• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Sol Elini Kullanıyorsa...

NILBERA

SeVGi KeLeBeĞi
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
6.086
96
363
38
Çocuk Sol Elini Kullanıyorsa...

"Bebeğimin her iki eliyle de eşyaları alıp oyuncaklarına uzandığına dikkat ettim. Sağ elini kullanması için onu yönlendirmeli miyim? "

Azınlıkta olanlara eşitsiz davranılan bir dünyada yaşıyoruz. Solaklar yaklaşık %10 oranında bir azınlığı oluştururlar ve bu ayrımdan nasiplerini alırlar. Pek çok kaplar, ütüler, patates soyacakları, makaslar, ve masa düzenleri sağ elini kullananlara göre yapılmıştır. Solaklar yemek masalarında dirsek dirseğe çarpışmaya ve kendilerine ters gelen elleriyle el sıkışmaya mahkum olurlar. Ebeveynler çocuklarını bu azınlık grubuna sokmamak için sol elini kullanmaya yatkın bir bebeği sağ elini kullanmaya zorlarlar.

Uzmanlar bir zamanlar genetik geçişli olduğu düşünülen bir özelliğin ebeveynlerin zorlamalarıyla değiştirilmeye çalışılmasının çeşitli öğrenme güçlüklerine yol açacağını düşünüyorlardı. Şimdi ise çocuğun doğal el kullanımının değiştirilmesini önermeseler de çeşitli genetik özelliklerin iyi ve kötü olanlar dahil solaklıkla ilgili olduğunu düşünmektedirler. Bunların çoğunluğu solaklar ve sağ elini kullananlar arasındaki farklara yani beynin sağ ve sol yarı kürelerindeki gelişim farklılığına bağlıdır. Solaklarda beynin sağ tarafı baskındır ve bu sayede uzaysal ilişkilerde üstünlükleri vardır ve belki de bu yüzden spor, mimari ve sanat dallarında çokça yer alırlar.

Erkeklerdeki solaklık oranı kızlara göre daha fazla olduğundan, testosteron yani bir erkeklik hormonunun beyin gelişimini ve el kullanımını etkilediği düşünülmektedir. Bir insanı solak ya da sağ elini kullanan bir kişi yapanın ne olduğunu tam olarak söyleyebilmemiz için daha çok sayıda araştırma yapmak gereklidir ve el kullanımının insanın hayatını nasıl etkilediği de araştırılmalıdır.

Çoğu bebek ilk önce her iki elini de eşit olarak kullanır. Birkaç ay içerisinde bazıları bir elini diğerinden daha sık kullanmaya başlar. Bazıları ise bunun için ilk doğum günlerinin gelmesine kadar beklerler. Bazıları önce bir ellerini kullanmaya başlarken daha sonra bunu değiştirirler.

Önemli olan sizin kullanmasını istediğiniz değil, bebeğin en rahat olduğu elini kullanmasını sağlamaktır. Nüfusun %70'i sağ elini kullanır, %20'si ise sağ elini kullanmaya yatkındır, aksine ilişkin bir şey görmezseniz sizin bebeğinizin de böyle olacağını varsayabilirsiniz. Sağ eline bir şeyler verin. Eğer sol elini uzatıp tutuyorsa veya sağ eliyle alıp sol eline geçiriyorsa ünlü bir ressam olma veya dünyanın en yüksek binasını dizayn etme yolunda olabilir.

alıntıdır

Son düzenleme:
slm. LÜTFEN çocuğunuz solaksa sağ ele alıştırmaya çalışmayın. Çünkü bu tamamen beyin işleyişiyle ilgili ve diğer ele çabalamanın zekalarını törpülediği bile söyleniyor! Ben, eşim ve ikizlerimin biri solak. Solaklık= pratik zeka:)) Annemin beni sağ elle yazmaya alıştırması ise halæ acı hatıralarımdır.

benim oglumda solak zorlamadım ama herkez saga alıştır asker olcak silah tutamaz demişti tutamayor ben ne yapayım makası bile tutamıyor sagda hiç kuvveti yok mac ederken bile solla vuruyor yani ayagıda sol:)

Benimde 2 yasındakı kızım yemek yerken ve kalem tutarken sol kullanıyor.ben müdahele ediyorum fakat eşim karısma solak olacağı varsa olur zaten dıyor. iç güdüsel olarak alıstırmaya çalısıyrum ama o su an ısrarla sol elini kullanıyor.(kalem tutarken derken boyama yapıyor sadece canım :)))

3 kızım var ortancası 3 yaşında olacak 4 ay sonra ve solak üstüne düşmüyorum .solakların pratik zekaya sahip olduğunu duymuştum. solak olmayı eksiklik olarak görmüyorum.sadece farklı bence.

benim 12 yaşındaki kızımda solak.bu kötü birşey değil asla müdahale edilmemeli.makası sağ eliylede kullanabiliyor.küçükken kendi kendine öğrendi.şimdi 7 aylık bir kızım daha var o da çoğunlukla sol elini uzatıyor oyuncaklara.bazen sağda kullanıyor tabi ama zaman var belli olması için.

en zararlı şey solak olan çocuklara karışmak.bu çok doğal ve bırakalım çocuklarımız nasıl mutlularsa öyle yaşasınlar.

benim kızımda solak daha ilk aylardan belliydi solak olduğu
tek sıkıntım şu günlerde kesme işine merak sarması
solaklar için makas aradım bulamadım burda:((

benim kızmda solak onu zorlamadım saga alıştırmak için beyinle alakalıymış solaklar daha zekiymiş..
şimdi okula başladı kalemi solla tutuyo.yemegi sag eliyle yiyor ikside kullanıyor..

Back