konuyla ilgili sormak istediğiniz merak ettiğiniz konu nedir acaba?
Eşimin yeğeni cerebral palsili?
Bizim çocuklarımızda da olma ihtimali var mıdır?
Ufaklık için ne yapabiliriz? Onun hayatını kolaylaştırmak için?
merhaba
konu hakkında çok fazla bilgim yok. ancak nörolojik bir rahatsızlığın fizyolojik olarak bireyin dış görünümüne yansıması olarak nitelendirilebilir. rahatsızlığın temelinde beyinden gelen mesajlarin kaslara uygun sekilde gitmemesi yatmaktadır. beynin hasar gördüğü yere ait özelliklere zarar verdiğinden bir çok çeşidi oluyor. emin olmamakla birlikte kalıtsal bir rahatsızlık olmadığını düşünüyorum. doğumsal anomaliler doğum öncesi etmenler de sebep olabilir diye duymuştum. Yalnız akraba evliliği ve kan uyuşmazlığı da neden olur bu yüzden sizin bu şekilde bir etmeniniz yoksa korkulacak bişey yok diye düşünüyırum. bir doktora danışarak teyit edebilirseniz daha iyi olur.
ufaklığın hayatını kolaylaştırabilmek için yaşına göre tedbirler alabilirsiniz. bir çok çeşidi olduğu için özellikle hangi alanda daha ağır hasarlar varsa o alana yönelik tedbirler alıp normal gelişen yönlerini geliştirebilirsiniz.
Merhaba banada yardımcı olursanız çok sevinicem. Benim 3 yaşında bir kızım var. Yaşıtlarına göre çok iyi konuşabilen kendini ifade edebilen dünya şekeri bir kızım var. 3 yaşını bitirmesine 3 ay kala yani 2,5 yaşını geçerken yanımızdaki yatağı küçük gelmesinden dolayı kendi yatağına odasına yatırmaya başladık. Önceleri kitabını okuyup ışığı kapatıp odadan çıkınca uyumaya başlardı ama 1,5-2 aydır anne gitme yanımda kal korkuyorum filan demeye başladı. Neden korktuğunu çözmeye çalıştım önce gölge dedi duvarda şekiller yaptım elimle bak bu benim elimin gölgesi diyerek gölge korkusu bu şekilde atlattık sonra rüyalar görmeye başladı sayıkladı biraz bende o sıralarda uykuya dalıncaya kadar yanında kaldım ama bu süreç büyüyerek devam etti ve gece uyanınca yatağının yanında beni görmeyince yanıma gelmeye başladı ve sonuç olarak şu anda bir yer yatağı yaptım ve eşim ile birlikte o yatağında yatıyor biz yerde yatıyoruz hala benim yanımda yatmak istediğini söylüyor ama bunda çok ısrarcı değil geçici çözümler bulup yatağına yatırıyorum ama ruhsal durumunun bozulmasını istemediğim için ne yapacağımı şaşırdım yardım ederseniz sevinirim. Birde uykuya dalmada çok güçlük çeken bir çocuk uykusu geldiği halde uyumak istemiyor özellikle öğlen uykularını uyumamak için elinden geleni yapıyor ve uyumadığından dolayıda hırçınlaşıyor bazen hiç öğlen uykusuna yatmadığı ve bazen de akşam üstü 5te uyuduğu oluyor. (Sabahları 8.30 da kalkıyor) Sebebini bulamadım ama uyutmanın yolunuda bulamadım. Bazen uyanınca baban sana dondurma getirecek dedim bir gün işe yaradı babasına dondurmasını aldırttım ama malesef ikinci gün işe yaramadı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Merhaba banada yardımcı olursanız çok sevinicem. Benim 3 yaşında bir kızım var. Yaşıtlarına göre çok iyi konuşabilen kendini ifade edebilen dünya şekeri bir kızım var. 3 yaşını bitirmesine 3 ay kala yani 2,5 yaşını geçerken yanımızdaki yatağı küçük gelmesinden dolayı kendi yatağına odasına yatırmaya başladık. Önceleri kitabını okuyup ışığı kapatıp odadan çıkınca uyumaya başlardı ama 1,5-2 aydır anne gitme yanımda kal korkuyorum filan demeye başladı. Neden korktuğunu çözmeye çalıştım önce gölge dedi duvarda şekiller yaptım elimle bak bu benim elimin gölgesi diyerek gölge korkusu bu şekilde atlattık sonra rüyalar görmeye başladı sayıkladı biraz bende o sıralarda uykuya dalıncaya kadar yanında