merhaba benim oğlum 4 yaşında ve aşırı hiperaktif tek çocuk etrafımızda yaşıtı yok beni çok zorluyor ve çok şiddete meyilli bunun nedeni belli çizgifilmler engellemeye çalışıyorum mümkün olduğunca o böyle davrandıkça ben nasıl davranmalıyım bende sinirli yapıda bir insanım lütfen yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
Merhaba Royas,
4 Yaş için literatür şöyle der, "insan ömründe enerji düzeyinin maximum seviyeye ulaştığı yaş"
bu sebepten dolayı yaşadıklarınız aslında oğlunuzun gelişimde bir evre diyebilirim. 4 yaş çocukları evet hareketlidir ama onları " hiperaktif " diye nitelendiremeyiz. hiperaktivite farklı birşeydir. ilaçla tedavi edilir.
konuya dönecek olursak, 4 yaş çocuğunun bu hareketli dönemi özellikle kış bitimi yaz başı aylarına denk geldiğinde gerçekten ebeveyni çileden çıkartacak noktaya gelebilir bununla birlikte argo kullanımı çok yoğunlaşır. Tıpkı 2,5 yaş döneminde yaşadığınız o bunalımlı evreye tekrar dönmüş gibi olursunuz. Küsmeler nazlanmalarda yoğun olur. aslında bu sizin sınırlarınızı zorlamak için kullandıkları yöntemlerdir. sizi deniyor, sizi sahnede oynadığı oyuna dahil etmek istiyor.
Önerim, bu role girmeyi reddedin...
kolay birşey değil biliyorum ama yapabileceğimiz belli başlı uygulamalarda var tabiki.
-çocuğunuzun koltukların tepesinde daha fazla gezmemesi geç uyumalardan vazgeçmesi için hareketli aktivitelere yönlendirelim. (yaz için yüzme tenis uygun olabilir) hobiye yönlendirebiliriz.
-öğle uykumuz varsa, süreyi biraz azaltalım.
- enerji veren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak tutalım (çikolata şeker kola gibi)
- bol bol sorumluluklar verelin
- çözüm odaklı olup onu dinleyelim.
- küsmelerine kızmalarına aldırış etmeyelim. "küsebilirsin, ağlayabilirsin bu senin kararın, kendini iyi hissettiğinde seninle konuşabilirim" deyip yanından uzaklaşalım.
- 1 gün içinde en az 3 tane olumlu davranışına şaşıralım onu yüceltelim. (bu harika bir fikir ben senin kadar iyi düşünemezdim. gibi)
- olumsuzları çok ortada tutmayalım. herkese anlatmayalım.
-sabırlı olalım. bunun geçici ve kişilik gelişiminin bir parçası olarak düşünelim.
Sevgiler...