- 6 Mart 2012
- 17.745
- 27.702
- 49
Bazı çocuklar sebzeyi ağızlarına koymazken, bazıları sebzeyle son derece barışıktır. Sevmeyen niye sevmez, seven niye sever? İşte neden sonuç ilişkisiyle sebze çocuk arasındaki ilişkinin kökenleri…
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki, anne, gebelik döneminin 6. ayında hangi besinleri tüketirse, çocuk da ilerde o besinleri daha çok tüketiyor.
***Sebzelere yönelik çalışmalarda, gebeliğin 6. ayında çiğ ya da pişmiş sebze yiyen annelerin çocuklarında sebzeyi sevmeme gibi bir durum gözlenmemiş. Ancak gebeliğin 6. ayında sebze yemeyen annelerin çocuklarının da ilerde sebze tüketmediği gözlenmiş. Demek ki gebelik dönemindeki beslenme, ilerde çocuğun beslenmesini olumlu ya da olumsuz yönde etkiliyor.
***Çocuğun, ek besinlere geçişte sebzeyle tanıştırılmaması da ilerde sebze yememesine yol açan nedenlerden biridir.
*** Ayrıca aileden biri (anne, baba, kardeşler) sebzeyi sevmez ve tüketmezse, çocuk da ailenin o bireyini rol model olarak alır ve sebzeden uzak durur.
*** Ancak bunların hiçbiri olmayabilir. Ailede herkes sebzeyi seviyordur; çocuk, bebeklik döneminde de sebzeyi tanımıştır fakat kreşte ya da okulda arkadaşları sebzeyi ağızlarına koymuyorsa, çocuk da aynı tavrı geliştirebilir.
*** Anne çalışıyor ve çocuğuyla yalnızca yemek vakti daha çok ilgileniyorsa, çocuk bunu bir koz olarak kullanır ve sebze yemeğine karşı bir tepki geliştirebilir.
*** Bunların yanı sıra karnanahar, brokoli, kereviz, lahana gibi bazı sebzelerin kokuları keskindir ve çocuklar da keskin kokulardan hoşlanmazlar. Yalnızca kokusu yüzünden tadını bilmedikleri hâlde o sebzeden nefret edebilirler.
Peki; çocuklara sebzeyi nasıl sevdirmeli? Neler yapmalı?
*** Ailede sebze sevmeyen biri varsa, o kişinin çocuğun yanında sebze hakkında olumsuz konuşmaması tam tersi sebzenin ne denli lezzetli ve yararlı bir besin olduğunu anlatması ve yemesi gerekir.
***Sebzeyi çocuğunuzun ağzına zorla vermeyin; böyle bir davranış da çocuğu sebzeden soğutur.
***“Bunu yemek ister misin?”, “Yer misin?” gibi sorular, çocuğa sevmediği bir besini tatma konusunda seçme hakkı olduğu ve kararın kendisine ait olduğu fikrini verir; genelde de yanıtı “Hayır!” olur. Bu yüzden bu soruyu sormaktan kaçının. Sormayın ama yememeyi tercih etse bile sofranızdan sebze yemeklerini ve salatayı eksik etmeyin.
*** “Çok güzel, biraz yer misin?” yerine “Yalnızca tadına bak’’ dendiğinde çocuklar o besinin tadına bakabiliyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, sofrada sürekli yeri olan bir besin (en az 810 kez konulan), bir süre sonra çocuk tarafından tadına bakma merakını uyandırıyor. Oysa aileler çocuk birkaç kere reddettiğinde, bir daha çocuğun karşısına o besini çıkarmıyor.
*** Burada önemli bir nokta da şu: Çocuklar sebzeyi tanımalı. Tanırlarsa sever ve tüketirler. Bahçeniz varsa, bahçede beraberce sebze fidanı dikebilir, sebze tohumu ekebilirsiniz. Balkonda saksıda da yapabilirsiniz bunu… Beraber manava gidip çocuğunuzun sebzelere dokunmasını, hissetmesini, koklamasını sağlayabilirsiniz. Evde sebze yemeği pişirirken ondan yardım isteyebilirsiniz; sebzelerin yıkanmasına, doğranmasına, güzel bir sunumla sofraya getirilmesine yardım edebilir. Baklaları ortadan ikiye bölebilir, bezelyeleri kılıfından çıkarabilir, domatesleri yıkayabilir, soğanı pempeleşinceye kadar kavurabilir, dolmalık biberin şapkasını kesebilir, salata malzemesini doğrayabilir, onları birbirine karıştırabilir, makarnanın üzerine sebzelerle süslemeler yapabilir.
***Anne ve babaların sebat etmesi gerekiyor. Obezite giderek büyüyen bir sorun. Çocuğunuz normal ağırlıkta ya da çok zayıf olabilir. Ancak bu demek değildir ki ilerde obez olma riski yok! Hem obeziteye karşı bir önlem, hem de çocuğunuzun bağışıklık sisteminin gelişmesi için günlük posa ihtiyacını karşılayan, kansere ve diğer pek çok hastalığa karşı koruyucu olan sebzeyi, pişirerek ya da çiğ olarak, çocuğunuzun günlük beslenmesinden eksik etmeyin.
Sebze tüketiminin çocuklara yararı nedir? Çocuklara sebzeyi nasıl sevdirebiliriz?
***Çocukların sebzeyle ne zaman ve nasıl tanıştıkları, sevmelerinde önemli bir unsurdur
***Aile fertlerinden birinin sebze sevmemesi çocuğun da sevmemesine neden olabilir. Ailenin çocuğa bu yönde örnek olması gerekir.
***Pazardan, manavdan alış veriş yaparken, çocuğun besinlerle tanıştırılmasında yarar vardır. Çocuğun sebzelere dokunması, onları koklaması ve hatta seçerek alış verişi yapması, çocuğu sebzeye yaklaştıracaktır.
***Keskin kokulu sebzeler, çocuğun hoşuna gitmeyebilir. Üzerine gitmemek gerekir. Aynı şekilde sevmediği sebzeleri tüketmesi konusunda da ısrar etmemek gerekir.
*** Sevmediği sebzeler, etli yemeklerin, böreğin ya da markanın içinde sunulabilir. Sebzeden oluşan bir akşam yemeği, zevkli bir masa düzeni ve sebzelerden oluşturulmuş figürlerle ilgi çekici, eğlendirici ve iştah açıcı bir hâle getirilebilir.
*** Sebzelerin yetiştiği yerler ağaçta mı, yerde mi ve hangi yöreye ait oldukları gibi bilgilerle merak uyandırılabilir. Ebeveyn, çocuğuyla birlikte sebzeler konusunda araştırma yapabilir. Evde saksıda yetiştirebilecek sebzelerle, bitkinini gelişimi izlenebilir.
***Sebzelerin vücuda yararlarını ve etkilerini anlatmak, çocuğun ilgisinin ve tüketim isteğinin artmasına neden olacaktır.