Merhaba benimde 15 aylik bir oglum var..
Hala al ,ver ,gel, git, hayir ve benzeri kolay kelimeleri soylemiyor cok nadirde olsa bazen cumle kurarcasina anlasilir kelimeler soylesede cok nadir oldugu icin sanki tesaduf gibi geliyor bize ..
Genelde anlasilmaz ve karman corman konusuyor isteklerini isaretle belirtmeye calisiyor ..
Gerci sunuda belirtmeliyim biz yurt disinda oturuyoruz ,evde butungun benimle turkce konusuyorum onunla fakat disarda insanlar onunla baska dilde konusuyor ,babasi yabanci ama oda turkce konusuyor arada ingilizce kelimelerde kullaniyor elinde olmayarak tabi bu durumun konusmasinda negatif bir etken olabilirmi? ..
Acaba otistikmi diye cok takip ettim ama her soyledigimi hemen hemen anliyor ve cani isterse yapiyor mesela git mama sandalyene otur ben sana mama hazirlayacagim diyorum ve son zamanlarda hemen gidip sandalyesine oturuyor yada almamasi gerekenseyi hayir onu yerine koy degince koyuyor gibi seyler..
Bu konuda beni aydinlatirsaniz cok sevinirim..
Simdiden tesekkurediyorum..
Merhabalar, öncelikle bebeğinizle keyifli mutlu bir yaşam dilerim...
Dil gelişimi cinsiyete göre farklılık gösteren bir süreçtir. kızlar bu konuda gerçekten erkeklere oranla daha hızlı gelişiyor diyebiliriz. Büyüklerimiz de söyler, kızlar dile erkekler harekete hızlı giriş yapar ve bu alanlarda hızla gelişir..15 aylık bir bebek için tek kelimeli konuşma yerine farklı sesler çıkartmak ve isteklerini işaret ile bildirmek anomali bir durum değil. 2 yaş ve ondan sonraki süreç çocuğun dil gelişimini takip etmek tedbirler almak açısından daha uygun diyebilirim. bu süreç sizin özel durumunuza yani yurtdışında olup 2 dilli bir hayat sürmenizle elbette farklılaşabilir. ama özellikle 0 -3 yaş ta 2 dil çok çabuk kazanılabilir. çocuğunuz da muhtemelen babası gibi iki dili birlikte kullanarak konuşmaya başlayacaktır.
Çocuğunuzun iki dil ile ilgili kafasının karışık olabileceğinden kaynaklı bir konuşma gecikmesi olduğunu düşünüyorsunuz. gecikmiş konuşma gelişim anomalisidir. ve bir çocuğa gecikmiş konuşma tanısı koyulabilmesi için 3-4 yaşına kadar tek kelime söylememesi gerekir. Size önerim ona bol bol (yoğun olarak hangi dili konuşmasını ve öğrenmesini istiyorsanız o dile uygun bir kitapla) kitap okuyun. çocuk şarkıları dinletin, evinizde arabanızda sürekli çalsın. tekerlemeler öğrenin sık sık ona söyleyin. çocuklar kafiyeli cümleleri sever ve kolay öğrenir. ses tonunuzu kullanın. ve sizden örneğin su istediğinde ya işaret edecek ya da " buu, muuu" gibi sesler çıkaracaktır. böyle bir durumda," sanırım su istiyorsun, al bakalım sana su" diyerek dönüt vermelisiniz. bunu mümkün olduğunca sürekli hale getirmelisiniz.
sabırlı olun çünkü gelişim nöbetleşe devam eder, tıpkı elimizdeki 5 parmak gibidir, elinizi açıp öne doğru ilerletin, orta parmağınız biraz önde diğerleri de onu arkadan takip eder. ve bir süre sonra bu sıra değişebilir.
Umarım faydalı olmuştur..
Sevgiler...
Oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkuederim..
Biraz olsun icim rahatladi diyebilirim,evin icinde surekli konusuyorum ve dediginiz gibi isaretle gosterdigi seylerin adlarini soyleyerek veriyorum ,bazen soylemesini istedigim kelimeleri ona defalarca tekrarliyor ve tekrarlamasini istiyorum bazen tekrarlamaya calisiyor bazense umursamiyor
Ama dediginiz gibi baska dilleri duymasida etkiliyor olabilir...
Verdiginiz aydinlatici bilgiler icin tekrar tesekkurederim..
Tavsiyelerinizi hemen uygulamaya baslayacagim..
Sevgiler..
4143m, öncelikle böyle bir bölüm oluşturduğunuz için tşk... oğlum ağustosta 3 yaşına girecek.. 3 yaş gelişim süreci nedir? nelere daha dikkat etmeliyiz? tşk.
