Çocuk oyun parkları yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

sekizincirenk27

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
4 Temmuz 2017
8
1
44
Çocuk oyun parklarında bulunan plastik oyuncakların antibakteriyel olmaması ve özellikle kullanılan malzemelerin kalitesinin avrupa strandarlatının altında olması ve AVM'lerin içinde yer alan plastik top havuzlarının hastalıklara neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Oğuz Özyaral, "Çocuğunu çimene götür, araziye götür orada oynasın" önerisinde bulunuyor.

Büyükşehirlerde, yalnızca AVM ve park kültürü ile büyüyen çocukların hastalıklara yakalanma riski, toprakla oynayabilen çocuklara göre büyük oranda artış gösteriyor.

Özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda büyük oranda etkileşim söz konusu iken, çocukların parklarda ve AVM içlerinde oyun oynadıkları alanlar büyük önem kazanıyor. Çocuk oyun parklarında kullanılan malzemelerin yanı sıra, cam, özel pet, özel tasarım objelerin yerine muadil olarak sunulan; biberon, su kabı, matara, beslenme çantası gibi ürünlerde çocukların hasta olmalarına sebebiyet veriyor.

Plastik kullanımına özellikle dikkat çeken, Doç. Dr. Oğuz Özyaral, Ülke Haber'in sorularını yanıtladı.

- Plastik hayatımızın başka alanlarında da var. Mesela bebek emziklerinde, biberonlarda. Ne yapmamız gerekir bunla ilgili?

– Bebek biberonları asla plastik olamaz. Sağlık Bakanlığı buna asla onay vermez. Eğer böyle bir durum varsa o biberon veya emzik sahtedir. Ailelerin buna çok dikkat etmesi gerekir. Biberon cam malzemeden yapılır, özeldir. Eczanelerden alınmalıdır. Bebek ürününü satan özel mağazalardan alınmalıdır. Pazardan biberon satın alınmaz. Kusura bakmasın kimse.

- Plastiklerin günlük hayatta kullanım alanı çok genişledi, oyun parklarında kullanılan malzemeler, dolgu malzemeleri, çocuklar için oyuncaklar. Öneriniz nedir bunlarla ilgili?

– Evet, ben onların da çok zararlı olduğunu ısrarla söylüyorum. Bunların mutlaka izin dahilinde üretilmiş olması gerekir. Oyuncakların da aynı şekilde. Bunların içine hangi boya maddesinin katıldığını bilmek zorundayız. İkincil bir ürün müdür onu bilmek zorundayız. Çünkü geri dönüşümden yapılabiliyor, siyah poşetlerde gıda satılıyor. Balık alıyorsunuz, et alıyorsunuz. Eve getiriyorsunuz. Zehir onlar resmen zehir. Onların içine ürün konmaz. Bir oyuncak plastik olmaz. Yani naylondan üretilmiş oyuncak olmaz. Onların hepsi sahte, merdiven altı ürün. Marka ürünlerin hiç biri bu şekilde olmaz çünkü hepsinin üzerinde CE sertifikası var. Bunlar Avrupa sertifikası almış ürün demektir. Çünkü çocuk ağzına sokar, bakın. Çocuk aşağı yukarı 3 yaşına kadar, algılamaya çalıştığı şeyi ağzına sokar. Dolayısıyla plastik oyuncak çocuğa verilmez. Bu ürünler silikon türevi olabilir ancak CE sertifikası almış olması gerekir. Lütfen aileler aşırı bir özen göstersin bu konuda.
Oyun parkları apayrı bir sıkıntı biliyorsun. Plastik topların üzerinde çocuk zıplıyor. Böyle bir şey var mı? Çocuğunu çimene götür, araziye götür orada oynasın. Zaten evde halının üstünde, parkenin üstünde. Çocuk oynuyor oynuyor sonra al AVM'ye götür. Orada da plastiğin üstünde tepinsin. Çok zararlı bir durum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X