• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
19712.jpg


Etraftaki yüzlerce cezbedici abur cubur gıda arasında çocukların büyüme, gelişim ve öğrenmelerine yardımcı olacak gıdaları almalarını sağlamak zor ama çok önemli bir iş.

Beyni vücudumuzdaki en önemli organ olarak nitelendiriyoruz. Haliyle bu önemli organın düzgün çalışması ve işe yaraması için bir takım besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Beyin gelişiminin özellikle çocuklarda çok önemli bir konu olduğunu da hesaba katarsak bu haberimizin en çok annelerin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

İşte, uzun okul günlerinde çocuğunuzun uyanık kalmasına ve konsantrasyon düzeyini korumasına yardımcı olacak besinler ve içerdikleri faydalı maddeler:

– Sabah bir tatlı kaşığı bal.
– Zencefil içerdiği maddelerle, beynin yeni fikirler üretmensini sağlar.
– Kimyon akla yeni fikirler getirir.
– Havuç hatırlama yeteneğimizi artırır; çünkü beyin metabolizmasını canlandıran enzimler içerir.
– Ananas ezberlemek için çok yararlı bir besindir.
– Avokado kısa süreli hafıza için tüketilebilir.

Somon: Somon gibi yağlı balıklar beyin gelişimi ve zihinsel işlev için şart olan omega 3 yağ asitleri DHA ve EPA kaynağıdır. Çocuğunuzun beslenmesinde haftada bir kez bir porsiyon yağlı bir balık türünün yer almasına özen gösterin.

Renkli meyve ve sebzeler: Optimum beyin işlevi için gerekli antioksidan vitaminler olan A, C ve E vitaminlerini içeren meyve ve sebzeler her öğünde yer almalıdır. Çocuğunuzun meyve tüketimini artırmak için kahvaltılık gevreklere karıştırabilir, yoğurtun üstünü meyve parçacıklarıyla süsleyebilir, çeşitli meyve ezmeleri hazırlayabilir veya meyveli kek ya da kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Özellikle çilek stresin etkisini azaltır.

– Limon algılama yeteneğini artırır.
– Soğan aşırı yıpranmaya, fiziki yorgunluğa karşı kanı sulandırır. Böylece beyin oksijeni daha kolay alır.
– Bir avuç siyah üzüm.
– Balık beyin hücrelerinin gelişimini sağlayan Omega-3 içerir. Haftada bir kez yenmesi tavsiye edilir.

Yumurta sadece harika bir protein kaynağı değildir, aynı zamanda kolin adı verilen ve hücrelerin normal şekilde faaliyet göstermesi için gerekli olan bir besini de içerir. Kolin beyin gelişimi ve hafıza için de temel bir öğedir. Neyse ki çocukların çoğu şu veya bu şekilde hazırlanmış yumurtayı severek tüketirler.Yumurta İçindeki kolin maddesi, beyin hücrelerini yeniler, güçlendirir.

Ay çekirdeği, bir avuç çekirdek yemek sinirleri yatıştırır. Ayrıca kasların gevşemesini sağlayan magnezyum sayesinde iyi bir uyku sağlar.

Yulaf, hem zengin lif içerikli enerji verici bir besin olması, hem de beynin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan B ve E vitaminleri, potasyum, çinko içeriği nedeniyle süper bir besindir. Yulaf içeren bir kahvaltı çocuğunuza ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetini de destekleyecektir. Yulaf, vücuda yavaş yavaş ama iyi bir enerji sağlar. Her gün kahvaltıda yemeye dikkat edin.

Barbunya, besinden alınan B1 vitamini eksik olursa, hafızanın normalden daha zayıf olmasına neden olur. Haftada 2-3 kez yenmelidir.

Bezelye, Ergenlik döneminde yaşanan depresyonu yok edecek B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Haftada en az iki ya da üç tabak alınmalıdır.

Su, yorgunluğu önlemek ve konsantrasyonlarını korumalarına yardımcı olmak için çocuğunuzun susuz kalmamasına özen gösterin. Su, beynin ideal şartlarda çalışması için su oranı yeterli olmalıdır. Günde 6-8 bardak su içilmelidir.

Tam tahıllar: Tam tahıllar hafıza için yararlı olan B vitaminin içerir ve zengin lif içeriği nedeniyle uzun süreli bir enerji kaynağıdır. Alışverişlerinizde tam tahıllı ekmekleri, kahvaltı gevreklerini, makarnaları ve işlenmemiş pirinci tercih etmeye gayret edin.

Çerezler: Çerezler de lif açısından zengindir ve ayrıca pek çok vitamin ve mineral içerirler. Fındık beyni güçlendiren bir antioksidan olan E vitamini ve kabak çekirdeği de hafıza ve düşünme için hayati önem taşıyan çinkoyu bol miktarda içerir. Ceviz ve fıstık da beyni güçlendirici özelliğe sahiptir.

Süt ürünleri: Kalsiyum kemikleri güçlendirmesi ve aktif kalmalarına yardımcı olması bakımından tüm çocukların beslenmesinin çok önemli bir parçasıdır. Sütü ürünleri beyin dokusunun gelişmesi için gerekli olan protein ve B vitaminlerini de içerir. Çocuğunuz süt içmiyorsa yoğurt ve peynir tüketmesi için gayret gösterin.

Demir içeren gıdalar: Demir konsantrasyon sağlamada hayati bir rol oynar. Ayrıca alyuvarlarda hemoglobin (tüm vücutta oksijen taşıyan madde) üretimi için gereklidir. Demir eksikliği kansızlığa neden olur ve bu da çocuğunuzun öğrenme kabiliyetini bozar. Demir açısından zengin gıdalar kırmızı et, baklagiller, tam tahıllar ve demir katkılı kahvaltı gevrekleridir. C vitamini de vücudun demiri emmesine yardımcı olur, dolayısıyla çocuğunuza demir içeren yemeklerin yanında bir bardak portakal suyu vermeniz çok yararlı olacaktır.


 
Back