Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Çocuk doktorunuz rutin kontrollerde neler yapıyor ve neler öneriyor???

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

Ozgunsim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
4 Eylül 2010
136
7
116
İstanbul
Ben 2,5 aylık oğlumun aşılarını sağlık ocağında yaptırıyorum ve ayrıca özel bir hastanenin çocuk doktoruna götürerek rutin bir kontrolden geçiriyorum.Doktorumuz genç,güleryüzlü ve hoş bir bayan. Davranışları bana karşı saygılı bebeğime karşı sevecen... Ancak nedense umduğumu bulamamışım gibi bir his var içimde... Bebeğin kilosunu,boy ve kafa çevresini ölçüyor ciğerlerini dinliyor bıngıldağına bakıyor, genel vücut kontrolünü yapıyor, kaka yapma sıklığını soruyor ve muayene bitiyor. Halbuki bu kontroller sağlık ocağında aşılarla birlikte zaten yapılıyor... Öyleyse özel hastaneye neden gidiyorum diye kendi kendime sormaya başladım...
Ben doktorun benim beslenmem ve sütüm ile ilgili önerilerini almak ayrıca bebeğimin bulunduğu aya uygun oyun/oyuncak, faaliyet ve egzersizlerin neler olduğunu öğrenmek istiyorum...
Örneğin 2 gün önce 2. aydan sonra bebeklere eldiven takılmasının önerilmediğini bu forumda öğrendim. - Bizim doktorumuz şimdiye dek bu konuda bir şey söylemedi, burada okumamış olsam eldivenleri 6-7. aya kadar takmaya devam ederdim sanırım.
Elbette sorun olduğunu düşündüğümüz konuları doktora biz soracağız ancak doktorların da bizler sormadan anlatmaları gereken bazı bilgiler yok mu? Bebeğin sağlığı demek sadece boyu-kilosu-kaka yapma sıklığı mı demek??
Yenidoğan bebekler için gerekli fiziksel egzersiz, oyun vb aktivitelerin neler olduğunu çocuk doktorları anlatmıyor mu??
Doktorumdan çok şey mi bekliyorum acaba?
Ya sizlerin doktorları ????

Ankarada baslayıp Vanda biten bir gebelik yasadım.eşim doktor ve calıstıgı hastanenin cocuk doktoru oğlumla cok ilgili.fakat aynı sekilde sağlık ocagına da gidiyoruz.28 nisanda 3 lü asısı yapılcak bıdıgın.sağlık ocagına götürüp bi de doktoruna götürüoruz hep aynı seyler.. fakat aklımda ankarada özel bi hastaneye götürmelimiyim die hep bi ? vardı ve götürdüm.ordaki doktorum da bize aynı seyleri söledi ve tabiki burdaki doktoruma daha bi güvendim her nedense...diceğim su ki her doktor farklı ama yapılanlar hep aynı...bende burda farklı ve güzel seyler okuorum ama bana söylenmemiş bişi oldugunda hele burda okuduysam doktoruma soruorum mutlaka.sizinde sormanızı tavsiye ederim...

canım ben de aynı şeyi düşündüm geçenlerde.doktorumuzdan memnunuz telefonla ulaşabiliyoruz ama dediğin gibi sadece ölçüm yapıp gönderiyor.yeni doğduğunda götürdüğümüzde çok ilgilendi 1 saat anlattı bize olabilecekleri. emzirtti bebeği.nasıl emzirmem gerektiğini söyledi.diğer kontrollerde sadece ölçtü ve kulaklarına,boğazına falan baktı.kalbini dinledi. fiziksel gelişimi ile ilgileniyor ama zihinsel gelişimi ile ilgilenmiyor.mesela kızım 4 aylık ama agulamaya başladımı,gülüyormu, elinde bişey tutabiliyormu diye hiç sormadı.aslında zihinsel gelişimine de bakmalı diye düşünüyorum çok önemli. ben de internetten ve bikaç kitap aldım çocuk gelişimi ile ilgili oralardan yararlanıyorum. o ay neler yapması gerektiğini kendim araştırıyorum. çok güzel bir konu açmışsın canım. herkesin doktoru böylemi acaba buradan paylaşalım.bi de izmirli arkadaşlar kime götürüyorsunuz bebeğinizi?