kaldım ama bu süreç büyüyerek devam etti ve gece uyanınca yatağının yanında beni görmeyince yanıma gelmeye başladı ve sonuç olarak şu anda bir yer yatağı yaptım ve eşim ile birlikte o yatağında yatıyor biz yerde yatıyoruz hala benim yanımda yatmak istediğini söylüyor ama bunda çok ısrarcı değil geçici çözümler bulup yatağına yatırıyorum ama ruhsal durumunun bozulmasını istemediğim için ne yapacağımı şaşırdım yardım ederseniz sevinirim. Birde uykuya dalmada çok güçlük çeken bir çocuk uykusu geldiği halde uyumak istemiyor özellikle öğlen uykularını uyumamak için elinden geleni yapıyor ve uyumadığından dolayıda hırçınlaşıyor bazen hiç öğlen uykusuna yatmadığı ve bazen de akşam üstü 5te uyuduğu oluyor. (Sabahları 8.30 da kalkıyor) Sebebini bulamadım ama uyutmanın yolunuda bulamadım. Bazen uyanınca baban sana dondurma getirecek dedim bir gün işe yaradı babasına dondurmasını aldırttım ama malesef ikinci gün işe yaramadı. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
çok teşekkür ederim ilginiz için ;Merhabalar,
öncelikle kolaylıklar diliyorum, bilmediğiniz bir memlekette tek başınıza bütün gün 2 yaş sendromunda olan bir çocukla vakit geçirmek çok zor olsa gerek.
yazdıklarınızı okuyunca inanın yaşantınız gözümün önünde canlanıverdi. öncelikle şunu söyleyeyim bu yaştaki çocuklar genel olarak şunu ister, " annem yanımda olsun gözümün önünde olsun ama bana karışmasın kukla gibi otursun bi köşede isterler" yapıları gereği özgürdürler bir o kadar da çekingen anladığım kadarıyla bizim sıkıntımız duygularımızı belli edememekte. bu yaştaki çocukları duygularının farkındadırlar ancak nasıl gösterecekleri konusunda kararsızdır ve ne gördüyse onu işler.. örneğin sıkarak ısırılarak sevilen bir çocuk arkadaşlarına yada öğretmenine sevgisini gösterirken onu sıkabilir ısırabilir. duygu konusunda evde pek çalışma yapmadığınızı ya da farklı modeller ortada olmuş olabileceğini söyleyebilirim (bu konuyla ilgili cevap yazın lütfen) ikinci sıkıntımız sosyalleşmemiz karşısında sosyal ortam bulamamak. parklar çocukların kaynaşabilmesi için bir ortam sayılabilir ama anne babalar işin içine girip çocuklarını direkt olarak koruma içgüdüsüyle yaklaştıklarından istenilen sonuçlar elde edilemez. çevrenizde bu tür bir duyarlılığa sahip çocuğunun gerçekten savunma mekanizmalarını ve girişken yönlerini geliştirmek isteyen aile yapıları yoksa kreşler ve oyun grupları şarttır. Ayrıca çizgi filmler de bu yaştaki çocukları etkiler. çevresindeki insanlar şiddet eğilimli davranıyorsa bu da olumsuz etkilenme sebebidir.
çocuğunuz krononojik olarak 2 yaş 2 aylık. bu yaştaki çocuklarda genelde atma vurma tükürme gibi davranışlar gözlemlenebilir. hele birde boyumuz kilomuz yerindeyse liderlik kurmak büyük olduğunu belli etmek için de bu çabalarımızı ortaya koyarız. bu sebeple kreşe başlayıp bir de öğretmenle değerlendirme yapmanızı gelişim takip sürecine girmenizi öneririm. ancak bu yaş çocuğu için uzun süreli kreş uygun değildir. gün içinde en fazla 2-3 saat olan ve bir gün ev bir gün kreş tarzında programı olan yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim. bunu şunun için söylüyorum, bu yaş çocukları için sosyal yaşam ev dışı mekanlar ve ilişkiler önemlidir ama ev de çok önemlidir. Eve doyumu da sağlamalıyız. evden bıktığını düşündüğünüz çocuklar her gün kreşe gittiklerinde ev için ağlayabil,rler. kreşe başlattığınızda da lütfen kararlı olun gerekirse öğretmenlerine söyleyip okul içinde bir süre bekleyin. duruma göre neler yapabileceğinizi kararınızdan sonra tekrar görüşelim.
