alınan enerjinin azaltılması

2- Harcanan enerjinin arttırılması gerekir.

Beslenmenin Düzenlenmesi

Obezite tedavisinde birçok özel diyet örnekleri önerilir. Ancak bunları uygulamak doğru değildir (Manken ve gazete-magazin diyetleri). Çocuğun uygulayacağı diyet, çocuğun ve ailenin yeme örneğine uygun olarak her çocuğa özel hazırlanmalıdır. Diyet hazırlanırken çocuğun büyüme ve günlük aktivitesi göz önüne alınarak, gerekli besin maddelerini içermesine dikkat edilmelidir. Bu neden-le diyet listesi doktor gözetiminde diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

Obezite tedavisi uzun süren ve sabır isteyen bir iştir. Bu konuda ailenin desteği çok önemlidir. Ailenin hayal kırıklığına uğramaması, sabırlı olması ve çocuğu yönlendirmesi gerekmektedir. Diyet tedavisine giren bir çocukta kilo ver-me her hafta gerçekleşmeyebilir. Bu durum onun diyete uyamadığını göstermez.

Diyet ana ve ara öğünlerden oluşmalıdır. Büyük bir öğün yerine sık, küçük öğünler tercih edilmelidir. Çocuğun enerji ihtiyacı belirlenirken büyümesi de göz önüne alınır. Demir, kalsiyum, çinko ve vitaminlerin diyetle eksik alınmaması sağlanmalıdır.

Harcanan Enerjinin Arttırılması (fiziksel aktivite)

Enerji harcanması için fiziksel aktivite obezite tedavisinde son derece önemlidir. O nedenle diyet tedavisi mutlaka egzersizle beraber yapılmalıdır. Egzersiz programının da ki-şiye göre düzenlenmesi gereklidir. Başlangıçta hafif egzer-siz programları verilir, daha sonra egzersizin sıklığı ve şiddeti arttırılır.

Günlük egzersiz süremiz en az 30 dakika olmalıdır. Yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binme, evde aerobik, dans yapılabilecek basit egzersiz türleridir (asansör yerine merdiven kullanmak da bir egzersizdir).

Çocuğun obezite tedavisinde başarılı olabilmesi için gerek yeme şeklini gerekse fiziksel aktivitelerini bir davranış biçimi ve hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Fizik aktivite sadece enerji tüketimini arttırmaz. Aynı zamanda insülin duyarlılığını arttırarak şeker hastalığının ve iyi kolesterolü (HDL) arttırarak kalp-damar hastalıklarının gelişimini önler.

İLAÇLAR VE CERRAHİÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

Çocukluk çağı obezitesinin tedavisinde ilaç tedavisinin yeri yoktur. Metil-sellüloz gibi hacim arttırıcı ve kalorisi olmayan ürünler mideyi şişirerek iştah hissini azaltabilirler. Pektin mide boşalmasını azaltarak tokluk hissini arttırır. Ancak çocukluk çağında obezite tedavisinde etkileri yoktur.

Obezitenin tedavisinde uygulanan çeşitli cerrahi yöntem-ler vardır. Ama çocukluk çağında cerrahi yöntemler uygulanmaz.

Sonuç olarak, tedavide ideal olan yavaş kilo verme olduğu için sabırlı davranılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta kilo verişi çok fazla olmayabilir boy uzaması ile vücut oranları normale gelir.

Tedavide cesaretlendirme çok önemlidir. Sık kontrollerle çocuğun diyet tedavisine uyması özendirilmelidir.

KİLO ALMAK ÖNLENEBİLİR Mİ?

  • Çocukların boş zamanlarını değerlendirecek uğraşları olmalı ve böylece sıkıldıklarında yemek yemeleri engellenmelidir.
  • Okullarda fiziksel aktivite özendirilmelidir.
  • Fast-food denilen hızlı hazırlanan yiyeceklerden kaçınmalıdır.
  • Kızarmış ve yağ içeriği fazla yiyecekler verilmemeli, sebze ve meyve yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Ailenin beslenme alışkanlıkları çocuğun beslenmesine göre değiştirilmelidir.
  • Tatlılardan ve besin değeri düşük yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Düzenli ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı okul programlarına da girmelidir.
  • Obezite oluşumunda tüketilen besinlerin kalori içeriği kadar yeme hızı da önemlidir. Yemek ne kadar hızlı yenirse, yemeğin bitmesinden önce gelişen doygunluk hissi de o kadar az olur. Bu nedenle yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek gereklidir.
  • Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
  • Arabaya binmek yerine yürünmeli veya bisiklete binilmelidir.,
  • Hafta sonları ailecek spor yapma olanakları yaratılmalıdır.
  • Yiyecek ödülü vermekten, sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır.
  • Tatlandırıcılar ve diyet ürünler fazla tüketilmemelidir.
  • Okulda besin değeri olmayan gıdaların yenmesinin engel-lenmesi için gerektiğinde evden beslenme çantası hazırlanmalıdır (tavuk, peynir, iyi pişirilmiş yumurta ve taze meyve gibi).
  • Obezite bir hastalıktır. Mutlaka kontrol ve tedavi edilmelidir.
 