Cerebral palsi hakkında bilginiz var mı?
merhaba benim oğlum 4 yaşında ve aşırı hiperaktif tek çocuk etrafımızda yaşıtı yok beni çok zorluyor ve çok şiddete meyilli bunun nedeni belli çizgifilmler engellemeye çalışıyorum mümkün olduğunca o böyle davrandıkça ben nasıl davranmalıyım bende sinirli yapıda bir insanım lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden birinden mezun oldum. Geçen yıl Çocuk Gelişim Uzmanlığı yaptım. Çocuklarınızı yetiştirirken karşılaştığınız problemler, gelişim dönemi ve özellikleri ile uygun eğitim materyali seçme konusunda sizlere destek olabileceğimi düşünüyorum...
Mutlu Günler...
sizi kutluyorum ve bu çalışmanızdn dolyı tşk ediyorum ne kadar güzel düşünmşsünüz çalışmalarınızda başarılar diliyorum
Merhaba Royas,
4 Yaş için literatür şöyle der, "insan ömründe enerji düzeyinin maximum seviyeye ulaştığı yaş"
bu sebepten dolayı yaşadıklarınız aslında oğlunuzun gelişimde bir evre diyebilirim. 4 yaş çocukları evet hareketlidir ama onları " hiperaktif " diye nitelendiremeyiz. hiperaktivite farklı birşeydir. ilaçla tedavi edilir.
konuya dönecek olursak, 4 yaş çocuğunun bu hareketli dönemi özellikle kış bitimi yaz başı aylarına denk geldiğinde gerçekten ebeveyni çileden çıkartacak noktaya gelebilir bununla birlikte argo kullanımı çok yoğunlaşır. Tıpkı 2,5 yaş döneminde yaşadığınız o bunalımlı evreye tekrar dönmüş gibi olursunuz. Küsmeler nazlanmalarda yoğun olur. aslında bu sizin sınırlarınızı zorlamak için kullandıkları yöntemlerdir. sizi deniyor, sizi sahnede oynadığı oyuna dahil etmek istiyor.
Önerim, bu role girmeyi reddedin...
kolay birşey değil biliyorum ama yapabileceğimiz belli başlı uygulamalarda var tabiki.
-çocuğunuzun koltukların tepesinde daha fazla gezmemesi geç uyumalardan vazgeçmesi için hareketli aktivitelere yönlendirelim. (yaz için yüzme tenis uygun olabilir) hobiye yönlendirebiliriz.
-öğle uykumuz varsa, süreyi biraz azaltalım.
- enerji veren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak tutalım (çikolata şeker kola gibi)
- bol bol sorumluluklar verelin
- çözüm odaklı olup onu dinleyelim.
- küsmelerine kızmalarına aldırış etmeyelim. "küsebilirsin, ağlayabilirsin bu senin kararın, kendini iyi hissettiğinde seninle konuşabilirim" deyip yanından uzaklaşalım.
- 1 gün içinde en az 3 tane olumlu davranışına şaşıralım onu yüceltelim. (bu harika bir fikir ben senin kadar iyi düşünemezdim. gibi)
- olumsuzları çok ortada tutmayalım. herkese anlatmayalım.
-sabırlı olalım. bunun geçici ve kişilik gelişiminin bir parçası olarak düşünelim.
Sevgiler...
bence o inatlaşma dönemi devam ediyor ama ben onunla zıtlaşmıyorum... yani hep konuyu dağıtıyoruz ve ilgisini başka alanlara çekiyoruz... dil gelişimi, henüz yaşıtları gibi değil.. yani kelimeleri var ama daha çok sessiz sinema oynuyoaruz.. 2 kelimeli cümle kurmuyor... bu konu için üniversite hastanesinden randevu aldık... tuvalet eğitimine gelince, henüz böyle bir başlangıç bile yapmadık... bezine aşırı derece bağlı... bezsiz şort giymek bile istemiyor... şimdi 3 yaş gelişimini alabilirmiyim?
ilk paragrafta tamamen oğlumdan bahsettiniz sıık sık darılıyor nazlanıyor ben den fazla babasına nazlanıyor babane dede hele aşırı nazlıyor ilk torun olmanın verdiği avantajı kullanıyor, biz yapma dediğimiz şeye babaane ne yaparsa yapsın evet diyor dolayısıyla kendi içimizde tutarsız davranıyoruz çocukta bunu farkediyor ve şaşırıyor, çok sinirli bize el bile kaldırıyor bir ara küfür falan öğrendi girmemesi gerkn bir ortama girdi birkaç kez hemen oradan kapmış sonradan anldm hatamı ama geç oldu kötü birşey oldğnu söyledim daha sonra her söyledğinde ilgisiz davrandm çok şükür onu bıraktı ,şuanki en bariz problemi şiddet problemi bunun için nasıl davranıcamı şaşırıyorum benbukadar özveriliyken aile büyüklerimizin bu karşıt davranışlarıda beni üzüyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?