valla anlamadım. bence nesil farkı olacak diye 18de herkes okulu filan evlensin o vakit...
dedem 40 evlenmiş 90 küsüre kadar yaşadı.
babam 26 evlenmiş 50 de vefat etti...
Allah biliyor neyin ne zaman yaşanması gerektiğini
Nesil farkından değil yalnızca. Diğer üyenin dediğini tam anlamışsınız bence. Konu sahibi 23 yaşında olsa, 40 a kadar doğuruyor insanlar, daha çok zamanınız var hazır hissetmek için denebilir ama 32 yaşında olunca 40 a kadar daha çok zamanı yok zaten. Birinde daha 15 sene varken, diğerinde çok çok 5 sene var beklemek için.
Eğer doktorun dediği gibi tedavi gerekirse de, o zamanın bir kısmı zaten bir şekilde geçiyor.
Ki bir insanın evliliği 3 senedir, oturmuş, işi gücü, psikolojisi yerindeyse, 30 lar anne olmak için daha çok gencim denecek yaşlar da değil. Artık insanın karakteri, hayata bakışı oturuyor bu evrede.
İlk çocuğumu 22 yaşında doğurmuş ve 2. İçin 4 senedir tedavi gören 32 yaşında bir kadın olarak diyebilirim ki, bu tüp bebek tedavi evrelerinde en önemli faktörlerden biri kadının yaşı.
Kabul edelim, ya da etmeyelim, temel biyoloji: 35, özellikle 40 tan sonra doğurganlık düşüyor, ya da zorlaşıyor. Yumurta sayısı, kalitesi, rahmin durumu kendiliğinden daha olumsuz bir faktör oluyor tedavilerde. gebelik olduğunda, onda da yaş önemli bir faktör.
40-45 e kadar doğurabilir tabi ki. Ben tedavilerle kaç yaşında olursa olur diyorum mesela, hiç mesele etmiyorum ama 30 larında bir anne genç anne değil artık.
Biraz psikolojiye, biraz biyolojiye göre değerlendirip, ona göre karar almak lazım. Zaman kalmamış, hazır olmasam da yapacağım demek yanlış tabi ki ama sonsuz bir zaman varmış gibi de davranmamak gerek.
Bu arada evet, insanın tahammülü ve enerjisi de yaşıyla orantılı. Kafa kaldırmıyor bir yerden sonra. 30 da anne olunca 40 ında 10 yaşında olur çocuk. 40 ta mı 10 yaşında bir çocukluğun enerjisine daha iyi yetişirsin, yoksa 40 ta doğurup 50 yaşında mı?
Yani 4 senedir tedavi süreçleri, benim için bir çocuk büyütmekten daha zahmetli ve stresli oldu.
Ki tedavilere 28 yaşında başladım,öyle geç bir yaşta da değil.
Konu sahibi, yaşın bir çocuk için gayet ideal. Eğer her şey oturmuşsa hayatında, beklemeyebilirsin. Ertelesen en fazla 2-3 sene daha bekleyeceksin.
Sana tavsiyem beklesen de, beklemesen de tek bir doktorda kalma. İki üç uzman görüşü al. Ve detaylı tetkiklerini, hormon tahlillerini yaptır. Fsh, amh, tsh, e2 gibi her türlü tahlilini yaptır ve doktorla değerlendir. Ona göre bir harita çiz.
Tedavi değişken bir şey kişiden kişiye göre. Kimisi daha senesinde hemen olumlu cevap alır, kimisi en az 5-6 senede. Tüp yaptırdım oldu diye bir şey de yok. Bir iki üç, allah ne verdiyse gidiyoruz valla :))