2 aylık memleket geziniz umduğunuz yönde etkili geçmeyebilir. umutsuzluğa kapılmayın eğer mümkünse yaşı yakın çocuklarla bir arada olmasını sağlayıp gözlemleyin. benimle paylaşın.
oyuncaklarınız gerçekten çeşitliymiş ama lütfen hepsini bir arada aynı zamanda sunmayın. çocuk için birşey ifade etmez. 5 çeşit oyuncak çevresinde olsun 1 hafta sonra sakladığınız oyuncaklarla değiştirin daha keyifli oynayacaktır.
Kolaylıklar dilerim
çok teşekkür ederim ilginiz için ;
yazdıklarınızı satır satır defalarca okudum ki tam anlayabileyim değerlendirebileyim eksiklerim yanlışlarım neyse düzelteyim ve bu geçici dönemi en iyi anlatabilelim çünkü amaç bu ve en önemlisi şekil verebileğim bir hamurum var ve ben hatalarımdan dolayı yanlış şekillenmesini istemiyorum.
duygu konusunda çalışma yapmadığınız yada farklı modeller ortaya koymuş oabilrisniz kısmında saatelerce düşündüm sinirli olmak asabiyet konusundamı demek istediniz tam anlayamadım genelde tutarlı olmaya çalışıyorum kızdıysam bir konuda bir daha aynı davranışında sempatik baksada hayır demeye mesela.hızlı duygu geçişlerim yoktur genel olarak cenkten sonra hatta daha kolay pozitif olmayı sinirimi daha çabukl azaltmayı öğrendim.
izmire geldik 2 gün önce şuan cenkte bende süperiz umarım böle devam eder.bu hayatın dışında eve dönmek sanırım onda benden daha zorlu olucak oyun gurubu ve kreş konusundada beklemek zorundayız yaşadığımız yer lojman ve devlet anaokulu var ve cenkin yaş grubu yokmuş dışarıyada göndermem.oyuncakları değiş tokuş yapıyorum dediğiniz gibi oğlumm doğmadan önce ve sonra okadar çok araştırdım okadar çok kitap okudum ve çevremdeki arkadaşlarımdan cenkle yaşıt olupda dediğiniz gibi öğretmen ve pedegog gözetiminde 2/3 saat kreşe giden çoçuklarıyla ilgili herşeyi konuşup konuları harmanlamaya sabit doğruları uygulamaya çalışıyorum ki ama genede herçoçuk kişiliğiyle karakteriyle farklı oluyor ve yaşanan her hayat tarzına uymuyor olduğundan çok zorlanıyorum.
çok teşekkür ederim umarım size bir dahaki yazımda çokkk güzel şeyler anlatabilirim.
cenkin annesi
Sevgili Anneler benimde sizden bir ricam olacak ... :)
masumane bir rica bir temenni...
bu ara benim de çok fazla duaya ihtiyacım var... önümüzdeki hafta KPSS ye gireceğim... Bilgi ve birikimlerimi ülkemin her bir yanındaki çocuklara ailelere ulaştırmak, vatanıma olan borcumu ödemek, Atalarıma olan minnetimi göstermek istiyorum.. Bu yolda beni dualarınızla desteklemenizi rica ediyorum...
Allah herkese gönlünün ekmeğini yedirsin...
Şimdiden teşekkürler.
merhaba benim 5 yaşında bi oğlum var çok normal bir çocuktu taa ki 6 ay önce kardeşi doğana kadar4,5 yaş var aralarında kardeşi kız.hastaneden eve gelince bi 10 gün falan geri küçüldü bebek oldu hiç birşey demedim ve sonra normale döndü dedim.ama bi 15 günlük normal dönemden sonra çok değişti saldırganlaştı.kuzenlerini cimciklemeye vurmaya bağırmaya başladı bana da aynı şekilde bağırıyo vuruyo çok fazla inatlaşıyo ne desem aksini istiyo.ben de o varken kardeşiyle pek fazla ilgilenmiyorum kıskanmasın diye çok fazla özen gösteriyorum.kardeşinin bakımını birlikte yapalım diyorum.aman çocuğu elleme dokunma v.s. gibi de kısıtlamıyorum ki onu daha fazla sevdiğimi düşünmesin diye.kardeşi doğmadan önce yaptığımız faaliyetleri sürdürmeye çok özen gösteriyorum ki kardeşim geldiği için de artık şunu yapamıyoruz diye düşünmemesi için.size sorum bu davranışları normal midir?ne zaman geçer ve ben nasıl bir yol izlemeliyim biraz aydınlatırsanız çok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar
allah zihin açıklığı versin size inşallah istediğiniz sonuca ulaşırsınız.dualarımız sizinle
çok teşekkür ederim önerileriniz için.uygulicammerhaba,
kardeşi olan çocukların bu tip davranışlar göstermesi çok normaldir. altını bağlatmak isteyinceye kadar bir çok şekilde kendini gösterebilir. burada çocuğun amacı dikkat çekmektir. ister istemez toplumumuzda bebekler hiç bir şey yapmadıkları halde ilgi çekerler. ve bu büyük çocuğa olumsuz yansır. sizin tutumlarınız güzel ama çocuğunuza bakımından sorumluluklar verirken "off bıktım bu bebekten onun işini yapmaktan "haline dönüştürmemelisiniz. bu çok önemli. ikincisi siz ne kadar normal davransanız da çevrenizdekilerin etkisi daha farklı olacaktır. bu bir süreç... bir süre daha devam eder. hatta şöyle söyleyim hiç bir zaman son bulmaz ama etkileri azalır.
