Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
Süt dişleri geçici olduğu için çoğu kez ebeveynler tarafından pek önemsenmez. Oysa süt dişlerinin ihmal edilmesi, ileride daimi dişlerde de çeşitli sorunlara yol açabiliyor.
Bu nedenle diş kontrollerinin bebeklikten itibaren başlanmasının önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Ayça Neşve Kayabaşoğlu, ilk diş muayenesinin ne zaman ve nasıl yapılacağı konusunda bakın anne babalara hangi önemli tavsiyelerde bulunuyor.
İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yaptırılmalı?
Bebeklerin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra, genellikle ilk altı ay ile bir yaş arasında yaptırılması gerekiyor. İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, hekimlerin bebeklik döneminde dişlerin nasıl doğru temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere göstermesidir. Ayrıca çocukların halk arasında biberon çürüğü olarak da adlandırılan ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilin erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden korunabilmesi ağız ve diş muayenesinin küçük yaşta yapılması büyük önem taşıyor.
Muayenede Bebekler Ağrı Çeker mi?
Bu dönemde ağız-diş muayenesi bebek, ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken gerçekleşir. Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazikçe, genellikle hiçbir el aleti kullanılmadan yapılır. Bu sayede bebeğin ilk muayenesi ağrısız bir şekilde gerçekleşmiş olur.
Bebeğiniz Muayene Nasıl Alıştırılır?
İlk muayeneden önce bu konuda yazılmış hikaye kitapları okunarak çocuklar ilk deneyime hazırlanabilir.
İlk Diş Hekimi Ziyaretinde Neler Yapılıyor?
İlk muayenede, ayna ve ışık yardımıyla çocuğun tüm dişlerine bakılarak var olan sorunlar ve tedavi yöntemleri belirleniyor ve ebeveyne bilgi veriliyor. En önemlisi diş sağlığı açısından beslenmede nelere dikkat edilmesi ve koruyucu uygulamaları hakkında ebeveynler bilgilendiriliyor. Bu işlemler yapılırken kullanılan tüm aletler çocuğa tanıtılıyor ve bazı aletleri onların denemesine izin veriliyor.
İlk muayenede canı yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrılan çocuk, bir sonraki randevuya çok daha rahat geliyor.
Eğer Tedavi Gerekirse Çocuklar Bu duruma Nasıl Hazırlanmalı?
Tedavi öncesinde “korkma hiç acımayacak” gibi cümleler kurmamak gerekiyor. Bu tür cümleler, çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir.
Çocuk diş hekimi randevusundan sonra hediye ile ödüllendirilmemeli. Bu tür bir ödüllendirme, muayeneler için rutin bir uygulama algısı yaratılabilir.
Çocuğa geçmiş diş hekimi deneyimlerinden olumlu cümlelerle bahsetmemek önem taşıyor. Eğer diş hekimi gitmeyi reddederse, dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasına iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurulmamalı. Çünkü tüm bu işlemler, bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.
Diş hekiminin dişlere bakmak dışında bir şey yapmayacağı konusunda çocuğa söz verilmemeli. Bırakın çocuk, hekimi dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle bu durumun üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile, ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında güçlü bir güven duygusu oluşursa, bu deneyim kolaylıkla aşılabilir.
Çocuk Tedavi Olurken Aileden Biri Yanında Kalmalı mı?
Çocukların dikkati çok kolay dağılabildiği için bazen tedavi başladığında, çok küçük yaştaki çocuklar dışında ailelerin bekleme salonlarında kalması daha uygun olabiliyor. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarına, tüm tedavi sürecince yanlarında olacakları konusunda bilgi vermemeleri tedavinin seyri açısından önem taşıyor.
Ebeveynler eğer tedavi süresince mutlaka çocuklarını yanında olmak istiyorlarsa, mümkün olduğunca çocukla sözlü iletişim kurmamaya çalışılmalıdır. Özellikle, “açıyor mu?” gibi soruların, çocuğun uyumunu olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.