Çocuklarda Obezite Nasıl Hesaplanır ?


78A_obezite.jpg


İngilizcedeki obez sözcüğünden gelen obezite kelimesinin anlamı vücudumuzdaki yağ oranının boyumuzun uzunluğuna göre fazla olmasına denir.Obezitenin saptanması için Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) belirlediği ölçüm yöntemi kullanılır.Bu yöntem hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılmaktadır.


Bu yöntemin adı Beden Kitle İndeksi ( BKİ ) dir.Beden Kitle İndeksi (BKİ) kilomuzun boyumuzun karesine bölünmesi ile elde edilir.Dünya genelinde kabul edilen bu yöntem obezitenin hesaplanmasında kullanılan en gelişmiş obezite belirleme yöntemidir.



Bunun dışında obezitenin hesaplanmasında ek olarak kullanılan başka yöntemlerde vardır.Bu yöntemlerden başlıcaları Bel/Kalça Oranı Hesaplama Yöntemi ve Bel Çevresine Göre Şişmanlık Sınıflaması yöntemleridir.Her ne kadar bu yöntemler çeşitli durumlarda kullanılsa da aşırı kilolu veya obez olup olmadığımızı Beden Kitle İndeksi (BKİ) yöntemiyle hesaplayabiliriz.



Kilomuzun boyumuzun karesine bölünmesiyle elde edilen değer


* 18.5‘in altındaysa kişinin zayıf olduğu


* 18.5 ile 24.9 arasında ise kişinin Sağlıklı kiloda olduğu


* 25 ile 29.9 arasında ise kişinin kilolu olduğu


* 30 ile 39.9 arasında ise kişinin obez olduğu


*40 ve üzerinde ise kişinin aşırı obez yani sağlık riski oluşturacak derecede olduğu anlamına gelir.



Çocuklarda Obezite Görülme Oranı


Obezite dünya üzerinde çok sık rastlanan bir hastalık haline dönüşmüştür.Bu durum çocuklar içinde geçerlidir.Araştırmalara göre obezite hastalığı son 10 yıl içinde % 60 oranında artmıştır.Dünyada 155 milyon çocuk obezite riski ile karşı karşıya olduğu bu rakamın %2-3 oranı ise çok ciddi şekilde obez yani artık hastalık boyutunu aşmış ölümcül düzeydir.



Obezitenin bu denli sık görülme nedeni ise gelişen teknoloji ile birlikte hem yetişkinlerin hem de çocukların çok az hareket etmesidir.Çocuklar vakitlerinin büyük kısmını televizyon ve bilgisayar başında hareketsiz ve abur cubur atıştırmalıklarla geçirmekte, birde bu faktörlere düzensiz beslenme eklendiğinde obezitenin çocuklar üzerinde sık olarak görülmesine neden olmaktadır.


Çocuklarda Obezite Hangi Yaştan İtibaren Görülebilir ?


Çocuklarda Obezite bebeklikten itibaren görülebilmektedir.Bu nedenle çocuğun boyu ve kilosu bebeklikten itibaren sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekir.Araştırmalara göre bir çocuk ergenlik ve çocukluk döneminde şişmansa gençlik ve ileriki dönemlerde obez olma olasılığı % 70 oranında artmaktadır.Burada en önemli yaş dilimi 0-3 yaş aralığıdır.Çünkü 0-3 yaş arasında çocukların vücutları genel itibariyle bütün özelliklerinin ortaya çıktığı dönemdir. Bu dönemde çocuğun nasıl beslendiği yeterli anne sütü alıp almadığı,düşük kiloyla doğup doğmadığı,anne ve babanın kilolu olup olmadığı,şekerli yiyecek ve içecekler tüketip tüketmediği,aileden gelen genetik faktörlerin olup olmadığı ve ailenin sosyo ekonomik durumu obezitenin oluşmasında önemli etkenlerdir.