önerim,
çocuğunuz dikkat çekmeye ihtiyaç duymasın. dikkatleri siz onun üzerine çekin.. örneğin "ayşe teyzesi arda bugün bana öyle güzel yardım etti ki, o olmasaydı galiba bu işin altından kalkamazdım" gibi onu yüceltecek cümleler kurun bunu günde en az 3 kez yapın... şaşırın..
bebekten arta kalan zamanlarda değil, gerçekten onunla ilgili düzenlediğiniz bir zaman diliminde onunla ilgilenin yani "bebeği emzireyim sonra gelebilirim " tarzında değil.. " oynayacağımız oyunu salonda mı oynayalım yoksa mutfakta mı?" tarzında sorular sorarak zaman kazanmaya çalışın...
çocuğunuzun okul süreci başladığında, oyalanacak başka şeyleri olduğunda göreceksiniz süreç hızla iyiye doğru yönelecektir... Endişelenmeyin..
Kolaylıklar dilerim
merhaba, bu ara kpss nin yaklaşması sebebiyle biraz yoğunum o yüzden geç cevap verdiğim için kusura bakmayın...
öncelikle öğle uykularından bahsedelim. 3 yaşını doldurmuş 4. yaşından gün almış çocukların enerji düzeyleri git gide arttığından öğlen uykusuna geçiş çok zor olabilir. bu aynı şekilde gece uykularına da yansıyabilir. öğle uykusu için çocuğunuzu çok zorlamamanızı tavsiye ederim. çünkü bu yaştan itibaren kademeli olarak öğlen uykusunu zaten bırakacaktır.
uyumasının kendi sağlığı için olduğu konusunda bilinç kazandırmak gerekiyor. geçici çözümler ve rüşvetler ancak o geçici sürede işe yarayabilir. çocuğunuzun tam olarak uykusu gelmeden yatağına götürmeyin. eğer korku durumu varsa ki okul öncesi çocuklarında korku özellikle de sebepsiz korkular (korkuyorum anne, niye kızım, korkuyorum işte) yaşanabilir. bunlara neden olarak çizgi filmler gerilimli aksiyonlu sahneler neden olabilir. bu konuda tedbirler alabilirsiniz. gece lambası kullanın. varsa imkanınız baby phone (bebefon) kullanın. Cemile adlı karakter eğitimi hikaye etinde Cemile kendi yatağında uyumak istemiyor adı altında bir kitap var incelemenizi ve çocuğunuza okumanızı tavsiye ederim. hikayeler çok işe yarar bu tip konularda. birde lütfen hassasiyetinizi çok belli etmeyin. yatağında yatman lazım bak çok üzülürüm ben gibi ifadelerden kaçının. burası senin yatağın orası da benim yatağım. seninle uyumak bana da çok keyif veriyor istersen uyuyana kadar yatağında sana eşlik edebilirim. yanında mı yatmamı istersin yoksa yer yatağında mı? diye seçenek sunabilirsiniz. Ayrıca endişelenmeyin 3,5 yaşına kadar çocukların anne babalarıyla yatmaları da kişilik gelişimi açısından sıkıntı yaratabilecek bir durum değil. ama yine de siz bu durumu çocuğunuzun odasında halletmeye çalışın
kolaylıklar dilerim...
simlamutlu hanım allah sizinde yardımcınız olsun sizi yoorumu okuyunca bende eksik yazdıgımı farkettim benim kızda
tekk eliyle parmagını emerken diger eli benim koynumda çok zor oluyo bu durum yakası açık bi kıyaffette her yerim meydandakızım emerken kaldı aynı sizinki gibi oynuyordu emerken ben çekmedim alıştı öle alışacagınıda düşünemedim aslında bazen bunaltıyo olmadık yerde istiyo parmak emerken mutlaka benim yanımda tek elide bende 4143 arkadaşıım ALLAH kolaylıklar versin inş sıınavda
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?