ben ilk doğduğu hastanedeki doktoru hiç beyenmedim sadece göğsünü dinleyip ukala bi tavırla bi dahaki ay şunları şunları yapcaksınız dedi göbek bağı 14.günde hala düşmeyip kötü koku gelince bizde başka doktora götürdük sorup soruşturup özel hastane ama sağlık ocağına götürüyoruz aşıları için aynı şekilde. doktorumuz kilosunu,boyunu ve kafasını ölçüyor anlatıldığı gibi kalbini dinliyor,karnına bastırarak bakıyor bağırsaklarında gaz olup olmadığını anlıyor sırtını dinliyor,ağzı,burnu,kulaklarına hatta altına bile bakıyor kızımın.günde kaç kere kaka yaptığını,ateşi,öksürüğü vs. varmı diye de soruyor. en son tutma refleksine bakıp bi dahaki ay varsa aşılarını anlatıyor. bizimkide haricen birşey sölemiyor ben aklıma gelenleri soruyorum kafamdaki sorulara cevap arıyorum. geçen bağırsaklarında iltihaplanma oldu ilaç verdi şuna şuna dikkat edin 10 gün tekrar tahlille bakalım dedi çok şükür dün ki tahlilde de bişi çıkmadı. bi dahaki ay ek gıdaya geçicez 4 aylık kızım şuanda efet sorunca güzel anlatıyor ama biraz kendiliklerinden de öneri de bulunabilirler. dün su verebilirmiyiz diye sorduk günde 1-2 çay kaşığı kaynatılmış soğumuş sudan verebilirsiniz dedi.

kilo, boy ve baş çevresi ölçümlerini yapıyor ve diğer aylarla karşılaştırıyor. sonra göğsünü sırtını dinliyor. karnını, testislerini kontrol ediyor. ağız(daha çok damaklarını) göz kulak inceliyor. son iki kontroldür de seslere tepkisi nasıl diye farklı yerlerden ses veriyor, ismini sesleniyor. tutma refleksine bakıyor. yüz üstü yatırıp kafasının ve kollarının direncine bakıyor. evdeki hareketlerini soruyor. sonra ben kendi listemi çıkarıp sorularıma başlıyorum.(gerçi çoğu soruma gülüyor :) )

benimde on aylık bir oğlum var her ay düzenli olarak doktor kontrolüne götürüyoruz.

bizim doktorumuzda rutin şeyler yapıyor. kilo boy baş çevresi diş kontrolü falan.

ama geçen ay özellikle bacaklarını kontrol etmemeisine rağmen hafif dışa bükeylik olduğunu tespit etti.

diyeceğim o ki onların bakışları bizim ki gibi sıradan değil. kolayca gelişim ile ilgili her durumu anlayabiliyorlar.

bir örnek daha vereyim aynı doktora iki arkadaş daha gidiyor bebekleri aynı yaştalar. birisinden doktor sürekli test istiyor ki anne baba hiçbir konuda şikayet etmese dahil diğerinden istemiyor.

yani doktor ufak bir genel gözle muayene ile çocukta ki sıkıntıyı anlayabiliyor. tabi bu doktorun tecrübe ve bilgisine de bağlı bir durum.

sağlık ocağı ile özel dr bir değil cünki sağlık ocağında ebe hemsire yada prestisyen hekim bakıyor ..ama doktor işinin ehli..ben sorulacak sorularımı kağıda yazıp dr a veriyorum oda bir bir cevaplıyor..sende öyle yap ..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…