ÇOCUKLAR KAÇ KİLO ÜZERİNDE OBEZ OLARAK KABUL EDİLİR ?

5181_ocuklarda-obezite--riskini-arttran-beslenme-hatalar-nelerdir.jpg


Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da obezite saptanması Beden Kitle İndeksi (BKİ) yöntemi uygulanarak yapılır.Beden Kitle İndeksi ( BKİ ) değeri 25 üzerindeyse kilolu 30 üzerindeyse aşırı kilolu yani obez olarak değerlendirilir.



Her çocuğun vücut yapısı farklı olduğunda uzun boylu bir çocuğun kilosu ile kısa boylu bir çocuğun kilosu farklı olabilir.Yine çocuğun cinsiyeti de bu konuda önemli bir rol oynar.Bu nedenle çocuğun kilosu;boyuna,yaşına ve cinsiyetine göre persentil değerleri doğrultusunda büyüme ve gelişme grafiklerinden takip edilerek belirlenmektedir.Çocuğun gelişimi persentil değerlerine göre % 85 üzerindeyse kilolu % 90 üzerindeyse aşırı kilolu yani obez olarak kabul edilir.Persentil değeri mutlaka uzman bir doktor veya diyetisyen tarafından hesaplanması gerekir.



ÇOCUKLARDA HANGİ BESLENME YANLIŞLIKLARI OBEZİTE RİSKİNİ ARTIRIR ?

obezite(1).jpg



Doğumun gerçekleştiği ilk günden itibaren çocuklarımızın yeme içme alışkanlıklarına dikkat etmeliyiz.Yeni doğan bir bebeği anne sütüyle beslemek ileride oluşabilecek obez hastalığını ve birçok hastalığı önlemesinde önemli rol oynar.Mama ve ek gıdalar bu dönemde anne sütünün yerini alırsa ilerde çocuğunuzun obez olma riski ister istemez artacaktır.



Yine ailenin yeme içme alışkanlıkları çocukların ilerde obez olması ile doğru orantılıdır.Eğer ailenin dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı yoksa çocukların aileyi taklit etmesi ve bu beslenme şeklini devam ettirmesi durumunda obez olma riski yükselecektir.Bu nedenle ailenin dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olması çok önemlidir.Okul dönemlerinde çocukları mümkün olduğunca gözetmeli ve abur cubur,fast food gibi yiyecekleri tüketmeleri mümkün mertebe engellenmelidir.Bu konuda ailenin çocuğa bu konuda eğitici bilgiler vermesi ve sağlıklı yiyeceklere yönlendirmesi obezite oluşumunu engellemede çok ama çok önemlidir.Çünkü çocukların okul döneminde edindiği beslenme alışkanlığı ileriki yıllarda aynen devam edeceği için yanlış ve kötü beslenme obezite riskini yükseltecektir.



Yine bu dönemlerde anne ve babanın çocuklarını sürekli izlemesi boy ve kilo kontrolünü sağlaması çok önemlidir.Özellikle kilonun boya göre artması durumunda mutlaka bir uzman diyetisyenden konuyla ilgili bilgi alması ve gerekli adımları bu dönemde atması gerekir.


AİLEDE ŞİŞMANLIK OLMASI ÇOCUKLARIN OBEZİTEYE YAKALANMA RİSKİNİ NE DERECEDE ETKİLER ?

cocuklarda-obezite-aile.jpg



Yapılan araştırmalara göre ailede 1 bireyin obez olması çocukların obeziteye yakalanma riskini % 30 ailede 2 kişinin obez olması çocuğun obeziteye yakalanma riskini % 60 oranında artırdığı gözlemlenmiştir.Bu durum genetik olduğu gibi yanlış beslenme alışkanlığından da kaynaklandığı görülmektedir.



Ayrıca anne sütüyle beslenmemiş çocukların ve doğum anında olması gereken normal kilonun altında doğan çocukların obeziteye yakalanma riski daha çoktur.Ailesinde kalp ve şeker hastalığı görülen çocukların aynı zamanda hipertansiyon ve diyabet hastalığına yakalanma riski de yüksektir.Ailesinin sosyo ekonomik durumu düşük olan çocukların daha çok karbonhidrad ağırlıklı beslenmeye maruz kaldığı bu nedenle obeziteye yakalanma riskinin daha yüksek olduğu araştırmalar sonucu belirtilmektedir.


