Bebek Beslenmesi Çocuklarınız için bunlara dikkat!

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Gxoxzek

içindeki öküze ohaa de
Kayıtlı Üye
6 Nisan 2008
3.474
7
116
43
- Yurtdışı
10 soruda çocuk gelişimi... Süt içirin, peynir yedirin ve balıktan vazgeçmeyin...

Büyüme çağındaki çocuklar sağlıklı büyüme ve gelişim için çok çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyaç duyuyor. 0-6 yaş arasındaki beslenme şekli sağlıklı bir vücut kadar çocukların zihinsel gelişimini de büyük ölçüde etkiliyor Taze sebze meyve, süt ve süt ürünleri, balık çocukların gelişiminde büyük rol oynuyor. Ama öyle sahneler yaşanıyor ki anne ‘Yiyeceksin’ diyor, çocuk ‘Hayır, yemeyeceğim’ diye bas bas bağırıyor. Peki çocuklar nasıl büyütmeli?

Çocuk beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

Uzmanlar çocuklar için karbonhidrat, protein, yağ ve kalori bakımından dengeli bir beslenmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Taze sebze ve meyveler, tam tahıl, süt ve süt ürünleri, yağsız et, balık, tavuk eti, yumurta çocukların beslenmeleri ve büyümeleri için ihtiyaçları olan gıdalar.

Zihinsel gelişim için Omega 3-DHA içeren balığı göz ardı etmeyin.

Çocuk beslenmesinde 2-6 yaş arası neden önemli?

Çocuğun bu yaşlarda kazandığı doğru beslenme alışkanlığı onun ileriki yaşamını da etkiliyor.

Anne sütü kesildikten sonra çocuklar nasıl beslenmeli?

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu bu sorunun yanıtını şöyle veriyor: ‘Düzenli olarak üç ana öğün, 1-2 ara öğünle beslenmeli. Mide kapasiteleri küçük olduğu için azar azar sık sık beslenmeleri gerekiyor. Öğün atlayan çocuklar, besin gereksinimlerini karşılayamıyorlar.’

Tuz çocukların beslenmesini nasıl etkiliyor?

‘Bir yaşından küçük çocuklara tuz verilmemeli’ diyen Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu şöyle devam ediyor: ‘Çünkü bu, onların böbreklerine yük getiriyor. Yiyecekleri tuzsuz yapılmalı. Bir yaşından sonra ise fazla tuzlu yedirilmemeli.’

Peki ya şeker?

Yine Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu ‘Çocukların yine erken yaşlarda şekerli yiyeceklere alıştırılması sakıncalı’ diyor ve ekliyor: ‘Bu durum, tatlı tat eşiğini yükselterek bu tür besinleri daha fazla tercih etmesine neden olabiliyor. Özellikle ara öğünlerde şekerli besin tüketen çocuklarda kan şekeri yükseldiği için doygunluk hissi gelişiyor.’

Çocuklara ara öğünlerde neler yedirelim?

Taze meyve, sebze ya da bunlardan elde edilmiş taze suları iyi bir seçenek. Bu besinler, küçük çocuklarda sıklıkla görülen kabızlık problemini engelliyor.

Çocuklar neden yemek konusunda anneleriyle inatlaşı-yorlar?

Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu ‘Çünkü bir yaşına kadar, dişleri tam çıkmadığı için püre halinde ve ezilmiş karışık yiyeceklerle besleniyorlar. Bu nedenle yiyeceklerin ayrı ayrı lezzetini alamamış oluyorlar ve bu görüntüden bıkıyorlar. Bunu engellemek için çocuğu sekizinci aydan itibaren aile sofrasına katılması ve kendi beslenmesine izin verilmesi önemli. Böylece hem yemek yemeği öğrenecek hem de ailesiyle paylaşıma girdiğini hissedecektir’ diyor.

Anneler çocuk beslenmesi konusunda yeterli bilgiye sahip mi?

‘Değiller’ diyen Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu ‘Anneler çocuklarını zorlayarak besliyor’ diyor: ‘Anneler çocuğun yaş grubuna göre ona ne yedirmesi gerektiğini bir diyetisyene danışarak öğrenebilirler. Çocuklar için ilginç sunumlar yaparak bazı besinlerden bıkması önlenebilir. Ayrıca bir çocuk yemek saatinde, aile bireyleriyle birlikte sofraya oturarak yemeğini bitirdikten sonra kalkabileceğini öğrenmeli.’

Çocuk beslenmesinde sütün önemi nedir?

Ülker yetkililerinin yapılan araştırmalardan verdiği örneklere göre çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri için vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, B grubu ve D vitaminleri, mineraller, potasyum ve kalsiyumu alması için, süt en önemli besin kaynaklarından biri. Çünkü süt, protein ve karbonhidrat içeriyor.

Ya süt ürünlerinin?

Ülker yetkilileri peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin en önemli kalsiyum kaynakları olarak; sağlıklı ve güçlü kemikler ve dişler, normal kalp fonksiyonları kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olduğunu söylüyor. Aynı zamanda yoğurt iyi kalitede protein kaynağı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…