AİLELER ÇOCUKLARI OBEZİTEDEN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALI ?



Aileler çocuklarını obeziteden korumak için bebeklik döneminden itibaren bazı önlemleri almalıdır.Ana hatlarıyla bu önlemleri açıklamak gerekirse;



– Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeye özen gösterilmeli.6 ay dan sonra gerekli olması durumunda anne sütüyle birlikte ek gıda verilmeli.Uzmanlar 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenen çocukların ileride obez olma olasılığını büyük ölçüde engellediği görüşündedir.Bu aşamada verilen ek gıda ve çocuğun beslenme şekli dengeli ve düzenli bir şekilde olmalıdır.Yaygın olarak yapılan en büyük hata,çocuğun doymadığı düşünülerek ihtiyacından fazla olarak beslenmesidir.Buda obeziye davetiye çıkarmaktadır.



– 0-3 yaş aralığı çocuğun vücut gelişimini büyük ölçüde tamamladığı dönemdir.Bu dönem içerisinde çocuğu belli zaman aralıklarında sofraya oturtarak, yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.



– 3 yaşından itibaren okul çağına kadar 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri sağlanmalıdır.Ara öğünlerde ( süt,yoğurt,kuruyemiş,meyve ) gibi sağlıklı yiyecekler vererek abur cubur atıştırmalıkların bastırılması sağlanmalıdır.



– Sıvı tüketimi çok önemlidir mümkün olduğu kadar asitli içeceklerden ( kola,gazoz,hazır meyve suları,soğuk çay) gibi içeceklerden uzak tutunuz.Bu tür içecekler vücudun yağlanmasına neden olduğundan,bu içeceklerin yerine su ve ayran tüketimine ağırlık verin.Özellikle meyve suyu içmek isteyen çocuklara kendinizin hazırladığı taze meyve sularından günde 1 bardağı aşmayacak şekilde ikram ediniz.



– 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenme alışkanlığı kazandırılan çocuğun kan şekeri seviyesi belli bir düzeyde olacağı için şekerli yiyeceklere fazla düşkünlükleri olmayacaktır.Yinede böyle bir ihtiyaç doğması durumunda sütlü tatlılar,meyve tatlıları gibi hafif tatlı seçenekleri hazırlanıp tatlı ve abur cubur gibi ihtiyaçları bastırılmalıdır.



– Yağlı ve yüksek kalorili yiyecekleri çocuklara haftada en fazla bir gün olmak kaydıyla sunmalı fakat bu yiyecekleri ödülmüş gibide sunmamak gerekir.Çocuklara süt ve süt ürünleri başta olmak üzere sebze ve bakliyat yemeklerini tüketmeye teşvik edin.



– Yemek yerken yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmeleri konusunda bilgi verin birlikte yerken sizde bu kurallara riayet edin.Yemeklerini bitirmeleri için çocuklar üzerinde ısrarcı davranmayın.



– Dışarıdan hazır yemek getirme alışkanlığınız varsa bu alışkanlığınızı terkedin.Burger,pizza gibi yiyecekler çocukların en çok sevdiği yiyeceklerdir.Bu tarz yiyeceklerden mümkün olduğunca çocuklarınızı uzak tutun çok zorlanırsanız haftada 1 veya 2 haftada bir gibi bu tarz yiyeceklerden yemelerine izin verin ama asla bu yiyecekleri ödülmüş gibi sunmayınız.



– Çocukluk döneminde çocukları kesinlikle diyet uygulamasına tabi tutmayınız.Çocuğunuzun şişman olduğunu düşünüyorsanız öncelikle çocuk sağlığı uzmanı bir hekime,hekimin uygun görmesi durumunda bir beslenme ve diyet uzmanına götürün.



14-15 yaşına kadar çocuklara düzenli ve dengeli beslenmenin yararları,hangi besinlerin vücuda sağlıklı yararlar sağladığı anlatılmalıdır.



– İmkanlar doğrultusunda çocuklarınızı bir spor salonuna kayıt ettirin.İmkanınız yoksa haftada 2-3 gün birlikte yapabileceğiniz bir spor program oluşturun.Örneğin en kolay spor egzersizi yürüyüş yapmaktır.Haftada 2-3 gün 30-60 dakikası yürüyüşlere çıkın.



Kısaca çocuklarınızın şişmanlık problemlerini sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırıp,daha fazla hareket etmelerini sağlayarak ilerde oluşabilecek obezite sorunlarını engelleyebilirsiniz.
 
X